Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Gigantische stijging aantal bezwaren door forse stijging WOZ-waarde

Donderdag 30 maart 2023 09:31Frank van de Ven
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond pleit voor een wetswijziging:

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond pleit voor een wetswijziging:

In vergelijking met vorig jaar is het aantal bezwaren dat via gemeenten en WOZ-bureaus is ingediend, sterk gestegen. Deze sterke stijging is te wijten aan de forse verhoging van de WOZ-waarde. Huishoudens betalen gemiddeld 17 procent meer OZB, terwijl de huizenprijzen flink gezakt zijn. “Het vertrouwen dat burgers in de overheid hebben, ligt op het laagste punt in jaren. Dit zorgt ervoor dat er enorm veel bezwaren zijn, ook via de bureaus”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

In gemeenten Veenendaal en Utrecht steeg het aantal WOZ-bezwaren gigantisch. Eerder deze maand luidde belastingdienst West-Brabant al de noodklok over de werkdruk om het aantal bezwaren weg te kunnen werken. De noodzaak om bezwaar te maken, is dit jaar erg groot volgens Wolfert: “Dit jaar steeg de WOZ-waarde gemiddeld 17 procent, maar er zijn gevallen van gemeenten waar er stijgingen van 30 procent zijn.”

Gemeenten roepen burgers expliciet op om geen gebruik te maken van WOZ-bureaus en via de gemeente bezwaar te maken. Op die manier zou de werkdruk verlaagd worden, maar Wolfert betwijfelt of dat wel zo is: "Veel burgers gaven gehoor aan dit verzoek, waardoor de werkdruk dusdanig hoog werd dat gemeenten zoals Oss en Amersfoort het aantal bezwaren niet kon verwerken.”


Alternatief voor bezwaar maken

Volgens directeur Dennis van der Locht van WOZ-bureau Previcus heeft de oproep van de overheid niet veel uitgehaald: “De gemeenten geven veel ruchtbaarheid aan WOZ-bureaus, iets wat er in onze ogen juist voor zorgt dat er meer bezwaren bij ons binnenkomen. Vooral als de gemeente niet meewerkt of niet goed bereikbaar is, wijzen ze mensen erop dat er een alternatief is.”

Vanuit gemeenten wordt gesteld dat WOZ-bureaus hen op kosten jagen en dat burgers niet weten hoeveel gemeenten aan proceskosten kwijt zijn. Het merendeel van de mensen die bezwaar maakt, weet volgens Van der Locht heel goed waar ze aan beginnen: “Ze weten hoe het businessmodel in elkaar zit. Deze mensen weten wat onze vergoeding is en dat deze door de gemeente wordt betaald. Zij zijn van mening dat de gemeente nou eenmaal de waarde goed vast moet stellen, zodat ze niet hoeven te betalen.”


WOZ-wet dupeert burgers

Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën wil de rol van bureaus in het WOZ-proces wil terugdringen omdat ze gemeenten op kosten jagen. Het aan banden leggen van bureaus is echter niet de oplossing, stelt Wolfert. Hij denkt dat een wetswijziging de enige manier is om de problematiek rond de WOZ op te lossen: “De burger is hoe dan ook de dupe van deze wet. De overheid belast burgers hoe dan ook met verkeerde taxaties. Als de consument niet in actie komt, kan het zijn dat hij te veel belasting betaalt, terwijl een succesvol bezwaar indirect terugkomt in de te betalen belasting.”

De wetgeving moet op de schop, omdat deze niet in dienst van de burger staat. De komst van WOZ-bureaus is ontstaan vanuit een marktbehoefte, stelt Wolfert: “Het feit dat steeds meer burgers van deze partijen gebruikmaken, geeft te denken In plaats van maatregelen te treffen tegen bureaus die consumenten bijstaan, zou de politiek energie moeten steken in het herstellen van het vertrouwen in de overheid dat burgers kwijtgeraakt zijn.”


In gesprek met overheid

Van der Locht geeft aan in gesprek te zijn met gemeenten en ministeries om “tot echte oplossingen” te komen. Hij denkt dat de maatregelen van Van Rij averechts zullen uitpakken:  “Als branche filteren wij zo’n 50 procent van de bezwaren uit, voordat ze überhaupt de gemeente bereiken. Dat verlaagt de werkdruk bij gemeenten al aanzienlijk.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Piet beers

De gemeentes roepen dit over zichzelf af, als de gemeente op een eerlijke manier de WOZ zou bepalen dan waren al die instanties om de WOZ aan te vechten, bijna niet meer nodig, ze duiken gewoon in een gat in de markt, en dat zou eigenlijk niet nodig moeten zijn...

Donderdag 30 maart 2023 22:39

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

“De burger betaalt of te veel belasting óf draait op voor de proceskosten van een geslaagd bezwaar. Dat komt omdat de WOZ-wet niet werkt”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Hoofdrolspeler WOZ-debat niet aan het woord: burger genegeerd

Maandag 20 maart 2023 06:27

‌In het debat rond de WOZ komt de hoofdrolspeler niet aan het woord: de burger wordt buitenspel gezet. De strijd tussen overheid en WOZ-bureaus kent enkel verliezers en de burger is daarvan de du...

Lees meer
De WOZ-waarde steeg dit jaar met 17 procent en dat levert veel vragen op. Omdat er binnen 6 weken bezwaar gemaakt dient te worden, bellen burgers nu massaal naar de gemeenten.

Persbericht: Vastelastenbond: 'Gemeenten krijgen WOZ-bezwaren niet verwerkt, burger in onzekerheid’

Woensdag 15 maart 2023 06:18

‌Gemeenten worden overspoeld met telefoontjes van boze inwoners die het niet eens zijn met hun WOZ-waarde. De WOZ-waarde steeg dit jaar met 17 procent en dat levert veel vragen op. Omdat er bin...

Lees meer
Onze directeur pleit voor een andere insteek om de WOZ-waarde te bepalen. De huidige manier waarop woningen getaxeerd worden, is onnauwkeurig en achterhaald.

Vastelastenbond te gast bij Omroep Max in uitzending over WOZ

Vrijdag 10 maart 2023 11:18

‌Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond is vrijdag 10 maart om 19.50 uur te zien op NPO2 in het programma ‘Meldpunt’ van Omroep Max. Hij pleit voor een andere insteek om de...

Lees meer
De WOZ-wet moet aangepast worden en niet de WOZ-adviesbureaus zegt directeur Dirk-Jan Wolfert: “De vormgeving van de WOZ-wet is het probleem en niet de WOZ-adviesbureaus.”

Persbericht: Niet WOZ-bureaus maar verouderde WOZ-wetgeving dupeert gemeenten en burgers

Woensdag 08 maart 2023 06:19

‌De discussie tussen gemeenten en WOZ-bureaus wordt steeds feller en dat gaat ten koste van de burger, stelt consumentenorganisatie de Vastelastenbond. Het is tijd dat er naar oplossingen gezoc...

Lees meer