Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Veel problemen met warmtepompen in oude huizen

Donderdag 06 december 2018 13:50Margot Boesveld
Klachten en onduidelijkheid warmtepomp

Klachten en onduidelijkheid warmtepomp

De warmtepomp wordt door de overheid gezien als de meest logische en duurzame vervanger van de CV-ketel. In de praktijk werkt dit anders. Gebruikers van een warmtepomp klagen over koude woonkamers, kabaal, een hoge stroomrekening. Buiten dat is de investering nog altijd erg hoog ondanks de subsidie die de overheid geeft.

Lawaai, isolatie en nieuwe radiatoren

Deskundigen en installateurs geven aan dat een warmtepomp alleen werkt in een nieuw, goed geïsoleerd huis. In oude huizen waait de warmte zo weer het huis uit en is het dus geen succes. Dat betekent dat u voordat u een warmtepomp wilt instaleren in een oudere woning, u eerst isolerende maatregelen moet treffen. Koude kamers zijn dan het gevolg. Daarnaast zijn er veel klachten over het kabaal dat het apparaat maakt.  En er is vaak nog onduidelijkheid of er speciale lage temperatuur radiatoren nodig zijn of vloerverwarming aanwezig moet zijn voor een optimale werking van een warmtepomp.

Forse investering

Om een oud huis goed te isoleren en op een warmtepomp over te gaan is wel 25.000 euro nodig. Een bedrag dat het grootste deel van de huishoudens in Nederland niet kan investeren. Het deel dat wel de investering gemaakt heeft ondervindt de eerder genoemde klachten. Door klachten van de gebruikers en eigen onderzoek adviseren installateurs ook steeds vaker nieuwe klanten om af te zien van een warmtepomp. De gasgestookte CV-ketel wordt dan vervangen door een nieuwe.   

Overheid blijft warmtepomp omarmen

De overheid blijft ondanks de bezwaren inzetten op de warmtepomp als vervanger van de CV-ketel. Dit is een van de maatregelen die de overheid wil nemen om het gasverbruik terug te dringen en te voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs.
Volgens energieadviseurs is het geen oplossing die voldoet aan de huidige gebruiken en wensen van de Nederlanders. Met een draai aan de thermostaat is het nu in 15 minuten warm in huis. Dit kan met een warmtepomp niet, die werkt veel langzamer. Dit principe geldt ook voor douchen, zeker in grotere huishoudens waar de douche langer achter elkaar aanstaat. Of men moet een extra verwarmingselement plaatsen, wat buiten de investering, de stroomkosten nog verder opdrijft.

Het begint met isoleren

De overheid wilde in eerste instantie de verkoop van nieuwe CV-ketels verbieden. Om zo de verkoop van warmtepompen te versnellen. Deze maatregel is nu van tafel, omdat een warmtepomp (nog) geen oplossing is voor de meeste huizen. Eerst moeten alle huizen goed geïsoleerd worden. Isoleren is daarnaast een maatregel die Nederlanders het snelste terugverdienen in vergelijking met een warmtepomp of zonnepanelen.


 

(Bron: Telegraaf)

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Roel Ezendam.

Jammer dat de overheid zo kortzichtig is.
En zich laat leiden door nog meer kortzichtige mensen die alleen maar geldbelust zijn, over de rug van de burgers oftewel hun broodgevers.
Hebben jullie er wel eens over nagedacht als de burger zich hier tegen afkeert ,wat er dan gebeurt.
Denk daar maar eens over na.

Gr Roel Ezendam.

Vrijdag 25 oktober 2019 20:53

ronald

wij koken al op stroom dus alleen warmte nodig voor de radiatoren. Op de plaats van de gas-open-haaard zet ik een groene open haard (afvoer is er al) en stook die met grijs vuil, groenvuil (keuken, tuin) en geperste blokken en hout. (te koop) ik verleg de radiatorleidingen van CV op zolder naar open haard beneden en monteer daar een warmtewisselaar. Klaar; mijn eigen en ws zeer goedkope groene CV. Dit systeem zal binnenkort -of is er al- te koop zijn voor waar het mogelijk is.

Woensdag 12 december 2018 20:06

Roskam

Het valt me op dat de overheid op het gebied van klimaat heel snel aan tunnelvisie gaat leiden. Men focust zich op 1 oplossing en koppelt daar allerlei subsidiemaatregelen aan (bv ook met elektrisch rijden) waarmee de doorontwikkeling van betere alternatieven (waterstof) wordt ontmoedigd. De kant waar het nu op gaat zal een enorme toename van de vraag naar elektriciteit opleveren wat op dit moment niet schoon wordt opgewekt. Vervolgens geef je subsidie op iets wat zogenaamd geen uitstoot geeft maar indirect wel door de extra vraag naar elektriciteit. Daarnaast is de productie ook niet CO2 neutraal. Kortom zolang de opwekking van elektriciteit niet CO2 neutraal is zijn al deze maatregelen een druppel op een gloeiende plaat waarbij de grootste vervuilers worden ontzien. Ook het aangestipte probleem van het lawaai, wat vooral speelt bij de hybride warmtepomp die de warmte uit de lucht haalt lijkt gebagetelliseerd te worden. Als een hele wijk dit aan het huis heeft hangen is het nooit meer stil en wordt de omgeving onleefbaar. Kan je beter overgaan op geothermie en een wijk daarop aansluiten.

