Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Het gevaar van onderverzekering van opstal en inboedel

Dinsdag 25 juni 2024 12:13DirkJan Wolfert
Onderverzekering bij woningbrand kan grote financiële gevolgen hebben.

Onderverzekering bij woningbrand kan grote financiële gevolgen hebben.

Ondanks het belang van het verzekeren van onze bezittingen, is onderverzekering een probleem dat veel huiseigenaren en huurders over het hoofd zien. Deze onderschatting kan leiden tot grote financiële consequenties bij schade of verlies. In dit artikel onthullen we de gevaren van onderverzekering en waarom het cruciaal is om je opstal en inboedel nauwkeurig te waarderen en te verzekeren.

Waarom is dit nu een risico?
Door de inflatie is alles duurder geworden. Niet alleen de boodschappen of brandstof, maar ook meubels en de bouwkosten van een woning. De herbouwwaarde is de afgelopen jaren enorm hard gestegen door gestegen loonkosten en kosten voor arbeid.

Daarnaast hebben veel huishoudens nog een verzekering waarbij elke 5 jaar de herbouwwaardemeter moet worden ingevuld. Dit wordt vaak vergeten waardoor huishoudens grote risico’s lopen. Hetzelfde geldt voor de inboedel. De afgelopen 4 jaar is een gemiddelde inboedel met ca. 28% aan waarde gestegen, maar in veel gevallen is het verzekerde bedrag niet mee gestegen waardoor het risico van onderverzekering op de loer ligt.

Wat is Onderverzekering?
Onderverzekering treedt op wanneer de verzekerde waarde van je inboedel en/of opstal lager is dan de werkelijke waarde. Dit betekent dat als je wordt getroffen door schade of verlies, de verzekeringsuitkering onvoldoende is om de kosten van vervanging of reparatie te dekken. De gevolgen kunnen groot zijn.

Voorbeeld
Stel je woning (opstal) is verzekerd voor € 200.000, dan krijg je maximaal € 200.000 uitgekeerd in geval van schade. Dus indien de herbouwwaarde van de woning € 300.000 is, krijg je maximaal € 200.000 uitgekeerd. In dit geval heb je € 100.000 tekort voor het herbouwen van je woning.

Onvoldoende dekking door naar-rato uitkering van schade
Indien de schade in dit geval € 140.000 is, dan krijg je naar rato uitgekeerd. Dat betekent dat je geen 140.000 krijgt maar € 93.333 en dus een tekort hebt van € 46.666 voor het repareren van de schade. Je ontvangt uitkering naar rato omdat je betaalt krijgt waarvoor je premie hebt betaald.

Meer dan 100.000 woningen door brand getroffen
Jaarlijks worden meer dan 100.000 woningen getroffen door brand. De schade is in dergelijke gevallen hoog. De belangrijkste oorzaken van deze hoge cijfers woningbranden zijn kortsluiting of een defect elektrisch apparaat en roken.

Ons advies
Neem je verzekeringen onder de loep. Kijk welke voorwaarde van toepassing zijn en controleer de verzekerde bedragen.

De Vastelastenbond kan u helpen met het controleren van de verzekeringen en voorwaarden. Zo weet u of u niet bent onderverzekerd en dus risico loopt. Daarnaast bieden de Vastelastenbond verzekeringen aan met garantie tegen onderverzekering.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Auto lenen voor vakantie: wie is aansprakelijk bij schade?

Maandag 24 juni 2024 21:11

De zomer staat voor de deur en voor velen betekent dat vakantie. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van Nederland dit jaar met de auto op vakantie gaat. Maar wat als je zelf geen auto hebt? Mag...

Lees meer
Let op het gebruik van elektrische apparaten in je woning

Voorkom woningbrand door veilig gebruik van elektrische apparaten

Maandag 13 mei 2024 13:48

Wist je dat veel woningbranden ontstaan door onzorgvuldig gebruik van elektrische apparaten? Volgens verzekeraars is de helft van alle woningbranden te wijten aan elektrische apparatuur, met de wasd...

Lees meer
Premie autoverzekering gestegen in 2024

Autoverzekering met 8,2 procent gestegen

Vrijdag 03 mei 2024 10:20

In het eerste kwartaal van 2024 bedroeg de gemiddelde premie voor een autoverzekering 862 euro per jaar, een stijging van 8,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2023, toen de gemiddelde premie 79...

Lees meer
Sluit een annuleringsverzekering af voordat je gaat boeken

Sluit vóór het boeken van je vakantie een annuleringsverzekering af

Donderdag 18 april 2024 12:08

‌Vaak denken we pas na over een annuleringsverzekering als we bijna met vakantie gaan. Het is echter belangrijk om voor het boeken van je vakantie een annuleringsverzekering af te sluiten. Dit ...

Lees meer