Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Terugleverkosten zonnepanelen blijven voorlopig bestaan tot afschaffing salderingsregeling

Donderdag 23 mei 2024 10:37DirkJan Wolfert
Zonnepaneelbezitters blijven te maken krijgen met terugleverkosten

Zonnepaneelbezitters blijven te maken krijgen met terugleverkosten

Energiebedrijven mogen voorlopig terugleverkosten blijven rekenen aan huishoudens die zonnestroom opwekken. NSC-Kamerlid Wytske Postma suggereerde donderdag dat de nieuwe coalitie dat wilde verbieden, maar tijdens een debat in de Tweede Kamer bleek dit niet te kloppen.

Postma stelde dat de coalitie een einde wil maken aan de 'boete' die consumenten moeten betalen bij het terugleveren van stroom. Dit leek erop te duiden dat de rechtse partijen de terugleverkosten, die steeds meer energieleveranciers hanteren, zouden verbieden.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer bleek echter dat deze heffingen voorlopig blijven bestaan. Postma wil alleen voorkomen dat consumenten na de afschaffing van de salderingsregeling geld moeten bijbetalen als zij stroom terugleveren.

Lees hier wat de hoogte is van de terugleverkosten bij de verschillende energieleveranciers. 

Volgens de nieuwe Energiewet, die donderdag werd behandeld, moeten huishoudens een "redelijke vergoeding" krijgen voor teruggeleverde energie. Leveranciers betalen nu al een vergoeding als mensen meer stroom terugleveren dan ze gebruiken. Deze vergoeding bedraagt meestal een paar eurocent per kWh; de nieuwe coalitie wil alleen garanderen dat deze vergoeding niet onder nul eurocent daalt.

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis noemde Postma's plan een "slap aftreksel" van haar uitspraken in De Telegraaf. Suzanne Kröger van GroenLinks-PvdA vond ook dat de nieuwe coalitie "iets verkoopt wat niet waar is."

'Keiharde' afschaffing salderingsregeling
De komende jaren blijft de situatie voor mensen met zonnepanelen onveranderd, maar in 2027 wil de nieuwe coalitie de salderingsregeling in één keer afschaffen. Vanaf dan kunnen mensen de stroom die ze zelf opwekken niet meer 'wegstrepen' tegen hun verbruik, wat de schatkist jaarlijks ruim 600 miljoen euro aan belastinginkomsten oplevert.

Oppositiepartijen reageerden verbolgen op deze plotselinge afschaffing. Het kabinet-Rutte IV wilde de regeling geleidelijk afbouwen tot 2031, maar de Eerste Kamer stemde daar met steun van PVV en BBB tegen.

Het "keiharde" einde aan de salderingsregeling is volgens CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal "veel ongunstiger voor mensen met zonnepanelen" dan een geleidelijke afbouw. Hij hoopt, samen met Grinwis, dat de coalitiepartijen toch nog een geleidelijke afschaffing zullen overwegen.

'Duidelijker voor consument'
VVD-Kamerlid Silvio Erkens stelt dat de komst van terugleverkosten de situatie heeft veranderd. Hij vindt het voor consumenten duidelijker als de salderingsregeling in één keer verdwijnt, samen met de terugleverkosten. Erkens dient een motie in om ervoor te zorgen dat energieleveranciers na afschaffing van de salderingsregeling geen terugleverkosten meer mogen rekenen en wil dat de terugleverkosten voor die tijd makkelijker vergelijkbaar worden.

SP-Kamerlid Sandra Beckermann wil de terugleverkosten per direct afschaffen, maar hier lijkt geen Kamermeerderheid voor te zijn. Volgens toezichthouder ACM weerspiegelen de kosten die energieleveranciers in rekening brengen de extra kosten die zij maken.

Energieleveranciers gaven eerder aan dat ze de terugleverkosten zonder salderingsregeling kunnen verlagen, maar dat de heffing mogelijk niet helemaal zal verdwijnen.

Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van branchevereniging Energie-Nederland, bekritiseert het Haagse "jojobeleid" en benadrukt dat er dringend duidelijkheid nodig is.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Terugleverkosten voor zonnepaneelhouders niet verboden

ACM: Onderzochte terugleverkosten niet verboden voor zonnepaneelhouders

Woensdag 08 mei 2024 14:26

Energieleveranceirs mogen volgens de huidige wetgeving hun tarieven vrij bepalen, mits deze redelijk zijn in verhouding tot de onderliggende kosten. Voor huishoudens met zonnepanelen zijn de kosten ...

Lees meer
Is een thuisaccu rendabel?

Is een thuisbatterij rendabel?

Vrijdag 17 mei 2024 14:24

‌Er is steeds meer vraag naar thuisbatterijen om (zonne)energie op te slaan. Maar is deze investering ook financieel rendabel? Hoe werkt een thuisbatterij? Een thuisbatterij slaat de over...

Lees meer
Terugleverkosten voor klanten met zonnepanelen

Welke terugleverkosten brengen de verschillende energieleveranciers in rekening?

Vrijdag 03 mei 2024 10:37

Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben zonnepanelen, wat leidt tot teruglevering van stroom aan het net. Dit kan overbelasting veroorzaken en het kst energiebedrijven geld. De meeste energieleve...

Lees meer
Boete van meer dan een miljoen voor HEM

Boete van 1,1 miljoen voor energieleverancier HEM

Vrijdag 05 april 2024 22:59

Energiebedrijf Hollandse Energie Maatschappij (HEM) heeft een boete van meer dan 1 miljoen euro gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanwege agressieve telefonische verkooppraktijk...

Lees meer