Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Met dit stappenplan scoor jij het beste contract dat op de energiemarkt te vinden is

Maandag 21 augustus 2023 08:56Frank van de Ven
Het uitzoeken van een goed energiecontract kost behoorlijk wat tijd en energie. Met onze tien tips helpen we je alvast op weg!

Het uitzoeken van een goed energiecontract kost behoorlijk wat tijd en energie. Met onze tien tips helpen we je alvast op weg!

‌Het goed regelen van een nieuw energiecontract vraagt om aandacht. Je wilt namelijk een contract met gunstige tarieven bij een betrouwbare leverancier met een goede servicegraad. Daarnaast wil je ook nog profiteren van de hoogste loyaliteitsbonus, voorwaarden en een looptijd die het beste bij jou past. Voor je jouw droomcontract hebt gevonden, moet je een hoop stappen zetten. Met deze tien tips helpen we je op weg! 
 

1. Inkoopprijzen checken

Voor het kiezen van een goed energiecontract zijn er een aantal zaken die je in het achterhoofd moet houden. Het is belangrijk om de inkoopprijzen van de energiemarkt te monitoren. De gasprijs bijvoorbeeld heeft een voorspellende waarde. Wat energieleveranciers nu inkopen, wordt in de komende weken verkocht. Dit is iets om in het achterhoofd te houden als je op het juiste moment wilt toehappen.
 

Stap 2: Kleine lettertjes lezen 

Het klinkt ontzettend logisch, maar helaas gebeurt het niet voldoende: het nalezen van de voorwaarden en kleine lettertjes. Dat is ontzettend belangrijk, omdat je moet weten waar je jouw krabbel onder zet. Een variabel contract kan op het moment van tekenen bijvoorbeeld erg interessant zijn, maar omdat je niet met vaste tarieven te maken hebt kunnen de tarieven ineens de hoogte inschieten. Dat is iets waar je rekening mee moet houden.
 

Stap 3: Voorkom overstap variabel

Een variabel contract afsluiten, is niet aan te raden. Met zo’n contract ben je overgeleverd aan de grillen van de markt. Laat je dus niet laten leiden door lage prijzen die aan verandering onderhevig zijn. In de zomer zijn de tarieven laag, maar juist in die periode is je energiebehoefte laag. Als het koud wordt en de verwarming aangaat, wil je juist een betaalbaar tarief omdat je dan juist veel verbruikt. Op zo’n moment ben je blij met een contract met vaste tarieven.
 

Stap 4: Kies voor toekomstbestendig contract

Er zijn weer meerjarencontracten op de markt en dat zorgt voor zekerheid. Toch kun je echt beter voor een jaarcontract kiezen. Als je je nu voor meerdere jaren vastzet aan een meerjarencontract loop je het risico dat de tarieven volgend jaar zakken en dan is het zuur als je nog een aantal jaar een hoog tarief betaalt waar je niet zomaar onderuit kan.
 

Stap 5: Controleer korting

Om nieuwe klanten aan zich te binden, zetten energiebedrijven allerlei lokkertjes in de vorm van loyaliteitsbonussen in. Ook deze aanbiedingen moet je goed nalopen alvorens je handtekening te zetten. Onderzoek ook de kortingsvoorwaarden goed. Zeker als er een loyaliteitsbonus bij het contract wordt aangeboden. Kijk goed aan welke voorwaarden je moet voldoen om deze bonus in de wacht te slepen.
 

Stap 6: Vergelijk prijsvergelijkers

Om de juiste keuze te maken, moet je de hele markt vergelijken. Neem de grote actiesites, consumentenbladen en alle prijsvergelijkers mee in je keuze. Vergeet niet dat de ene vergelijkingssite de andere niet is. Niet al deze websites laten alle aanbiedingen zien, omdat ze bijvoorbeeld niet onafhankelijk zijn. Dit geeft een vertekend beeld en daarom is één zo’n vergelijker gebruiken niet verstandig.

Stap 7: Controleer financiële gezondheid

Een ander punt waar in vergelijkingssites – waar de meeste mensen hun informatie vandaan halen bij het plannen van een overstap – geen aandacht aan besteed wordt, is de solvabiliteit van de energieleveranciers. Dat is jammer, omdat de financiële gezondheid van energiebedrijven juist ontzettend belangrijk is. De solvabiliteit kun je zien als de financiële buffers van een energiemaatschappij. Wanneer de solvabiliteit negatief is, betekent dit dat de consument een groot risico loopt. Als een energiebedrijf dat er slecht voorstaat met financiële tegenslag te maken krijgt, is de kans groot dat de energieleverancier omvalt.
 

Stap 8: Houd het energienieuws bij

Het klinkt heel eenvoudig, maar met je drukke agenda is dat het niet: het bijhouden van al het energienieuws. De energiemarkt is sterk aan verandering onderhevig en kent sterke pieken en dalen. Door juist op de dalen in te spelen, kun je een goed energiecontract in de wacht slepen! Volg de berichten van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt op de voet om te zien wat er allemaal speelt en wat de toekomstverwachtingen zijn. In de berichtgeving kun je ook opmaken welke energieleverancier onder een vergrootglas ligt en er minder goed voorstaat. Uiteraard is het volgen van het ‘normale’ nieuws ook belangrijk, omdat je dan weet wat er veranderd op energiegebied.
 

