“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Besteed je energiecontract aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste tarieven! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€7,50 p.m.
(of €75,- p.j.)

Meer informatie

Overstappen energieleverancier: Wat is het beste overstapmoment?

Maandag 31 augustus 2020 10:29Margot Boesveld
Wat is het beste overstap moment voor energie vergelijken, zorgverzekering of verzekeringen?

Wat is het beste overstap moment voor energie vergelijken, zorgverzekering of verzekeringen?

Wanneer kun je het beste overstappen van energieleverancier?

Er van uitgaande dat je al eerder bent overgestapt, kun je het beste net voor de winterperiode of één maand voordat je de jaarafrekening ontvangt,overstappen. Zorg er voor dat je het jaar (contract van 12 maanden) bijna vol gemaakt hebt. Dat betekent dat je de energiekosten in de dure wintermaanden gecompenseerd hebt met de lagere energiekosten van de zomer. Zo kom je over een periode van 11-12 maanden gemiddeld uit. Dat betekent dat je niet of nauwelijks bij hoeft te betalen. Net voor de winter overstappen naar een goedkopere energieleverancier kan ook een slimme tactiek zijn. Dan kun je extra besparen in de periode dat je energiekosten het hoogst zijn.

Tips van de expert | hét beste overstapmoment energie

Het beste overstapmoment voor je gas en licht is voor iedereen verschillend. Het hangt erg van de looptijd van je huidige contract af. We geven je graag een aantal richtlijnen.

 • Zit je al lange tijd bij dezelfde energieleverancier? Dan betaal je vaak (ongemerkt) hogere tarieven voor je onbepaalde tijdscontract. Overstappen is dan in 99% van de gevallen gunstig.
 • Heb je nét een energiecontract afgesloten? Vaak veranderen de tarieven elke eerste week van de volgende maand. Zit je net tussen die verandering? Dan kan het soms goed zijn om alvast een contract te regelen. Mochten de tarieven gaan dalen, dan zeg je het contract binnen de wettelijke bedenktijd van 14 dagen op. Gaan ze stijgen, dan heb je het al lekker geregeld.
 • Eind juni: Een ander goed moment is juni. Op 1 juli worden vaak de nieuwe tarieven bekend gemaakt. We merken dat dit vaak voor veel opschudding zorgt. Dit is een goed moment om te kijken hoe je er na de wintermaanden voor staat.
 • Vóór de koude periode: In september/oktober zetten we de verwarming weer aan. Zorg dat je dan al een lagere energieprijs betaalt! Het is zonde om de hele winter in een duur contract te blijven hangen. 
 • Korte tijd geleden een contract afgesloten? Dan is blijven zitten vaak de beste optie. Je kunt namelijk een boete krijgen als je het contract voortijdig beeindigt bij het overstappen. En waarschijnlijk heb je al goede tarieven. En daar draait het uiteindelijk om.

Uiteindelijk moet je natuurlijk alleen overstappen als je daar ook een (financieel) voordeel bij hebt. Andere redenen om over te stappen zijn bijvoorbeeld:

 • Je wil 100% groene energie
 • Je krijgt zonnepanelen
 • Je gaat verhuizen of samenwonen

Wil je weten waar je op  moet letten bij het overstappen? Lees dan het blog: Overstappen een fluitje van een cent. 

Ga je energie vergelijken? Maak dan altijd een correcte berekening

Wil je je energietarieven vergelijken met een andere energie aanbieder. Maak dan een vergelijking op basis van dezelfde gegevens. Let op het energietarief per kWh en per m3, het vastrecht en de regiotoeslag. Deze onderdelen van jouw energierekening bepaalt jouw energieleverancier zelf en kunnen dus verschillen. Overige kosten zijn voor alle leveranciers gelijk. (Energiebelasting, ODE, netwerkkosten etc.) 

Neem alle kosten mee in de vergelijking. Dit zijn de gegevens die per energieleverancier kunnen afwijken:

 • Leveringstarief per kWh en per m3
 • Vastrecht voor energieleverancier
 • Energiebelasting en BTW
 • Netwerkkosten

Voorbeeld berekening maken | energie vergelijken

Huidig contract (variabel) Energie. Vanzelf Geregeld
Huidige leverancier: Nieuwe contract: Energie. Vanzelf Geregeld
Netbeheerder & meter: Liander
Elektriciteit Aantal Per jaar Elektriciteit Aantal Per jaar
Vastrecht: 6,05 12 € 72,60 Vastrecht: 3,50 12 € 42,00
Leveringskosten enkel: 0,2396 2.900 € 694,84 Leveringskosten enkel: 0,2259 2.900 € 655,23
Heffingskorting -€ 527,17 Heffingskorting -€ 527,17
Netwerkkosten stroom: 256,68 Netwerkkosten stroom: € 256,68
Totaal stroom: € 496,95 Totaal stroom: € 426,74
Gas Gas
Vastrecht: 6,05 12 € 72,60 Vastrecht: 3,50 12 € 42,00
Leveringskosten: 0,7404 1.300 € 962,52 Leveringskosten: 0,6988 1.300 € 908,45
Netwerkkosten gas: 200,37 Netwerkkosten gas: € 200,37
Totaal gas: € 1.235,49 Totaal gas: € 1.150,82
Actiekorting Actiekorting € 100,00
Jaarprijs op basis van uw gegevens: € 1.732,44 Jaarprijs op basis van uw gegevens: € 1.477,56
Je maandelijkse voorschotbedrag zou dan bedragen: € 144,37 Je maandelijkse voorschotbedrag zou dan bedragen: € 123,13
Besparing op jaarbasis € 254,88

Je kan geen rechten ontlenen aan de gebruikte gegevens in de tabel. Elk moment kunnen de energieprijzen weer veranderen. 

