Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Van het gas af, zo doe je dat (niet)!

Zondag 11 november 2018 16:29Margot Boesveld
Gasloos wonen zo doe je dat (niet!)

Gasloos wonen zo doe je dat (niet!)

De kritische noot van wonen zonder aardgas

Duurzame verwarming is momenteel een hot item. Er is veel in het nieuws over het klimaatakkoord en de consequenties voor de Nederlandse huishoudens. In dit artikel gaan we in op de kosten en geven we antwoord op een aantal praktische vragen.

 1. Wat kost het om uw woning volledig gasvrij te maken?
 2. Wat kan u nu al doen?
  • Stroom en gasverbruik verminderen
  • Overstappen op groen gas
  • Koken op inductie
  • Woning isoleren
 3. Wat kost het afsluiten van gasaansluiting?
 4. Hoe kan u energiebesparende maatregelen financieren?

Wat kost het om uw woning volledig gasvrij te maken?

Wonen zonder aardgas is op dit moment nog duurder dan wonen mét aardgas. De geschatte kosten liggen tussen de 12.000 en 18.000 euro per huishouden. Dit komt voornamelijk door de hoge kosten van de aanpassingen in uw woning. Er zijn een aantal ‘duur’zame alternatieven zoals een warmtepomp, elektrische CV ketel, infrarood panelen, pelletkachel en zonneboiler. De warmtepomp is hiervan het duurste alternatief. Dit komt omdat de warmtepomp zelf een duur apparaat is en het bijna altijd gecombineerd moet worden met vergaande isolatiemaatregelen en het installeren van wand- of vloerverwarming.

Lees ook: Warmtepomp, pelletkachel rendabel of niet? 

Wat kan u nu al doen?

Het hoeft allemaal niet zo rigoureus. U kan ook klein beginnen. Het belangrijkste is dat u ervoor zorgt dat u minder gas nodig heeft voor verwarming door te isoleren en energiebesparende maatregelen te treffen. Wij geven u enkele (goedkopere) opties:

 1. Stroom en gasverbruik verminderen (Lees onze bespaartips)
 2. Overstappen op groen gas
 3. Koken op inductie
 4. Woning isoleren

Stroom en gasverbruik verminderen

Dit is de meest goedkope variant en het makkelijkst te realiseren. Loop eens een rondje door uw woning en kijk welke maatregelen u kan treffen om het verbruik van elektriciteit en gas terug te dringen. U kan bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie en deurdrammers. Verminder het gebruik van oude apparaten en stel uw thermostaat zo gunstig mogelijk in.  Er zijn tal van mogelijkheden die weinig tijd kosten maar wel veel geld opleveren(besparen).

Overstappen op groen gas/waterstof

Groen gas, ook wel bio gas genoemd, wordt gemaakt door mest, rioolslib, gft en ander organisch afval in een vat te laten vergisten. Dit gebeurt vanzelf: tijdens dit vergistingsproces komt methaan vrij, het hoofdbestanddeel van aardgas. Dit methaan noemen we biogas. Omdat er niet veel biogas beschikbaar is, is het wel goed om uw gasverbruik zo ver mogelijk terug te dringen. Dit kan door energiebesparende maatregelen te nemen zoals goede isolatie en dubbelglas.

Waterstof: Daarnaast wordt er veel gepraat over waterstof. Waterstof gemaakt door water te splitsen met behulp van (een overschot aan) groene stroom. Het wordt nu vooral gebruik voor auto's en de industrie. Er wordt verwacht dat we in de toekomst een deel van onze huizen kunnen verwarmen met waterstof. Waterstof kan namelijk relatief makkelijk door de gasleidingen vervoerd worden. Het enige probleem is dat er niet genoeg groene stroom beschikbaar is voor de productie. En schaarste betekent dat de prijs oploopt.

Hoe zit het met de radiatoren?

Wanneer u overstapt op groen gas of een warmtenet op hoge temperatuur, kunnen bestaande radiatoren in gebruik blijven. Bij andere oplossingen, zoals een warmtepomp wordt uw woning op een lagere temperatuur verwarmd dan met aardgas. In dat geval is het soms nodig om vloerverwarming, wandverwarming en/of lage temperatuurradiatoren te installeren.