Dinsdag 11 december 2018 22:42

j.ten hoope

een warmtepomp, waarom? als het diep in de bodem flink warm is? vroeger jaren werd de cv installatie zonder circulatiepomp aan gelegd. de ketel stond op de laagste plaats. de leiding had een opstijgende installatie. het warme water steeg en het afgekoelde water zakte terug in de ketel, en werd weer verhit. dit zelfde gebeurd met warmewater van de circulatieleiding die in een geheel diep in de grond, en warm omhoog komt, plaats daaraan een soort radiarator. die de cvketel vervangt. en het hete water het cvwater verwarmd. twee systemen apart. de hete vloeistof vanuit de diepte zijn eigen circulatie behoud, en deze afgeeft aan de gasloze radiarator die het water in cv installatie verwarmd, en rond pompt met de gewone cv circulatiepomp, die reeds in cv is gemonteerd. dus niks geen warmtepomp. de circulatie komt vanzelf met natuurlijke gang in werking. volgens de natuurwet dat warmte stijgt. en het koele daalt.

Dinsdag 11 december 2018 21:38

Arjen Ypma

Praktijk casus twee onder één kap uit 1922, 165m2, dubbelglas al aanwezig:
2006, dakisolatie binnenzijde (60m2): €1900
2010, spouwmuur (5-7cm) isolatie: €1700
2010, vloerverwarming 30m2: €800 (vloer moest vernieuwd worden, dus zit in het werk)
2016, 20 panelen 5400 wattpiek: €6700
2018, warmtepomp 12kWH: €8500
2018, 300 liter warmteboiler met ingebouwde warmtepomp: €2500
N.B. prijzen inclusief subsidieaftrek.
Jaarverbruik 2008: Elektra +/-3400kWh, Gas 1700m3
Jaarverbruik 2018 : Elektra -200kWh (5900kWh - 6100kWh van de zonnepanelen), Gas 0m3 (extrapolatie op basis winter '17/'18, aangezien de echte winter nog moet passeren met warmtepomp).
Opgemerkt moet worden dat wij incidenteel hoger dan 20 graden verwarmen.

Bovenstaande is indicatief bedoeld voor de geïnteresseerde. Er zullen genoeg mitsen en maren zijn in andere situaties. Wel kan ik concluderen dat in het stuk van de Vastelastenbond de geschetste kosten kloppen en dat isolatie inderdaad essentieel is. Ook de opwarmtijd is echt langer (tot wel 1 uur per graad), kan ik bevestigen, echter kun je tegenwoordig van alles voorprogrammeren of zelfs via je smartphone bedienen, waardoor je situaties waarin je ineens vlot moet verwarmen, kunt voorkomen. Wij hebben de radiatoren niet vervangen, wat ook een rol speelt bij de langere opwarmtijd.
Over geluidsoverlast heb ik nog geen klachten gehad van de buren (warmtepomp hangt aan onze zoldermuur boven hun huis). Deze produceert op vol vermogen 52 dB, iets meer dan onze vaatwasser (46dB) en wordt 's nachts automatisch met 5 tot 10% gereduceerd in geluid.

REACTIE VASTELASTENBOND:

Beste meneer Ypma,

Hartelijk dank voor uw interessante bijdrage. Het is altijd fijn om een praktijkvoorbeeld voor handen te hebben.

Met vriendelijke groet,

Mireille van der Heijden

Dinsdag 11 december 2018 21:19

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Gasloos wonen zo doe je dat (niet!)

Van het gas af, zo doe je dat (niet)!

Zondag 11 november 2018 16:29

De kritische noot van wonen zonder aardgas Duurzame verwarming is momenteel een hot item. Er is veel in het nieuws over het klimaatakkoord en de consequenties voor de Nederlandse huishoude...

Lees meer
kostenbesparing reden duurzaam gedrag

Hollandse zuinigheid reden voor duurzaam gedrag

Zondag 28 oktober 2018 13:50

Portemonnee belangrijkste prikkel Een meerderheid van de bevolking is zich ervan bewust dat het klimaat en het energieverbruik problemen zijn. Hoe energiebewust gedragen Nederlanders zich? Wat ...

Lees meer
huis isoleren en vochtproblemen

Waarom jouw huis isoleren? Feiten en Fabels over vochtproblemen

Woensdag 14 oktober 2020 11:18

Er bestaan nogal wat spookverhalen rondom isolatie. Vooral bij spouwmuurisolatie (waarbij de luchtlaag tussen twee muren gevuld wordt) zijn sommige mensen bang voor vochtproblemen. Die&nbs...

Lees meer
Uitstel klimaatakkoord

Uitstel klimaatakkoord lijkt onvermijdelijk

Donderdag 04 oktober 2018 09:55

De coalitiepartijen lijken het op korte termijn niet eens te worden over een Nederlands klimaatakkoord. De partijen zijn het nog niet eens over de te nemen maatregelen en de verdeling van de kosten. H...

Lees meer