Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Europese gasprijs schiet omhoog na mogelijke lek in gaspijplijn Oostzee

Maandag 09 oktober 2023 12:09Frank van de Ven
Afgelopen zondag ontdekte de Finse beheerder van het gassysteem Gasgrid en Elering een ongebruikelijke daling in de druk in een pijplijn tussen Finland en Estland.

Afgelopen zondag ontdekte de Finse beheerder van het gassysteem Gasgrid en Elering een ongebruikelijke daling in de druk in een pijplijn tussen Finland en Estland.

De gasprijs in Europa steeg deze maandag door een mogelijk lek in een gaspijplijn in de Oostzee. Deze ochtend was de gasprijs 4,6 procent hoger, waardoor je meer dan 40 euro per megawattuur gas betaalt. Vorige week schoot de gasprijs ook al omhoog, nadat personeel in Australische gasfabrieken aangaven te gaan staken om een loonsverhoging af te dwingen.
 
Afgelopen zondag ontdekte de Finse beheerder van het gassysteem Gasgrid en Elering een ongebruikelijke daling in de druk in een pijplijn tussen Finland en Estland. Die pijplijn werd toen afgesloten. De komende dagen onderzoeken de beheerders op welke plek een mogelijk lek zit en wat de oorzaak is.

"Als blijkt dat de ongebruikelijke drukval komt door een lek dat schade aan de pijpleiding heeft veroorzaakt, kan de reparatie minstens meerdere maanden duren, afhankelijk van de aard van de schade", zegt Gasgrid in een verklaring op de website.
 

Kwetsbare gasbevoorrading

Europa is momenteel kwetsbaarder voor de gevolgen van verstoringen in de gaslevering omdat het bijna winter is. Daarnaast is de sector bang voor incidenten bij de doorvoer en levering van gas, na de ontploffingen bij de belangrijke gaspijplijnen Nord Stream 1 en 2 vorig jaar. Die explosies waren ook in de Oostzee. Sinds die explosies wordt er extra scherp gelet op de Europese energie-infrastructuur.
 
Analisten van S&P Global verwachten dat de vraag naar gas dit kwartaal zal toenemen, sterker dan een jaar eerder bovendien. "Europa verwacht de eerste significante jaar-op-jaar toename in de vraag naar gas en elektriciteit sinds de crisis, maar de prijzen blijven gevoelig voor onderbrekingen in de levering", schreven de analisten in een rapport.
 

Stap over naar vast energiecontract

Met het oog op het gaslek is de stijgende energievraag in de winter geen prettig vooruitzicht. “Hartje winter stopt het prijsplafond, wat betekent dat als de variabele energietarieven stijgen, de energienota ook stijgt. De rem gaat eraf en dat kan grote gevolgen hebben voor consumenten die niet tijdig zijn overgestapt”, verduidelijkt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.
 
Wolfert adviseert consumenten met een variabel energiecontract om over te stappen naar een vast energiecontract: “Met deze contracten beschermen consumenten zich tegen de onzekerheid van de winterperiode. De energiemarkt gedraagt zich nog steeds ontzettend volatiel. Het is verstandig om in deze onzekere markt te kiezen voor zekerheid.”
 

Vind beste energiecontract

Het beste energiecontract vinden, is een tijdrovend karwei. Behalve de laagste prijs speelt ook de financiële gezondheid van een energieleverancier een rol bij je keuze. Daarnaast moet je de voorwaarden goed uitpluizen en jezelf de vraag stellen hoe onafhankelijk die aanbieding die je toegestuurd kreeg nu precies is. Om je op weg te helpen, maakten we een handig stappenplan voor je. Volg deze stappen en scoor het beste energiecontract uit de markt! 

Geen zin in al dat uitzoekwerk? Kies dan voor Energie Vanzelf Geregeld. Jij zet onafhankelijke adviseurs voor je aan het werk die het beste energiecontract voor jouw specifieke situatie uitzoeken. De Vastelastenbond werkt met abonnementsvormen om onze onafhankelijkheid te garanderen. Lees ons gratis Whitepaper om meer te weten te komen over deze service!
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De Vastelastenbond staat voor eerlijke communicatie en daarom bellen we altijd met een 040 nummer. Als je geen telefoontje uit Eindhoven krijgt, maar wel te horen krijgt dat je door de Vastelastenbond gebeld wordt, heb je met oplichters te

Pas op en trap niet in gladde verkooptrucs van energieaanbieders

Donderdag 05 oktober 2023 10:05

‌‌‌‌Eerder dit jaar waarschuwde toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) al voor telefoontjes van opdringerige energieaanbieders die gebruikmaken van valse namen. De...

Lees meer
De daling van gasprijzen klinkt interessant, maar het is de vraag of daar in de winter wat van te merken is, vraagt onze directeur zich hardop af: “Hoewel de gasvoorraden goed gevuld zijn en het weer zacht is, staat er een onzekere periode

Daling gasprijs schijnbeweging in aanloop naar stijgende energietarieven in de winter

Maandag 02 oktober 2023 15:24

‌De Europese aardgasprijs daalde maandagochtend een dag na het nieuws dat de gaskraan in Groningen op zondag sloot. Die daling heeft vooral te maken met het relatief warme weer en de goedgevuld...

Lees meer
Als je het nieuwe jaar variabel begint, is de kans groot dat je met sterk stijgende kosten begint. In dit blog lees je wat de gevolgen zijn van de verdwijning van de energietoeslag en het prijsplafond.

Dit zijn de gevolgen van het verdwijnen van de energietoeslag en het prijsplafond in 2024

Maandag 02 oktober 2023 11:21

‌Hartje winter stopt het prijsplafond en dat betekent dat we 2024 zonder overheidssteun starten. Het is verstandig om voor die tijd over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven. A...

Lees meer
Is dat ene collectief ingekochte energieaanbod dat in je mailbox kwam wel echt zo voordelig als wordt beweerd? De praktijk wijst uit van niet, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Hoe onafhankelijk en betrouwbaar is dat 'goedkope' collectief ingekochte energieaanbod nu echt?

Donderdag 28 september 2023 12:21

Nu de winterperiode eraan komt en de energietarieven stijgen, groeit de interesse in energiecontracten met vaste prijzen. Het juiste contract kiezen, is nog een heel gepuzzel want niet alle aanbiedi...

Lees meer