Koken op inductie

Een kleine stap in de goede richting is koken op inductie in plaats van gas. Een inductiekookplaat met een laag verbruik (3680 watt) kunt u op een standaard stopcontact aansluiten. Deze kan ook toegevoegd worden aan de standaard meterkast (1 fase). De meeste inductiekookplaten verbruiken echter meer stroom. In dat geval heeft u een Perilex stopcontact nodig. Hierbij is het ook aangepaste meterkast (3 fasen) met meer groepen nodig. Vaak maakt de elektricien een speciale ‘kookgroep’ aan waar de apparatuur van de keuken op aangesloten wordt.

De kosten?

De aanschafkosten van een inductie kookplaat variëren van € 250,- tot € 900,-.
Heeft u een nieuwe 3-fasen aansluiting nodig dan kost dit tussen de € 360 en € 900,-. Het aanmaken van een kookgroep kost ca. € 60,- . Door een verhoging van de capaciteit van uw aansluiting kunnen de maandelijkse netwerktarieven veranderen. Dit zal bij een 3-fasen aansluiting van 3 x 25 ampère niet het geval zijn. U verbruikt ook meer stroom. Zo verbruikt een gaskookplaat ca. 40m3 per jaar. Dat is ongeveer € 28,- op jaarbasis. Een inductiekooplaat verbruik ca. 180 kWh aan stroom. Hier betaalt u een rekening van € 42,- voor.

Kosten inductie koken

Kosten

De aanschafkosten

€ 250,- tot € 900,-

3 fasen aansluiting

€ 360,- tot € 900,-

Nieuwe groep

€ 60,-

Verbruikskosten

€ 42,- p.j.

Woning isoleren

Een relatief lage investering, die u vaak binnen 4 a 6 jaar heeft terug verdiend is het na isoleren van uw woning. Dat kan bij woningen met een bouwjaar voor 1980. Er zijn verschillende vormen van isoleren. Spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloer- en dakisolatie zijn de meest voorkomende vormen. Bij elke vorm is er sprake van een vermindering van het gasverbruik.

Isolatie tussenwoning

Investering indicatie

Besparing indicatie
per jaar

Gem. gasreductie

Dakisolatie

€ 1675,- 

€ 238,-

356 m³

Vloer-/bodemisolatie

€ 1350,-

€ 143,-

214 m³

Spouwmuurisolatie

€ 895,-

€ 238,-

356 m³

Dubbel glas

€ 2850,-

€ 200,-

400 m³

U kan geen rechten ontlenen aan genoemde bedragen en besparingen.

Isolatie actie

Vereniging de Vastelastenbond heeft met isolatiepartij Pluimers, tot 11 december 2018,  een unieke isolatieactie. Zo kan u uw tussenwoning (50m2) laten isoleren voor een vaste prijs van € 895,- en uw hoekwoning is voor € 1795,- geisoleerd. Bekijk hier de actie.

Wat kost het afsluiten van gasaansluiting?

Een omgekeerde wereld, maar het afsluiten van uw gasaansluiting in uw woning kost u geld. Het bedrag is afhankelijk van uw netbeheerder, maar is ongeveer € 600,-. De reden dat het zoveel kost, is omdat de gasleiding tot aan de straat uitgegraven moet worden. De kosten van dit graafwerk is duur. De reden dat u dit (nu nog) zelf moet betalen, is omdat het is vastgelegd dat het onderhoud van het gasnet wordt betaald door alle mensen die aangesloten zijn. Of deze kosten nog aangepast gaan worden is onbekend.

Hoe kan u energiebesparende maatregelen financieren?

Vaak wordt er gezegd dat energiebesparende maatregelen niet voor iedereen weggelegd zijn. Dat klopt. U kan een lening afsluiten via het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF). Vaak is de rente van een dergelijke lening lager dan het financiële voordeel, dus kan u de besparing ‘gebruiken’ om de lening af te lossen. U kan ook kiezen voor een Energiebespaarlening waarmee u tegen een redelijk lage rente energiebesparende investeringen kan financieren. Bekijk altijd goed of een lening past bij uw persoonlijke situatie.

Soms kan u de energiebesparende maatregelen ook meefinancieren in uw hypotheek . U kan dan 106% van uw woningwaarde lenen. Het bedrag voor de maatregelen komt vervolgens in een depot terecht en controleert of de uitgaven ook daadwerkelijk naar een energiebesparende maatregel gaat. U zal ook altijd een aankoopnota moeten laten zien.

