Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Waterschade door regenval en overstroming | Wat kun je doen.

Vrijdag 16 juli 2021 08:00Margot Boesveld
Waterschade en overstromingen, zo zorg je dat je goed verzekerd bent. Is je auto verzekerd bij een overstroming

Waterschade en overstromingen, zo zorg je dat je goed verzekerd bent. Is je auto verzekerd bij een overstroming

Rijkswaterstaat waarschuwt regelmatig voor een grotere overstromingskans. Ons landje ligt onder zeeniveau en de kans dat we te maken krijgen met meerdere overstromingen is aanwezig. 

Hoe zit het met de verzekering als je woning onderloopt door een overstroming?

Overstromingen worden niet standaard gedekt. Dat komt omdat het vaak zeer plaatselijk is. Extreme neerslag wel. Er is sprake van extreem weer als er 40 millimeter valt in 24 uur. 

Update 21-07-2021: Totale schade overstromingen in Valkenburg hebben 400 miljoen schade aangericht. 200 miljoen materiële schade en 200 mijloen bedrijfsschade. Verzekeraar Centraal Beheer en Interpolis gaan ook waterschade bij zakelijke klanten door de overstromingen in Limburg van afgelopen week vergoeden. Normaal wordt dat bij zakelijke klanten niet gedekt door de polis, maar het zijn "uitzonderlijke omstandigheden."

Update 16-07-2021: Het demissionaire kabinet heeft het gebied in Zuid-Limburg officieel tot rampgebied verklaard. Dat is voor de verzekering gunstig. Omdat dit betekent dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, ook bij de Rijksoverheid kunnen aankloppen. Hoe de Wet tegemoetkoming schade door rampen precies wordt toegepast, moet nog nader worden uitgewerkt.

Waterschade aan je woning

Dit valt onder de opstalverzekering. Schade door water dat via dakgoten en over drempels heen komt is vergoed. Je bent echter niet verzekerd bij extreme regenval als je je raam open hebt laten staan. Dan komt de schade door eigen schuld en is het niet gedekt.

Waterschade auto verzekerd?

Heb je een casco- of allriskverzekering, meld dan de schade bij de autoverzekeraar. Maak duidelijke foto's die de schade ondersteunen. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan ben je niet verzekerd voor waterschade. Heb je zelf door een overstroomde straat gereden? Dan keert alleen een allrisk autoverzekering uit, omdat de schade door eigen schuld is veroorzaakt.

Schade door overstroming | catastrofe verzekering

Je kan je apart verzekeren voor schade door overstroming. De overstromingspolis biedt onder andere geen dekking wanneer de overstromingsschade aan jouw inboedel en/of woonhuis is ontstaan door hevige lokale regenval of een hoge grondwaterstand. Alleen bij een dijkdoorbraak, zoals nu het geval is in Limburg, of het niet goed sluiten van een sluis kun je aanspraak maken op deze verzekering. Daarom is het verstandiger om maatregelen te treffen bij kans op overstroming.

Wat kun je doen bij overstromingsgevaar?

  • Schaf zandzakken aan. Veel gemeenten voorzien risicogebieden van zandzakken, maar het kan nooit kwaad om zelf ook zandzakken aan te schaffen.
  • Waterkering maken. Stromen de rivieren bij jou in de buurt vaker per jaar over? Dan kan het verstandig zijn om een particuliere waterkering aan te schaffen/te huren. Dit kan in de vorm van een (opblaasbare) tube zijn die voor jouw huis (verankerd) gemonteerd wordt waardoor bij een overstroming de barrier gevuld wordt met water. Wanneer het waterniveau weer zakt, loopt het water vanzelf weer weg. Of je kan denken aan aluminium schotbalken die in een profiel worden geplaatst en het water tegen houden.
  • Denk aan het riool! Bij een overstroming stroomt ook het openbaar riool over. Stop vuilniszakken in toiletten en afvoerputjes om te voorkomen dat rioolwater uw woning binnenstroomt. Plaats stoppen in wastafels en de gootsteen. 
  • Spullen opbergen: Breng zoveel mogelijk (waardevolle) spullen naar de bovenste verdieping van het huis.

Lekkage en regenval

Meer dan de helft van de schademeldingen betreft waterschade. Hierbij gaat om waterschade die in de woning is ontstaan, bijvoorbeeld een gesprongen waterleiding, maar ook om (hevige) neerslag – regen, hagel, sneeuw of smeltwater - die van buitenaf de woning binnendringt. 

Kans op overstromingen neemt toe

Wist je dat 9 miljoen Nederlanders achter zwakke dijken wonen? Vooral gemeenten in de regio Gelderland, Limburg, Noord-Holland en Flevoland hebben hier mee te maken. Dat komt doordat veel steden langs een rivier (bijvoorbeeld de Maas en IJssel) liggen of onder zeeniveau liggen. Vooral de steden Arnhem, Driel-Boven, Dodewaard, Deventer en steden rond het IJsselmeer worden als risicogebied gezien. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Kun je annuleringsverzekering afsluiten als je de vakantie al geboekt hebt? Tips reisverzekering afsluiten!

Reisverzekering? Hier moet je op letten

Zaterdag 03 juli 2021 10:13

Het is een geruststellende gedachte om bij nood, diefstal of schade terug te kunnen vallen op een reisverzekering. Waar moet je op letten bij afsluiten van een reisverzekering? Heb je überhaupt...

Lees meer
Reisverzekering, welke keuzes maak jij?

De reisverzekering, dekking en annulering, hoe werkt dat?

Zondag 14 mei 2017 10:46

De belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten, is de geboden hulp in noodsituaties. Bij diefstal of een ongepland vervroegde terugreis of juist een langer dan gepland verblijf is he...

Lees meer
Stormschade wat moet je doen. Extreme regenval, bliksem en stormschade komen steeds vaker voor.

Stormschade? Wie vergoedt wat?

Vrijdag 24 februari 2017 13:03

Stormschade aan jouw woning valt in de meeste gevallen onder je opstalverzekering. Voor stormschade aan jouw auto ben je verzekerd wanneer je een Beperkt of Volledig Casco dekking heeft. Heb je&n...

Lees meer
De bruiloft verzekering staat op nummer 1 in de top 10 nutteloze verzekeringen

Top 10 nutteloze verzekeringen

Vrijdag 18 oktober 2019 20:00

Je wil natuurlijk waardevolle spullen en geboekte reizen goed verzekeren. Er zijn tal van verzekeringen die je kan afsluiten om dergelijke schades te dekken. Welke verzekeringen zijn verplicht en prak...

Lees meer