Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Waarom bezwaar maken tegen de WOZ-waarde zinvol kan zijn

Vrijdag 20 januari 2023 16:31Frank van de Ven
De komende maand valt de WOZ-beschikking op de mat. Deze waardebepaling van je woning gebruikt de gemeente om onder meer de inkomstenbelasting en waterschapsbelasting te berekenen.

De komende maand valt de WOZ-beschikking op de mat. Deze waardebepaling van je woning gebruikt de gemeente om onder meer de inkomstenbelasting en waterschapsbelasting te berekenen.

‌Binnenkort valt de WOZ-beschikking op de mat. Deze waardebepaling van je woning gebruikt de gemeente om onder meer de inkomstenbelasting en waterschapsbelasting te berekenen. Als je huis niet goed getaxeerd is, betaal je onnodig veel belasting. Het is dus zeker interessant om te controleren of de gemeente jouw woning goed heeft getaxeerd.
 
Om de WOZ-waarde te berekenen, gebruiken gemeenten computermodellen. Sinds 2022 worden woningen op basis van oppervlakte (m²) in plaats van inhoud (m³) berekend. Het is aan de burger om te controleren of hun WOZ-waarde klopt. Als je denkt dat de WOZ-waarde van jouw woning incorrect is en je geen actie onderneemt, gebeurt er ook niets. Je kunt bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking. Dat kost je niets. Sterker nog: je kunt zelfs kosteloos de hulp van een WOZ-adviesbureau inschakelen!
 

No-cure-no-pay bureau of zelf doen?

Wanneer de term ‘no-cure-no-pay bureaus’ valt, roept dat veel reacties op. Door de berichtgeving in de media zijn er duidelijk twee kampen ontstaan. Tegenstanders stellen dat deze bureaus burgers en gemeenten op kosten jagen, omdat ze een vergoeding krijgen voor een gegrond bezwaar. De voorstanders zijn juist blij met deze bureaus, omdat zij drempelverlagend werken en burgers helpen hun recht te halen. 
 
 • Het is fijn dat no-cure-no-pay bureaus bestaan, omdat ze consumenten werk uit handen nemen 
  Zeker bij een lastiger bezwaar is het goed dat je als consument het recht hebt om een bureau in te schakelen. Zelf bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking is gratis en - bij een gemakkelijk bezwaar - relatief simpel. Met gemakkelijk bedoelen we dat je eenvoudig kunt aantonen dat er afwijkende objectkenmerken in jouw woning zijn waar de gemeente niet omheen kan. Is een bezwaar lastiger (bijvoorbeeld door omgevingsfactoren of schade aan de woning) dan biedt een no-cure-no-pay bureau uitkomst. 
   
 • De kans op een verlaging van de WOZ-waarde is via een bureau hoger 
  Als je via een bureau een bezwaarschrift indient, is kans 1 op 5 dat de WOZ-waarde met meer dan 50.000 euro wordt verlaagd. Wanneer je het zelf doet, is die kans 1 op 10. Dat blijkt uit het onderzoek van het WODC dat in 2021 verscheen. WODC staat voor Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum, kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid.
   
 • Bezwaar maken is zinvol als je denkt dat je een te hoge WOZ-waarde hebt 
  Als je een huis kocht in het jaar voorafgaand aan de waardepeildatum dan is een bezwaar niet zinvol. De Wet WOZ geeft namelijk aan dat de gemeente dan de verkoopprijs (aankoopprijs) als nieuwe WOZ-waarde mag gebruiken.
   
 • Niet iedereen beschikt over juridische kennis
   
  De juridische termen vliegen je om de oren als het om de WOZ-waarde gaat en dat schrikt af. Je wilt er vooral niet te veel zelf mee bezig zijn. Toch is een belangrijk thema want een juiste WOZ-waarde is van belang voor veel belastingen. In zulke situaties biedt een bureau uitkomst, omdat zijn wel over de juridische kennis beschikken. 
   
 • Bezwaar maken kost tijd en geld 
  Gemeenten vinden het vervelend dat no-cure-no-pay bureaus veel bezwaren indienen. De gemaakte juridische kosten berekent de gemeente vervolgens door aan de burgers. Volgens gemeenten zijn de WOZ-bureaus “schuldig” aan belastingverhogingen, omdat zij hen naar eigen zeggen “op kosten jagen”. Het punt is dat deze bureaus hun bestaansrecht danken aan verkeerde WOZ-beschikkingen. De gemeente verrekent hun eigen 'fouten' door aan huiseigenaren. Vooralsnog zullen de miljarden aan inkomsten die gemeenten uit de belastingen halen meer opleveren, dan wat ze aan kwijt zijn aan gegronde bezwaren. 
   
 • Je draagt bij aan een betere waardebepaling 
  Als je bezwaar hebt gemaakt, weet jij wat de correcte waarde van je woning is. En de gemeente weet dit ook. Dit helpt hen om meer inzicht te krijgen in andere waardebepalingen van woningen in dezelfde gemeente. Je kunt het ook zo zien dat als je eenmaal bezwaar hebt gemaakt, je bijdraagt aan een betere inschatting van de WOZ-waarden van je gemeente. Er zijn ook gemeenten die het juist fijn vinden dat ze op deze manier een betere inschatting van de WOZ-taxaties krijgen.
   
 • Er is een vergoedingsmodel 
  Als een no-cure-no-pay bureau ervoor zorgt dat een WOZ-bezwaar goedgekeurd wordt, ontvangen ze daar een vergoeding tussen de € 230,- tot € 500,- per geaccordeerd bezwaar voor. Let op: Dit is dus alleen bij een gegrond bezwaar. Als het bezwaar wordt afgekeurd, krijgen WOZ-bureaus geen vergoeding. Als je zelf individueel WOZ-bezwaar maakt ontvang je deze vergoeding niet. 
   
