Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Winddelen, een hype of juist slim?

Maandag 10 december 2018 14:35Margot Boesveld
Windparken Nederland winddelen voor en nadelen

Windparken Nederland winddelen voor en nadelen

Winddelen, een hype of juist slim?

Er zijn steeds meer (lokale) projecten (zon en wind) waar consumenten een stukje van kunnen kopen. Er zijn momenteel 389 duurzame lokale projecten. De gezamenlijke inkoop van zonnepanelen, wederverkoop van energie, opwekken van duurzame energie uit wind en zon is ongekend populair!

Uit cijfers blijft dat in 2018 bijna 70.000 Nederlanders lid zijn van een coöperatie om samen te investeren in zonne- of windenergie. Ook meer energieleveranciers bieden deze mogelijkheid. Hoe werken deze winddelen? Zijn (aan)delen van een windmolen een hype of heeft het de toekomst?

Huidige situatie windprojecten

Het coöperatieve windvermogen is het afgelopen jaar flink toegenomen, met 40% ten opzichte van 2017. 159 MW wind op land is nu eigendom van burgercoöperaties. In totaal is  82 % van onze totale energieproductie windenergie. U kunt hier de Lokale Energiemonitor 2018 inzien.

Deelnemen aan duurzame windenergie

Er zijn verschillende opties om deel te nemen aan ‘duurzame’ wind energie. U kunt groene stroom afnemen bij uw energieleverancier, investeren in een energieproject of aandelen in een windmolen kopen. De Vastelastenbond heeft een samenwerking met Greenchoice en biedt 100% Nederlandse windenergie.

Energieleveranciers met windstroom

Aandelen in windpark

 • Greenchoice
 • Qurrent (overgenomen door Greenchoice)
 • Huismerk
 • Vandebron
 • Pure Energie
 • Delta
 • HVC
 • Nieuwe stroom

 • Meewind
 • De Windcentrale
 • De Windvogel

Afnemen van groene energie

De ‘makkelijkste’ manier om te kiezen voor duurzame energie is het kiezen van een energieleverancier die groene stroom heeft. Alhoewel het kiezen van een groene energieleverancier ook niet altijd makkelijk is. Ook al noemt een energieleverancier het product groen, het is vaak niet zo groen als de naam doet vermoeden. Kijk goed naar het stroometiket van het desbetreffende energieproduct, zodat u zeker weet dat het groene stroom van Nederlandse bodem betreft.

Momenteel zijn alleen de energieleveranciers van groene stroom verplicht om de herkomst van hun stroom te onderbouwen door middel van certificaten (garanties van oorsprong, GvO’s). Leveranciers die écht groene stroom leveren. (= groene stroom die voor meer dan 80% in Nederland geproduceerd zijn) zijn: Greenchoice, Engie, Eneco, Essent, , HVC, Huismerk Energie, Qurrent en vandebron.

Stukje windstroom kopen

Er zijn een aantal leveranciers die een stukje windstroom verkopen. Zoals Greenchoice, Qurrent, Huismerk Energie. Daarmee koopt u het recht op windstroom en zo weet u dus zeker dat de stroom die u afneemt ook daadwerkelijk van de windmolen afkomt. De geproduceerde stroom wordt in mindering gebracht op uw energierekening.

Aandelen in de windpark

Een andere optie is om aandelen te kopen in een windpark. Er zijn diverse aanbieders in Nederland waar u aandeelhouder of (mede) eigenaar van kan worden.  Hoe werkt dit en welke aanbieders voor winddelen zijn er?


De Windcentrale

Dit is de bekendste aanbieder. Met Winddelen word u mede-eigenaar van een windmolen en heeft u recht op een deel van de stroom die de windmolen opwekt. De stroom die uw winddelen produceren worden in mindering gebracht op uw jaarnota. De windcentrale project: Windkracht10. Het is noodzakelijk om dan over te stappen naar de windcentrale met uw energiecontract.

 • Kosten: € 225
 • Beoogd rendement: 6,5%

Meewind

Meewind is een beleggingsfonds dat particulieren, bedrijven en lagere overheden de mogelijkheid biedt te beleggen in duurzame energieproductie. U wordt mede-eigenaar van een windpark op zee. Het verwachte rendement voor participanten bedraagt 7 tot 10 procent.

 • Kosten 1.000,-
 • Beoogd rendement: 7%

De windvogel

Deze energie is 100% door eigen molens opgewekt. De windvogel hanteert een constructie dat u participant wordt. U ontvangt voor een bedrag vanaf € 50 een participatie die voor onbepaalde tijd vaststaat (voorheen 15 jaar). U ontvangt jaarlijkse rente die door de Algemene Ledenvergadering wordt vastgesteld. Dat was in 2018 2%. U maakt hierbij zelf geen gebruik van de opgewekte energie. Wilt u gebruik maken van energie die door De windvogel word opgewekt, dient u aangemeld te zijn bij 1 van de energieleveranciers waar De windvogel mee samenwerkt.

 • Kosten: € 50,-
 • Rentevergoeding: 2% tot 7%

Voor- en nadelen winddelen

Voordelen winddelen

 • Directe koppeling tussen gebruiker en producent en dus een minder grote energieketen wordt verkleint waardoor het ‘goedkoper’ wordt.
 • U draagt bij aan een beter milieu en verduurzaming van Nederland*.
 • Het betreft bijna altijd Nederlandse windmolens en is dus gegarandeerd groen.
 • U kunt een deel van de energiebelasting terugkrijgen**.
 • U betaalt vooraf een groot vast bedrag, terwijl mensen die gewoon stroom van een energiebedrijf afnemen, de kosten in de toekomst betalen al naar gelang het verbruik.

