Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Het witwassen van grijze stroom is nog steeds orde van de dag

Maandag 29 juli 2019 10:42Margot Boesveld
Is groene stroom een fabel? 5 van de 10 Nederlanders denkt van wel.

Is groene stroom een fabel? 5 van de 10 Nederlanders denkt van wel.

Het witwassen van grijze stroom is nog steeds orde van de dag. Het gebeurt nog steeds op grote schaal. Grijze stroom verkopen als groen. Een aantal leveranciers handelt door de toenemende vraag naar groene stroom nog steeds in stroomcertificaten. Groene Stroom van energieleverancier Delta, Eco Stroom van Eneco en groene stroom van Oxxio worden wel verkocht als groene elektriciteit, maar in werkelijkheid is het grijze stroom. Door het kopen van stroomcertificaten uit voornamelijk Noorwegen, waar bijna alle stroom groen wordt opgewekt wordt grijze stroom makkelijk witgewassen.

20% van de Nederlanders denkt dat groene stroom niet bestaat

Dit komt overeen met scepsis van groene stroom. 20% van de Nederlanders denkt dat groene stroom een fabel is. En dat klopt ergens wel. Dat komt omdat er in Nederland een tekort aan groene stroom is, terwijl de vraag wel hoog is. Nederlandse productiemaatschappijen kunnen niet aan deze vraag voldoen. Dit wordt opgevangen door certificaten – Garanties van Oorsprong - uit het buitenland in de te kopen. Op dit moment is slechts 15 procent van het Nederlandse energieaanbod groen opgewekt met behulp van hernieuwbare bronnen als zon, wind of biomassa. Toch beweert 41 procent van de ondervraagden (onderzoek klimaatbureau HIER) groene stroom te gebruiken. Meer dan de helft van de gebruikers van groene stroom maakt dus geen onderscheid tussen Nederlandse en buitenlandse groene stroom. 

Dat betekent dat een groot gedeelte van de ondervraagden daadwerkelijk ‘grijs/groene’ stroom afneemt.  Om zeker te weten een bijdrage aan het milieu te doen heeft eenderde van de respondenten daarom een voorkeur voor deze stroom uit Nederland.  Acht procent van de ondervraagde kiest zelf bewust voor een specifiek project in Nederland, waardoor groene stroom beter gewaarborgd is.

De Vastelastenbond heeft met energieleverancier Greenchoice het meest groene stroomaanbod  (100% windenergie) voor een looptijd van 1 als 3 jaar. 

Onderzoek onder Nederlanders

Het onderzoek werd gehouden door stichting HIER. Voor het onderzoek hield de stichting een representatieve steekproef onder 2.748 respondenten. Vooral mannen blijken sceptisch over het bestaan van groene stroom: 24 procent staat er wantrouwend tegenover. Onder vrouwen is dit aandeel 16 procent.

Bron: nu.nl en HIER

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Stijn

Als er zoveel grijze stroom is, waarom is het dan onmogelijk om grijze stroom in te kopen?

Ik ben het hypocriete "ik ben beter want ik verkoop groene stroom" idee zat. Liever een leverancier die eerlijk is over de grijze stroom die hij verkoopt. (Dan is er tenminste ook geen reden om meer geld te vragen).

Maandag 11 november 2019 11:26

Arie

ER IS MAAR 1 EERLIJKE ECHTE GROENE DAT IS GREENCHOISE

Zaterdag 03 augustus 2019 20:27

Marc

Greenchoice is al jaren mijn vaste leverancier van groene stroom EN gas. Niemand kan mij een beter en goedkoper alternatief aanbieden.

Woensdag 31 juli 2019 12:01

Vraag

Wat kan ik als afnemer doen? ik betaal voor groene stroom, als ik dat niet krijg dan wil ik een (aan)klacht indienen.

Reactie Vastelastenbond
U kunt het beste controleren of uw energieleverancier een stroometiket heeft voor groene stroom. Deze kunt u opvragen bij uw energieleverancier. Wanneer deze niet aanwezig zijn en u wilt wel groene stroom is er altijd een mogelijkheid om over te stappen. Wij kijken hiervoor graag met u mee.

Woensdag 31 juli 2019 11:21

henk

weet al jaren dat het onmogelijk was dat er groene stroom in die hoeveel was en is, ik heb zelf zonnenpanelen op het dak die iets meer leveren als wat ik gebruik. maar worden we niet met alles belogen en bestolen???

Dinsdag 30 juli 2019 23:45

Paul Lustenhouwer

Als de Noren groene certificaten verkopen,dan zullen ze zelf grijze stroom gebruiken!Of worden die papieren net als geld oneindig bij gemaakt,zodat op de duur alles vast loopt.

Dinsdag 30 juli 2019 23:03

Peter Moonen

Zo zie je maar weer hoe je steeds in de maling wordt genomen. Ik zelf had al jaren het idee dat we in de maling werden genomen. Het is gewoon onmogelijk om iedereen van GROENE STROOM te voorzien. En waarom is groene stroom nog STEEDS DUURDER dan gewone stroom. Ook die windmolens die alleen maar horizon vervuilend zijn kostten geld en brengen dus niets op, wat al meerdere malen bewezen is. Nu weer de zonnepanelen op het dak die allerlei milieuonvriendelijke rotzooi achterlaten en wat te denken van de zgn. HEEL MILIEUVRIENDELIJKE autos die dat helemaal niet zijn, maar daar de auto fabrieken er alleen maar rijker van worden !! wegens de hoge subsidies die ze ontvangen. Verder zijn ze om te bouwen niet M. VR. maar het slopen is nog veel erger voor het milieu. Eigenlijk is het hetzelfde als VRIJE UITLOOPKIPPEN : In alle supermarkten liggen er bergen, maar er zijn helemaal niet elke dag zoveel uitloopkippen die zoveel eieren leggen. Mag natuurlijk duidelijk zijn !! GR.

Dinsdag 30 juli 2019 19:47

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Stroomverbruik stijgt tijdens hogere temperaturen met 10% tot 15%

Piek in stroomverbruik tijdens hitte (hittegolf kost geld)

Vrijdag 26 juli 2019 09:41

Stroomverbruik stijgt tijdens hitte 10% tot 15% Tijdens deze zomerse temperaturen neemt het stroomverbruik exceptioneel toe. Wanneer de thermometers temperaturen boven de 32 graden meten, stijgt ...

Lees meer
Energieprijs: De variabele prijzen per 1 juli 2019

Energieprijs: Dit zijn de variabele prijzen per 1 juli 2019

Donderdag 04 juli 2019 16:28

We schrijven er regelmatig over: de energieprijzen. Waar moet u als consument op letten? De Vastelastenbond zet al sinds 2012 alle variabele tarieven op een rij. Forse stijging, kleine daling Aan h...

Lees meer
Energierekening 2020 gaat door verhoging energiebelasting toch flink omhoog

De energierekening in 2020 | kabinet verhoogt gasprijs

Woensdag 26 juni 2019 16:26

De energierekening bestaat in 2019 al voor 47 procent (Centraal Bureau voor de Statistiek) uit belastingen. Het kabinet blijft sleutelen aan de energiebelastingen voor stroom en gas.  In...

Lees meer
Overstappen elk jaar energieleverancier voordelige keuze?

Klantvraag: Is elk jaar overstappen wel of niet voordelig?

Donderdag 13 juni 2019 13:23

Wel of niet elk jaar overstappen? 13 juni 2019: Monique (32) "Je leest overal tegenstrijdige berichten over de energierekening. Vrienden zeggen dat ik elk jaar moet overstappen, maar ander...

Lees meer