===================

Meer overstapmomenten

Niet alleen voor energie kun je overstappen. We zien gelukkig steeds vaker dat men actiever omgaat met de vaste lasten en niet alleen de energierekening kritisch onder de loep neemt. Je kan ook elk jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Of dat verstandig is om te doen is erg persoonlijk. We voorzien je graag van advies. Maar denk ook aan overstapmoment voor (schade)verzekeringen en internet, tv en bellen. Je kan hier vaak meer mee verdienen dan je denkt. 

Zorgverzekering: Overstap periode: 12 november t/m 31 december

Als je in deze periode overstapt, zegt je nieuwe zorgverzekeraar je oude verzekering op. Je kan er ook voor kiezen om je verzekering zelf op te zeggen. Doe dit voor 31 december. Dan heb je nog tot 1 februari de tijd om over te stappen. Dat kan handig zijn als je nog niet zeker weet of je zwanger bent of je nog moet wachten op een uitslag van een onderzoek.

Internet, tv en bellen: Na 12 maanden ben je vrij

Veel internetabonnementen zijn voor één jaar. Na één jaar is de provider verplicht je de mogelijkheid te geven om maandelijks je contract op te zeggen. Trek je stoute schoenen aan en bel voor een korting. Gaat je provider er niet in mee? Kijk dan naar andere internetaanbiedingen. Je krijgt vaak een nieuw kastje en het lijkt veel gedoe, maar veel providers bieden tegenwoordig en gratis monteur of installatie aan. Als je hier gebruik van maakt heb je dat gedoe met die kabels niet én ben je voordeliger uit. 

Verzekeringen | Afhankelijk van het moment

Ook voor verzekeringen kun je goed shoppen. Dit ligt echter wat complexer, omdat hier ook dekking, persoonlijke situatie en voorwaarden bij komen. Onze verzekeringsadviseur Zuleyha geeft je graag advies. We bieden zelf verzekeringen aan, omdat we het graag anders doen. Namelijk provisieloos. Daarbij kijken we proactief naar de beste dekking en de laagste premie. We vertellen je hier graag meer over, uiteraard vrijblijvend.

 

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

J.PLOMP

de calcowboy bood mij een vast bedrag per maand voor 5jaar .maar essent houd zich er niet aan [.juridischloket gewoon betalen ] de geschillencommissie energie had er geen zin in. dus overstappen kost een boete .Niemand durft het aan te vechten .

Vrijdag 16 juli 2021 10:14

Gineke

Handige tips .

Zaterdag 21 september 2019 11:19

Mini de Bont

Ik heb in het verleden en ook nog op dit moment problemen met mijn vorige energieleveranciers.
In de toekomst wil ik wel van zorgverzekering veranderen.
Groeten. Mini de Bont

Vrijdag 20 september 2019 22:18

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 23 september 2019 08:44
Wat vervelend om te lezen dat er problemen zijn met de vorige energieleverancier. Schroom niet om contact met ons op te nemen, we kijken graag mee naar de situatie.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De kosten van Gezinsuitbreiding zijn vaak hoger dan verwacht

Hoeveel stijgt je rekening (energie, water en vaste lasten) bij de komst van een baby?

Donderdag 05 september 2019 10:47

De heugelijke gebeurtenis van een baby krijgen brengt ook veel geregel met zich mee. Veel (toekomstige) ouders vergeten dat de stookkosten omhoog schieten. Zeker in de wintermaanden! Je bent in de kra...

Lees meer
Verduurzaming leidt automatisch tot elektrificatie.

Toename elektriciteit zorgt voor stress bij netwerkbeheerders

Maandag 19 augustus 2019 12:32

Kan het netwerk de capaciteitstoename wel aan? Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is nog lang niet klaar voor de toekomst. Netwerkbeheerders zoals Liander en Enexis staan voor grote uitdagingen....

Lees meer
ACM komt in actie energieverkopers!

ACM pakt eindelijk agressieve en misleidende werving energiecontracten op gepaste wijze aan

Woensdag 31 juli 2019 10:12

Het leek een gebed zonder einde, maar na diverse berichtgevingen en gesprekken met organisaties uit de energiebranche is het zover: De ACM gaat misleidende energieverkopers aanpakken. De Vastelastenbo...

Lees meer
Is groene stroom een fabel? 5 van de 10 Nederlanders denkt van wel.

Het witwassen van grijze stroom is nog steeds orde van de dag

Maandag 29 juli 2019 10:42

Het witwassen van grijze stroom is nog steeds orde van de dag. Het gebeurt nog steeds op grote schaal. Grijze stroom verkopen als groen. Een aantal leveranciers handelt door de toenemende vraag ...

Lees meer