Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Zorgverzekering 2019, wat verandert er?

Vrijdag 05 oktober 2018 13:49Margot Boesveld
verandering zorgverzekering 2019

verandering zorgverzekering 2019

De jaarlijkse zorgkosten stijgen in 2019 per volwassene met 240 euro. Dat komt doordat de tarieven van behandelingen stijgen en de lonen van het personeel in de zorg omhoog gaan. Daarnaast nemen de reserves van zorgverzekeraars af. Het gevolg: de zorgpremie stijgt.

Het grootste gedeelte van de zorglasten wordt via afdrachten (lees: belastingen) aan de overheid betaald. Daarbij kunt u denken aan de inkomensafhankelijke bijdragen Zvw, premies voor AWBZ. Ook werkgevers betalen een gedeelte mee aan deze zorgkosten. Daarnaast is het voor elke Nederlander vanaf 18 jaar verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. Hier betaalt u een zorgpremie voor.

Elk jaar wordt met Prinsjesdag bekend gemaakt welke veranderingen er voor het komende jaar gepland zijn. Voor 2019 zijn de volgende veranderingen gepland.

 • Eigen risico blijft gelijk

 • Zorgpremie stijgt

 • Zorgtoeslag stijgt ook

 • Kosten geneesmiddelen stijgen door BTW verhoging

 • Dekking basisverzekering verandert


Eigen risico blijft gelijk

Kort maar krachtig. Het huidige eigen risico blijft totdat er nieuwe tweede Kamerverkiezingen zijn ( in 2021) bevroren. Het eigen risico blijft dus onveranderd op € 385,- per jaar. Dat kan wel als consequentie met zich meebrengen dat de premie de komende jaren zal stijgen.

Zorgpremie stijgt met ca. € 10-, per maand

De nominale premie gaat van ruim € 1.308 euro in 2018 naar € 1.432,- in 2019. Dat is een verschil van € 124,- en betekent voor u dat de premie ca. € 10,- per maand omhoog gaat. Zorgverzekeraar DSW maakt traditiegetrouw als eerste de zorgpremie voor 2019 bekend. De premie gaat met € 5,40 per maand (eigen risico € 375,-) tot € 8,00 (eigen risico €875,-) omhoog. Overige zorgverzekeraars zijn verplicht om voor maandag 12 november 2018 de premies voor 2019 bekend te maken. U heeft dan tot 31 december 2018 de tijd om een keuze te maken voor een nieuwe zorgverzekering. CZ heeft al voorzichtig laten doorschemeren dat er een stijging van ca. € 7,- per maand aankomt. Verwacht wordt dat de 4 verzekeraars met het grootste marktaandeel: Menzis, CZ, Zilveren Kruis en VGZ tot op het einde zullen wachten met de bekendmaking. Dit om nét een scherpere premie te kunnen bieden dan de concullega.

Zorgtoeslag stijgt ook met € 94 tot € 281 euro

De laagste inkomens worden door de overheid gecompenseerd door middel van een zorgtoeslag. De zorgtoeslag beweegt mee met de stijging van de zorgpremie en stijgt ook. Alleenstaanden krijgen in 2019 ca. € 94,- meer aan de zorgtoeslag en een huishouden met meerdere personen ontvangt ca. € 280,- extra zorgtoeslag. Helaas zijn middeninkomens en ouderen de dupe in 2019. Ze komen meestal niet in aanmerking voor een zorgtoeslag en zullen de premiestijging en de toename van de zorgkosten voor bijvoorbeeld geneesmiddelen en behandelingen zelf moeten opvangen.

Kosten geneesmiddelen stijgen door BTW verhoging

Met ingang van 1 januari 2019 wordt het lage BTW tarief van 6% naar 9% verhoogd. De verhoging is onderdeel van het regeerakkoord en heeft als doel de belasting op arbeid te verleggen naar belasting op consumptie. Dit geldt voor diverse producten en diensten. Hieronder vallen ook medicijnen, hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een kunstgebit en voedingssupplementen. 

Wat verandert er in het basispakket?

Ook wordt er elk jaar kritisch gekeken naar het basispakket. Voor 2019 geldt:

 1. Gecombineerd Leefstijl interventieprogramma (GLI)wordt bij ernstig overgewicht vergoed
 2. Zware paracetamol (1000 mg) en voedingssupplementen worden niet meer vergoed
 3. Eerste 20 behandelingen oefentherapie bij COPD worden vergoed
 4. Eigen bijdrage medicijnen maximaal 250 euro
 5. De vergoeding voor zittend ziekenvervoer ten behoeve van controles, consulten en onderzoek wordt toegevoegd.

   

 Meer over de zorgverzkering

Zorgverzekering

Zwangerschap en zorgverzekering

De 5 meest gemaakte fouten

Hoe gaat u per situatie te werk?

