Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Ontdek direct of je bezwaar moet maken tegen je WOZ-beschikking

Donderdag 01 januari 1970 01:00Frank van de Ven
Dit jaar werkt de Vastelastenbond samen met meerdere WOZ-adviesbureaus. Dankzij deze samenwerking wordt sneller duidelijk of het indienen van een bezwaar zinvol is of dat je het beter niet kunt doen.

Dit jaar werkt de Vastelastenbond samen met meerdere WOZ-adviesbureaus. Dankzij deze samenwerking wordt sneller duidelijk of het indienen van een bezwaar zinvol is of dat je het beter niet kunt doen.

‌De Vastelastenbond zet zich in voor lastenverlaging en daar hoort het verlagen van gemeentelijke belastingen ook bij. Door bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking kun je mogelijk een belastingverlaging in gang zetten. Dit jaar werkt de Vastelastenbond samen met meerdere WOZ-adviesbureaus. Dankzij deze samenwerking wordt sneller duidelijk of het indienen van een bezwaar zinvol is of dat je het beter niet kunt doen.

Directeur Dirk-Jan Wolfert is blij met de samenwerking met de twee grootste WOZ-adviesbureaus van Nederland en de uitbreiding van het dienstenpakket: “We bieden een handige WOZ-check aan waarmee je na het invullen van enkele gegevens vrijwel direct kunt zien of het zinvol is om bezwaar te maken. Je krijgt meteen duidelijkheid en weet of je niet te veel belasting betaalt.”

Wanneer je jouw postcode, type woning en de staat ervan invult krijg je een schatting binnen. Je ziet direct wat de huidige WOZ-waarde is en de geschatte waarde. Als het weinig zin heeft om bezwaar te maken, krijg je dat te zien. Deze nieuwe manier van schatten, levert veel voordelen op. Gemeenten zullen volgens Wolfert blij zijn met deze nieuwe tool: “Er wordt een selectie gemaakt.  Dat betekent dat alleen kansrijke bezwaren in behandeling worden genomen door WOZ-adviesbureaus. Voor gemeenten betekent dit een stuk minder werk. Ze krijgen minder bezwaren binnen en dat zorgt voor een lagere werkdruk.”

Mooie bijvangst gemeenten

De verlaagde werkdruk voor gemeenten is “een mooie bijvangst” volgens Wolfert: “Als consumentenorganisatie is het onze plicht om mensen te helpen bij het verlagen van hun vaste lasten. Het vaststellen van de WOZ-waarde is foutgevoelig.” Er wordt met computermodellen gewerkt die op basis van schattingen de WOZ-waarde per woning vaststellen. Aan de hand daarvan wordt een belastingbedrag opgesteld dat vaak niet representatief is.

Niet alle woningen zijn eenvoudig te vergelijken. Een ander probleem bij het modelmatig vaststellen van WOZ-waarden is dat er geen rekening wordt gehouden met specifieke woningkenmerken. Het ene huis is volledig gerenoveerd terwijl de andere woning juist  veel achterstallig onderhoud heeft. Toch krijgen ze dezelfde waarde toegewezen. “Dat is niet eerlijk”, zegt Wolfert.

Dit jaar extra belangrijk

Er wordt met computermodellen en aannames gewerkt, omdat het volgens gemeenten ondoenlijk is om acht miljoen woningen te taxeren. Het is dit jaar erg belangrijk om te controleren of bezwaar maken zin heeft, stelt Wolfert: “Huizenbezitters kunnen door een inschattingsfout van gemeenten een hogere onroerendezaakbelasting (ozb) verwachten. Het inflatiecijfer is namelijk hoger dan gedacht en dat heeft grote gevolgen. Om het gat in de begroting te dichten, worden verschillende belastingen verhoogd. Naast de ozb stijgt onder andere de waterschapsbelasting. De waterschappen voeren een tariefverhoging van circa tien procent door.”

De WOZ-check is gratis en geeft direct aan of bezwaar maken de moeite waard is. Je kunt je inschrijven voor de WOZ-alert zodat je een seintje krijgt wanneer je bezwaar kunt maken. Het enige wat je moet doen is je e-mailadres achterlaten en aangeven in welke gemeente je woont. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Zo’n 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat de bezwaarmaker het oneens is met de hoogte van de WOZ-waarde. Circa 25 procent gaf aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte.

Ruim een derde van alle WOZ-bezwaren gedaan uit onenigheid over beschikking

Vrijdag 25 november 2022 08:22

Zo’n 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat de bezwaarmaker het oneens is met de hoogte van de WOZ-waarde. Ook gemoedsrust is een belangrijke reden om bezwaar te maken, blijkt uit e...

Lees meer
Om het gat in de begroting te dichten, worden verschillende belastingen verhoogd. Zo gaat onder andere de waterschapsbelasting met ruim tien procent omhoog.

Inschattingsfout gemeenten dupeert woningbezitters

Woensdag 16 november 2022 07:55

‌ Huizenbezitters kunnen door een inschattingsfout van gemeenten een hogere onroerendezaakbelasting (ozb)  tegemoet zien. Het inflatiecijfer is hoger dan oorspronkelijk gedacht en dat h...

Lees meer
De afkorting WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet is erg belangrijk voor huizenbezitters.

WOZ-waarde 2023 kruipt naar 3,5 ton

Dinsdag 06 september 2022 08:24

‌De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning kruipt volgend jaar naar verwachting richting de drieënhalve ton. In 2022 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde nog € 314.00...

Lees meer
Het grootste deel van de ingediende WOZ-bezwaren werd gedaan omdat burgers het niet eens waren met de hoogte van de beschikking.

Zeven procent WOZ-bezwaren gedaan uit wantrouwen richting gemeenten

Woensdag 20 april 2022 14:15

‌Uit een recent gehouden enquête van  de Vastelastenbond blijkt dat zeven procent van alle WOZ-bezwaren is gedaan omdat burgers hun gemeente niet vertrouwen. Bezwaar maken, is een prin...

Lees meer