Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Groen en duurzaam leven | makkelijke praktische tips

Dinsdag 24 september 2019 10:10Frank van de Ven
Verduurzaming in Nederland. Zo ga je zelf aan de slag

Verduurzaming in Nederland. Zo ga je zelf aan de slag

Ruim veertig organisaties, waaronder de overheid, werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties, maatschappelijke organisaties en financiële instellingen, hebben zich aan het Energieakkoord voor duurzame groei verbonden. In dit akkoord zijn op verschillende gebieden doelen gesteld die bijdragen aan een duurzamere wereld. Er wordt stapsgewijs naar deze doelen gewerkt. U kunt denken aan energiebesparende maatregelen, nieuwe technologieën en een duidelijk klimaatbeleid.

Handige praktische duurzame tips

Grote veranderingen beginnen klein. Niet iedereen zit er op te wachten om te investeren in zonnepanelen of dubbel HR glas. Gelukkig kan iedereen op zijn eigen manier bijdragen aan een duurzaam Nederland. Als iedereen doet wat er bij hem of haar past, dragen we allemaal een steen(tje) bij aan een beter milieu.

Woning

 1. Stand-by of uit? Minder apparaten gebruiken. Haal de stekker van apparaten die u niet gebruikt uit het stopcontact. Hierbij kunt u denken aan uw droger, telefoon oplader, wasmachine of TV. Heel eenvoudig en zeer effectief!
 2. Kies een groene energieleverancier. En dan niet eentje die werkt met "sjoemelstroom", maar een leverancier die kiest voor 100% groene stroom en bio gecompenseerd gas. Leveranciers die écht groen zijn: Greenchoice, Pure Energie, VandeBron, Qurrent.
 3. Afval scheiden. Kijk op de afvalkalender van uw gemeente welke mogelijkheden er zijn. Ook zijn er in uw woonwijk vaak plasticverzamelpunten of kunt u uw karton en/of kleding doneren.
 4. Doe een spelletje i.p.v. tv kijken. Speel ouderwets een spelletje. Laat de TV eens een avondje uit. Gezellig en duurzaam!
 5. Zuinige douche en repareer leidingen. Kies voor een energiebesparende kraan en douche. Daarmee bespaart u eenvoudig 25% op water, gas en geld. Dit is ca. € 80,- op jaarbasis. En wist u dat een lekkende leiding 100 tot 200 liter per jaar lekt? Zonde om het niet te laten maken.
 6. Korter douchen. Minder lang onder de douche staan is beter voor uw huid, uw portemonnee én de natuur. Wanneer iedere Nederlander een minuut korter doucht, levert dit een besparing van 37,5 miljoen m3 water, 278 miljoen kWh en 240 miljoen m3 gas per jaar op.
 7. Elke dag restjesdag. Niet alleen op zondag restjesdag, maar eet ook op andere dagen uw restjes op. Er gaat ruim 135 kilo per persoon per jaar in de vuilnisbak. Dat is ongeveer € 400,- aan boodschappen die u zomaar ‘weggooit’.  Maak van het restje een lekker voorgerecht voor de volgende dag of vries uw eten in.
 8. Gebruik een tablet i.p.v. PC. Het tablet gebruik neemt toe en dat is gunstig voor het milieu. Een tablet verbruikt namelijk minder stroom en is daardoor veel milieuvriendelijker dan een desktop computer
 9. Brand wat vaker een kaarsje. Overschakelen op led verlichting is natuurlijk al duurzamer. Maar u kunt ook de romantiek terugbrengen en vaker een kaarsje aansteken. Zeker met de donkere dagen op komst geen slecht idee. 
 10. Gebruik de ECO stand op uw apparaten. We kopen massaal apparaten met een zuiniger energielabel. Maar gebruik de ECO stand ook zoals deze bedoeld is. Zonder goed gebruik van de eco-knop blijft zowel het milieuvoordeel als de kostenbesparing achterwege.

