Financiële steun nodig voor gasvrije wijken
Vrijdag 04 mei 2018 12:14:35

De Nederlandse overheid wil alle huizen in Nederland op termijn gasvrij hebben. Echter de investeringen die gedaan moeten worden door consumenten zijn dermate hoog dat dit niet vanzelf gaat. Het aanpassen van de woning is voor veel bewoners een hoge drempel. Zo ook in Utrecht, Woerden en Wageningen. In deze gemeente liggen zogenoemde proefwijken waarbij alle woningen van 2030 aardgasvrij moeten zijn.

De wethouders van deze gemeenten trekken nu aan de bel. De inwoners kunnen en/of willen niet aan de wens van de overheid voldoen. Het aanpassen kost een bewoner minimaal een paar duizend euro oplopend tot 30.000 euro. Zonder financiële steun van de overheid is deze transitie gedoemd te mislukken aldus de wethouders van Utrecht, Woerden en Wageningen.

De overheid wil dat er in 2050 geen enkele woning meer is aangesloten op het gasnet. Dit moet de C02 uitstoot terugdringen. De wethouders van de proefwijken geven nu een signaal af dat kennis en geld ontbreken om de wijken aardgasvrij te krijgen in 2030.

Ondertussen is het plan om dit jaar nog twintig wijken toe te wijzen als proefwijk. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt voor deze twintig wijken 90 miljoen euro beschikbaar. De kosten die de consument dan nog zelf moet bijdragen zijn niet bekend gemaakt. 

Bron: Volkskrant

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Flexibele energietarieven: voordelig of niet?
Er is de laatste tijd veel te doen omtrent het inkopen van flexibele energie. Peggy van Erp nam de proef op de som en regelde een flexibel energiecontract. Vervolgens hield ze de prijsontwikkelingen n...
BLOG: Het oerwoud van de alternatieven door afschaffing gas en Cv-ketel.
MARGOT BOESVELD: Het wordt een ware jungle. Minister Wiebes pleit voor het terugdraaien van de gaswinning in Groningen vanaf 2030 en onlangs kwam een groep van ca. 15 organisaties met een manifest voo...
Afschaffen van de houtkachel
Er is veel ophef over het stoken van hout en de gezondheid. Het kan overlast opleveren in de vorm van geurhinder, gezondheidsklachten en roetneerslag. Het Platform Houtrook en Gezondheid heeft daarom ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam