Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Handel in certificaten: het is al jarenlang bekend. Grijze stroom wordt in ons land als groene stroom verkocht. (innova werd al op de vingers getikt) Dat komt omdat er in Nederland een tekort aan groene stroom is, terwijl de vraag wel hoog is. Nederlandse productiemaatschappijen kunnen niet aan deze vraag voldoen. Dit wordt opgevangen door certificaten – Garanties van Oorsprong - uit het buitenland in de te kopen. Dat zijn digitaal aangemaakte certificaten waarin vastgelegd is hoe de stroom is opgewekt. Bijna alle Europese landen zijn aangesloten bij het GvO-systeem. Handelaren kunnen certificaten door heel Europa vrij aan elkaar verkopen.

Garanties van oorsprong en elektriciteit

Elektriciteit en GvO's zijn van elkaar losgekoppeld. Vaak komen de certificaten op een totaal andere plek uit dan waar de elektriciteit wordt gebruikt. Dat komt omdat de GvO zit niet vast aan de elektriciteit. Als de groene stroom eenmaal op het elektriciteitsnet zit, is deze niet meer traceerbaar. Groene stroom geproduceerd in de Scandinavische laden wordt bijvoorbeeld grotendeels in de landen zelf gebruikt. Maar de erbij behorende certificaten gaan grotendeels naar Nederland en andere Europese landen.

Omdat onze Nederlandse stroomleveranciers heel goedkoop aan deze certificaten kunnen komen hoeven ze niet hun best te doen om meer groene stroom te produceren. Ze moeten pas meer groene stroom gaan maken als er een tekort ontstaat aan de Garanties van Oorsprong.

Door deze handel wordt het voor consumenten lastig te achterhalen waar de geleverde stroom in hun huishouden daadwerkelijk vandaan komt. Daarom is het erg belangrijk om te kijken naar het stroomcertificaat. Zo kunt u de herkomst van de stroom achterhalen. Staat daar veel waterkracht op? Dan is de kans groot dat de geleverde stroom gekoppeld is aan de certificatenhandel. 

Kies voor échte groene energie

Vereniging de Vastelastenbond werkt samen met Greenchoice. Een groene energieleverancier die met échte groene stroom - 100% opgewekt in Nederland - werkt. 

Gerelateerde artikelen

Groene energie per provincie in Nederland

Groene stroom niet altijd groen