Overstappen: Wat is het beste overstapmoment?
Maandag 09 september 2019 14:29:27
Wat is het beste overstap moment voor energie, zorgverzekering of verzekeringen?

Wanneer kun je het beste overstappen?

Er van uitgaande dat je al eerder bent overgestapt, kun je het beste net voor de winterperiode of één maand voordat je de jaarafrekening ontvangt overstappen.

Zorg er voor dat je het jaar (contract van 12 maanden) bijna vol gemaakt hebt. Dat betekent dat je de energiekosten in de dure wintermaanden gecompenseerd hebt met de lagere energiekosten van de zomer. Zo kom je over een periode van 11-12 maanden gemiddeld uit. Dat betekent dat je niet of nauwelijks bij hoeft te betalen. Net voor de winter overstappen naar een goedkopere energieleverancier kan ook een slimme tactiek zijn. Dan kun je extra besparen in de periode dat je energiekosten het hoogst zijn.

Tips van de expert | hét beste overstapmoment

Het beste overstapmoment voor je gas en licht is voor iedereen verschillend. Het hangt erg van de looptijd van je huidige contract af. We geven je graag een aantal richtlijnen.

  • Hang je al lange tijd bij dezelfde energieleverancier? Dan betaal je vaak (ongemerkt) hogere tarieven voor je onbepaalde tijdscontract. Overstappen is dan in 99% van de gevallen gunstig.
  • Heb je nét een energiecontract afgesloten? Vaak veranderen de tarieven elke eerste week van de volgende maand. Zit je net tussen die verandering? Dan kan het soms goed zijn om alvast een contract te regelen. Mochten de tarieven gaan dalen dan zeg je het contract binnen de wettelijke bedenktijd van 14 weken op. Gaan ze stijgen, dan heb je het al lekker geregeld.
  • Eind juni: Een ander goed moment is juni. Op 1 juli veranderen worden vaak de nieuwe tarieven bekend gemaakt. We merken dat dit vaak voor veel opschudding zorgt. Dit is een goed moment om te kijken hoe je er na de wintermaanden voor staat.
  • Korte tijd geleden een contract afgesloten? Dan is blijven zitten vaak de beste optie. Waarschijnlijk heb je dan goede tarieven. En daar draait het uiteindelijk om. 

Uiteindelijk moet je natuurlijk alleen overstappen als je daar ook een (financieel) voordeel bij hebt. Andere redenen om over te stappen zijn bijvoorbeeld:

  • Je wil 100% groene energie
  • Je krijgt zonnepanelen
  • Je gaat verhuizen of samenwonen

Meer overstapmomenten

Niet alleen voor energie kun je overstappen. We zien gelukkig steeds vaker dat men actiever omgaat met de vaste lasten en niet alleen de energierekening kritisch onder de loep neemt. Je kan ook elk jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Of dat verstandig is om te doen is erg persoonlijk. We voorzien je graag van advies. Maar denk ook aan overstapmoment voor (schade)verzekeringen en internet, tv en bellen. Je kan hier vaak meer mee verdienen dan je denkt. 

Zorgverzekering: Overstap periode: 12 november t/m 31 december

Als je in deze periode overstapt, zegt je nieuwe zorgverzekeraar je oude verzekering op. Je kan er ook voor kiezen om je verzekering zelf op te zeggen. Doe dit voor 31 december. Dan heb je nog tot 1 februari de tijd om over te stappen. Dat kan handig zijn als je nog niet zeker weet of je zwanger bent of je nog moet wachten op een uitslag van een onderzoek.

Internet, tv en bellen: Na 12 maanden ben je vrij

Veel internetabonnementen zijn voor één jaar. Na één jaar is de provider verplicht je de mogelijkheid te geven om maandelijks je contract op te zeggen. Trek je stoute schoenen aan en bel voor een korting. Gaat je provider er niet in mee? Kijk dan naar andere internetaanbiedingen. Je krijgt vaak een nieuw kastje en het lijkt veel gedoe, maar veel providers bieden tegenwoordig en gratis monteur of installatie aan. Als je hier gebruik van maakt heb je dat gedoe met die kabels niet én ben je voordeliger uit. 

Verzekeringen | Afhankelijk van het moment

Ook voor verzekeringen kun je goed shoppen. Dit ligt echter wat complexer, omdat hier ook dekking, persoonlijke situatie en voorwaarden bij komen. Onze verzekeringsadviseur Johan geeft je graag advies. We bieden zelf verzekeringen aan, omdat we het graag anders doen. Namelijk provisieloos. Daarbij kijken we proactief naar de beste dekking en de laagste premie. We vertellen je hier graag meer over, uiteraard vrijblijvend.

 

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Gineke reageerde op Zaterdag 21 september 2019 11:19:46

Handige tips .

Mini de Bont reageerde op Vrijdag 20 september 2019 22:18:58

Ik heb in het verleden en ook nog op dit moment problemen met mijn vorige energieleveranciers.
In de toekomst wil ik wel van zorgverzekering veranderen.
Groeten. Mini de Bont
Onze medewerker: Mireille reageerde op: Maandag 23 september 2019 08:44:46
Wat vervelend om te lezen dat er problemen zijn met de vorige energieleverancier. Schroom niet om contact met ons op te nemen, we kijken graag mee naar de situatie.
Bekijk ook
Deze verzekeringen moet je regelen bij gezinsuitbreiding
Zorgverzekeringen en schadeverzekeringen worden vaak niet goed aangepast als er gezinsuitbreiding is. Veel ouders denken er namelijk niet aan om de verzekeringen aan te passen. En dat begrijpen we ook...
Zorgen om de zorg: Rendement ziekenhuizen neemt af |Zorgkosten nemen toe
Kosten zorgpersoneel en vergrijzing drukt rendement ziekenhuis en gooit zorglast burger omhoog. De zorg wordt gezien als  maatschappelijk probleem. Vooral ouderen en mensen met lage inkom...
Hoeveel stijgt je rekening (energie, water en vaste lasten) bij de komst van een baby?
De heugelijke gebeurtenis van een baby krijgen brengt ook veel geregel met zich mee. Veel (toekomstige) ouders vergeten dat de stookkosten omhoog schieten. Zeker in de wintermaanden! Je bent in de kra...