 • De Waarderingskamer controleert 
  De Waarderingskamer controleert of gemeenten de Wet Waardering Onroerende Zaken goed uitvoeren. Daarnaast zijn er enorm veel andere instanties (zoals Ensia, RBG, BSGW en Centric) die zich bemoeien met de WOZ-wet. 
   
 • Een bureau kan na een afgewezen bezwaar vervolgstap zetten
  Als je zelf bezwaar hebt gemaakt en dat bezwaar wordt afgewezen, houdt het op. Na ontvangst van de uitspraak kan je geen stappen meer zetten. Je zult dus tot volgend jaar moeten wachten voordat je een nieuw bezwaar kunt indienen. Bureaus kunnen een stapje verder gaan en aangeven dat zij een hoorzitting willen voeren als ze het oordeel van de gemeente in twijfel trekken.

WOZ-waarde gemeente perverse prikkel 

Er zijn gelukkig genoeg gemeenten die veel tijd en geld besteden om goede taxaties uit te voeren en hun systemen te onderhouden. Toch zijn er ook verbeterpunten nodig. Een toename aan bezwaren betekent dat er meer mensen bezig zijn met de behandeling van de bezwaren. Daar zijn gemeenten niet blij mee omdat dit veel tijd en geld kost. Juist op dat punt zit een perverse prikkel. 

Het is natuurlijk vreemd dat de gemeente - die de baat heeft bij de inkomsten van de gemeentelijke belastingen - de hoogte van tarieven bepaalt én de hoogte van de WOZ-waarde vaststelt. Sommige gemeenten geven aan dat de kostenvergoedingen aan een consultantsbureau weer worden meegenomen in de tariefbepaling van de onroerendezaakbelastingen. De gemeente vergeet dat de gemeentelijke (lokale) belastingen een peulenschil zijn bij de belastingen die ook door de WOZ-waarde wordt bepaald. Een lokale overheid bepaalt in zekere zin een waarde die verder voor landelijk vastgestelde belastingen als basis wordt gebruikt.
 

WOZ-bezwaar maken vrije keuze

Iedereen is vrij in de keuze voor het inschakelen van een deskundige. Heb je geen zin of tijd om je te in te lezen in de WOZ-waarde gebruik dan de hulp van een no-cure-no-pay bureau. Daar zijn ze immers voor. Er zijn ook handige tools beschikbaar waarmee je snel inzicht krijgt of het maken van bezwaar zinvol is voor jouw specifieke situatie. Op basis van die informatie weet je of het nuttig is om bezwaar te maken én wat het je kan opleveren.

 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Louwers

Vorig jaar door jullie tussenkomst met succes 20.000 verlaagd en nu maar weer liefst met 45.000 verhoogd. Speelt de gemeente een spelletje?

Maandag 27 februari 2023 14:27

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 februari 2023 14:33
De WOZ is dit jaar met gemiddeld 17 procent gestegen. Dat merken we nu.

Logmans

Ik wou bezwaar maken voor mijn woz waarde

Vrijdag 27 januari 2023 09:31

Boersma

Handig maar ik heb een huurwoning

Donderdag 26 januari 2023 18:47

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Ook dit jaar belooft de WOZ-waarde weer hoog te zijn. In Waalwijk kunnen huizenbezitters op vrijdag 27 januari zelf ervaren hoe hoog de geschatte WOZ-waarde van hun woning is, want dan valt de WOZ-beschikking op de mat.

WOZ-beschikking valt eind januari op de mat in Waalwijk

Dinsdag 17 januari 2023 09:39

‌ De gemiddelde WOZ-waarde van een woning was begin 2022 circa € 315.000 en dat is het hoogste punt ooit. Het jaar daarvoor was de gemiddelde WOZ-waarde nog 8,6 procent lager blijkt uit...

Lees meer
Dit jaar werkt de Vastelastenbond samen met meerdere WOZ-adviesbureaus. Dankzij deze samenwerking wordt sneller duidelijk of het indienen van een bezwaar zinvol is of dat je het beter niet kunt doen.

Ontdek direct of je bezwaar moet maken tegen je WOZ-beschikking

Donderdag 01 januari 1970 01:00

‌De Vastelastenbond zet zich in voor lastenverlaging en daar hoort het verlagen van gemeentelijke belastingen ook bij. Door bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking kun je mogelijk een belasting...

Lees meer
Zo’n 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat de bezwaarmaker het oneens is met de hoogte van de WOZ-waarde. Circa 25 procent gaf aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte.

Ruim een derde van alle WOZ-bezwaren gedaan uit onenigheid over beschikking

Vrijdag 25 november 2022 08:22

Zo’n 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat de bezwaarmaker het oneens is met de hoogte van de WOZ-waarde. Ook gemoedsrust is een belangrijke reden om bezwaar te maken, blijkt uit e...

Lees meer
Om het gat in de begroting te dichten, worden verschillende belastingen verhoogd. Zo gaat onder andere de waterschapsbelasting met ruim tien procent omhoog.

Inschattingsfout gemeenten dupeert woningbezitters

Woensdag 16 november 2022 07:55

‌ Huizenbezitters kunnen door een inschattingsfout van gemeenten een hogere onroerendezaakbelasting (ozb)  tegemoet zien. Het inflatiecijfer is hoger dan oorspronkelijk gedacht en dat h...

Lees meer