Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Hoe onafhankelijk en betrouwbaar is dat 'goedkope' collectief ingekochte energieaanbod nu echt?

Donderdag 28 september 2023 12:21Frank van de Ven
Is dat ene collectief ingekochte energieaanbod dat in je mailbox kwam wel echt zo voordelig als wordt beweerd? De praktijk wijst uit van niet, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Is dat ene collectief ingekochte energieaanbod dat in je mailbox kwam wel echt zo voordelig als wordt beweerd? De praktijk wijst uit van niet, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Nu de winterperiode eraan komt en de energietarieven stijgen, groeit de interesse in energiecontracten met vaste prijzen. Het juiste contract kiezen, is nog een heel gepuzzel want niet alle aanbiedingen zijn zo goed als beweerd.  Is dat ene collectief ingekochte energieaanbod dat in je mailbox kwam wel echt zo voordelig als wordt beweerd? De praktijk wijst uit van niet, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Wolfert ontving deze week een aanbod van een partij die hem op de voordelen van de collectieve inkoop van energie wees. In dit geval won CoolBlue de veiling, omdat deze energieleverancier zogenaamd de laagste tarieven heeft. Om de druk op te voeren, staat in de mail dat er slechts een beperkt aantal van deze energiecontracten voorradig zijn. 


Op papier klinkt dat goed, maar de praktijk wijst uit dat dit niet de beste keuze is. Op de prijsvergelijker van dezelfde aanbieder staat namelijk er goedkopere alternatieven zijn. In dit geval is Budget Energie voordeliger dan Coolblue Energie. “Het is opmerkelijk dat er een e-mail gestuurd wordt waarin de winnaar van een energieveiling wordt aangeprezen, terwijl de prijsvergelijker van deze aanbieder aangeeft dat dit niet de meest voordelige leverancier is”, stelt Wolfert. “Hoe onafhankelijk is zo’n partij dan?”
 

 
Wolfert adviseert om goed de tijd te nemen om een energiecontract uit te zoeken: “Er zijn negen stappen die je moet controleren, wil je het beste aanbod vinden.” Voor het gemak heeft het team van de Vastelastenbond ze voor je op een rijtje gezet.


1. Inkoopprijzen monitoren

“Het is belangrijk om de inkoopprijzen van de energiemarkt te monitoren. De gasprijs bijvoorbeeld heeft een voorspellende waarde. Wat energieleveranciers nu inkopen, wordt in de komende weken verkocht”, zegt Wolfert.
 

2. Kleine lettertjes lezen 

“Het nalezen van de kleine lettertjes lijkt een open deur, maar helaas doen veel consumenten dit niet”, zegt de directeur. “Mensen zetten vaak zonder nadenken hun krabbel onder en contract. Dat kan ervoor zorgen dat je zonder het te weten voor een variabel contract kiest, terwijl dat niet de bedoeling was.”


3. Kies niet voor variabel

“Kies niet voor een variabel contract, want daardoor ben je overgeleverd aan de grillen van de markt. In de zomer zijn de tarieven laag en dat klinkt verleidelijk. Wat je niet moet vergeten, is dat juist in die periode de energiebehoefte laag is. Als het koud wordt en de verwarming aangaat, wil je juist een betaalbaar tarief omdat je dan juist veel verbruikt,” verduidelijkt Wolfert.
 

4. Kies toekomstbestendig contract

“Als je je nu voor meerdere jaren vastzet aan een meerjarencontract loop je het risico dat de tarieven volgend jaar zakken en dan is het zuur als je nog een aantal jaar een hoog tarief betaalt waar je niet zomaar onderuit kan”, zegt de directeur. 
 

5. Check korting

Om nieuwe klanten aan zich te binden, zetten energiebedrijven allerlei lokkertjes in de vorm van loyaliteitsbonussen in. “Bekijk ook de kortingsvoorwaarden goed. Zeker als er een loyaliteitsbonus bij het contract wordt aangeboden. Check aan welke voorwaarden je moet voldoen om deze bonus in de wacht te slepen”, verduidelijkt Wolfert.
 

6. Vergelijk prijsvergelijkers

“Neem de grote actiesites, consumentenbladen en alle prijsvergelijkers mee in je keuze. Vergeet niet dat de ene vergelijkingssite de andere niet is. Niet al deze websites laten alle aanbiedingen zien, omdat ze bijvoorbeeld niet onafhankelijk zijn. Dit geeft een vertekend beeld en daarom is één zo’n vergelijker gebruiken niet verstandig”, geeft de directeur aan.  
 

7. Controleer financiële gezondheid

“De solvabiliteit van een energiebedrijf kun je zien als de financiële gezondheid van een energiemaatschappij. Wanneer de solvabiliteit negatief is, betekent dit dat wanneer een energiebedrijf dat er financieel slecht met financiële tegenslag te maken krijgt, relatief snel kan omvallen”, verduidelijkt Wolfert. 
 

