Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Verruimd prijsplafond zorgt in 2023 voor lagere energierekening

Woensdag 05 oktober 2022 11:07Frank van de Ven
Het prijsplafond moet consumenten stimuleren bewuster om te gaan met energie.

Het prijsplafond moet consumenten stimuleren bewuster om te gaan met energie.

Per 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt een maximaal tarief van € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub gehanteerd. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per kWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Wanneer er meer energie verbruikt wordt, gelden de tarieven zoals die in de energiecontracten staan. Het prijsplafond moet consumenten stimuleren bewuster om te gaan met energie.

Voor de maanden november en december van dit jaar ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening van € 190,- per maand. Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers gelijk en wordt via de energieleveranciers verrekend. Het kabinet heeft een definitief prijsplafond opgesteld dat voordeliger is voor consumenten dan het eerder gecommuniceerde plan.  

Zo wordt het maximumtarief voor elektriciteit verlaagd tot € 0,40 per kWh. Dat was eerder € 0,70. Een andere gunstige wijziging is dat het elektriciteitsverbruik dat onder het prijsplafond valt, wordt verhoogd van 2.400 kWh naar 2.900 kWh. Dit betekent dat een groter deel van het elektriciteitsverbruik onder het plafond valt waardoor huishoudens en andere kleinverbruikers daar minder voor gaan betalen.


Warmtepompen

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie stelt dat steeds meer mensen en bedrijven worden geraakt door de ongekend hoge energieprijzen: “Met een prijsplafond helpen we om de lasten te verlichten en hebben mensen meer zekerheid. We hebben bij de uitwerking van het prijsplafond ook rekening gehouden met huishoudens die verwarmen met een (hybride) warmtepomp of zijn aangesloten op een warmtenet. Daarom gaat het verbruiksplafond voor elektriciteit omhoog en het tarief omlaag, en komt er een prijsplafond voor warmtenetten. Dankzij de grote inzet van de energieleveranciers kan het prijsplafond al per 1 januari worden ingevoerd."

De aanpassingen zijn doorgevoerd om mensen die hun woning hebben verduurzaamd tegemoet te komen. Het doel is om de prikkel om energie te besparen te behouden en woningverduurzamingen te promoten. De aanschaf van bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp om meer elektriciteit en minder gas gebruiken, moet gestimuleerd worden.


Gevolgen aansluiting warmtenet

De maximumtarieven van het prijsplafond gaan over de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw. Het prijsplafond levert een huishouden met een gemiddeld energieverbruik in 2023 een financieel voordeel van circa € 2.500,- op. In 2021 was het gemiddelde verbruik van een huishouden 1.200 kuub gas en 2.460 kWh elektriciteit (CBS).

Ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet profiteren van het prijsplafond. Het tarief wordt gekoppeld aan het prijsplafond voor gas en wordt € 47,39 per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond geldt en de uitvoering van het plafond voor warmtenetten wordt de komende tijd verder uitgewerkt. Omdat het prijsplafond niet goed aansluit bij huishoudens die gebruikmaken van blokverwarming verkent het kabinet alternatieven om deze huishoudens in dezelfde mate te ondersteunen.


Energieleveranciers

Energieleveranciers ontvangen een vergoeding voor het energieverbruik dat onder het plafond valt. Deze volledige vergoeding wordt ingezet om de energieprijzen voor consumenten en kleinverbruikers te verlagen. Hierdoor voorkomt het kabinet dat energieleveranciers zelf in financiële problemen komen door de uitvoering van het plafond.

De totale kosten zijn afhankelijk van de manier waarop de energieprijzen zich ontwikkelen. Als de energieprijzen op een vergelijkbaar niveau blijven, worden de totale kosten van het prijsplafond en de tegemoetkoming in november en december geschat op zo’n € 23,5 miljard.


Gewoon Energie

De aanpassing van het prijsplafond heeft ook gevolgen voor klanten van Energie Vanzelf Geregeld die een jaarcontract bij Gewoon Energie hebben afgesloten. In alle gevallen is het hebben van een jaarcontract ontzettend gunstig! Deze voordelen levert het contract jou dus op:
 
  • Compensatie geldt tot een verbruik van 2.900 KWh stroom en 1.200 kuub gas. Voor elke KWh of kuub die je meer verbruikt, betaal je de reguliere prijs. De variabele tarieven liggen op dit moment 50 tot 100 procent boven het Gewoon Energie tarief.
  • De variabele tarieven kunnen nog verder oplopen in de winterperiode. Het Gewoon Energie contract heeft vaste tarieven voor 1 jaar.
  • Hoe lager jouw tarief, des te minder de overheid hoeft te compenseren (met belastinggeld).

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Pieters

Op Prinsjesdag was voor 2023 een vermindering energiebelasting van 941 euro vast gezet maar door dat er een prijsplafond voor 2023 komt wordt deze in 2023 verlaagd naar 597 euro.

Vrijdag 28 oktober 2022 11:26

Willie

en wat als ik ook volgend jaar nog een contract heb met een vast tarief? Geldt die dan niet meer?

Woensdag 26 oktober 2022 08:22

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 26 oktober 2022 08:32
Dat prijsplafond geldt volgend jaar ook nog gewoon. Ook voor vaste contracten.

Wilbert

Hoe zit het met de vermindering energiebelasting voor elektra. Blijft die in 2023 gehandhaafd?

Vrijdag 07 oktober 2022 23:18

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 17 oktober 2022 09:02
Bedoelt u de btw-verlaging? Nee, deze gaat volgend jaar omhoog van 9 naar 21 procent.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Wolfert is er trots op dat hij in een tijd waarin weinig energieleveranciers het aandurfden om vaste contracten aan te bieden alsnog een jaarcontract kon regelen.

Beschikbare jaarcontracten Gewoon Energie zijn op: wat er nu gebeurt

Woensdag 05 oktober 2022 08:56

‌ Alle gunstige jaarcontracten via Gewoon Energie zijn vergeven en dat betekent dat ons aanbod tijdelijk op is. Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het regelen van nieuw aanbo...

Lees meer

Met het prijsplafond wordt het 1 jaar vast contract nóg interessanter

Dinsdag 27 september 2022 14:15

‌ De compensatie van de overheid, in combinatie met het 1 jaar vast contract, helpt mee aan een betaalbaardere energierekening. De Vastelastenbond zorgt voor vaste lage tarieven. Daarbovenop gaa...

Lees meer
In de energiemarkt wordt echter niet over ‘boetes’ gesproken maar over ‘opzegvergoedingen’.

Vastelastenbond: ‘Verhogen overstapboete voor energiecontracten verzacht impact energiecrisis’

Donderdag 22 september 2022 06:40

‌ De lage overstapboetes die consumenten moeten betalen als ze tijdens de contractduur van energieleverancier overstappen, hebben ervoor gezorgd dat er momenteel geen vaste contracten op de ...

Lees meer
De verkeersboetes stijgen in 2023. Zo stijgt de boete voor bellen achter het stuur van 350 naar 380 euro.

Verkeersboetes stijgen met inflatie mee in 2023

Donderdag 15 september 2022 13:48

‌ Het kabinet verandert niet van standpunt en laat verkeersboetes meestijgen met de inflatie en dat betekent dat je volgend jaar negen procent meer betaalt voor een boete. Minister van Justitie ...

Lees meer