Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Grip op je energierekening en gasverbruik

Woensdag 15 september 2021 09:12Margot Boesveld
Lees dit en bespaar geld op je energierekening!

Lees dit en bespaar geld op je energierekening!

Van oktober tot en met februari verbruik je het meeste energie en gas. In deze maanden zit je vaker binnen, omdat het kouder is. Om te voorkomen dat je je in het voorjaar een hoedje schrikt van een torenhoge jaarnota van je energieleverancier, zetten we een aantal handige tips voor je op een rijtje. Zo krijg je jouw gasverbruik onder controle.

Tips voor meer grip op je gasrekening! 

Besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Door wat bewuster bezig te zijn en vaker stil te staan bij je energie- en gasverbruik kun je een hoop besparen. Wij helpen je graag op weg. Met deze direct toepasbare adviezen zorg je voor een vliegende start. We zetten onze vier bespaartips voor je op een rij.

1. Sluit een gunstig energiecontract af

Je energierekening bestaat uit veel belastingen. Wist je trouwens dat jouw gasverbruik en het gastarief veel impact hebben op wat je aan je energieleverancier moet betalen? Dit lijkt een open deur, maar kies voor een goed stroom- en gastarief. Neem de volgende rekensom in het achterhoofd: tarief x verbruik = jaarlijkse kosten. Meer weten? Lees dan het artikel Wat is het beste overstapmoment

Het kan nooit kwaad om jouw energiecontract regelmatig onder de loep te nemen. Heb je nu geen tijd (of zin) om dit te regelen? Geen nood! Met onze service Energie. Vanzelf. Geregeld helpen we jou om jaarlijks de beste energiedeal te kiezen.

2. Besparen met je thermostaat

Ongeveer dertig procent van de Nederlandse huishoudens heeft de thermostaat verkeerd ingesteld. Dat is jammer, omdat de thermostaat een goed middel is om je gasverbruik (en rekening) onder controle te krijgen. Dan hebben we het gewoon over de ‘ouderwetse’ thermostaat en niet over de slimme variant. Die nieuwe systemen kosten maandelijks geld en werken alleen als je een vast weekritme hebt. Als je je ouderwetse klokthermostaat op jouw woonpatroon afstelt, kun je al veel besparen.

 • Zet de thermostaat ’s avonds een uur voordat je gaat slapen lager;
 • Schroef de temperatuur niet te ver terug en niet te ver omhoog;
 • Stel een afwezigheids- en nachttemperatuur in van circa 16 tot 19 graden Celsius. Bij een hogere temperatuur bespaar je te weinig, maar bij een lagere temperatuur kost het je juist veel energie om je huis op te warmen. Dat komt omdat de thermostaat een groter temperatuurverschil moet overbruggen. De verwarming instellen op 16 tot 19 graden Celsius is ideaal. Bijkomend voordeel is dat je vochtproblemen voorkomt en je leidingen vorstvrij blijven. Door de thermostaat goed in te stellen bespaar je jaarlijks ongeveer 60 tot 70 euro.

3. Klussen doet wonderen

Als je een beetje handig bent, kun je besparen op je energierekening. Deze tips zorgen ervoor dat je wat geld overhoudt.

 • Plaats radiatorfolie achter de radiatoren. Dit kun je gemakkelijk zelf doen en zo bespaar je ruim twintig euro op jouw gasrekening.
 • Breng tochtstrips aan. Deze zijn in verschillende diktes verkrijgbaar en voorkomen dat er koude lucht door kiertjes komt en zorgen ervoor dat jouw woning beter geïsoleerd is. Een goede plek om tochtstrips te plaatsen, is aan de onderkant van de deuren en bij de brievenbus.
 • Plaats deurdrangers als je veel in- en uitloop hebt. Dankzij deurdrangers sluiten deuren vanzelf, waardoor je niet voor de mussen stookt. Deze installaties doen wonderen voor de temperatuur en je gasverbruik.

4. Water kost ook gas

Als je toch al zo lekker bezig bent, geven we je graag deze tip mee: Water kost ook geld. Een open deur, maar wel een belangrijk aandachtspunt. Circa twintig procent van je gasverbruik gaat op aan warm water. Je kunt de kosten ietwat terugdringen met de volgende tips:

 • Was op 30 in plaats van 40 graden. Door grote wasbeurten op een lagere temperatuur uit te voeren, kun je op jaarbasis zo’n vijftien euro besparen. Mooi meegenomen toch? Zorg ervoor dat je wasmachine goed gevuld is, maar niet té vol zit.
 • Ga minder warm en minder lang douchen. Door korter te douchen, bespaar je op water én gas!
 • Laat de oven na gebruik openstaan. Door de ovendeur open te laten, koelt de oven af terwijl je gelijktijdig de verwarming ontziet omdat de hitte de ruimte opwarmt.
 • Gebruik kleine pannen met deksel. Alle kleine beetjes helpen. Als je kookt, gebruik dan altijd een pannetje op maat en houd het deksel erop. Zo hoef je een minder groot oppervlak te verwarmen, waardoor er minder warmte verloren gaat;
 • Trek een trui aan. Door je warmer te kleden, bespaar je op stookkosten. Ook sloffen of pantoffels helpen je om het niet koud te krijgen.

Wil je nog meer weten bespaartips, waarmee je jouw stroomverbruik kunt verlagen? Check dan dit artikel Grip op je energierekening en gasverbruik (vastelastenbond.nl) 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Van Gog

Ik pas al een groot gedeelte van de tips toe. Dank je voor de tips.

Maandag 04 oktober 2021 16:11

Kuyper

Goede tips en duidelijke uitleg

Vrijdag 24 september 2021 11:24

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

5 slimme tips om je woningwaarde te verhogen

5 tips om de waarde van je woning te verhogen (en je lasten te verlagen)

Donderdag 08 augustus 2019 13:04

Wil je een flinke klapper maken en de waarde van je woning verhogen. Zo kun je door slimme en relatief lage investeringen het optimale rendement behalen. 1. Size does matter | Oppervlakt...

Lees meer
Hoe kies je de pechhulp: premie per maand en dekking

Klantvraag: ANWB opzeggen en via autoverzekeraar pechhulp regelen?

Vrijdag 10 mei 2019 13:45

Klantvraag: ANWB opzeggen en via autoverzekeraar pechhulp regelen? 10 mei 2019: Henk, 51 jaar : "Afgelopen week zag ik dat de ANWB (voor mijn lidmaatschap) € 220 heeft afgeschreven. Di...

Lees meer
Zuinig rijden zo doe je dat.

10 tips om zuiniger te rijden

Donderdag 11 april 2019 09:03

De kosten voor benzine of diesel vormen voor huishoudens een grote maandelijkse kostenpost. In de top 10 met vaste lasten staat deze last op 7. Daarom geven wij u graag 10 tips om te besparen op de br...

Lees meer
Ongeacht de duurzame oplossing in de toekomst. De voorwaarde is dat uw huis goed geïsoleerd dient te zijn.

Zelf werken aan CO2-reductie? Ga isoleren!

Maandag 01 april 2019 15:04

De energietransitie is in volle gang maar veel huiseigenaren hebben bij het warmtevraagstuk (van het gas af) het idee dat de oplossingen op gebouwniveau nog een beetje voor de 'happy few'...

Lees meer