Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Gemeenten duperen minima met onnodig hoge gemeentelijke belastingen

Donderdag 26 januari 2023 09:32Frank van de Ven
Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten was onnodig streng voor minima blijkt uit onderzoek. Vooral burgers met weinig spaargeld waren het slachtoffer van dit optreden.

Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten was onnodig streng voor minima blijkt uit onderzoek. Vooral burgers met weinig spaargeld waren het slachtoffer van dit optreden.

Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten was onnodig streng voor minima en stelde te strenge eisen voor de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Dat blijkt uit onderzoek onder 180 gemeenten. Vooral burgers met weinig spaargeld waren het slachtoffer van dit optreden.  

De NOS hield een enquête onder zo'n 180 gemeenten. Gemeenten heffen belasting voor het ophalen en verwerken van vuilnis, rioolgebruik of voor het bezit van een woning. Burgers met lage inkomens en weinig vermogen kunnen in aanmerking komen voor kwijtschelding van deze belastingen.

Een alleenstaande hoeft deze belastingen bijvoorbeeld niet te betalen als hij of zij minder dan 1.775 euro op de bank heeft staan (en geen ander vermogen heeft). Voor alleenstaande ouders of echtparen ligt de grens nog iets hoger.
 

Vermogensgrens ophogen

In de praktijk blijkt deze grens veel te laag te zijn. Burgers lopen een kwijtschelding mis als ze bijvoorbeeld net hun inkomen gestort hebben gekregen en maar een beetje spaargeld hebben. Om dit probleem te tackelen, mogen gemeenten sinds vorig jaar de vermogensgrens verhogen.

Een alleenstaande met een bedrag tussen de 1.775 en 3.275 euro hoeft dan bijvoorbeeld geen gemeentelijke belastingen te betalen. Zo’n financiële buffer is nodig voor een financieel gezond huishouden. Zo worden schulden voorkomen. Ruim de helft van de gemeenten die reageerden op de enquête hanteerde in december de hogere grens niet, terwijl de regels al in september ingevoerd voor de belastingaanslag van 2022 konden worden.
 

Grote verschillen gemeenten

Het merendeel van de gemeenten wil dit jaar met de hogere grens rekenen, maar er zijn ook uitzonderingen. Zo liet een woordvoerder van gemeente Berg en Dal weten "eerst te willen onderzoeken wat de financiële gevolgen zijn van de maatregel".
 
Ook Almere wil eerst de effecten verder bestuderen en stelt dat er "relatief weinig inwoners alleen op vermogen worden afgewezen". Doordat de gemeenten het beleid niet tegelijk invoeren, maakt het voor burgers met weinig geld nog meer uit waar ze wonen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Het is verstandig om je WOZ-bezwaar goed te controleren en bezwaar te maken als je denkt dat er fouten gemaakt zijn. Onze directeur Dirk-Jan Wolfert legt uit hoe je bezwaar kunt maken.

Podcast beantwoordt WOZ wetenswaardigheden: Ontdek waarom bezwaar maken loont

Woensdag 25 januari 2023 09:37

‌De waarde van je huis vormt de basis voor een groot aantal gemeentelijke belastingen, maar er gaat regelmatig wat mis bij de taxatie van huizen. Foutieve schattingen van de gemeente zorgen erv...

Lees meer
De komende maand valt de WOZ-beschikking op de mat. Deze waardebepaling van je woning gebruikt de gemeente om onder meer de inkomstenbelasting en waterschapsbelasting te berekenen.

Waarom bezwaar maken tegen de WOZ-waarde zinvol kan zijn

Vrijdag 20 januari 2023 16:31

‌Binnenkort valt de WOZ-beschikking op de mat. Deze waardebepaling van je woning gebruikt de gemeente om onder meer de inkomstenbelasting en waterschapsbelasting te berekenen. Als je huis niet ...

Lees meer
Ook dit jaar belooft de WOZ-waarde weer hoog te zijn. In Waalwijk kunnen huizenbezitters op vrijdag 27 januari zelf ervaren hoe hoog de geschatte WOZ-waarde van hun woning is, want dan valt de  WOZ-beschikking op de mat.

WOZ-beschikking valt eind januari op de mat in Waalwijk

Dinsdag 17 januari 2023 09:39

‌ De gemiddelde WOZ-waarde van een woning was begin 2022 circa € 315.000 en dat is het hoogste punt ooit. Het jaar daarvoor was de gemiddelde WOZ-waarde nog 8,6 procent lager blijkt uit...

Lees meer
Dit jaar werkt de Vastelastenbond samen met meerdere WOZ-adviesbureaus. Dankzij deze samenwerking wordt sneller duidelijk of het indienen van een bezwaar zinvol is of dat je het beter niet kunt doen.

Ontdek direct of je bezwaar moet maken tegen je WOZ-beschikking

Donderdag 01 januari 1970 01:00

‌De Vastelastenbond zet zich in voor lastenverlaging en daar hoort het verlagen van gemeentelijke belastingen ook bij. Door bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking kun je mogelijk een belasting...

Lees meer