Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar opInternet en TV

Bespaar € 200,- op je Internet en TV

Door over te stappen van internetprovider

Gemiddelde besparing door goedkopere provider 

€200,- p.j

Meer informatie

Hoge internetprijzen door gebrek aan concurrentie

Maandag 08 juli 2024 10:40DirkJan Wolfert
Door gebrek aan concurrentie betalen we teveel aan internetkosten.

Door gebrek aan concurrentie betalen we teveel aan internetkosten.

De dominante positie van KPN en Ziggo zorgt ervoor dat consumenten al jaren te veel betalen voor internet. Volgens de Consumentenbond zijn er tal van aanwijzingen van onvoldoende marktwerking en te hoge prijzen. Daarom roept de Consumentenbond toezichthouder ACM dringend op om in te grijpen in deze marktdominantie.

Op dit moment vervangt KPN overal zijn kopernetwerk door glasvezelkabels, wat betekent dat de meeste consumenten alleen kunnen kiezen tussen internet via de kabel van Ziggo of via het KPN-glasvezelnetwerk. Om machtsmisbruik te voorkomen, wilde de ACM beide partijen verplichten hun netwerken open te stellen voor derden.

De bestuursrechter verhinderde echter deze maatregel. In plaats daarvan accepteerde de ACM in 2022 een voorstel van KPN waarin werd vastgelegd wat KPN andere aanbieders mag rekenen voor het gebruik van zijn glasvezelnetwerk. Onderzoek van de Consumentenbond toont aan dat dit niet tot prijsverlaging leidt. De prijzen van de twee grootste aanbieders liggen al jaren dicht bij elkaar en behoren tot de hoogste van Europa.

Prijzen dicht bij elkaar
Een van de aanwijzingen dat consumenten te veel betalen door de dominantie van KPN en Ziggo, is dat de prijzen van deze twee aanbieders al vijf jaar nauwelijks uiteenlopen. Samen beheersen KPN en Ziggo zeker 75% van de markt. Het is opvallend dat concurrenten op het KPN-glasvezelnetwerk niet goedkoper kunnen zijn dan de KPN-providers. Alleen uitdager Odido (glasvezel, voorheen T-Mobile) biedt doorgaans prijzen die €6,50-€8,50 lager zijn dan die van KPN en Ziggo. Als alle KPN- en Ziggo-klanten zouden overstappen naar Odido, zouden ze gezamenlijk jaarlijks € 468 miljoen besparen. Echter, het goedkopere Odido-tarief is lang niet overal beschikbaar.

Bijna hoogste prijzen van Europa
Een andere aanwijzing voor de beperkte marktwerking is dat internet in Nederland duur is vergeleken met andere Europese landen. Volgens een internetprijspeiling van de Europese Commissie uit 2022 zijn alleen België en Portugal duurder dan Nederland. Voor het goedkoopste 100 Mbit-abonnement betalen consumenten in Zweden gemiddeld € 17 per maand, in Denemarken € 18, in Spanje € 21, in Italië € 25,50 en in Nederland € 30. Nederlandse consumenten betalen gemiddeld €10 per maand meer voor een 100 Mbit-abonnement dan het Europese gemiddelde.

Weinig overstappers
De ACM ziet in de overstapkortingen van aanbieders een bewijs voor marktwerking. Maar uit panelonderzoek van de Consumentenbond blijkt dat consumenten zelden overstappen. Slechts 3% van de 5.000 ondervraagde consumenten wisselde het afgelopen jaar van provider. Consumenten zien te weinig prijsvoordeel (28%), vinden het te veel gedoe (28%) of willen hun mailadres niet kwijt (24%). Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “De internetmarkt zit volledig op slot. KPN en Ziggo domineren de markt steeds meer en dat zorgt voor minder keuze en hoge prijzen. Wij roepen de ACM dan ook dringend op om in te grijpen zodat internet weer betaalbaar wordt.”

Stap over van internetaanbieder
Overstappen is wel lucratief. Klanten ontvangen namelijk extra korting als ze overstappen waardoor er gemiddeld € 230 bespaard kan worden. Kijk wat de mogelijkheden zijn op jouw adres

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Internet

De juiste snelheid en een scherpe prijs voor je internetabonnement

Welke internetsnelheid heb je nodig en hoe houd je de prijs laag?

Dinsdag 14 mei 2024 21:04

Of je nu wilt videobellen met collega’s, een serie streamen met je gezin, of online gamen met vrienden, het kiezen van de juiste internetsnelheid is cruciaal. Hier zijn enkele tips om het perf...

Lees meer
Nederlanders betalen onnodig veel aan internet

Internetkosten onnodig hoog voor huishoudens

Vrijdag 01 maart 2024 11:25

‌ Afgelopen jaar zijn de prijzen voor internet aanzienlijk gestegen. KPN verhoogde haar tarieven met maximaal 6,4 procent, terwijl Ziggo en Odido zelfs een gemiddelde stijging van respectievel...

Lees meer
De nieuwste Telecommonitor van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft aan dat  450.000 huishoudens in het eerste kwartaal van 2023 een nieuwe glasvezelverbinding kregen.

Toezichthouder: ‘Veel meer huishoudens over op glasvezelverbindingen’

Woensdag 12 juli 2023 07:19

‌Het aantal glasvezelverbindingen naar Nederlandse huishoudens steeg het eerste kwartaal van dit jaar flink. De nieuwste Telecommonitor van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM)...

Lees meer
De taak van de ACM is om te kijken of er voldoende concurrentie is als het om internet via de kabel gaat. Omdat er op de kabel maar één aanbieder actief is in Amsterdam, valt er niets te kiezen voor wie snel internet wil.

ACM onderzoekt monopoliepositie VodafoneZiggo in Amsterdam

Donderdag 16 maart 2023 11:17

‌Telecomaanbieder YouCa wil toegang krijgen tot het kabelnet van VodafoneZiggo in Amsterdam, maar dat geeft VodafoneZiggo niet. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat dit...

Lees meer