Grip op je energierekening en gasverbruik
Zondag 29 september 2019 11:41:41
Lees dit en bespaar geld op je energierekening!

Wist je dat je in de maanden oktober t/m februari  het meeste verbruikt!? Op zich logisch natuurlijk, want we zijn meer binnen en het is kouder. Maar voordat je in het voorjaar schrikt van de jaarnota van je energieleverancier, geven we je wat makkelijke tip om je gasverbruik onder controle te krijgen. 

Tips om grip te krijgen op je gasrekening! 

Tijd om in actie te komen. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Vaak kan je meer besparen dan je denkt, door even een beetje tijd te investeren om bepaalde huishoudelijke dingen goed in te regelen, maar dan heb je er wel direct profijt van! Vier handige en makkelijke tips om je gasverbruik te verlagen. En daarmee dus ook je energierekening!

1. Kies een gunstig energiecontract

Je energierekening bestaat uit veel belastingen, maar wist je dat je gasverbruik en gastarief ook een grote impact heeft op wat je aan je energieleverancier moet betalen? Het lijkt een open deur, maar kies voor een goed stroom en gas tarief. Tarief x verbruik = jaarlijkse kosten. Lees ook het artikel: Wat is het beste overstapmoment. Het kan nooit kwaad om te kijken of je nog goed zit met jouw energiecontract.

Heb je nou helemaal geen zin en tijd om je contract te regelen? Kies dan voor onze service Energie. Vanzelf. Geregeld. Dan kiezen wij gewoon elk jaar voor jou de beste energiedeal.

2. Besparen met je thermostaat

30% van de Nederlandse huishoudens heeft de thermostaat niet goed ingesteld. Maar wist je dat het een heel goed middel is om je gasverbruik (en rekening) onder controle te krijgen? En dan hebben we het niet over zo’n slimme thermostaat. Die overigens maandelijks ook geld kost en alleen werkt als je een vast weekritme hebt. We hebben het over de ouderwetse 'klok'thermostaat. Stel de tijden van uw thermostaat af op jouw woonpatroon.

 • Zet de thermostaat ’s avonds een uur eerder lager voordat je gaat slapen
 • Schroef de temperatuur niet te ver terug en niet ver omhoog
 • Stel een afwezigheid/nacht temperatuur in van ca. 16 - 19 graden. Bij een hogere temperatuur bespaar je te weinig. Bij een lagere temperatuur kost het juist veel energie om je huis op te warmen, omdat de thermostaat een groter temperatuurverschil moet overbruggen. De verwarming op 16 - 19 graden is ideaal. Bijkomend voordeel:  Je gaat vochtproblemen tegen je leidingen blijven vorstvrij. Door de thermostaat goed in te stellen kun je ongeveer 60 tot 70 euro besparen.

3. Beetje klussen doet wonderen

 • Radiatorfolie: Plaats achter de radiatoren radiatorfolie. Dit is gemakkelijk zelf te doen en zo bespaar je ruim € 20,- op jouw gasrekening.
 • Tochtstrips zijn je vriend. Wie houdt er nou van tocht? Wij niet. Breng bij ramen en deuren tochtstrips aan. Deze zijn ook te koop in verschillende diktes. Zo kan de koude lucht niet meer door de kiertjes en is jouw woning direct beter geïsoleerd. En denk dan juist aan de onderkant van deuren en de brievenbus. Door deze kiertjes gaat er veel warme lucht verloren.
 • Plaats deurdrangers. Puberende kinderen  of veel in en uitloop? Plaats deurdrangers op de deuren en deuren sluiten vanzelf weer. Het doet wonderen voor de temperatuur en je gasverbruik.

4. Water kost ook gas

En nog een paar handige thuis, tuin en keuken handigheidjes. Water kost ook geld. Afhankelijk van je woonsituatie, gaat 20% van je gasverbruik  op aan warm water. 

 • Grote wasjes op 30 graden (i.p.v. 40 graden). Wassen op een lagere temperatuur levert al snel €15,- op jaarbasis op. Zorg ervoor dat de wasmachine goed vol zit (niet té vol). 
 • Minder warm en minder lang douchen: Door korter te douchen bespaar je op water én gas! Win-win situatie dus.. 
 • Oven gebruikt? Laat de oven na gebruik nog even openstaan. Dan hoeft verwarming minder hard te werken omdat de hitte uit de oven de ruimte helpt opwarmen.
 • Kleine pannen met deksel. Alle kleine beetje helpen. Als je kookt, gebruik dan altijd een pannetje op maat en houdt de deksel erop. Zo hoeft er een minder groot oppervlakte verwarmt te worden en gaat er minder warmte verloren. 
 • Trek een trui aan. En sloffen doen ook wonderen.

Ook meer weten over het verlagen van uw stroomverbruik
 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
De zorgpremie van DSW bekend
DSW heeft aangegeven haar premie in 2020 te verhogen van 112 naar 118 euro. Een stijging van 6 euro per maand. Volgens DSW heeft dit te maken met de stijgende zorgkosten. Daarnaast worden steeds duurd...
Gaswinning in Groningen stopt eerder dan verwacht
Volgens minister Eric Wiebes wordt de gaswinning in Groningen vermoedelijk al in 2022 beeindigd, in plaats van in 2030. Aankomend jaar wordt de gaswinning verlaagd tot onder de 12 miljard kuub. ...
Energierekening in 2020: dit kun je verwachten
In het klimaatakkoord staat dat een huishouden met gemiddeld energieverbruik er in 2020 met 100 euro op vooruitgaat qua energiebelasting. Hoe staat het - na Prinsjesdag - met de belofte dat de energie...