Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Persbericht: Niet WOZ-bureaus maar verouderde WOZ-wetgeving dupeert gemeenten en burgers

Woensdag 08 maart 2023 06:19Frank van de Ven
De WOZ-wet moet aangepast worden en niet de WOZ-adviesbureaus zegt directeur Dirk-Jan Wolfert: “De vormgeving van de WOZ-wet is het probleem en niet de WOZ-adviesbureaus.”

De WOZ-wet moet aangepast worden en niet de WOZ-adviesbureaus zegt directeur Dirk-Jan Wolfert: “De vormgeving van de WOZ-wet is het probleem en niet de WOZ-adviesbureaus.”

‌De discussie tussen gemeenten en WOZ-bureaus wordt steeds feller en dat gaat ten koste van de burger, stelt consumentenorganisatie de Vastelastenbond. Het is tijd dat er naar oplossingen gezocht wordt. Deze oplossing zit in het aanpassen van de verouderde WOZ-wet en niet in het bestrijden van WOZ-adviesbureaus zegt directeur Dirk-Jan Wolfert: “De vormgeving van de WOZ-wet is het probleem en niet de WOZ-adviesbureaus.”
 
  • Verouderde wetgeving bron van alle problemen
  • Werklast gemeenten torenhoog door wetgeving
  • Burgers speelbal onstane situatie
     
Het ministerie van Financiën liet het RTL Nieuws weten dat er maatregelen tegen WOZ-bureaus genomen worden, omdat deze gemeenten op kosten zouden jagen. Dat is niet de oplossing voor dit probleem, zegt Wolfert: “De politiek moet zich inzetten voor een wetswijziging van deze sterk verouderde wet die de consument dupeert . Burgers krijgen relatief kort de tijd om bezwaar te maken, maar moeten lang op antwoord wachten. Gemeenten bezwijken door de vormgeving van deze wet onder de immense werkdruk. ”
 
Wolfert pleit al een aantal jaar voor een herinrichting van de WOZ-wet: "Dat is een taak voor politiek Den Haag: De komst van WOZ-bureaus is ontstaan vanuit een marktbehoefte. Het feit dat steeds meer burgers van deze partijen gebruikmaken, geeft te denken. In plaats van zich af te zetten tegen deze partijen zou het verstandiger zijn om naar oplossingen te zoeken. Het doel moet uiteindelijk zijn om de burger te helpen. Dat gebeurt nu niet.”
 

Betere communicatie naar burger

Het zou de overheid sieren om de hand in eigen boezem te steken en te kijken waar verbetering mogelijk is. De werkdruk is veel te hoog voor gemeenten om alle bezwaren te behandelen, zegt Wolfert: “Ga er maar aanstaan om al die bezwaren met een klein team te moeten behandelen. Er valt veel te verbeteren op dat vlak. Het zou bijvoorbeeld in de wet opgenomen kunnen worden dat inwoners van de gemeente het gehele jaar bezwaar mogen maken. Bij een betere spreiding van de bezwaren zou dat een werkdrukverlaging teweeg kunnen brengen bij de gemeente. Een andere optie zou zijn om de hoogte van belastingen niet afhankelijk van de woningwaarde te maken.”
 
Ook een betere en duidelijkere onderbouwing van de waardebepaling van een woning zou een goede ontwikkeling zijn. Door helder te communiceren richting consumenten kan de kloof tussen burger en overheid verkleind worden. Op dit vlak valt nog veel te verbeteren, stelt Wolfert: “Voor veel burgers is het lastig om contact op te nemen met de gemeente om in gesprek te gaan over de WOZ-beschiking. Er is enige juridische kennis voor nodig en dat schrikt af.”
 

Polarisatie in de hand wekken

Uit onderzoek van de Vastelastenbond blijkt dat veel burgers hun vertrouwen in de overheid verloren hebben. Via een WOZ-adviesbureau kunnen burgers op een laagdrempelige manier bezwaar maken. Deze bureaus en gemeenten botsen en dat wekt polarisatie in de hand. “De communicatie wordt steeds feller. Gemeenten stellen dat deze bureaus hen veel geld kosten en die kosten worden bij de burger neergelegd. Als gemeenten beter zouden communiceren, zouden deze bureaus geen bestaansrecht hebben. Beide partijen houden elkaar in stand en proberen elkaar zwart te maken. De burger is daarvan de dupe omdat zij hoe dan ook voor de kosten opdraaien”, stelt Wolfert.
 
Steeds meer gemeenten waaronder Deventer roepen burgers op om geen gebruik te maken van WOZ-bureaus omdat deze hen op kosten zouden jagen. Belastingdienst West-Brabant luidde zelfs de noodklok omdat het aantal bezwaren voor een immense werkdruk zorgt voor ambtenaren. “De politiek moet een actieve rol nemen en kijken hoe het proces van bezwaar maken vereenvoudigd en verbeterd kan worden.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil strenge maatregelen rond WOZ-adviesbureaus invoeren. “Het gaat hier om symptoombestrijding, want dit is geen oplossing waarmee burgers geholpen worden”, zegt directeur Dir

Aanpak WOZ-adviesbureaus is geen oplossing, want het helpt burgers niet

Maandag 06 maart 2023 15:52

‌De overheid gaat strengere maatregelen opleggen aan WOZ-adviesbureaus, omdat zij gemeenten op kosten zouden jagen. Het ministerie van Financiën de bedrijven hoopt hiermee het aantal bezwaren te...

Lees meer
Jort Kelder schreef de Vastelastenbond aan omdat hij wilde weten hoe het precies zit met de OZB voor eigenaren van recreatiewoningen op Ter Schelling die niet als eilandbewoner ingeschreven staan.

Eigenaren recreatiewoningen Terschelling betalen veel hogere woonlasten dan eilandbewoners

Donderdag 02 maart 2023 09:18

‌Eigenaren van een recreatiewoning op Terschelling betalen vier keer zoveel OZB-belasting als eilandbewoners. Daarnaast betalen bezitters van een tweede woning een forse Forensentaks van circa 1....

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert: “Door beter te communiceren en een duidelijk taxatieverslag toe te voegen, kan de overheid het vertrouwen van burgers terugwinnen en het aantal WOZ-bezwaren terugdringen.”

Persbericht: Vastelastenbond: ‘Groeiend wantrouwen overheid verhoogt aantal WOZ-bezwaren’

Dinsdag 28 februari 2023 06:19

‌Circa 67 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat burgers hun vraagtekens zetten bij de berekening van de WOZ-waarde door hun gemeente. Dat blijkt uit een enquête van consumentenorgan...

Lees meer
Circa 25 procent van de ondervraagden gaf in de enquête van de Vastelastenbond aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte.

Persbericht: Een derde van alle WOZ-bezwaren gedaan uit onenigheid over beschikking

Donderdag 16 februari 2023 09:04

‌Circa 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat woningeigenaren het oneens zijn met de hoogte van de WOZ-waarde. Ook gemoedsrust is een belangrijke reden om bezwaar te maken, blijkt ui...

Lees meer