Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Financieel adviseurs massaal de mist in

Dinsdag 16 oktober 2018 17:47Margot Boesveld
Financieel adviseurs massaal de mist in

Financieel adviseurs massaal de mist in

Financieel adviseurs overtreden massaal de Wet op het financieel toezicht (Wft) door klanten niet of onvoldoende te wijzen op tussentijdse premiedalingen van afgesloten financiële producten, zoals overlijdensrisicoverzekeringen.
Een financieel adviseur dient periodiek aandacht te besteden aan de verzekeringen waarover hij consumenten adviseert. Een consument, die bij het omzetten van zijn overlijdensrisicoverzekering in mei 2017 constateert dat hij een aanzienlijk lagere maandpremie gaat betalen, heeft met succes bij Kifid zijn beklag gedaan. De financieel adviseur is tekort geschoten in zijn zorgplicht; hij had de consument de afgelopen jaren moeten wijzen op de ontwikkeling in de markt van steeds lagere premies voor overlijdensrisicoverzekeringen, zo blijkt uit een uitspraak van de Geschillencommissie.

De omvang van die verplichting hangt af van wat de consument en de financieel dienstverlener zijn overeengekomen en de omstandigheden, zoals de aard van de verzekering en de omvang van de provisie. Dit sluit aan bij eerdere uitspraken uit 2015 (GC 2015-248) en 2018 (GC 2018-085). De verzekeringsadviseur had deze consument moeten informeren over het feit dat verzekeraars de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen steeds verder verlaagden. Met het versturen van algemene mailings, gericht op het besparen op de hypotheeklasten, voldoet de adviseur niet aan de zorgplicht. Deze zorgplicht voor tussenpersonen is al meer dan vijftien jaar geleden door de Hoge Raad aangenomen.

78% van consument hoort niks van adviseur

Ook uit onderzoek van Kassa blijkt dat  78 procent van de consumenten heeft nooit meer wat zijn adviseur gehoord na het afsluiten van een financieel product. Het overgrote merendeel van klanten met een overlijdensrisicoverzekering is bovendien niet geïnformeerd over de enorme premiedalingen van hun overlijdensrisicoverzekering (orv) en de mogelijkheid om te besparen door over te sluiten. Sinds 2002 zijn die gedaald met maar liefst 60 procent.,

Duizenden euro's besparen

Consumenten kunnen duizenden euro’s besparen over de resterende looptijd van hun orv door over te sluiten, Dankzij een recente uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) maken zij bovendien kans om met terugwerkende kracht teveel betaalde premie te ontvangen. Polissen die tussen 2000 en 2013 zijn afgesloten of die al liepen gedurende die periode, leveren naar verwachting de grootste besparing op. Wanneer u (chronisch) ziek bent of rookt is de kans op een besparing kleiner. Sluit daarom pas over, als u zeker weet dat u terecht kunt/wordt geaccepteerd bij een nieuwe verzekeraar. Niet alleen de prijs, maar ook acceptatiecriteria, voorwaarden en wat dekt de verzekering wel en niet spelen daarbij een rol. Verzekeraars zijn niet verplicht om nieuwe aanvragers te accepteren en vragen mogelijk gezondheidswaarborgen. Zo kan de verzekerde te maken krijgen met een carenzperiode; dit is de periode waarin de verzekeraar niet hoeft uit te keren wanneer een verzekerd risico zich al daadwerkelijk voordoet. 

Bron: www.kifid.nl en kassa.bnnvara.nl

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Arstrid

Wat worden wij burgers gepiepeld in dit land. Artsen staan hoppa voor de klachten-tuchtrechter en financiële mensen komen overal mee weg. “sorry” tegen minister zeggen en je mag weer doorgaan.

Zaterdag 27 oktober 2018 07:44

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Waterschade en overstromingen, zo zorg je dat je goed verzekerd bent. Is je auto verzekerd bij een overstroming

Waterschade door regenval en overstroming | Wat kun je doen.

Vrijdag 16 juli 2021 08:00

Rijkswaterstaat waarschuwt regelmatig voor een grotere overstromingskans. Ons landje ligt onder zeeniveau en de kans dat we te maken krijgen met meerdere overstromingen is aanwezig.  Hoe zi...

Lees meer
Kun je annuleringsverzekering afsluiten als je de vakantie al geboekt hebt? Tips reisverzekering afsluiten!

Reisverzekering? Hier moet je op letten

Zaterdag 03 juli 2021 10:13

Het is een geruststellende gedachte om bij nood, diefstal of schade terug te kunnen vallen op een reisverzekering. Waar moet je op letten bij afsluiten van een reisverzekering? Heb je überhaupt...

Lees meer
Reisverzekering, welke keuzes maak jij?

De reisverzekering, dekking en annulering, hoe werkt dat?

Zondag 14 mei 2017 10:46

De belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten, is de geboden hulp in noodsituaties. Bij diefstal of een ongepland vervroegde terugreis of juist een langer dan gepland verblijf is he...

Lees meer
Stormschade wat moet je doen. Extreme regenval, bliksem en stormschade komen steeds vaker voor.

Stormschade? Wie vergoedt wat?

Vrijdag 24 februari 2017 13:03

Stormschade aan jouw woning valt in de meeste gevallen onder je opstalverzekering. Voor stormschade aan jouw auto ben je verzekerd wanneer je een Beperkt of Volledig Casco dekking heeft. Heb je&n...

Lees meer