Sommige gemeenten bieden subsidie aan voor energiebesparende maatregelen. Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl. Dit kan u ook bij uw gemeente navragen.

Lees ook:

https://www.vastelastenbond.nl/blog/blog-het-oerwoud-van-de-alternatieven-door-afschaffing-gas-en-cv-ketel/

https://www.vastelastenbond.nl/blog/groen-en-duurzaam-leven-makkelijke-praktische-tips/

https://www.vastelastenbond.nl/energie/gasverbruik-verlagen/warm-en-goedkoop-de-winter-door/

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Hans

De vaste lasten van gas kwijtraken kost in tegenstelling tot wat hier beweerd word niets.
Je zegt gewoon je gas contract op en machtigt je energieleverancier om ook de ATO op te zeggen. Ja dit kan gewoon volgens de algemene voorwaarden van je netbeheerder.

Wil je ook de meter weg hebben ( omdat deze je in de weg zit ) of de leiding weg hebben ( zou niet weten waarom ) dan kost dit geld.

Dinsdag 11 juni 2019 08:48

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 13 juni 2019 15:39
Bedankt voor uw oplettendheid! We gaan dit zeker verder onderzoeken. Dit is bij ons namelijk niet bekend.

Dwars

Wordt er nog wat met deze reacties gedaan? Misschien handig om dit aan de heren van de klimaattafels door te geven. Overigens een rare bedoening, dat daar iets besloten kan worden zonder het publiek erbij te betrekken. Notabene de mensen wiens zakken leeg geroofd worden. Maar ja, dat zien we nu ook met de pensioenen. Vinden ze het gek in Den Haag dat wij vinden dat de politiek onbetrouwbaar is, met als aanvoerder de grote leugenaar Rutte. Degene die opnieuw liegt dat we er allemaal op vooruit zouden gaan. De AOW-er heeft er per 1-1-2019 een paar tientjes bij gekregen waar alle warmtepompen, OZB verhogingen, energie, boodschappen, enz., enz. mee betaald van mogen worden.

Donderdag 24 januari 2019 11:27

René

IK heb voor 2 weken geleden advies ingewonnen bij Essent. Wat kost het mij om van het gas af te gaan. Installatie warmtepomp en LT verwarmings elementen....kosten:

Netto investering: +/- € 12.700,00

Terugverdientijd: 66-68 jaar........ja echt waar!

Advies: Vooralsnog niet aan beginnen

Woensdag 19 december 2018 16:52

pieter

waar is de elektrische cv lees daar verder niets over,wil graag meer van weten om het draaiende te houden op zonne panelen, hoeveel panelen ben ik nodig om 2000m3 gas te ver vangen?

Reactie Vastelastenbond:

In 1 m³ aardgas zit ongeveer netto 8 kWh verwarmingsenergie.
De woning (plus tapwater) heeft dus gasverbruik x 8 kWh energie nodig = xxxx kWh.
Daarbij moet u natuurlijk nog wel u reguliere elektraverbruik tellen. Voor een gemiddeld huishouden ligt dat op 2000-2950 kWh per jaar.
Zonnepanelen leveren gemiddeld per jaar 225 kWh per zonnepaneel op.

Wanneer u uw totaal benodigde KWh op jaarbasis deelt door deze gemiddelde ‘opgewekte’ stroom weet u hoeveel zonnepanelen u ongeveer nodig heeft.
In uw geval is dit voor 2000 m3 x 8 kWh = /225kWh per zonnepaneel = 71 zonnepanelen
Hierbij moet u ook rekening houden de investeringskosten. Deze zijn relatief wat lager dan een gasgestookte ketel.

Stel u heeft 2000 m3 op jaarbasis aan verbruik, dan betaalt u nu aan een gasrekening ca. 0,75 cent per m3 = € 1500,- op jaarbasis.
Echter heeft u (2000 x 8 kWh= 16000 kWh) extra aan stroom nodig x € 0,22 (= gem. stroomtarief) = €3520,- aan stroomkosten.

Een elektrische ketel is gunstig in aanschaf, maar ongunstig in energieverbruik, tenzij u een groot gedeelte kunt opvangen met zelf opgewekte stroom.