Tuin

 1. Moestuin aanleggen. Goed voor het milieu. Meer groen in de tuin. Biologische groenten die u zelf kunt gebruiken en ook nog een geweldige leerschool voor uw kinderen. Zo zien ze met eigen ogen waar de aardbei of courgette vandaan komt. Een moestuin is helemaal terug van weggeweest. 
 2. Waarom de regenton: Vang het regenwater op in een regenton! De winning van drinkwater zorgt voor het zakken van het grondwaterpeil en dat is slecht voor flora en fauna. Maak uw ramen en auto’s schoon met het opgevangen regenwater of geef uw kamerplanten er water mee. Opgevangen regenwater is zelfs beter voor (kamer)planten, omdat het geen kalk bevat, zoals leidingwater. Ook is regenwater uitermate geschikt om uw kippen drinken mee te geven. 
 3. Ruil tuintegels in voor aarde: Al die stenen zijn niet goed voor het milieu. De riolering wordt overbelast, omdat regenwater niet goed de grond in kan trekken, stenen houden warmte langer vast en vogel -en insecten populatie neemt af. Ruil daarom een aantal tegels in voor aarde.  Weinig moeite, groot effect.

Vervoer en transport

 1. Pak de fiets. Kunt u makkelijk op de plaats van bestemming komen met de fiets? Gebruik deze dan. Fietsen verlaagt namelijk niet alleen uw biologische leeftijd met 6 tot 9 jaar er zijn nog meer voordelen voor u en de natuur:
 • Verbetert uw weerstand
 • 15% toename van hersenactiviteit
 • Het vermindert stress
 • Het is duurzaam
 1. Elektrisch rijden. Mocht u echt niet zonder auto kunnen, kies dan voor een elektrische auto. Dat is verreweg de beste autokeuze op milieugebied. Een elektrische auto produceert namelijk geen stikstofoxiden en fijnstof. Dat is in steden een groot pluspunt. Nadeel van elektrische rijden is de actieradius en de hoeveelheid (lees: nog te weinig) laadpalen in Nederland.
 2. Openbaar vervoer in plaats van de auto. De makkelijkste manier van besparen op brandstof en bij de dragen aan een beter milieu is kiezen voor openbaar vervoer.
 3. Leen of huur een auto. Heeft u niet dagelijks een auto nodig, dan kunt u er voor kiezen om een auto te lenen of te huren op moment dat u er een ‘nodig’ heeft. Ook voor lange stukken rijden is het beter om een auto te huren dan een elektrische auto te gebruiken.
 4. Ga carpoolen. Is de plek waar u naar toe moet erg moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer? Rijd dan met een collega mee. Het is (meestal) gezelliger om met uw collega onderweg te zijn en het scheelt CO2 uitstoot. Beter dan al die auto’s met slechts één persoon. 

Heeft u nog leuke, slimme of praktische tips? Laat het ons weten!

Interessante artikelen

Grootverbruikers stroom en gas

Onderhouden is beter dan genezen

Overzicht stroomverbruik apparaten

Verschil tussen groen en duurzaam

Er is een verschil tussen groen en duurzaam. Het hebben van een elektrische auto is een groene keuze, maar vaker de fiets pakken is duurzaam. Kiezen voor zonnepanelen is een groene keuze, maar het bouwen van een energie neutrale woning is duurzaam.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Theo van Bracht

wij onderhouden met een stichting, de gemeente en vrijwilligers een park in Waalwijk; dat doen we al 7 jaar. Hoe kunnen we het park uit 1938 duurzaam onderhouden?

Dinsdag 17 januari 2023 10:31

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 17 januari 2023 10:45
Misschien is deze website handig voor u?
https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/groen-erfgoed/beheer-van-tuinen-parken-en-buitenplaatsen

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Warmtepomp, pelletkachel en andere duurzame energiebronnen?

Warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel rendabel of niet?

Zondag 16 april 2017 12:05

Duurzaamheid staat anno 2017 hoog op de agenda van Nederlandse huishoudens.  Veel mensen zijn bezig met het ‘vergroenen’ van hun woning en kiezen dan vaak voor isolerende maatregelen...

Lees meer
Subsidie op isolatie verlengd. Dat is goed nieuws voor de huiseigenaar...

Subsidie op isolatie verlengd!

Zondag 12 februari 2017 08:53

Veel woningbezitters ervaren een drempel om te investeren in de isolatie van hun huis. Subsidie werkt drempelverlagend en de aanvragen zijn de afgelopen vijf maanden – mede door het toekennen va...

Lees meer