Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energieplannen nieuwe coalitie: salderingsregeling verdwijnt en lagere gasbelasting

Zaterdag 25 mei 2024 11:44DirkJan Wolfert

Het hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB is klaar. Een belangrijk onderwerp daarin is energie. Opvallend is dat de salderingsregeling volledig verdwijnt. Wat willen de partijen verder met de energietransitie? De formerende partijen hebben hun plannen op hoofdlijnen uitgewerkt; een nieuw kabinet moet hier verder vorm aan geven. Voorlopig moeten we het doen met deze energieplannen:

Salderingsregeling verdwijnt vanaf 2027
Het meest opvallende is dat de salderingsregeling vanaf 2027 volledig verdwijnt. Dit blijkt uit de budgettaire bijlage van het akkoord, zonder verdere toelichting. Eerder dit jaar stemde de Eerste Kamer nog tegen het afbouwen van de salderingsregeling, maar nu verdwijnt de regeling mogelijk nog sneller dan gepland. Dit zal een schok zijn voor bezitters van zonnepanelen, die vanaf 2027 hun opgewekte energie niet meer kunnen wegstrepen tegen hun verbruik. Dit zal de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk verlengen, maar er zijn mogelijkheden om deze tijd weer te verkorten:

  • Terugleverkosten vervallen bij volledige afschaffing van de salderingsregeling
  • Meer zelf gebruik maken van opgewekte stroom
  • Opslaan van stroom in een accu, hoewel accu's nu nog niet rendabel zijn
  • Hogere leveringskosten voor stroom
  • Lagere kosten voor de aanschaf van zonnepanelen
  • Een mogelijke verhoging van de terugleververgoeding voor elke kWh, die momenteel rond de 5 cent ligt.

Verhoging energiebelasting teruggedraaid
De salderingsregeling is niet het enige dat verdwijnt. De verhoging van de energiebelasting sinds 2024 wordt door de coalitie deels teruggedraaid. Dit is onderdeel van een plan om Nederland aantrekkelijker te maken voor bedrijven, waarvan huishoudens ook profiteren. Met een gemiddeld gasverbruik van 1050 m³ bespaar je in 2025 €29 en dat loopt op naar €50 per jaar in 2030. Kerkhof verwacht dat de verlaging met Prinsjesdag wordt doorgerekend en vanaf 1 januari 2025 geldt. De huidige belasting is €0,70544 per m³, terwijl dit in 2021 nog €0,52477 per m³ was.

Geen verplichte warmtepomp
Het vorige kabinet had het plan dat huiseigenaren vanaf 2026 een (hybride) warmtepomp moesten kopen als ze hun cv-ketel vervingen. Dit plan wordt door de nieuwe coalitie van tafel geveegd, waardoor je na 2026 gewoon een nieuwe cv-ketel mag installeren.

Onafhankelijker worden met de energievoorraad
Nederland wil minder afhankelijk zijn van andere landen voor energie. De coalitie wil lange termijn gascontracten afsluiten en flinke gasreserves aanleggen. Het Groningse gasveld blijft gesloten, maar de gaswinning op de Noordzee wordt opgeschaald. Nieuwe windmolens komen zoveel mogelijk op zee in plaats van op land.

Verstopping op het stroomnet oplossen
De coalitie wil de problemen op het stroomnet aanpakken, aangezien steeds meer regio’s te maken krijgen met netcongestie. Dit betekent dat het elektriciteitsnet niet alle beschikbare stroom kan transporteren. Het nieuwe kabinet moet prioriteit geven aan het oplossen van netcongestie, met strenge regels voor welke partijen wanneer op het net worden aangesloten.

Twee nieuwe kerncentrales
Om aan de energievraag te voldoen, willen de partijen fors investeren in kernenergie. De kerncentrale in Borssele blijft open en er komen twee nieuwe kerncentrales bij. Hoe, wat en waar is nog niet bekend.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Vattenfall klanten met zonnepanelen gaan terugleverkosten betalen

Ook Vattenfall komt met terugleverkosten voor zonnepanelen

Vrijdag 15 december 2023 16:42

Ook Vattenfall gaat bij klanten met zonnepanelen terugleverkosten in rekening brengen. Meerdere energiebedrijven hebben die stap al gezet, sinds de Eerste Kamer eerder dit jaar tegen een voorstel st...

Lees meer
Zonnepaneelbezitters blijven te maken krijgen met terugleverkosten

Terugleverkosten zonnepanelen blijven voorlopig bestaan tot afschaffing salderingsregeling

Donderdag 23 mei 2024 10:37

‌Energiebedrijven mogen voorlopig terugleverkosten blijven rekenen aan huishoudens die zonnestroom opwekken. NSC-Kamerlid Wytske Postma suggereerde donderdag dat de nieuwe coalitie dat wilde ve...

Lees meer
Terugleverkosten voor zonnepaneelhouders niet verboden

ACM: Onderzochte terugleverkosten niet verboden voor zonnepaneelhouders

Woensdag 08 mei 2024 14:26

Energieleveranceirs mogen volgens de huidige wetgeving hun tarieven vrij bepalen, mits deze redelijk zijn in verhouding tot de onderliggende kosten. Voor huishoudens met zonnepanelen zijn de kosten ...

Lees meer
Is een thuisaccu rendabel?

Is een thuisbatterij rendabel?

Vrijdag 17 mei 2024 14:24

‌Er is steeds meer vraag naar thuisbatterijen om (zonne)energie op te slaan. Maar is deze investering ook financieel rendabel? Hoe werkt een thuisbatterij? Een thuisbatterij slaat de over...

Lees meer