Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energieleveranciers niet duidelijk over tarieven

Donderdag 10 februari 2022 07:57Frank van de Ven
Moeilijk vindbare energietarieven zijn consumenten én de Vastelastenbond een doorn in het oog.

Moeilijk vindbare energietarieven zijn consumenten én de Vastelastenbond een doorn in het oog.

Energiebedrijven rekenen torenhoge tarieven voor hun diensten, maar zijn niet transparant over hun prijzen. Uit onderzoek blijkt één op de drie energieleveranciers hun tarieven verstopt. Informatie over de prijzen van modelcontracten én variabele tarieven is moeilijk vindbaar op de websites van de aanbieders.

De Consumentenbond onderzocht verschillende energieleveranciers en ontdekte dat er heel wat schortte aan de transparantie op het gebied van energietarieven. Bij Vandebron en Clean Energy is bijvoorbeeld geen maandelijks opzegbaar contract online te vinden. Wanneer je een contract wilt opzeggen, kan dat telefonisch of per mail.

Coolblue Energie, Energie Direct, Engie, Essent, United Consumers en Vattenfall bieden een modelcontract aan. Als je wilt zien wat je moet betalen, kan dat pas nadat je jouw gegevens hebt ingevuld.  Alle aanbieders moeten dezelfde voorwaarden hanteren voor een modelcontract. De benodigde informatie moet snel vindbaar zijn
 

Tips voor de consument

De Vastelastenbond loopt al langer tegen misstanden in de energiemarkt aan. De hoeveelheid aan verschillende energieprijzen die leveranciers hanteren zijn niet meer te overzien. Zo bieden energieleveranciers naast verschillende contractvormen ook andere energietarieven aan. Dat gaat zelfs zo ver dat alleen een persoonlijk aanbod nog te vergelijken is. Tast je in het duister of je een goed contract hebt of niet? De Vastelastenbond geeft tips!
  1. Kijk goed naar je verbruik en welke prijs zwaarder moet wegen (gas of stroom)
  2. Gebruik deze richtprijzen ter vergelijking
  3. Kijk naar de looptijd van het contract 
  4. Gebruik de bedenktermijn als vergelijkingsperiode
Hoe weet je of je goede tarieven hebt? Vraag naar een persoonlijk voorstel van je energieleverancier. Is het stroomtarief lager dan 0,24 per kWh inclusief belastingen? Dan zit je in deze tijd redelijk goed. De vaste leveringskosten verschillen ook per energieleverancier. Dat zijn de kosten die je per maand per product aan je leverancier betaalt. Liggen deze tussen de € 5,- en €7,50 per maand? Dan is er niet zoveel aan de hand en betaal je gemiddelde leveringskosten. Voor gas geldt in deze periode een heel ander verhaal. We zien prijzen die rond de € 1,27 per kuub liggen.
 

Benut je opzegtermijn

Houd je wettelijke bedenktijd goed in de gaten. Je hebt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Dat betekent dat je zonder reden van opgaaf mag annuleren. Gebruik deze periode om nog een vergelijking te maken met het aanbod dat je hebt liggen. Wanneer je geen goed aanbod vindt, laat je het contract gewoon ingaan. Vind je wel een scherp tarief? Laat je leverancier dan direct weten dat je een beter aanbod hebt gevonden en van je overeenkomst af wil.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Roering Warmolts

Kan ik op de hoogte blijven, hij accepteert niet mijn e-mail .

Zaterdag 26 februari 2022 14:53

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 28 februari 2022 13:54
Heb je al in de spamfilter of in je ongewenste post gekeken? Soms belandt onze mail daar helaas terecht.

Seuntiens

als je al lid bent krijg ik dan binnenkort ook een aanbieding
kan nu per maand opzeggen

Donderdag 24 februari 2022 19:19

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 24 februari 2022 21:02
Ik zag uw reactie binnenkomen. Als u een variabel contract heeft, dan is het verstandig om voorlopig deze aan te houden.
De variabele tarieven wijzigen normaliter twee keer per jaar. Op 1 juli en op 1 januari. Tenzij is opgenomen in de voorwaarde dat ze het maandelijkse tarief kunnen wijzigen.
De meeste klanten die nu op een variabel contract staan adviseren wij om per 1 juli over te stappen. Echte ris dat wel afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Wilt u het zeker weten? Dan raad ik even aan om contact op te nemen met onze Customer Care. Dan kunnen ze samen met u naar uw energietarieven en bijbehorende voorwaarden van het contract kijken.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Woningverduurzaming is dit jaar erg in trek om de energierekening te drukken.

Hoge energieprijzen stimulans voor woningverduurzaming

Donderdag 03 februari 2022 12:35

‌Woningverduurzaming staat dit jaar bij veel Nederlandse huishoudens op de agenda. Het doel daarvan is om op de stijgende energieprijzen te anticiperen. De angst voor een onbetaalbare energiereke...

Lees meer
Na het faillissement van zes energiebedrijven dienen twee 'nieuwe' partijen zich aan: OpenSource Energie en Frank Energie.

OpenSource Energie krijgt groen licht van ACM

Woensdag 19 januari 2022 14:44

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat OpenSource Energie elektriciteit mag leveren aan kleinverbruikers. Dit energiebedrijf heeft aangetoond te kunnen voldoen aan de wette...

Lees meer
De 36.000 klanten van het failliet verklaarde FENOR Energie zijn overgenomen door Budget Energie.

Budget Energie neemt klanten FENOR Energie over

Donderdag 30 december 2021 13:55

‌ Budget Energie ontfermt zich vanaf vandaag over de 36.000 klanten van FENOR Energie. Laatstgenoemd energiebedrijf vroeg op 17 december faillissement aan. De overstap naar Budget Energ...

Lees meer
De energiemarkt is volop in beweging en de tarieven gaan door het dak! Hoe zit dat? Lees het in dit blog dat je de 'Energiemarkt voor Dummies' kunt noemen.

Overzicht ontwikkelingen in de energiemarkt 2004 - 2022

Maandag 27 december 2021 09:00

‌ De energiemarkt stond in 2021 volop in de belangstelling, nadat de extreem gestegen energietarieven voor faillissementen en gedupeerde klanten zorgden. Zo trok toezichthouder Autoriteit Co...

Lees meer