Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

WOZ-beschikking valt eind januari op de mat in Waalwijk

Dinsdag 17 januari 2023 09:39Frank van de Ven
Ook dit jaar belooft de WOZ-waarde weer hoog te zijn. In Waalwijk kunnen huizenbezitters op vrijdag 27 januari zelf ervaren hoe hoog de geschatte WOZ-waarde van hun woning is, want dan valt de  WOZ-beschikking op de mat.

Ook dit jaar belooft de WOZ-waarde weer hoog te zijn. In Waalwijk kunnen huizenbezitters op vrijdag 27 januari zelf ervaren hoe hoog de geschatte WOZ-waarde van hun woning is, want dan valt de WOZ-beschikking op de mat.

De gemiddelde WOZ-waarde van een woning was begin 2022 circa € 315.000 en dat is het hoogste punt ooit. Het jaar daarvoor was de gemiddelde WOZ-waarde nog 8,6 procent lager blijkt uit onderzoek van het CBS. Ook dit jaar belooft de WOZ-waarde weer hoog te zijn. In Waalwijk kunnen huizenbezitters op vrijdag 27 januari zelf ervaren hoe hoog de geschatte WOZ-waarde van hun woning is, want dan valt de
WOZ-beschikking op de mat.

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde telt niet alleen mee bij de koop- of verkoop van een woning. Het is ook de basis voor diverse woongerelateerde belastingen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan onroerendezaakbelasting (OZB), het eigenwoningforfait, waterschapsbelasting en afvalstoffenheffingen. De WOZ-waarde blijft dit jaar naar verwachting hoog, zelfs als de woningmarkt afkoelt. Door de manier van meten, werken bewegingen op de woningmarkt met vertraging door in de waarde.
 
Bij het vaststellen van de WOZ-waarde wordt de waarde van het jaar ervoor aangehouden. De stijging die in de tussentijd plaatsvond, is hierdoor nog niet meegenomen in de cijfers van het CBS. Bij de berekening van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, dus ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Het slopen van huizen en de bouw van nieuwe woningen heeft ook effect op de cijfers. Nieuwe woningen zijn namelijk gemiddeld duurder dan bestaande woningen.


Nieuwe meetmethode WOZ

Sinds 2022 hanteren alle Nederlandse gemeenten dezelfde meetmethode. Deze methodiek berekent woningen voortaan op basis van oppervlakte (m²) in plaats van inhoud (m³). Hiervoor worden de gegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) van het Kadaster gebruikt. De implementatie van deze nieuwe manier van rekenen is op lange termijn bevorderlijk voor de waardebepaling, maar kan op korte termijn foutgevoelig zijn. Een gevolg daarvan kan een te hoog ingestelde woningwaarde zijn. In dat geval betalen woningeigenaren onnodig veel belasting.
 
De kans bestaat dat je meer belasting gaat betalen als de WOZ-waarde van je huis hoger ligt. In de eerste maanden van het jaar worden de nieuwe waardes bekendgemaakt. Je kunt binnen zes weken na ontvangst van je WOZ-beschikking bezwaar maken bij de gemeente als je denkt dat de stijging niet reëel is.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Dit jaar werkt de Vastelastenbond samen met meerdere WOZ-adviesbureaus. Dankzij deze samenwerking wordt sneller duidelijk of het indienen van een bezwaar zinvol is of dat je het beter niet kunt doen.

Ontdek direct of je bezwaar moet maken tegen je WOZ-beschikking

Donderdag 01 januari 1970 01:00

‌De Vastelastenbond zet zich in voor lastenverlaging en daar hoort het verlagen van gemeentelijke belastingen ook bij. Door bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking kun je mogelijk een belasting...

Lees meer
Zo’n 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat de bezwaarmaker het oneens is met de hoogte van de WOZ-waarde. Circa 25 procent gaf aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte.

Ruim een derde van alle WOZ-bezwaren gedaan uit onenigheid over beschikking

Vrijdag 25 november 2022 08:22

Zo’n 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat de bezwaarmaker het oneens is met de hoogte van de WOZ-waarde. Ook gemoedsrust is een belangrijke reden om bezwaar te maken, blijkt uit e...

Lees meer
Om het gat in de begroting te dichten, worden verschillende belastingen verhoogd. Zo gaat onder andere de waterschapsbelasting met ruim tien procent omhoog.

Inschattingsfout gemeenten dupeert woningbezitters

Woensdag 16 november 2022 07:55

‌ Huizenbezitters kunnen door een inschattingsfout van gemeenten een hogere onroerendezaakbelasting (ozb)  tegemoet zien. Het inflatiecijfer is hoger dan oorspronkelijk gedacht en dat h...

Lees meer
De afkorting WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet is erg belangrijk voor huizenbezitters.

WOZ-waarde 2023 kruipt naar 3,5 ton

Dinsdag 06 september 2022 08:24

‌De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning kruipt volgend jaar naar verwachting richting de drieënhalve ton. In 2022 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde nog € 314.00...

Lees meer