Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

De reisverzekering, dekking en annulering, hoe werkt dat?

Zondag 14 mei 2017 10:46Margot Boesveld
Reisverzekering, welke keuzes maak jij?

Reisverzekering, welke keuzes maak jij?

De belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten, is de geboden hulp in noodsituaties. Bij diefstal of een ongepland vervroegde terugreis of juist een langer dan gepland verblijf is het verstandig om een verzekering te hebben. Voordat u op vakantie gaat is het goed om te kijken naar uw reisverzekering, maar ook of u niet dubbel verzekerd bent. Veel vakantiegangers zijn vaak voor autohulp, medische hulp of ongevallenverzekering al op een andere manier verzekerd.

Stappenplan voor het regelen van een reisverzekering

 1. Basisverzekering en premie vergelijken
 2. Annuleringspolis ja of nee?
 3. Werelddekking of Europa dekking?
 4. Aanvullende verzekering en dekking?
 5. Kortlopend op doorlopend?

Waar moet u op letten?

 1. De hoogte van de (maandelijkse) premie.
 2. Het dekkingsgebied. Een Europa dekking geldt ook voor een aantal eilandgroepen en landen grenzend aan de middellandse zee. U heeft dus niet altijd werelddekking nodig.
 3. Het eigen risico. Bij bagagedekking en medische kosten moet u vaak een gedeelte aan eigen risico betalen. Dit verschilt per verzekeraar.
 4. De voorwaarden en de hoogte van maximale vergoedingen:
  • Hoogte van de maximum vergoeding per persoon. Met een bagage bestaande uit oudere spullen en weinig kostbaarheden is een bagagedekking wellicht niet nodig. Echter bedenk wel dat wanneer uw koffer gestolen is, de kosten om nieuwe kleding aan te schaffen erg kunnen oplopen.
 5.  Afschrijvingslijsten en maximale vergoeding. Neemt u veel kostbaarheden mee op vakantie? Dan kunt u denken aan een laptop, fotocamera, tablet etc. Afgelopen jaar kwam nog al eens in het nieuws dat verzekeringsmaatschappijen niet duidelijk zijn over de afschrijvingslijsten die bij schade wordt gebruikt. De afschrijvingsduur bepaalt namelijk de hoogte van de schadevergoeding. Het is verstandig om de afzonderlijke dekking en de maximale vergoeding in de voorwaarden te controleren

Wat zit er in het standaardpakket?

Elke basis van een reisverzekering bestaat buitengewone kosten. De benaming verschilt per verzekeraar. Ook verschilt de premie per verzekeraar, maar in het algemeen geldt er altijd dekking voor:

 • Verlies paspoort: hulp bij het verkrijgen van een nieuw paspoort, contacten met de juiste instanties.
 • Repatriëring na een ongeval, bij ziekte of overlijden: het vervoer naar huis van de verzekerde.
 • Terugroeping bij overlijden: extra reiskosten als een verzekerde teruggeroepen wordt vanwege overlijden van de partner, kind of een naast familielid. Vaak geldt deze dekking ook bij een levensbedreigende situatie na een ongeval of bij ziekte.
 • Terugroeping bij materiele schade: extra reiskosten als een verzekerde teruggeroepen wordt vanwege materiele schade aan de woning (en vaak ook eigen bedrijf) door bijvoorbeeld brand.
 • Extra kosten voor reizen: extra reiskosten die gemaakt worden door de verzekerde vanwege ziekte of een ongeval.
 • Opsporings-, reddings- en bergingsacties: bij vermissing en/of bij een ongeluk of overlijden.

Annuleringspolis

Wat niet standaard in de dekking van een reisverzekering zit is een annuleringspolis. Deze dient u apart af te sluiten en keert (in veel gevallen) uit bij:

 • Overlijden of (ernstige) ziekte van de verzekerde of zijn naaste familie.
 • Ontslag bij een vaste aanstelling.
 • Gedwongen thuisblijven, bijvoorbeeld vanwege een ontbrekend visum of vereiste inentingen.

De meeste verzekeraars geven ook een deel van de reissom terug wanneer u eerder naar huis gaat.

Aanvullende pakketten

Daarnaast zijn er nog een aantal aanvullende pakketten die u kunt afsluiten. De dekking en de voorwaarden verschillen per verzekeraar. Bagagedekking bij verlies, beschadiging of diefstal. Bij 60% van de verzekeringen zit dit in de basisdekking, maar soms moet u dit apart verzekeren. Andere aanvullende pakketen zijn: 

 1. Medische kosten voor spoedeisende medisch zorg
 2. Autopechhulp (lees ook: pech met uw pechhulp
 3. Vervangend verblijf of vervoer
 4. Wintersport en bijzondere sporten (lees ook: Goed verzekerd op wintersport  en bespaartips wintersport 
 5. Ongevallenverzekering
 6. Rechtsbijstand indien u juridische hulp nodig heeft op reis.

Een kortlopende reisverzekering is een tijdelijke verzekering met een vaste ingangsdatum en einddatum. U verzekert hiermee een reis, vanaf het vertrek van huis tot aan terugkomst. Met een doorlopende reisverzekering bent u verzekerd op iedere vakantie, ook tijdens een weekendje weg of een onverwacht tripje.

Bagagedekking of aanvullende inboedelverzekering

Heeft uw inboedelverzekering een buitenhuis dekking? Dan is dit wellicht een betere optie dan een bagagedekking. De premie ligt vaak hoger, maar zo ook de vergoeding die u krijgt bij diefstal of schade aan uw smartphone ook. Bij deze verzekering vergoeden ze vaak op basis van de nieuwwaarde in plaats van de afschrijflijsten.

Ook interessant

Top 10 nutteloze verzekeringen

Bronnen: Moneyview onderzoek april 2017 en de Consumentenbond

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Stormschade wat moet je doen. Extreme regenval, bliksem en stormschade komen steeds vaker voor.

Stormschade? Wie vergoedt wat?

Vrijdag 24 februari 2017 13:03

Stormschade aan jouw woning valt in de meeste gevallen onder je opstalverzekering. Voor stormschade aan jouw auto ben je verzekerd wanneer je een Beperkt of Volledig Casco dekking heeft. Heb je&n...

Lees meer
De bruiloft verzekering staat op nummer 1 in de top 10 nutteloze verzekeringen

Top 10 nutteloze verzekeringen

Vrijdag 18 oktober 2019 20:00

Je wil natuurlijk waardevolle spullen en geboekte reizen goed verzekeren. Er zijn tal van verzekeringen die je kan afsluiten om dergelijke schades te dekken. Welke verzekeringen zijn verplicht en prak...

Lees meer
Valt de wintersport automatisch onder je reisverzekering?

Goed verzekerd op wintersport

Dinsdag 22 januari 2019 13:20

Je vraagt je waarschijnlijk niet af hoe het zit met je reisverzekering als je je wintersportvakantie boekt. Denk je automatisch via de reisverzekering verzekerd te zijn, dan heb je het mis. Je mo...

Lees meer