Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Overzicht ontwikkelingen in de energiemarkt 2004 - 2022

Maandag 27 december 2021 09:00Frank van de Ven
De energiemarkt is volop in beweging en de tarieven gaan door het dak! Hoe zit dat? Lees het in dit blog dat je de 'Energiemarkt voor Dummies' kunt noemen.

De energiemarkt is volop in beweging en de tarieven gaan door het dak! Hoe zit dat? Lees het in dit blog dat je de 'Energiemarkt voor Dummies' kunt noemen.

De energiemarkt stond in 2021 volop in de belangstelling, nadat de extreem gestegen energietarieven voor faillissementen en gedupeerde klanten zorgden. Zo trok toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) recentelijk de leveringsvergunning in van Welkom Energie, Enstroga en Allure Energie. Voor veel mensen zal de energiemarkt overkomen als een complexe branche vol toezichthouders, netbeheerders, leveranciers en consumentenrechten. Gaat het je al duizelen? Geen nood, wij leggen de werking van de energiemarkt voor je uit!

Om het gemakkelijk te maken, hebben we een schematische weergave van de werking van de energiemarkt gemaakt. Dit marktmodel bied meer overzicht (je vindt de afbeelding ook onderaan dit blog). Er is in betrekkelijk korte tijd veel gebeurd binnen de energiebranche sinds de liberalisering in 2004. Toen de markt werd vrijgegeven, is na enige tijd besloten dat er regelmatig nieuwe regelgeving moest komen om de energiebranche te verbeteren. De laatste jaren is duurzaamheid een populair thema binnen energieopwekking geworden. We geven je in dit blog een spoedcursus Energiemarkt voor Dummies!


2004: Liberalisering energiemarkt

De energiemarkt werd in 2004 geliberaliseerd, waardoor er een vrije keuzemarkt ontstond. Het doel van de liberalisering was om de concurrentie te bevorderen. Sinds 2004 zijn consumenten vrij om zelf te kiezen voor een energieleverancier. Mochten ze een goedkopere aanbieder vinden, kunnen ze zelf overstappen (ook wel switchen genoemd). Verschillende energieleveranciers betraden sinds 2004 de markt van stroom en gas en boden deze aan zakelijke partijen en particulieren aan. Dit zorgde voor nieuwe mogelijkheden, maar ook voor veel rompslomp voor de traditionele leveranciers. In deze periode is Vereniging de Vastelastenbond ontstaan.
 

Opkomst Vastelastenbond

In theorie moest de liberalisering van de energiemarkt voor meer concurrentie en daardoor meer keuzemogelijkheden en lagere prijzen leiden. Op het gebied van tarieven is er wel het een en ander positief veranderd, maar helaas zorgde het open gooien van de markt ook voor problemen. De klantenservice en de administratie van nieuwe energiebedrijven liet nogal eens wat te wensen over. Dat viel Dirk-Jan Wolfert dus ook op en om ontevreden klanten te helpen, besloot hij de Vastelastenbond op te richten. Door consumenten en kleine zakelijke partijen te helpen bij het kiezen van de juiste energieleverancier.
 

2011: Splitsing energieleveranciers en netbeheerder

In 2011 werd een wijziging doorgevoerd in de elektriciteitsnet uit 1998. Hierdoor ontstond een splitsing tussen de energieleverancier en netwerkbeheerder. Zonder splitsing is de concurrentie niet eerlijk, omdat energiebedrijven zowel leverancier zijn als een deel van het netwerk bezitten. Dit betekent dus dat netbeheerder en energieleverancier één zijn en dat kan zorgen voor belangenverstrengeling. De splitsing was dus noodzakelijk om:
 • de concurrentie te verbeteren,
 • controle door de overheid te verbeteren,
 • stroomuitval door één beheerder te verminderen,
 • commercieel aantrekkelijk voor gemeenten te worden.
De splitsing was niet het enige dat aangepast moest worden. Zo moest ook de gehele administratie van zowel energieleveranciers als netwerkbeheerders op de schop. Denk dan aan het aanpassen van de klachtprocedures bij netbeheerders en leveranciers van elektriciteit en gas. Ook moest er het een en ander veranderen bij de totstandkoming van de informatiecode over de uitwisseling en verwerking van gegevens in de energiesector en de facturering en inning bij teruglevering van elektriciteit en het modelcontract.
 