8. Volg het energienieuws

“Volg de berichten van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt op de voet om te zien wat er allemaal speelt en wat de toekomstverwachtingen zijn”, verduidelijkt de directeur. “In de berichtgeving kun je ook opmaken welke energieleverancier onder een vergrootglas ligt en er minder goed voorstaat. Uiteraard is het volgen van het ‘normale’ nieuws ook belangrijk, omdat je dan weet wat er veranderd op energiegebied.”
 

9. Houd looptijd contract bij

“Veel mensen vergeten wanneer ze hun energiecontract afsloten, waardoor ze automatisch overgaan naar een duur variabel contract. Zo betaal je ongemerkt ineens 50 euro meer voor je energierekening”, stelt Wolfert. “Het is zaak dat je op het juiste moment overstapt. Kijk goed naar de einddata van je huidige contract. Te vroeg overstappen kan je een flinke boete opleveren. Te laat overstappen zorgt ervoor dat je tijdelijk op dure tarieven komt te staan.”
 

Of neem de sluiproute...

Het beste energiecontract dat op de markt te vinden is, afsluiten is een tijdrovend en intensief. Gelukkig kun je het ook uitbesteden. De dienst Energie Vanzelf Geregeld is precies voor dit doel opgericht. Jij hoeft je kostbare tijd niet meer aan uitzoekwerk te besteden en dat zorgt voor gemoedsrust.

“De Vastelastenbond werkt met abonnementsvormen om onze onafhankelijkheid te waarborgen. Het aanbod dat wij uitzoeken voor onze klanten is het beste dat er op de markt beschikbaar is. Ook houden we de looptijd van je contact bij, zodat je op het juiste moment overstapt en van de beste loyaliteitsbonus profiteert”, besluit Wolfert. 
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Theo Bakker

Wanneer kan ik een aanbod verwachten voor een nieuw energiecontract. Per 1 jan. 2024 loopt het huidige vaste contract af. Ik ben aangesloten bij Energie Vanzelf Geregeld.

Via alles-voordeliger.nl kreeg ik een telefonische aanbieding voor een 3-jarig vast contract bij HollandseWind&Zon en Gas van Eneco. Is dat een bij u bekende aanbieder?
Tarieven
Stroomtarief normaal p/kWh	€ 0,23818 p/kWh
Stroomtarief dal p/kWh	€ 0,23818 p/kWh
Leveringstarief normaal stroom	€ 0,39062
Leveringstarief dal stroom	€ 0,39062
Vaste kosten stroom	€ 5,99 p/maand
Gastarief	€ 0,74678 p/m3
Leveringstarief gas	€ 1,33943
Vaste kosten gas	€ 5,99 p/maand

Tarieven zijn incl. btw

Mag ik uw reactie hierop ?

Vriendelijke groet,
Theo Bakker

Maandag 09 oktober 2023 00:54

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond vindt de uitspraken van de demissionaire premier een teken van laksheid: “Pas ‘als de hemel naar beneden komt’ reageren, is te laat. Dan zitten miljoenen Nederlanders met grote schulden en t

Persbericht: Vastelastenbond: ‘Rutte opnieuw pas bereid te reageren als de hemel naar beneden komt’

Donderdag 21 september 2023 16:40

‌De wijze waarop premier Mark Rutte de zorgen over de energieprijzen van Kamerleden wegwuifde is ronduit onverantwoord, omdat verschillende experts vrezen voor tariefwijzigingen als het prijsplaf...

Lees meer
Energiebedrijven willen het demissionaire kabinet stimuleren om op Prinsjesdag de portemonnee te trekken voor een rijksbijdrage. De wens is om een vangnet te hebben voor de winterperiode, zodat mensen met betalingsproblemen alsnog hun energ

Energiesector zet geld opzij voor voortzetting Noodfonds

Vrijdag 15 september 2023 10:55

‌Energieleveranciers maken circa 20 miljoen euro vrij om het Tijdelijk Noodfonds Energie door te trekken. Energiebedrijven willen het demissionaire kabinet stimuleren om op Prinsjesdag de porte...

Lees meer
Volgens Haagse bronnen is het demissionaire kabinet niet van plan om de regeling voor een energietoeslag van 1.300 euro voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum te verlengen. Ook de verhoging van de zorgtoeslag staat niet op de

Persbericht: Met beëindiging prijsplafond in 2024 zet regering miljoenen Nederlanders in de kou

Donderdag 14 september 2023 05:23

‌Door het prijsplafond per 2024 volledig stop te zetten, belanden miljoenen Nederlanders hartje winter letterlijk in de kou. Zonder passende oplossing zijn consumenten met een variabel contract...

Lees meer
Het is duidelijk dat de energiecrisis nog niet voorbij is. De energieprijzen zijn enorm volatiel blijkt de afgelopen drie maanden. De markt schiet alle kanten op.

Energie-update: Dit is onze verwachting van de energieprijzen in 2024

Dinsdag 12 september 2023 13:43

‌De onrustige energiemarkt schiet alle kanten uit en met het oog op de stijgende gasbehoefte in de winterperiode is dat een beangstigend vooruitzicht. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelas...

Lees meer