Nadelen winddelen

 • U betaalt gewoon energiebelasting over de stroom die door de winddelen is opgewekt. De opgewekte stroom wordt op basis van de kale leveringstarief in mindering gebracht op uw energierekening. Energiebelasting is ca. 2/3 van het energietarief. U kunt wel korting krijgen op de energiebelasting als het een postcoderoosproject is. (zie hieronder)
 • U moet vermogensbelasting (Box 3 inkomstenbelasting) betalen over de winddelen.
 • U moet ook meebetalen aan het onderhoud. Deze kosten worden in mindering gebracht op uw rekening en uw rendement.
 • Een deel van de beleggingsfondsen geeft garanties over het rendement, maar lang niet allemaal.
 • Aan beleggingsproducten zijn zitten risico’s verbonden.
 • Wanneer u van leverancier wisselt moet u uw winddelen vaak weer aanbieden via dezelfde organisatie.

*Een deel van de windmolens staat in het buitenland. Let hier goed op! U draagt dan niet bij aan minder CO2-uitstoot in Nederland. Soms worden er geen nieuwe molens, maar koopt de investeerder bestaande molens op, deze investering leidt dus niet tot meer duurzame energie.

**Bij dit soort constructies zit u echter wel vaak wel vast aan een bepaalde energieleverancier en u kunt niet gemakkelijk uw aandeel (door) verkopen.

Postcoderoosproject: Een postcoderoosgebied is een gebied waarvan de vier cijfers van de postcode gelijk zijn. In dit gebied staat een installatie voor duurzame energieproductie, zoals een windmolen of zonnepanelen. Deze installatie is door een collectief in de buurt aangeschaft. Dit collectief kan een energiecoöperatie of een VvE zijn. De regeling houdt in dat leden van het collectief een korting krijgen van 10,13 cent per kWh op de Energiebelasting. Kijk goed of dit voor uw winddelen ook het geval is!

Kortom

Een aandeel kopen in een windmolen is een weloverwogen keuze wanneer u wilt bijdragen aan een vermindering van CO2 uitstoot en een beter milieu. Vanuit financieel oogpunt is het (nog) niet echt de moeite waard. U koopt aandelen en dat levert u een rendement op, maar u moet ook meebetalen voor het onderhoud van de windmolen. Dat wordt van de opbrengst afgehaald. Ondanks de streng wet- en regelgeving zijn veel voorwaarden onduidelijk, zoals verzekeringen voor als de windmolen kapot gaat, of  Daarnaast zit u vaak vast aan een energieleverancier en heeft u geen vrijheid om te kiezen voor een voordeliger contract.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Marcel

Bij de windvogel hoef je NIET over te stappen naar een andere leverancier. Je bent niet verplicht om stroom af te nemen.

Maandag 19 augustus 2019 21:54

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 20 augustus 2019 16:14
Hartelijk dank voor uw reactie en uw oplettendheid.
De tekst zal worden aangepast.

Het klopt dat u niet hoeft over te stappen wanneer u gebruik maakt van de participaties. Wanneer u gebruik wilt maken van de opgewekte energie door de Windvogel, kan dit alleen als u energie afneemt bij een energieleverancier die hierover afspraken heeft gemaakt met de windvogel.

Paul

Ik heb enige jaren winddelen gehad bij Greenchoice. Ik speelde jaarlijks kiet m.b.t. stroomopbrengst enerzijds en onderhoudskosten anderzijds. Daar schooit ik dus niets mee op. Dan het rendement; de aankoop was fors. De verkoop was gerelateerd aan tal van onduidelijke voorwaarden en er waren kosten aan verbonden. Ik kreeg minder dan de helft van de aankoop terug.
De voorlichting van de Windcentrale (organisatie die via Greenchoice winddelen levert) is slecht. Je wordt volkomen op het verkeerde been gezet. Daardoor nu een groot financieel verlies.
Ik onderschrijf de conclusie van jullie dat winddelen geen goede keus is.

Dinsdag 11 december 2018 17:45

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Klachten en onduidelijkheid warmtepomp

Veel problemen met warmtepompen in oude huizen

Donderdag 06 december 2018 13:50

De warmtepomp wordt door de overheid gezien als de meest logische en duurzame vervanger van de CV-ketel. In de praktijk werkt dit anders. Gebruikers van een warmtepomp klagen over koude woonkamers, ...

Lees meer
Gasloos wonen zo doe je dat (niet!)

Van het gas af, zo doe je dat (niet)!

Zondag 11 november 2018 16:29

De kritische noot van wonen zonder aardgas Duurzame verwarming is momenteel een hot item. Er is veel in het nieuws over het klimaatakkoord en de consequenties voor de Nederlandse huishoude...

Lees meer
kostenbesparing reden duurzaam gedrag

Hollandse zuinigheid reden voor duurzaam gedrag

Zondag 28 oktober 2018 13:50

Portemonnee belangrijkste prikkel Een meerderheid van de bevolking is zich ervan bewust dat het klimaat en het energieverbruik problemen zijn. Hoe energiebewust gedragen Nederlanders zich? Wat ...

Lees meer
huis isoleren en vochtproblemen

Waarom jouw huis isoleren? Feiten en Fabels over vochtproblemen

Woensdag 14 oktober 2020 11:18

Er bestaan nogal wat spookverhalen rondom isolatie. Vooral bij spouwmuurisolatie (waarbij de luchtlaag tussen twee muren gevuld wordt) zijn sommige mensen bang voor vochtproblemen. Die&nbs...

Lees meer