2012: Modelcontract

Sinds 1 juli 2012 zijn energieleveranciers verplicht om een modelcontract te hebben. Dit vergemakkelijkt het voor consumenten om de energietarieven van verschillende aanbieders te vergelijken. Energiebedrijven mogen de tarieven op het modelcontract twee keer per jaar wijzigen. Namelijk op 1 januari en 1 juli. Naast het modelcontract bleven alle andere contractvormen ook bestaan. De hoop was dat het modelcontract onduidelijkheden weg zou nemen, maar dt is niet gelukt. Leveranciers plaatsten een modelcontract op hun website, maar dat betekent niet dat dit de variabele tarieven zijn. De Vastelastenbond vindt dat het modelcontract niet voldoende bijdraagt bij het maken van een goede vergelijking.
 

2013: Verplicht leveranciersmodel kleinverbruik

Tot 1 april 2013 hadden leveranciers en netbeheerders de gelegenheid om de vereiste aanpassingen in hun werkprocessen en hun onderlinge communicatie door te voeren. Op 1 augustus 2013 ging de energiemarkt definitief over naar het nieuwe leveranciersmodel. Dat bekende:
 • één energierekening: Deze overgang hield in dat alle kosten op één factuur kwamen en dat de leverancier dit bij de consument in rekening bracht;
 • dat de energieleverancier sindsdien verantwoordelijk is voor de opname en registratie van de meterstanden.

2014: Wettelijke bedenktijd en nieuwe regels

In 2014 werd de wet- en regelgeving aangescherpt om consumenten beter te beschermen. Sinds 13 juni 2014 gelden er nieuwe Europese consumentenregels. In 2016 werden deze regels nog eens verder aangescherpt en ook toegepast voor contracten die in winkels worden afgesloten. Meer informatie over energiecontracten in winkels lees je in dit blog.
 

2015: Definitief energieakkoord

Om een schone toekomst te kunnen realiseren, is het Energieakkoord opgezet. Meer dan veertig organisaties hebben afspraken gemaakt voor het verbeteren van de natuur en het klimaat. Het doel is om in 2020 veertien procent hernieuwbare energie te realiseren. Belangrijkste punten in het energieakkoord zijn:
 • de sluiting van vijf kolencentrales in Nederland;
 • een investering van 400 miljoen euro voor het isoleren van huurwoningen;
 • de realisatie van 1.000 nieuwe windmolens;
 • het verstrekken van leningen voor energiebesparende maatregelen van woningen;
 • het stimuleren van energieopwekkende maatregelen waardoor consumenten profiteren van een lager belastingtarief;
 • het stimuleren van de werkgelegenheid.

2018-2019: zakelijke energie en consumentenbescherming

In de periode tussen  2018 en 2019 gebeurde er veel op energiegebied:
 • de blunder van het kabinet betreft de energierekening kwam groots in het nieuws;
 • er kwam een verbod op het doorverkopen van zakelijke telefoonnummers door de Kamer van Koophandel (KVK);
 • zakelijke energiecontracten werden in de ban gedaan door nieuwe regels van het ACM;
 • de subsidie voor isolerende maatregelen SEEH kwam terug.  
In 2018 sprak de Vastelastenbond zich verschillende keren uit over misleiding in de energiemarkt. Zo communiceerde Nuon verkeerde voorschotbedragen en maakte het kabinet in 2019 een grote blunder met betrekking tot de energierekening. Ook kwamen veel energieleveranciers en -verkopers negatief in het nieuws. Het ging hierbij voornamelijk om het aanbieden van zakelijke energie aan  particulieren die een onderneming thuis hebben. Na veel aandringen en diverse negatieve nieuwsberichten kwam toezichthouder ACM eindelijk met verscherpt toezicht. In 2018 werd het de KVK verboden om telefoonnummers van nieuwe ondernemingen door te verkopen. 
 

