Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Hoofdrolspeler WOZ-debat niet aan het woord: burger genegeerd

Maandag 20 maart 2023 06:27Frank van de Ven
“De burger betaalt of te veel belasting óf draait op voor de proceskosten van een geslaagd bezwaar. Dat komt omdat de WOZ-wet niet werkt”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

“De burger betaalt of te veel belasting óf draait op voor de proceskosten van een geslaagd bezwaar. Dat komt omdat de WOZ-wet niet werkt”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

In het debat rond de WOZ komt de hoofdrolspeler niet aan het woord: de burger wordt buitenspel gezet. De strijd tussen overheid en WOZ-bureaus kent enkel verliezers en de burger is daarvan de dupe. “De burger betaalt of te veel belasting óf draait op voor de proceskosten van een geslaagd bezwaar. Dat komt omdat de WOZ-wet niet werkt”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

WOZ-bureaus zetten de overheid weg als een geldverslindende reus, terwijl gemeenten WOZ-adviesbureaus wegzetten als ‘bureautjes die bakken met geld kosten en voor een tsunami aan bezwaren zorgen’. Gemeenten roepen burgers op geen gebruik te maken van de bureaus, omdat ze voor hoge proceskosten zouden zorgen. “Los je het probleem rond de WOZ op door de bureaus weg te halen?”, vraagt Wolfert zich hardop af.

De overheid adviseert burgers om via de gemeente bezwaar te maken, maar dat is niet voor iedereen eenvoudig, zegt Wolfert: “Als consument moet je in gesprek met een expert en dat betekent dat je enige juridische kennis nodig hebt. Zo is er een voorbeeld van een burger in Hooglanderveen die twee jaar op rij zonder succes bezwaar aantekende tegen zijn WOZ-beschikking. Deze man kon aantonen dat zijn badkamer en keuken verouderd waren, maar de gemeente ging daar niet in mee. De burger moet in gesprek met een expert die niet transparant is over zijn taxatiemethode en de gebruikte referentiepunten. Dat schrikt af. De slager keurt zijn eigen vlees.”


Extra werkdruk gemeenten

In sommige gevallen zorgt bezwaar maken via de gemeente voor een extra hoge werkdruk. “Een aantal gemeenten zoals Oss en Amersfoort lijkt het aantal bezwaren niet meer te kunnen verwerken. Zij zijn slecht of niet bereikbaar voor vragen over de WOZ”, stelt Wolfert. “De telefoonlijn is overbelast en het verwerken van de bezwaren loopt daardoor achter. Dat is geen geruststellende gedachte met de een bezwaartermijn van slechts zes weken in het achterhoofd. Burgers vragen zich af of hun bezwaar op tijd verwerkt wordt. Het wantrouwen richting de overheid is groot en deze ontwikkeling verslechtert de situatie.”

Wolfert pleit voor herinrichting van de WOZ-wetgeving. “De burger is hoe dan ook de dupe van deze wet. Als consumenten een adviesbureau in de arm nemen en succesvol bezwaar maken, verrekenen gemeenten de proceskosten die zij voor elk succesvol bezwaar betalen aan de consument. De overheid belast burgers hoe dan ook met verkeerde taxaties. Als de consument niet in actie komt, kan het zijn dat hij te veel belasting betaalt, terwijl een succesvol bezwaar indirect terugkomt in de te betalen belasting.”


WOZ-wet moet op de schop

De wetgeving rond de WOZ moet op de schop en in de tussentijd zouden gemeenten en WOZ-bureaus de handen ineen moeten slaan. Beide partijen moeten de burger helpen en voor een eerlijke waardebepaling zorgen. “Het recht om bezwaar te maken, is een groot goed. De burger heeft recht op duidelijke informatieverschaffing. Op dat vlak valt er bij gemeenten nog het een en ander te verbeteren. De bureaus kunnen daarbij assisteren en het bezwaarproces vereenvoudigen.”

