Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Zelf werken aan CO2-reductie? Ga isoleren!

Maandag 01 april 2019 15:04Margot Boesveld
Ongeacht de duurzame oplossing in de toekomst. De voorwaarde is dat uw huis goed geïsoleerd dient te zijn.

Ongeacht de duurzame oplossing in de toekomst. De voorwaarde is dat uw huis goed geïsoleerd dient te zijn.

De energietransitie is in volle gang maar veel huiseigenaren hebben bij het warmtevraagstuk (van het gas af) het idee dat de oplossingen op gebouwniveau nog een beetje voor de 'happy few' zijn. Deze oplossingen zijn ondanks de beschikbare subsidies vaak erg duur. Ook is lang niet elke woning geschikt om van het gas af te gaan of de situatie is er gewoonweg niet naar om maatregelen te nemen (men huurt of de VvE gaat het centraal regelen bijvoorbeeld). Er zijn al wel wat mogelijkheden om met het warmtevraagstuk om te gaan zijn, maar het is goed om te beseffen dat voor veel mensen en veel woningen het (nog) niet mogelijk of haalbaar is om zelf aan de gang te gaan.

In dit artikel gaan we dieper in op verschillende isolatiemogelijkheden. De voorwaarde om van oplossingen voor het warmtevraagstuk te profiteren, schuilt in woningisolatie.  Jouw huis moet goed geïsoleerd zijn, want anders hebben de oplossingen (in financieel opzicht) weinig zin. De eerste stap is om goed te kijken naar de schil van jouw woning.

Welke isolatie past bij jouw woning en waar begin je met isoleren?

Er zijn verschillende verbeteringen die bijdragen aan een beter wooncomfort, lager energieverbruik en een vermindering van de CO2-uitstoot. Het verstandigst is om door middel van isolatie het energielabel van jouw woning terug te brengen naar een C- of B-label. Zo heb je direct een kostenbesparing én ben je voorbereid op de technologische ontwikkelingen die nog komen gaan. Maar wanneer pas je welke maatregel toe? De eerste stap is om te kiezen voor een individuele aanpak. Er is namelijk niet één centrale oplossing, want de beste maatregel is afhankelijk van het huistype. Vereniging de Vastelastenbond deelt alvast enkele richtlijnen.

 

woning 1925 tot 1974 isoleren oudere woning jaren 30 en later

Oudere woningen 1925-1974: Begin met spouwmuurisolatie

Bij woningen die tussen 1925 en 1974 gebouwd zijn werd de spouwmuur bij de bouw niet direct geïsoleerd. Voor deze woningen geldt dat het verstandig is om te beginnen met spouwmuurisolatie. Daarna volgen vloer, dak en ramen. Bij dergelijke woningen is ventilatie ook een belangrijk agendapunt. Ventileren zorgt niet alleen voor frisse lucht, maar beperkt bij systemen met een warmtewisselaar ook het warmteverlies.
 

jaren 80 woning 1980 en later isoleren

Jaren 80 woning (vanaf 1980): Investeer in dak- en vloerisolatie

Woningen rond 1980 werden opgeleverd met 2 cm isolatie tussen de spouwmuren. Wil je de spouwmuren isoleren naar hedendaagse standaarden, dan moet dit materiaal er eerst uit maar dat is een behoorlijke kostenpost. Bij veel woningen uit deze tijd is ook een investering in vloer- en dakisolatie nodig, want dit vermindert warmteverlies. Heb je vloerverwarming? Dan is het zinvol om eerst vloerisolatie toe te passen. Pas sinds 1992 werden woning tijdens de bouw al voorzien van goede spouwmuurisolatie en werd er voldoende vloerisolatie aangebracht.
Nieuwbouwoning verduurzamenNieuwbouwwoningen 2005 tot nu: Kies voor het opwekken van duurzame energie

Huizen die na 2005 gebouwd zijn, zijn goed geïsoleerd volgens de huidige kwaliteitsnormen. Het is bij nieuwbouwwoningen zonde om nog te investeren in verduurzaming dus kun je je beter richten op het opwekken van duurzame energie. Hierbij kun je denken aan zonnepanelen bijvoorbeeld. Een toekomstige verbouwing biedt dan uitkomst, omdat je al voorbereidende maatregelen kunt treffen waardoor je je in de toekomst op een duurzaam alternatief kunt aansluiten. 
Hoe weet u of uw spouwmuur geïsoleerd is?

Als de dikte van de buitenmuur minder dan 24 centimeter is, dan heeft jouw woning geen spouwmuur. Is de muur van uw woning breder dan 24 centimeter? Dan heeft de woning een spouwmuur. De meeste huiseigenaren beginnen met het isoleren van de spouwmuren, omdat dit de meeste effectieve maatregel is voor warmtebehoud in de woning. Je kunt ook een expert laten langskomen die door middel van een endoscopisch onderzoek kan bepalen in hoeverre jouw huidige spouwmuur is geïsoleerd. Via Verenging de Vastelastenbond kun je een afspraak maken en ontvang je korting op jouw aanvraag.


 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

Begin april start hét seizoen voor voorjaarsschoonmaak weer. Benut deze gekke tijd en ga schoonmaken. Daar hoef je je huis niet voor uit!

Lente bespaartips | schoonmaak tips voor je huis

Vrijdag 13 maart 2020 12:00

Alles voor woningonderhoud, schoonmaaktips en bespaartips Bijgewerkt op 13 maart 2020 door Margot Boesveld - Begin april start hét seizoen voor buitenschilderwerk weer. Daarnaast zijn er, naa...

Lees meer
Particulier warmteplan stappenplan

Stappenplan Warmteplan Particulieren | Zo werkt dat!

Donderdag 07 maart 2019 15:45

Stappenplan Warmteplan Particulieren – Zo werk dat! Huiseigenaren twijfelen. Er is nog veel onduidelijkheid op het gebied van de energietransitie. Wordt u als woningeigenaar gedwongen om koste...

Lees meer
Woning voor 1982 isoleren

Woning voor 1982 isoleren

Dinsdag 25 september 2018 09:48

Woningen van voor 1982 zijn standaard slecht - of niet - geïsoleerd, waardoor je onnodig veel energie verbruikt. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft berekend dat in een niet-geïsolee...

Lees meer
woning 1982 of later isoleren

Isolatie en woning na 1982

Dinsdag 11 september 2018 09:47

Woningen die in 1982 of later gebouwd zijn, zijn beter geïsoleerd dan woningen die voor 1982 gemaakt werden. In deze woningen uit de jaren 80 is dak-, gevel- en vloerisolatie aanwezig ...

Lees meer