Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Reisverzekering? Hier moet je op letten

Zaterdag 03 juli 2021 10:13Margot Boesveld
Kun je annuleringsverzekering afsluiten als je de vakantie al geboekt hebt? Tips reisverzekering afsluiten!

Kun je annuleringsverzekering afsluiten als je de vakantie al geboekt hebt? Tips reisverzekering afsluiten!

Het is een geruststellende gedachte om bij nood, diefstal of schade terug te kunnen vallen op een reisverzekering. Waar moet je op letten bij afsluiten van een reisverzekering? Heb je überhaupt wel een reisverzekering nodig? En een annuleringsverzekering? Is dat nodig? 

Check, check dubbel check

Kijk niet alleen naar de premie, maar kijk ook naar de voorwaarden reisverzekering. Kijk goed welke dekking je nodig hebt voor jouw type vakantie. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je partner en gezinsleden mee te verzekeren. Let bij het kiezen van een reisverzekering op de volgende dingen.

 1. Doorlopend of korte reisverzekering
 2. Annuleringsverzekering en corona
 3. Europa of werelddekking
 4. Eigen risico of niet?
 5. Extra dekking
 6. Vergelijk de voorwaarden, hoogte van de vergoedingen en het eigen risico.
 7. Vergelijk premies

1. Doorlopend of korte reisverzekering

Ga je langer dan 3 weken per jaar op vakantie of ga je meerdere keren per jaar weg? Kies dan voor een doorlopende reisverzekering. Zo ben je voordeliger uit en ben je ook verzekerd als je spontaan een weekendje weg gaat. Ga je minder dan 3 weken per jaar op vakantie? Dan kan het nuttig zijn om een kortlopende reisverzekering af te sluiten.

Controleer het maximaal aantal reisdagen op jouw polis. Een doorlopende reisverzekering kent een maximum aantal vakantiedagen per jaar. Dit verschilt per verzekeraar. Ga je langdurig op reis en overschrijd je het maximum, dan ben je niet verzekerd!

2. Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering dekt (een gedeelte van) de kosten voor een reis die je moet annuleren door bijzondere omstandigheden die je niet had kunnen voorspellen. Is de vakantie al begonnen, maar moet je deze door onverwachte gebeurtenissen afbreken? Dan kun je een vergoeding krijgen voor de overige dagen van jouw vakantie. Gemiddeld is de gedekte reissom € 3000,-. Kun je het risico van een annulering financieel dragen? Verzeker dan alleen een dure vakantie. Als je een annuleringverzekering.

Kan je een annuleringsverzekering afsluiten als je de vakantie al geboekt hebt?

Wist je dat de meeste verzekeraars je de optie bieden om 7 tot 14 dagen nadat je geboekt hebt nog een annuleringsverzekering af te sluiten?

Annuleren vanwege corona?

De meeste verzekeraars dekken annuleren vanwege het coronavirus niet. Het is namelijk geen onvoorziene gebeurtenis. Het heeft dus geen zin om hiervoor een nieuwe annuleringsdekking af te sluiten.

Wanneer dekt een annuleringsverzekering wel? 

Ben je zélf (ernstig) ziek en kun je niet reizen? Dan dekt de annuleringsverzekering de kosten wel.

3. Europa of werelddekking

Vaak geldt de dekking voor reizen binnen Europa. Dat betekent dat je in heel Europa verzekerd bent. Maar bij veel verzekeraars ben je dan ook in een aantal landen daarbuiten verzekerd, zoals Marokko en Tunesië. Ga je buiten Europa op vakantie, controleer dat dan even en sluit (tijdelijk) werelddekking af.

4. Eigen risico of niet?

Over het algemeen worden vaak kleine schades geclaimd bij een reisverzekering. Het eigen risico bij verzekeraars ligt tussen de € 50,- en € 150,- per gebeurtenis, maar omdat het vaak kleine schades zijn blijft er van de vergoeding weinig over.

5. Extra dekking (medische kosten, gevaarlijke sporten)

Niet alles is standaard verzekerd. Gevaarlijke sporten zijn vrijwel altijd uitgesloten op een standaard doorlopende reisverzekering. Ga je spontaan duiken of besluit je te gaan paragliden? Denk dan even na! Ben je een waaghals of hou je van adrenaline op vakantie? Een extra dekking is dan verstandig. Je kan trouwens ook je sportuitrusting extra verzekeren. 

