Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Podcast beantwoordt WOZ wetenswaardigheden: Ontdek waarom bezwaar maken loont

Woensdag 25 januari 2023 09:37Frank van de Ven
Het is verstandig om je WOZ-bezwaar goed te controleren en bezwaar te maken als je denkt dat er fouten gemaakt zijn. Onze directeur Dirk-Jan Wolfert legt uit hoe je bezwaar kunt maken.

Het is verstandig om je WOZ-bezwaar goed te controleren en bezwaar te maken als je denkt dat er fouten gemaakt zijn. Onze directeur Dirk-Jan Wolfert legt uit hoe je bezwaar kunt maken.

‌De waarde van je huis vormt de basis voor een groot aantal gemeentelijke belastingen, maar er gaat regelmatig wat mis bij de taxatie van huizen. Foutieve schattingen van de gemeente zorgen ervoor dat burgers onnodig veel belasting betalen. Het is verstandig om je WOZ-bezwaar goed te controleren en bezwaar te maken als je denkt dat er fouten gemaakt zijn. In dit blog legt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond uit hoe je bezwaar kunt maken. 
 
In dit blog vind je ook de link naar de podcast waarin Wolfert geïnterviewd wordt. In de eerste aflevering van 2023 van  'Onderaan de Streep' - de podcast reeks van de Vastelastenbond - wordt dieper ingegaan op de WOZ. Ook legt de directeur uit wat de effecten zijn van de nieuwe rekenmethode die in 2022 werd ingevoerd. Ook de WOZ-alert komt voorbij.


 

Waarom is de WOZ-waarde zo’n belangrijk onderwerp?

“De WOZ-waarde is de waarde die aan je huis wordt toegekend. Deze woningtaxatie wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen. Zo gebruikt de gemeente de WOZ-waarde om de onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing en afvalstoffenheffing mee te bepalen. Ook de hoogte van de erf- en schenkbelasting wordt meegenomen. De WOZ-beschikking valt tussen eind januari en februari bij je op de mat.”
 

Wat is het laatste nieuws over de WOZ?

“De WOZ-waarde steeg dit jaar met 17 procent. Deze gigantische stijging komt bovenop allerlei andere prijsstijgingen. Behalve je boodschappen en energierekening gaan je gemeentelijke belastingen waarschijnlijk ook omhoog. Dat is wrang. Zeker gezien de huizenprijzen nu juist zo laag zijn. Dat klinkt tegenstrijdig: de huizenprijs daalt terwijl de WOZ stijgt. Het is gemakkelijk te verklaren. De gemeente gebruikt namelijk de peildatum van een jaar geleden om de WOZ-waarde van woningen te bepalen. Twaalf maanden geleden was de huizenprijs veel hoger.”
 

De Vastelastenbond besteedt veel tijd in de WOZ. Waarom doen jullie dat?

“De WOZ-waarde vormt de basis van een groot aantal belastingen. Als er in de basis een fout gemaakt is, heeft dat invloed op veel belastingen. Het is erg belangrijk om de WOZ-beschikking te controleren. Zeker nu er op een nieuwe manier gemeten wordt, is het aan te raden om je beschikking na te lopen.”
 

Wat houdt die nieuwe rekenmethode in?

“Vorig jaar werd de rekenmethode aangepast. In plaats van kubieke meters wordt er voortaan in vierkante meters gerekend. Tijdens de invoering van deze nieuwe manier van rekenen zijn veel fouten gemaakt. Dit jaar zijn er geen ingrijpende veranderingen doorgevoerd, maar de implementatie van de nieuwe rekenmethode zal wel nadreunen denk ik. Er zijn veel foutjes rechtgetrokken, maar er is veel misgegaan bij de omrekening. Hoeveel burgers de dupe zijn geworden van deze nieuwe manier van rekenen is nog niet bekend. Veel gemeenten hebben de WOZ-bezwaren nog niet verwerkt en bekeken. Hoewel de deadline 31 december was, hebben sommige gemeenten dit niet gehaald en wachten burgers nog op antwoord. Het is dan ook een gigantisch karwei om een nieuwe manier van werken door te voeren.


Hoe zorg ik ervoor dat ik niet vergeet om bezwaar te maken?

“Je kunt je inschrijven voor onze WOZ-alert. Wij houden voor jou in de gaten wanneer je bezwaar kunt maken bij jouw gemeente en of het nut heeft om bezwaar te maken. Wij maken ook direct een berekening voor je als je beschikking binnen is. Jij krijgt dus direct een update of bezwaar maken zinvol is.”
 

Luister onze podcasts terug

‘Onderaan De Streep’ is te beluisteren via YouTubeSpotifyiTunesGoogle én Soundcloud! Alle afleveringen kun je terugluisteren op deze kanalen. Een podcast is een nieuwe manier om onze klanten te informeren op actuele ontwikkelingen en onze nieuwe diensten. Mocht je een tip hebben voor de redactie of wil je een bepaald onderwerp uitgelicht hebben dan kun je ons altijd mailen!
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

De komende maand valt de WOZ-beschikking op de mat. Deze waardebepaling van je woning gebruikt de gemeente om onder meer de inkomstenbelasting en waterschapsbelasting te berekenen.

Waarom bezwaar maken tegen de WOZ-waarde zinvol kan zijn

Vrijdag 20 januari 2023 16:31

‌Binnenkort valt de WOZ-beschikking op de mat. Deze waardebepaling van je woning gebruikt de gemeente om onder meer de inkomstenbelasting en waterschapsbelasting te berekenen. Als je huis niet ...

Lees meer
Ook dit jaar belooft de WOZ-waarde weer hoog te zijn. In Waalwijk kunnen huizenbezitters op vrijdag 27 januari zelf ervaren hoe hoog de geschatte WOZ-waarde van hun woning is, want dan valt de  WOZ-beschikking op de mat.

WOZ-beschikking valt eind januari op de mat in Waalwijk

Dinsdag 17 januari 2023 09:39

‌ De gemiddelde WOZ-waarde van een woning was begin 2022 circa € 315.000 en dat is het hoogste punt ooit. Het jaar daarvoor was de gemiddelde WOZ-waarde nog 8,6 procent lager blijkt uit...

Lees meer
Dit jaar werkt de Vastelastenbond samen met meerdere WOZ-adviesbureaus. Dankzij deze samenwerking wordt sneller duidelijk of het indienen van een bezwaar zinvol is of dat je het beter niet kunt doen.

Ontdek direct of je bezwaar moet maken tegen je WOZ-beschikking

Donderdag 01 januari 1970 01:00

‌De Vastelastenbond zet zich in voor lastenverlaging en daar hoort het verlagen van gemeentelijke belastingen ook bij. Door bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking kun je mogelijk een belasting...

Lees meer
Zo’n 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat de bezwaarmaker het oneens is met de hoogte van de WOZ-waarde. Circa 25 procent gaf aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte.

Ruim een derde van alle WOZ-bezwaren gedaan uit onenigheid over beschikking

Vrijdag 25 november 2022 08:22

Zo’n 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat de bezwaarmaker het oneens is met de hoogte van de WOZ-waarde. Ook gemoedsrust is een belangrijke reden om bezwaar te maken, blijkt uit e...

Lees meer