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

PStechet

Ik ben het helemaal met h van de velden eens.
De zorgverzekeraars met hun zielige verhaaltjes, we hebben onze reserves moeten aanbreken!
Jullie moeten je kapot schamen!
Er staan miljarden in jullie reserves .
Mijn reserves , en die van vele met mij zijn allang op!!
Ja jullie zien nu dat de mensen op tv en via media
veel inkopen doen, maar dat zijn merendeel de mensen met hoge tot bovenmodaal inkomens.
Zo denkt het kabinet en alle andere melkkoeien.
zolang iedereen veel kan kopen en paar x op vakantie kan gaan. dan zal het wel meevallen met
het klootjesvolk. Nou mooi niet!!
Veels teveel zorgverzekeringen 3 is meer dan genoeg!!
Had je voorheen ook niet. Zijn allemaal baantjes
jagers wat niks toedoet .
Verder moet er voor gezorgd worden,dat niet iedereen een politieke partij kan oprichten.
Ook daar zijn er teveel van!
We moeten in opstand komen!!

Zaterdag 01 december 2018 11:31

h v d velden

De regering doet er alles aan om het voor de gewone man zo duur mogelijk te maken met het verhogen van alle btw zoals op stroom gas en levensmiddelen ze doen er niks aan om het voor de consument goedkoper te maken waardoor er steeds minder in onze beurs over blijft steeds meer armoede voedselbanken in dit land Rutten moet zich schamen gepensioneerde hebben al 11 jaar niets bijgekregen bekeuringen steeds duurder verzekeringen sporten voor iedereen word te duur huren niet meer betaalbaar geld naar Griekenland straks naar Italie welk land volgt er nog meer we doen er alles aan om onze huizen te isoleren toch blijven de stookkosten stijgen we moeten elex rijden brandstof blijft stijgen de corruptie in dit land loopt de spuigaten uit internet fraude gebeurd te weinig mee politie heeft geen tijd dank zij alle bezuinigingen van Rutten is er nu een te kort aan politie leraren verpleging ga maar door al deze mensen hebben in het bedrijfsleven een beter betaalde baan die komen niet meer terug thuiszorg kan het niet meer bolwerken ga zo door Rutten en wij laten dit allemaal maar gebeuren in de bouw gaat het redelijk goed maar elders gaan bedrijven failliet steeds meer leegstand van panden door dure huren ik kan nog lang doorgaan maar wij domme Hollanders pikken het maar in het buitenland gaat alles meteen plat zou hier ook moeten genoeg is genoeg Rutten !!!!!!

Donderdag 22 november 2018 14:10

Wiel Franssen

Als chronisch zieke wordt je uit gemolken .Je betaald premie ,hebt een eigen risico maar ieder jaar komt er medicatie bij die je zelf moet betalen .Als gepensioneerde hang je aan de onderkant te bungelen .Bedankt voor al die werkjaren .

Donderdag 15 november 2018 12:00

Theodora

De bedragen die genoemd worden voor het kunnen krijgen van zorgtoeslag is dat je bruto of netto inkomen?

Reactie Vastelastenbond:
U kunt via toeslagen.nl zorgtoeslag aanvragen. Het gaat dan altijd om uw bruto inkomen.

Woensdag 14 november 2018 23:34

Piranha

Wij betalen al jaren voor de zorg van de stroom immigranten. Dit wordt ons niet verteld maar is wel
een feit..!

Dinsdag 13 november 2018 19:56

Henk Waasdorp

Ik ben 72 en krijg alleen AOW . Vanaf 1969 tot 2012 zelstandig sportondernemer geweest . Dat betekende 80 uur gemiddeld hard werken om je bedrijf overeind te houden. Al je geld altijd in het bedrijf geinvesteerd geen pensioen gespaard daar was geen geld voor. In 2012 failliet gegaan. Ik ben in de bassisverzekering gegaan met het hoogste eigenrisico om zo een lagere premie voor de zorg te betalen. Als de gezondheid mij in de steek laat is er geen geld met alle gevolgen . Geen leuke dingen kunnen betalen geen vakanties . Ik behoor bij de vele ouderen die in armoede moeten te overleven. De rijken worden rijker , de armen worden armer.

Dinsdag 09 oktober 2018 11:04

eveliene overeem

dat je helemaal niet meer naar de arts gaat
geen medicatie meer afhaalt
wat blijft er over van je inkomsten
mijn uitkering gaat niet omhoog

Maandag 08 oktober 2018 19:55

Ineke

Onze dochter woont in een zorginstelling en moet zoveel eigen bijdrage aan het CAK betalen, dat zij niet eens een aanvullende zorgverzekering kan betalen. Daar kies je zelf voor, aldus het CAK. Hoezo, daar kies je zelf voor???!!! Ze is 35 en moet toch zeker naar de tandarts kunnen gaan?!! En nu de basis verzekering omhoog gaat, wordt het nog krapper. Schandalig.

