Het witwassen van grijze stroom is nog steeds orde van de dag
Maandag 29 juli 2019 10:42:54
Is groene stroom een fabel? 5 van de 10 Nederlanders denkt van wel.

Het witwassen van grijze stroom is nog steeds orde van de dag. Het gebeurt nog steeds op grote schaal. Grijze stroom verkopen als groen. Een aantal leveranciers handelt door de toenemende vraag naar groene stroom nog steeds in stroomcertificaten. Groene Stroom van energieleverancier Delta, Eco Stroom van Eneco en groene stroom van Oxxio worden wel verkocht als groene elektriciteit, maar in werkelijkheid is het grijze stroom. Door het kopen van stroomcertificaten uit voornamelijk Noorwegen, waar bijna alle stroom groen wordt opgewekt wordt grijze stroom makkelijk witgewassen.

20% van de Nederlanders denkt dat groene stroom niet bestaat

Dit komt overeen met scepsis van groene stroom. 20% van de Nederlanders denkt dat groene stroom een fabel is. En dat klopt ergens wel. Dat komt omdat er in Nederland een tekort aan groene stroom is, terwijl de vraag wel hoog is. Nederlandse productiemaatschappijen kunnen niet aan deze vraag voldoen. Dit wordt opgevangen door certificaten – Garanties van Oorsprong - uit het buitenland in de te kopen. Op dit moment is slechts 15 procent van het Nederlandse energieaanbod groen opgewekt met behulp van hernieuwbare bronnen als zon, wind of biomassa. Toch beweert 41 procent van de ondervraagden (onderzoek klimaatbureau HIER) groene stroom te gebruiken. Meer dan de helft van de gebruikers van groene stroom maakt dus geen onderscheid tussen Nederlandse en buitenlandse groene stroom. 

Dat betekent dat een groot gedeelte van de ondervraagden daadwerkelijk ‘grijs/groene’ stroom afneemt.  Om zeker te weten een bijdrage aan het milieu te doen heeft eenderde van de respondenten daarom een voorkeur voor deze stroom uit Nederland.  Acht procent van de ondervraagde kiest zelf bewust voor een specifiek project in Nederland, waardoor groene stroom beter gewaarborgd is.

De Vastelastenbond heeft met energieleverancier Greenchoice het meest groene stroomaanbod  (100% windenergie) voor een looptijd van 1 als 3 jaar. 

Onderzoek onder Nederlanders

Het onderzoek werd gehouden door stichting HIER. Voor het onderzoek hield de stichting een representatieve steekproef onder 2.748 respondenten. Vooral mannen blijken sceptisch over het bestaan van groene stroom: 24 procent staat er wantrouwend tegenover. Onder vrouwen is dit aandeel 16 procent.

Bron: nu.nl en HIER

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this

Stijn reageerde op Maandag 11 november 2019 11:26:22

Als er zoveel grijze stroom is, waarom is het dan onmogelijk om grijze stroom in te kopen?

Ik ben het hypocriete "ik ben beter want ik verkoop groene stroom" idee zat. Liever een leverancier die eerlijk is over de grijze stroom die hij verkoopt. (Dan is er tenminste ook geen reden om meer geld te vragen).

Arie reageerde op Zaterdag 03 augustus 2019 20:27:20

ER IS MAAR 1 EERLIJKE ECHTE GROENE DAT IS GREENCHOISE

Marc reageerde op Woensdag 31 juli 2019 12:01:59

Greenchoice is al jaren mijn vaste leverancier van groene stroom EN gas. Niemand kan mij een beter en goedkoper alternatief aanbieden.

Vraag reageerde op Woensdag 31 juli 2019 11:21:23

Wat kan ik als afnemer doen? ik betaal voor groene stroom, als ik dat niet krijg dan wil ik een (aan)klacht indienen.

Reactie Vastelastenbond
U kunt het beste controleren of uw energieleverancier een stroometiket heeft voor groene stroom. Deze kunt u opvragen bij uw energieleverancier. Wanneer deze niet aanwezig zijn en u wilt wel groene stroom is er altijd een mogelijkheid om over te stappen. Wij kijken hiervoor graag met u mee.

henk reageerde op Dinsdag 30 juli 2019 23:45:49

weet al jaren dat het onmogelijk was dat er groene stroom in die hoeveel was en is, ik heb zelf zonnenpanelen op het dak die iets meer leveren als wat ik gebruik. maar worden we niet met alles belogen en bestolen???

Paul Lustenhouwer reageerde op Dinsdag 30 juli 2019 23:03:16

Als de Noren groene certificaten verkopen,dan zullen ze zelf grijze stroom gebruiken!Of worden die papieren net als geld oneindig bij gemaakt,zodat op de duur alles vast loopt.

Peter Moonen reageerde op Dinsdag 30 juli 2019 19:47:47

Zo zie je maar weer hoe je steeds in de maling wordt genomen. Ik zelf had al jaren het idee dat we in de maling werden genomen. Het is gewoon onmogelijk om iedereen van GROENE STROOM te voorzien. En waarom is groene stroom nog STEEDS DUURDER dan gewone stroom. Ook die windmolens die alleen maar horizon vervuilend zijn kostten geld en brengen dus niets op, wat al meerdere malen bewezen is. Nu weer de zonnepanelen op het dak die allerlei milieuonvriendelijke rotzooi achterlaten en wat te denken van de zgn. HEEL MILIEUVRIENDELIJKE autos die dat helemaal niet zijn, maar daar de auto fabrieken er alleen maar rijker van worden !! wegens de hoge subsidies die ze ontvangen. Verder zijn ze om te bouwen niet M. VR. maar het slopen is nog veel erger voor het milieu. Eigenlijk is het hetzelfde als VRIJE UITLOOPKIPPEN : In alle supermarkten liggen er bergen, maar er zijn helemaal niet elke dag zoveel uitloopkippen die zoveel eieren leggen. Mag natuurlijk duidelijk zijn !! GR.
Bekijk ook
KPN verliest in 3 maanden tijd 31.000 klanten
Er lijkt geen einde te komen aan de dalende omzet van KPN.  Ook dit jaar is het weer zover. In de eerste helft van 2019 werd 3,3 procent minder omgezet dan een jaar geleden. Dit komt omdat KPN...
Zonnepanelen verzekeren, hoe zit dat?
Zijn zonnepanelen automatisch verzekerd? Wat gebeurt er als uw zonnepanelen schade hebben door hagel of storm, of als blijkt dat de installatie niet goed is gegaan? Veel mensen vragen zich af of ...
Piek in stroomverbruik tijdens hitte (hittegolf kost geld)
Stroomverbruik stijgt tijdens hitte 10% tot 15% Tijdens deze zomerse temperaturen neemt het stroomverbruik exceptioneel toe. Wanneer de thermometers temperaturen boven de 32 graden meten, stijgt ...