Donderdag 13 december 2018 17:05

Kreekels D

Jammer dat we zo leeggeplukt worden door deze regering Van het gas. En wat word het volgende. Ze denken alleen aan hun knip. Niet aan onze ouderen. Die hebben het nu al zwaar genoeg ik ben nu 73. En ik doe hier niet aan mee pluk en graai cultuur ba ba stelletje hufters in den haag rot op

Dinsdag 11 december 2018 12:40

Bert

Helemaal eens met vorige reactie. Laten we inzetten op waterstof. Ik ga - net als minister Wiebes zelf - voorlopig maar even niets doen.
Hij geeft het goede voorbeeld. Dus mensen, rustig afwachten.

Dinsdag 27 november 2018 12:09

Gerard

Veel meer aandacht schenken aan waterstof.
Eeuwig zonde dat het prima buizennetwerk straks buiten gebruik gesteld wordt. Wat een kapitaalvernietiging. Burgers worden nodeloos op kosten gejaagd als zij warmtepomp moeten aanschaffen.
Wat te denken van het balanceren van het electranet als “alles” electrisch gaat. Waterstofcentrale zou dan een uitkomst zijn.
Of stiekem toch thorium ?

Donderdag 22 november 2018 13:03

Scholte-Aalbes

We wonen in een appartement, en hebben we blokverwarming we gebruiken alleen gas voor het koken. Nu zijn we overgegaan op elektrisch koken
(men wil van het gas af)Enexis gebeld om te meter er weg laten halen, we hebben er altijd voor betaald en dachten, die halen zo maar even op. de meter uit de meterkast laten halen (tijd binnen een half uur)
betalen 197,88
Of dit nog niet voldoende is, krijgen we van NUON onze energieleverancier ook nog een mededeling.
U krijgt die 15 procent korting niet meer, omdat u geen gas meer afneemt. (onbegrijpelijk)we zoeken een andere energieleverancier.
Groeten: Bertus Scholte-Aalbes

Donderdag 22 november 2018 12:33

W.Franssen

Ik heb spouwmuur isolatie en vloer verwarming .Verder heb ik 16 zonnepanelen op het dak.Dat vind ik voorlopig meer dan voldoende .Alle maatregelen moeten wel betaald worden.Ik heb een AOW uitkering en zolang we geen verhoging op ons pensioen krijgen gebeurd hier niets meer .

Donderdag 22 november 2018 12:05

Dwars

Ik ben in de 70 met alleen AOW. Hoe moet dat in go..naam betaald worden? Ben al blij dat na 40 jaar sparen mijn huis is afbetaald door nauwelijks op vakantie te zijn geweest.

Donderdag 22 november 2018 11:01

j.plomp

hoe meer je bespaart hoe duurder het word omdat de 43 energieleveranciers ook wat moeten verdienen

Donderdag 22 november 2018 09:08

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

kostenbesparing reden duurzaam gedrag

Hollandse zuinigheid reden voor duurzaam gedrag

Zondag 28 oktober 2018 13:50

Portemonnee belangrijkste prikkel Een meerderheid van de bevolking is zich ervan bewust dat het klimaat en het energieverbruik problemen zijn. Hoe energiebewust gedragen Nederlanders zich? Wat ...

Lees meer
huis isoleren en vochtproblemen

Waarom jouw huis isoleren? Feiten en Fabels over vochtproblemen

Woensdag 14 oktober 2020 11:18

Er bestaan nogal wat spookverhalen rondom isolatie. Vooral bij spouwmuurisolatie (waarbij de luchtlaag tussen twee muren gevuld wordt) zijn sommige mensen bang voor vochtproblemen. Die&nbs...

Lees meer
Uitstel klimaatakkoord

Uitstel klimaatakkoord lijkt onvermijdelijk

Donderdag 04 oktober 2018 09:55

De coalitiepartijen lijken het op korte termijn niet eens te worden over een Nederlands klimaatakkoord. De partijen zijn het nog niet eens over de te nemen maatregelen en de verdeling van de kosten. H...

Lees meer
Huurwoning energietransitie.

Energietransitie en huurwoning

Vrijdag 11 september 2020 09:38

Huurwoningen in Nederland zullen de komende tientallen jaren verder verduurzaamd worden. Dit is de wens van de overheid die wil voldoen aan de afspraken van het wereldwijde klimaatakkoord uit 2015. ...

Lees meer