Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Dit zijn de gevolgen van het verdwijnen van de energietoeslag en het prijsplafond in 2024

Maandag 02 oktober 2023 11:21Frank van de Ven
Als je het nieuwe jaar variabel begint, is de kans groot dat je met sterk stijgende kosten begint. In dit blog lees je wat de gevolgen zijn van de verdwijning van de energietoeslag en het prijsplafond.

Als je het nieuwe jaar variabel begint, is de kans groot dat je met sterk stijgende kosten begint. In dit blog lees je wat de gevolgen zijn van de verdwijning van de energietoeslag en het prijsplafond.

Hartje winter stopt het prijsplafond en dat betekent dat we 2024 zonder overheidssteun starten. Het is verstandig om voor die tijd over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven. Als je het nieuwe jaar variabel begint, is de kans groot dat je met sterk stijgende kosten begint. In dit blog lees je wat de gevolgen zijn van de verdwijning van de energietoeslag en het prijsplafond.

Het verdwijnen van de energietoeslag raakt mensen met een laag inkomen, want zij krijgen volgend jaar geen compensatie 1.300 euro meer om hun energierekening te betalen. Een alleenstaande in de bijstand gaat er door de koopkrachtstijging in 2024 circa 36 euro per maand op vooruit. Door het stopzetten van de energietoeslag betekent dit dat deze persoon er uiteindelijk 70 euro per maand op achteruit gaat.
 
De overheid helpt minima op andere manieren, laat woordvoerder Noortje Beckers van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan Tros Radar weten: “Het kabinet kiest vanaf 2024 voor gerichtere maatregelen. Naast de koopkrachtmaatregelen, stelt het kabinet opnieuw een bijdrage aan het Tijdelijk Noodfonds Energie beschikbaar, waar de meest kwetsbare huishoudens terecht kunnen als zij moeite hebben met het betalen van hun energierekening.’’
 

Status energietoeslag 2023

De energietoeslag van 2023 is nog niet (volledig) betaald door gemeenten. De verwachting is dat dit in oktober of november wordt uitgekeerd. Deze steunmaatregel is bedoeld voor alleenstaanden met een inkomen niet meer dan 1.434,79 euro en voor samenwonenden die niet meer dan 2.049,70 euro netto per maand verdienen.

De energietoeslag verdwijnt en het prijsplafond stopt ook per 2024.  Door de verdwijning van het plafond kunnen energieleveranciers hun marktprijzen hanteren. Dat betekent dat deze boven het prijsplafond uit kunnen komen, waardoor jouw energierekening flink kan oplopen. Normaal gesproken stijgen de energieprijzen in de wintermaanden. Dat het prijsplafond hartje winter eindigt, is dan ook niet gunstig te noemen.


Prijsplafond eindigt

De beëindiging van het prijsplafond is volgens Beckers een logische stap: ‘’De prijspieken die hebben geleid tot invoering van het prijsplafond, lijken inmiddels achter ons te liggen. De meeste energieleveranciers bieden sinds zomer 2023 weer meerjarige contracten aan met tarieven onder het prijsplafond.”

Van de huidige afgesloten energiecontracten bevat 86 procent een tarief dat lager ligt dan het prijsplafond. “Consumenten kunnen via het afsluiten van een vast contract dus weer zelf kiezen voor zekerheid, ook voor na het einde van dit jaar”, verduidelijkt de woordvoerder. “Daarom is een verlenging van het prijsplafond niet meer nodig.’’
 

Ongelukkige timing einde prijsplafond

De planning om het prijsplafond midden in de winter te laten eindigen, kan niet ongelukkiger zijn stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Mensen met een variabel of dynamisch contract betalen zonder overheidsbescherming in 2024 mogelijk fors hogere energietarieven. Nu de overheid zo hamert op armoedebestrijding, is het midden in de winterperiode afbreken van het prijsplafond ronduit onverantwoord.”
 
De directeur van de consumentenorganisatie adviseert mensen die twijfelen om over te stappen van een variabel naar een vast energiecontract om snel een keuze te maken: “Nu de energietarieven laag liggen, is dit het moment om over te stappen van variabel naar vast. Hoe langer er gewacht wordt met overstappen, des te hoger de gasprijzen kunnen worden omdat de inkoopprijzen stijgen.”
 

Vind zelf beste contract

Het zoeken van het beste energiecontract is een tijdrovende klus. Naast de laagste prijs moet je ook onderzoeken of een energieleverancier financieel gezond is en wat de voorwaarden zijn. Dat is nog niet alles. Hoe onafhankelijk is de aanbieding die je toegestuurd kreeg en hoe zit het nu precies met die loyaliteitsbonus? Om je op weg te helpen, maakten we een handig stappenplan voor je. Volg deze stappen en scoor het beste energiecontract uit de markt! 