De Vastelastenbond zet zich al jaren in voor een eerlijke waardebepaling van de WOZ. Het afgelopen jaar is de aandacht voor dit onderwerp sterk vergroot en vooral in negatieve zin voor WOZ-bureaus, stelt Wolfert: “Deze bureaus zijn in het kader van rechtsbescherming ontstaan om burgers te helpen bij het maken van bezwaar. Lange tijd was het voor mensen lastig om bezwaar te maken via de gemeenten omdat de informatieverschaffing niet optimaal was. De laatste jaren zien wij, mede dankzij de stijgende populariteit van WOZ-bureaus, veel verbeteringen bij gemeenten op dit vlak. De komst van deze partijen heeft gemeenten op scherp gezet en voor een verbeterslag gezorgd.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Dr v Nielen

Beste meneer Wolfert,
Ik zag u op tv vandaag en verbaasde me over uw bijdrage.
De gemeentebelasting is gebaseerd op de woningwaarde omdat de landelijke politiek dat zo heeft gewild in een ver verleden. Omdat men vond dat de gemeenten niet aan inkomenspolitiek mogen doen. Het is eigenlijk ongelooflijk dat als jouw huis door de markt in waarde stijgt, dat je dan in je gemeente meer belasting moet betalen. T.a.v. de landelijke belasting gelden politiek onwrikbare en breed geaccepteerde principes van sterkste schouders, zwaarste lasten en belasting naar draagkracht, maar in de gemeente kijken ze naar de waarde van je huis.
Dat leidt ook tot rare situaties, als je b.v. als single in een hoogwaardig huis woont betaal je dus veel meer gemeentebelasting dan wanneer je b.v. met 4 volwassenen in een wat goedkopere woning zit. Ook als die 4 personen bij elkaar tonnen verdienen.
Terwijl in principe al die mensen in gelijke mate genieten van de gemeentelijke faciliteiten.
Helaas is ook dit onderwerp weer zo bar ingewikkeld gemaakt dat de meeste mensen het niet begrijpen en er weer niets veranderd. Totdat er een Caroline komt die onze taal praat.

Veel succes verder en
Met vriendelijke groeten,

Dinsdag 21 maart 2023 11:18

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 21 maart 2023 15:35
Bedankt voor uw reactie. We blijven ons inzetten om voor consumenten op te komen.

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

De WOZ-waarde steeg dit jaar met 17 procent en dat levert veel vragen op. Omdat er binnen 6 weken bezwaar gemaakt dient te worden, bellen burgers nu massaal naar de gemeenten.

Persbericht: Vastelastenbond: 'Gemeenten krijgen WOZ-bezwaren niet verwerkt, burger in onzekerheid’

Woensdag 15 maart 2023 06:18

‌Gemeenten worden overspoeld met telefoontjes van boze inwoners die het niet eens zijn met hun WOZ-waarde. De WOZ-waarde steeg dit jaar met 17 procent en dat levert veel vragen op. Omdat er bin...

Lees meer
Onze directeur pleit voor een andere insteek om de WOZ-waarde te bepalen. De huidige manier waarop woningen getaxeerd worden, is onnauwkeurig en achterhaald.

Vastelastenbond te gast bij Omroep Max in uitzending over WOZ

Vrijdag 10 maart 2023 11:18

‌Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond is vrijdag 10 maart om 19.50 uur te zien op NPO2 in het programma ‘Meldpunt’ van Omroep Max. Hij pleit voor een andere insteek om de...

Lees meer
De WOZ-wet moet aangepast worden en niet de WOZ-adviesbureaus zegt directeur Dirk-Jan Wolfert: “De vormgeving van de WOZ-wet is het probleem en niet de WOZ-adviesbureaus.”

Persbericht: Niet WOZ-bureaus maar verouderde WOZ-wetgeving dupeert gemeenten en burgers

Woensdag 08 maart 2023 06:19

‌De discussie tussen gemeenten en WOZ-bureaus wordt steeds feller en dat gaat ten koste van de burger, stelt consumentenorganisatie de Vastelastenbond. Het is tijd dat er naar oplossingen gezoc...

Lees meer
Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil strenge maatregelen rond WOZ-adviesbureaus invoeren. “Het gaat hier om symptoombestrijding, want dit is geen oplossing waarmee burgers geholpen worden”, zegt directeur Dir

Aanpak WOZ-adviesbureaus is geen oplossing, want het helpt burgers niet

Maandag 06 maart 2023 15:52

‌De overheid gaat strengere maatregelen opleggen aan WOZ-adviesbureaus, omdat zij gemeenten op kosten zouden jagen. Het ministerie van Financiën de bedrijven hoopt hiermee het aantal bezwaren te...

Lees meer