Klantvraag: ANWB opzeggen en via autoverzekeraar pechhulp regelen?
Vrijdag 10 mei 2019 13:45:30
Hoe kies je de pechhulp: premie per maand en dekking

Klantvraag: ANWB opzeggen en via autoverzekeraar pechhulp regelen?

10 mei 2019: Henk, 51 jaar :

"Afgelopen week zag ik dat de ANWB (voor mijn lidmaatschap) € 220 heeft afgeschreven. Dit doen ze al jaren voor lidmaatschap, wegenwacht hulp, woonplaats hulp, buitenland hulp  en partnerhulp. Ik ben al 15 jaar lid en betaal al zeker 10 jaar voor deze dienstverlening.  Aangezien ik nooit hulp nodig heb is dit wel erg veel geld. Bij mijn autoverzekeraar kan ik pechhulp Europa afsluiten voor 6 euro per maand (€ 72 op jaarbasis). Daarbij heb ik ook recht op hulp in mijn woonplaats. Dit is dus een voordeel van € 148 per jaar."

Het antwoord: Ja, dat is mogelijk. Kijk wel goed naar de voorwaarden van de gekozen pechhulp.

Losse pechhulp, autodealer of autoverzekering

De Vastelastenbond zocht op basis van deze ledenvraag uit welke autoverzekeraars een pechhulp hebben, wat de dekking bevat en wat de maandelijkse kosten zijn. In Nederland staan er ruim 8 miljoen personenauto’s geregistreerd. Op een bevolking van ruim 17 miljoen Nederlanders. Dat betekent dat bijna 1 op de 2 personen een auto heeft. De drukte op de snelwegen neemt de laatste jaren toe. Hiermee neemt de kans op pech op de weg ook toe. De meest voorkomende pechvragen zijn een problemen met de accu, een lekker band of verkeerde brandstof.

De meeste automobilisten zijn lid van de ANWB wegenwacht voor autopech onderweg. Maar wie een pechhulpdienst zoekt, heeft verschillende opties. Veel autobezitters kiezen voor losse pechhulp. (Lees ook: Pech met uw pechhulp, artikel 2017). Hierbij betaalt u vaak een los bedrag per reparatie. auto-onderdelen, reparatie door de garage, vervangend vervoer, hotelovernachtingen en transport naar Nederland zijn hierbij niet inbegrepen.

U kan kiezen voor pechhulp via uw autodealer, zogeheten ‘doorrijdgarantie’.  Hierbij krijgt u gedurende de fabrieksgarantie van 3 jaar pechhulp. Let daarbij wel goed op of uw verplicht bent om het onderhoud bij uw autodealer uit te voeren. Een andere optie is via uw reisverzekering. Handig voor als u op vakantie bent, maar veelal is de panne in Nederland niet verzekerd.  

TIP:

Let goed op of u niet dubbel verzekerd bent! (bijvoorbeeld via uw reisverzekering én autodealer)

Via uw autoverzekeraar kan u pechhulp aanvullend meeverzekeren. Dit kan bij alle verzekeringsvormen : WA, WA Beperkt casco en WA Volledig Casco. De keuze is uit woonplaats en/of Europa dekking. Over het algemeen bieden autoverzekeraars voor een relatief lage premie voor extra dekking bij autopech. We zoomen hier iets verder op in. LET OP: ASR, Allianz, Centraal Beheer, Ditzo en Interpolis dekken pechhulp bij een lekke band en lege accu, maar dat geldt niet voor alle verzekeraars. Slechts 55% van de verzekeraar biedt in deze situatie pechhulp aan, terwijl dit de meest voorkomende pech onderweg is. Soms geldt er een maximum van 1 lekke band of lege accu per jaar. Controleer dit goed! Geen zin om dit zelf te controleren? Vraag de gratis verzekeringcheck aan. Dan doen wij het voor u.

Premie overzicht pechhulp verzekeraars

Verzekeraar

Woonplaats

Kosten

Europa

Extra kosten

ASR

ja

€5,42

ja

€2,50

Nationale Nederlanden

ja

€5,42

ja

€2,50

Avero Achmea

ja

€2,50

ja

€2,50

Allianz

ja

€5,42

ja

€2,50

Goudse

ja

€5,42

ja

€2,20

Waar moet u op letten bij het kiezen van pechhulp

 1. Leeftijd auto
 2. Woonplaatsdekking
 3. Kenteken of persoonsgebonden
 4. Vervangend vervoer
 5. Extra eisen
  • Maximaal aantal ‘gratis’ hulpvragen
  • Onderhoudsbeurt bij BOVAG garage
  • Maximum bedrag bij noodreparatie

Veel verzekeraars hanteren de regel dat  de auto per ingangsdatum van de Pechhulpdekking niet ouder mag zijn dan 15 jaar. Des te ouder de auto, des te groter de kans op 'pech langs de weg'. De ANWB is de enige aanbieder die auto's van alle bouwjaren wil bijstaan. Ook is van belang of het pechhulpabonnement is gekoppeld aan het kenteken of aan de eigenaar van de auto. Dat heeft invloed op de abonnementsprijs. Bij de meeste diensten is het kenteken het uitgangspunt. Het maakt dan niet uit wie er achter het stuur zit, de pechdienst komt langs als er een probleem is met de verzekerde auto. Bij de ANWB is het lidmaatschap persoonsgebonden.
 

TIP!

Lees altijd goed de voorwaarden door van uw verzekering. Hier staan vaak handige tabellen in met een makkelijk overzicht van de dekking en de voorwaarden.

Share thisShare this

Raijmakers reageerde op Dinsdag 14 mei 2019 09:19:48

De ANWB probeert eerst Uw pech te verhelpen, zodat u verder kunt rijden. De andere hulpverleners zullen U zo snel mogelijk willen wegslepen naar een garage.
Onze medewerker: Mireille reageerde op: Woensdag 15 mei 2019 10:56:35
Goedemorgen,

Hartelijk dank voor uw aanvulling!
Welke hulp er precies aangeboden wordt staat vermeld in de voorwaarden van de betreffende verzekeraar. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Met vriendelijke groet,
Mireille