Geen zin in al dat uitzoekwerk? Begrijpelijk. Je kunt er ook voor kiezen om het uit te besteden aan ervaren bespaarexperts. Als je Energie Vanzelf Geregeld afsluit zet jij onafhankelijke adviseurs voor je aan het werk die het beste energiecontract voor jouw specifieke situatie uitzoeken. We werken met abonnementsvormen om onze onafhankelijkheid te garanderen. Lees ons gratis Whitepaper om meer te weten te komen over deze service!
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

M.Tiggelers

Ik ben er door t prijsplafond echt niet op vooruit gegaan...Gemiddeld heb ik voor een m3 gas bij Essent 3 euro betaald, ik heb Essent gebeld en gevraagd of dit wel klopte, ik werd niet wijs uit mijn jaarafrekening...normaal kreeg ik ongeveer € 700, terug met de jaarafrekening, nu €245,-!!! Dit zijn bijna €500,- minder, dus €500,- aan extra kosten betaald...bedankt overheid

Vrijdag 10 november 2023 03:35

Lola

Belachelijk. Dus we moeten maar in de kou zitten zodat we niet in de onkosten komen. Maar de regering zit er lekker warmpjes bij. Die hoeven nergens naar te kijken. Laat hun maar eens een paar jaar lang leven van een minimum uitkering en alle lasten erbij. Kijken wat ze dan zeggen. Hoe maak je mensen depressief. De wereld word helemaal gek. Met alles. Je durft de verwarming gewoon niet aan te zetten. En als je hem aan hebt hoor je alleen maar de meter lopen. En idd geef mensen meer geld ipv miljoenen aan de andere landen te geven. Denk eerst eens aan je eigen mensen. Het spijt me zeer maar als hier de pleuris wie helpt ons dan. NIEMAND.

Maandag 30 oktober 2023 16:59

A-Lezhari

Belachelijk zeg.
Ik heb maar 1155 € per maand en 2 kinderen die bij hun moeder zitten maar toch ben hun vader en ik moet elke maand hun geld geven anders krijg ik te horen dat ik niet voor kan zorgen en niets voor hun kan doen .

Zondag 29 oktober 2023 21:51

Margot

Ik was blij met het extra geld van de Energietoeslag. Ik begrijp ook heel goed dat het stopt als het beter gaat. Maar we hebben nog steeds te maken met dure producten in de winkels. Is het niet een idee om de uitkering omhoog te doen. Zodat we elke maand goed uit kunnen komen. Ik weet hoe sommige mensen kunnen denken dan moet je maar werken. Maar niet iedereen die in een uitkering zit kan werken. Of kan wel, maar komt gewoon weg niet aan het werk door omstandigheden. Maar laten we realistisch zijn! En ook hierin ernaar kijken om elkaar te gemoed te kunnen komen. Inplaats van een x bedrag twee keer in het jaar te storten. Met elke maand € 200,- boven de uitkering komen we misschien ook beter uit. En dan ben ik nog best bescheiden!

Maandag 09 oktober 2023 03:29

m.j. de waal

Belachelijk, stoppen, prijs plafond Energie, ik heb maar 1200 Euro in de maand, en moet er alles van betalen. Nu heb ik al niets meer per mnd. over, om fatsoenlijk te eten!

Dinsdag 03 oktober 2023 15:00

m.j. de waal

Belachelijk!

Dinsdag 03 oktober 2023 14:49

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Is dat ene collectief ingekochte energieaanbod dat in je mailbox kwam wel echt zo voordelig als wordt beweerd? De praktijk wijst uit van niet, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Hoe onafhankelijk en betrouwbaar is dat 'goedkope' collectief ingekochte energieaanbod nu echt?

Donderdag 28 september 2023 12:21

Nu de winterperiode eraan komt en de energietarieven stijgen, groeit de interesse in energiecontracten met vaste prijzen. Het juiste contract kiezen, is nog een heel gepuzzel want niet alle aanbiedi...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond vindt de uitspraken van de demissionaire premier een teken van laksheid: “Pas ‘als de hemel naar beneden komt’ reageren, is te laat. Dan zitten miljoenen Nederlanders met grote schulden en t

Persbericht: Vastelastenbond: ‘Rutte opnieuw pas bereid te reageren als de hemel naar beneden komt’

Donderdag 21 september 2023 16:40

‌De wijze waarop premier Mark Rutte de zorgen over de energieprijzen van Kamerleden wegwuifde is ronduit onverantwoord, omdat verschillende experts vrezen voor tariefwijzigingen als het prijsplaf...

Lees meer
Energiebedrijven willen het demissionaire kabinet stimuleren om op Prinsjesdag de portemonnee te trekken voor een rijksbijdrage. De wens is om een vangnet te hebben voor de winterperiode, zodat mensen met betalingsproblemen alsnog hun energ

Energiesector zet geld opzij voor voortzetting Noodfonds

Vrijdag 15 september 2023 10:55

‌Energieleveranciers maken circa 20 miljoen euro vrij om het Tijdelijk Noodfonds Energie door te trekken. Energiebedrijven willen het demissionaire kabinet stimuleren om op Prinsjesdag de porte...

Lees meer
Volgens Haagse bronnen is het demissionaire kabinet niet van plan om de regeling voor een energietoeslag van 1.300 euro voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum te verlengen. Ook de verhoging van de zorgtoeslag staat niet op de

Persbericht: Met beëindiging prijsplafond in 2024 zet regering miljoenen Nederlanders in de kou

Donderdag 14 september 2023 05:23

‌Door het prijsplafond per 2024 volledig stop te zetten, belanden miljoenen Nederlanders hartje winter letterlijk in de kou. Zonder passende oplossing zijn consumenten met een variabel contract...

Lees meer