Netwerk en transportkosten energie

Binnen de energiemarkt beheren netwerkbeheerders het stroom- en gasnetwerk en de energiemeters in Nederland. Je betaalt deze bedrijven voor het gebruik van het netwerk, het energietransport en jouw energiemeters. De netwerkbeheerder is afhankelijk van de regio waar je woont. Alle netwerkbeheerders worden door de overheid gecontroleerd. De kosten voor netwerkbeheerders zijn ongeacht jouw energieleverancier hetzelfde. Op deze kosten kun je dus niet besparen bij een overstap.
 

Vergelijk verschillende leveranciers

Voordat je eventueel gaat overstappen van energieleverancier is het goed om te bepalen wat de energiemarkt op dit moment biedt. Er zijn wel meer dan dertig energieleveranciers. De bekendste zijn Essent, Nuon en Eneco.


2021: extreme stijging energietarieven

De energiemarkt was dit jaar in rep en roer. De gasvoorraad daalde fors, waardoor er sprake was van een tekort. Daardoor stegen de gastarieven fors. Kleine energiebedrijven konden de inkoopkosten niet meer dragen en stonden er financieel slecht voor. Begin oktober publiceerde de Vastelastenbond een solvabiliteitsonderzoek. In deze studie kwam naar voren welke voornamelijk kleine energiemaatschappijen het moeilijk hadden. De profetische woorden “De kans bestaat dat deze bedrijven, net als concullega’s uit Engeland en België, failliet gaan” werden helaas werkelijkheid…

Zo vielen binnen korte tijd Welkom Energie, Enstroga en Allure Energie, Anode Energie, SEPA Green Energy en Naked Energy. Stijgende energietarieven zorgden voor problemen bij deze energieleveranciers met weinig financiële buffers. Het onderzoek naar de solvabiliteit van negentien energiemaatschappijen werd opgepikt door de landelijke media. Zo was oprichter Dirk-Jan Wolfert te zien in een uitzending van EditieNL.


En nu?

Nu 2022 voor de deur staat, blijft de Vastelastenbond zich inzetten voor de consument. We houden de energiemarkt in de gaten en zorgen ervoor dat onze klanten de beste deals scoren. Voor nu kun je alvast onderstaand schema bekijken waarin de spelers binnen de energiemarkt worden voorgesteld. 

 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Reede

al ruim tien jaar lid en dat blijf zo.
ik kan het iedereen aanbevelen.

Zaterdag 01 januari 2022 10:23

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De stekker gaat eruit bij Naked Energy. Als gevolg van de huidige energiemarkt is dit het 7e energiebedrijf dat faillissement aanvraagt bij de ACM.

Naked Energy ook failliet. ACM trekt vergunning in.

Donderdag 23 december 2021 14:00

Naked Energy is het zevende slachtoffer van de huidige energiecrisis en vraagt faillissement aan. Het energiebedrijf is in financiële problemen gekomen, omdat het de inkoop van energie liet ui...

Lees meer
FENOR Energie is failliet en dat is te wijten aan de extreem hoge energieprijzen.

FENOR Energie is zesde energiebedrijf dat faillissement aanvraagt

Vrijdag 17 december 2021 14:03

‌ De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vandaag de leveringsvergunning van FENOR Energie ingetrokken. Het energiebedrijf heeft faillissement aangevraagd en dat betekent dat 36.000 ...

Lees meer
VanHelder neemt de circa 14.000 klanten van Anode Energie over.

VanHelder neemt klanten Anode Energie over

Woensdag 15 december 2021 11:50

Klanten van Anode Energie, dat begin december faillissement aanvroeg, krijgen een nieuw onderkomen bij VanHelder. De curator van Anode Energie heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Mar...

Lees meer
Circa 800.000 huishoudens die op of net boven het sociaal minimum uitkomen, krijgen van hun gemeente 200 euro extra op hun bankrekening gestort. Dit bedrag is een compensatie voor hun hoge energierekening.

Extra 200 euro compensatie energierekening lage inkomens

Vrijdag 10 december 2021 15:49

‌Om mensen met inkomens die op of net boven het sociaal minimum uitkomen te helpen met hun energierekening, stort de overheid 200 euro extra op hun bankrekening. Vanwege de fors gestegen energiep...

Lees meer