Stap 9: Monitor looptijd contract

Logisch dat je bijhoudt wanneer je contract afloopt, zou je denken. Toch denken heel veel mensen hier niet aan en loopt hun gunstige contract over in een duur variabel contract. Zo betaal je ongemerkt ineens 50 euro meer voor je energierekening. Het is zaak dat je op het juiste moment overstapt. Kijk goed naar de einddata van je huidige contract. Te vroeg overstappen kan je een flinke boete opleveren. Te laat overstappen zorgt ervoor dat je tijdelijk op dure tarieven komt te staan.
 

Stap 10: Kies voor Energie Vanzelf Geregeld

Om het beste energiecontract met de beste voorwaarden, hoogste loyaliteitsbonus bij een betrouwbare energieleverancier af te sluiten, moet er nog heel wat gebeuren. De kans is groot dat je geen zin hebt om alle 9 voorgaande stappen door te lopen. Om de beste keuze te maken, is het juist essentieel dat je al deze fases doorloopt. Gelukkig kun je er ook voor kiezen om je energiecontract door een ervaren team van onafhankelijke bespaarexperts te laten selecteren. Onze dienst Energie Vanzelf Geregeld neemt al dat geregel uit handen. Jij hoeft je kostbare tijd niet meer aan uitzoekwerk te besteden en dat zorgt voor gemoedsrust. 

 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Stutterheim

Mogelijk is er een wachttijd bij jullie m.b.t. het reageren op mailtjes. Ik wil graag iets meer weten over 'Energie Vanzelf Geregeld' en heb daarover een paar dagen geleden gemaild. Grt

Zaterdag 02 september 2023 15:21

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 04 september 2023 08:51
Dat is vervelend om te horen! we nemen deze week contact met u op!

Oostra

Ik miste in het prijsoverzicht de vergoedingen voor teruglevering van zonne-energie. Wordt dit bij de vergelijkingen niet meegenomen?

Vrijdag 01 september 2023 08:21

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 01 september 2023 08:53
De tips zijn in dit geval meegenomen zonder zonnepanelen. U heeft een goed punt dat bezitters van zonnepanelen er een extra zoekopdracht bijkrijgen!

Knoben

Dit is voor mij te ingewikkeld. Hier kom ik niet uit daar ik 83 jaar ben en dit voor mij ondoenlijk is, jammer uiteraard voor mij.

Donderdag 31 augustus 2023 18:56

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 01 september 2023 08:54
U kunt ervoor kiezen om stap 10 op te volgen en dat is om deze zoektocht uit te besteden aan een onafhankelijke partij! We kunnen u daarbij helpen.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De energiemarkt is drastisch veranderd en vereist een scherpe blik. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond geeft je 10 tips waarmee jij het beste energiecontract uit de markt binnensleept!

In 10 stappen kies jij het beste energiecontract uit de markt!

Vrijdag 28 juli 2023 08:45

Het regelen van een nieuw energiecontract is saai, tijdrovend en soms behoorlijk lastig. Toch gaan veel mensen vol goede moed aan de slag om hun lasten te verlagen. Mocht jij een energiecontract wil...

Lees meer
De Europese gasprijs steeg afgelopen woensdag voor de vijfde dag op rij en dat is de langste serie van prijsstijgingen sinds april dit jaar.

Europese gasprijs stijgt al vijf dagen op rij

Donderdag 27 juli 2023 09:11

‌De Europese gasprijs steeg afgelopen woensdag voor de vijfde dag op rij en dat is de langste serie van prijsstijgingen sinds april dit jaar. Begin deze maand daalde de gasprijs nog omdat gasle...

Lees meer
Hoewel de gasprijs nu laag is, is dat helaas geen garantie voor de toekomst stelt het Internationaal Energieagentschap. Vorig jaar steeg de gasprijs in augustus nog, met pieken van meer dan 340 euro.

Gasprijs daalt, maar gevaar voor winterse prijsexplosie nog niet geweken

Woensdag 19 juli 2023 09:45

‌De Europese gasprijs daalde deze week verder, dankzij een toename van het aantal gasleveringen uit Noorwegen. Vorige week zakte de gasprijs met 22 procent en dat was de hoogste daling van h...

Lees meer
Huishoudens kunnen volgens netbeheerder Liander steeds vaker hun opgewekte zonnestroom niet kwijt op het elektriciteitsnet. In de eerste helft van 2023 kwam dat gemiddeld drie keer zo vaak voor ten opzichte van de eerste helft van 2022.

Liander: ‘Teruglevering opgewekte zonnestroom elektriciteitsnet problematisch’

Maandag 10 juli 2023 13:37

‌Huishoudens kunnen volgens netbeheerder Liander steeds vaker hun opgewekte zonnestroom niet kwijt op het elektriciteitsnet. In de eerste helft van 2023 kwam dat gemiddeld drie keer zo vaak voo...

Lees meer