Maandag 08 oktober 2018 19:43

Roks

Rutte kan beter weggaan dan Pechtold Rutte doet niets voor de gewone man.

Maandag 08 oktober 2018 16:00

G. Doppenberg

Als de werkende buitenlanders ook de premie moeten betalen dan hoeft de premie voor de Nederlandse mensen niet zo veel omhoog.
Ik begrijp niet dat de kapitalisten zo nodig telkens meer geld nodig hebben. Denken zij dat ze het mee kunnen nemen naar hun graf. Sorry hoor de werkende mensen hebben ook recht op een goed leven.
De onderlaag van de bevolking moet telkens maar inleveren. Waar gaat de dividendbelasting nu heen, naar de kapitalisten?????

Maandag 08 oktober 2018 15:43

W.Kobus

Ben het hartgrondig eens met dhr.J Plomp.Je ziet door de bomen het bos niet meer.En al die zorgverzekeringen hebben tig directeuren en medewerkers.Moeten dus ook allemaal salaris en bonussen hebben.Maar ja verzekeren is verplicht.Dus van mijn AOW blijft weinig over om leuke dingen te doen.Gr.W.Kobus

Maandag 08 oktober 2018 13:49

N van Egmond

Vervelend dat (ook) de zorgkosten (weer eens) stijgen! Maar wel fijn dat dit goed uiteengezet wordt in dit artikel, zo weet ik in elk geval wat ik (deels!?) kan verwachten!
...Goed bezig!!

Maandag 08 oktober 2018 10:40

P Boeser

Het enige wat ik wil zeggen is, de aow ers zijn helaas weer de dupe, alleen even wij, wij zijn zo wie zo al elk jaar ons (770) eigen risico al kwijt
enz maar ja het zij zo groetjes

Maandag 08 oktober 2018 09:50

D B W Bakker

Belachelijk dat de oudere weer een klap krijgen Ik weet haast zeker dat ik bij een andere gaWant dit is niet meer te betalen Het lijkt wel of ze zeggen Ben je oud ga dan maar dood Want we hebben niks aan jullie WALGELIJK

Maandag 08 oktober 2018 09:48

annelies meijer

Maak me nu al zorgen als het zo doorgaat heb ik niet eens geld om straks te eten ben een AOW er waarvan er 8% is gekort omdat mijn ouders pa was marinier en werd gedetacheerd en als kind mee moest maar nu moet inleveren en alles gaat omhoog alleen de pensioenen niet als ik het goed leest.Hoera mr rutte je mag blijven .

Maandag 08 oktober 2018 09:17

Ine Smit

Kan ik bij menzis ,na evt.onderzoek eigen arts ,in aanmerking komen voor onbeperkte Visio.

Maandag 08 oktober 2018 08:41

j.plomp

als ze nu eens beginnen met de 60 zorgverzekeringen naar 30 zorgverzekeringen terug te brengen dat scheelt een 10€ in de maand en nog meer!

Maandag 08 oktober 2018 08:20

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Zorgverzekering duurder in 2019

Zorgverzekering duurder in 2019

Maandag 17 september 2018 14:27

€ 10,- per maand, dat is de stijging voor de verplichte zorgverzekering in 2019. In totaal betaalt een Nederlander € 124,- meer dan dit jaar. Hogere lonen en prijzen in de zorg zijn de oorza...

Lees meer
zorgverzekering minima onder druk

Grote zorgen over zorgverzekering minima

Woensdag 15 augustus 2018 11:00

Er zijn grote zorgen bij gemeenten over de collectieve zorgverzekering voor minima. Zilveren Kruis en Menzis trekken zich in een aantal gemeenten terug. In diverse gemeenten moeten uitkeringsgerechtig...

Lees meer
Nederlander betaalt te veel voor zorgverzekering

Nederlander betaalt onnodig te veel voor zorgverzekering

Woensdag 25 juli 2018 10:10

Veel Nederlanders betalen onnodig te veel voor hun zorgverzekering. Een goede keuze kan de consument tot wel 93 euro opleveren. Belangrijkste oorzaak is dat het moeilijk is om alle zorgverzekeringen g...

Lees meer
Zorgverzekering 2019 aanpassingen

Eerste aanpassingen zorgverzekering 2019 bekend

Woensdag 04 juli 2018 09:11

De overheid heeft de eerste veranderingen voor de basisverzekering van 2019 bekend gemaakt. Onderstaand een overzicht van de wijzigingen. De overige veranderingen worden in september verwacht tijdens ...

Lees meer