6. Voorwaarden reisverzekering vergelijken

Vergelijk de voorwaarden, hoogte van de vergoedingen en het eigen risico. Dit verschilt per verzekeraar.

Controleer in de voorwaarden de hoogte van het bedrag en welke termijn de reisverzekeraar hanteert voor het vergoeden van de nieuwwaarde. De meeste reisverzekeraars vergoeden reisbagage tot één jaar oud tegen de nieuwwaarde. Goederen ouder dan deze termijn worden slechts tegen dagwaarde vergoed. Zo kan het zijn dat iets wat voor je veel (emotionele) waarde heeft, weggeschreven wordt onder dagwaarde.

In de voorwaarden kun je lezen wat er wel en niet gedekt wordt door de reisverzekeraar. Vaak is dit in categorieën ingedeeld. Daarin wordt er vermeld tot welke bedragen bepaalde goederen worden gedekt. Hierbij kun je denken aan bagage, elektronische apparatuur (iPad, smartphone, laptop) en medische kosten.

7. Vergelijk premies

De premie is afhankelijk van het risico dat de verzekeraar loopt om schade te moeten vergoeden. Deze prijs is van vele factoren afhankelijk. De duurste verzekering betekent niet dat de dekking hiervan het beste is. Maak weloverwogen een keuze.

Wat te doen bij diefstal

Bestolen worden is natuurlijk nooit leuk. In Nederland kennen we de procedures die we moeten volgen als dit gebeurt, maar welke stappen moet je ondernemen als je in het buitenland bent? Blokkeer in ieder geval zo spoedig mogelijk alle betaalpassen en doe aangifte bij de plaatselijke politie.

 • Pas blokkeren

 • Aangifte doen

 • Oplossing zoeken voor het doen van betalingen

Je kan ook nog de ambassade inschakelen. Bijvoorbeeld als je een tijdelijk reisdocument,  plaatselijke tolk of jurist nodig hebt. 

 • Sla alarmnummers van jouw verzekeraars op. Het is handig om het alarmnummer van je reis- of zorgverzekering en bank in uw telefoon te zetten en op te schrijven. Zo heb je in geval van nood de nummers bij de hand.

 • Maak een scan/foto van jouw bankpasjes en paspoort. Mail dit naar jezelf en één vertrouwenspersoon. Zo heb je altijd jouw bankrekeningnummers en paspoortgegevens bij de hand of kun je ze terugzoeken in geval van nood.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Reisverzekering, welke keuzes maak jij?

De reisverzekering, dekking en annulering, hoe werkt dat?

Zondag 14 mei 2017 10:46

De belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten, is de geboden hulp in noodsituaties. Bij diefstal of een ongepland vervroegde terugreis of juist een langer dan gepland verblijf is he...

Lees meer
Stormschade wat moet je doen. Extreme regenval, bliksem en stormschade komen steeds vaker voor.

Stormschade? Wie vergoedt wat?

Vrijdag 24 februari 2017 13:03

Stormschade aan jouw woning valt in de meeste gevallen onder je opstalverzekering. Voor stormschade aan jouw auto ben je verzekerd wanneer je een Beperkt of Volledig Casco dekking heeft. Heb je&n...

Lees meer
De bruiloft verzekering staat op nummer 1 in de top 10 nutteloze verzekeringen

Top 10 nutteloze verzekeringen

Vrijdag 18 oktober 2019 20:00

Je wil natuurlijk waardevolle spullen en geboekte reizen goed verzekeren. Er zijn tal van verzekeringen die je kan afsluiten om dergelijke schades te dekken. Welke verzekeringen zijn verplicht en prak...

Lees meer
Valt de wintersport automatisch onder je reisverzekering?

Goed verzekerd op wintersport

Dinsdag 22 januari 2019 13:20

Je vraagt je waarschijnlijk niet af hoe het zit met je reisverzekering als je je wintersportvakantie boekt. Denk je automatisch via de reisverzekering verzekerd te zijn, dan heb je het mis. Je mo...

Lees meer