Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Laatste dag voor overstap zorgverzekeringen

Dinsdag 31 januari 2023 09:56Frank van de Ven
De laatste dag van januari luidt het einde van overstapseizoen in. Voor het merendeel van de verzekerden is het pas in december weer mogelijk om van zorgverzekeraar te wisselen.

De laatste dag van januari luidt het einde van overstapseizoen in. Voor het merendeel van de verzekerden is het pas in december weer mogelijk om van zorgverzekeraar te wisselen.

Mensen die hun oude zorgverzekering hebben opgezegd, maar nog geen nieuwe verzekering hebben afgesloten, kunnen vandaag nog een nieuwe zorgverzekering kiezen. De laatste dag van januari luidt het einde van overstapseizoen in. Voor het merendeel van de verzekerden is het pas in december weer mogelijk om van zorgverzekeraar te wisselen. Deze maand werd duidelijk dat een recordaantal Nederlanders dit jaar is overgestapt.

Uit data van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en kenniscentrum Vektis komt naar voren dat voor de jaarwisseling 1,4 miljoen mensen voor een nieuwe zorgverzekering kozen. Dat is het hoogste aantal sinds de invoering het huidige zorgstelsel in 2006 werd ingevoerd.

Dat hoge aantal komt neer op 8 procent van de verzekerden. Het uiteindelijke percentage zal tussen de 8,1 en 8,5 procent uitkomen, denken ZN en Vektis.
 

Zorgverzekering wettelijk verplicht

De meeste consumenten die overstappen van zorgverzekering kiezen direct een nieuwe uit, maar dat is echter niet verplicht. Opzeggen kan tot en met 31 december, maar een nieuwe verzekering uitzoeken moet wettelijk voor 1 februari.

Mensen die voor de jaarwisseling een andere verzekeraar uitkozen, hadden als ze dat telefonisch of via internet deden nog twee weken de tijd om die keuze te annuleren.
 

Extra belasting zorgkosten

Onverzekerd zijn voor zorgkosten mag in principe niet. Er gelden echter uitzonderingen zoals een regeling voor mensen die uit geloofsovertuiging niet verzekerd willen zijn. Zij betalen dan een speciale extra belasting voor hun zorgkosten.

Personen die daar niet onder vallen en geen zorgverzekering afsluiten, riskeren boetes. Ook kan de overheid mensen verplicht aanmelden bij een zorgverzekeraar, tegen een hogere premie die op het salaris kan worden ingehouden.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Er bestaat namelijk nog veel onduidelijkheid over de vergoedingen en contracten van zorgverzekeraars. Die onduidelijkheden kunnen consumenten in het ergste geval duizenden euro’s kosten.

Ruim acht procent van de Nederlanders is overgestapt van zorgverzekeraar

Dinsdag 10 januari 2023 16:24

‌Circa 8 procent van de Nederlanders is overgestapt van zorgverzekering. Vorig jaar stapten 1,4 miljoen mensen over. In 2013 was dat nog 7,2 procent en dat gold jarenlang als het jaar waarin de...

Lees meer
Denk goed na over wat je invult en welke zorg je nodig hebt, adviseert verzekeringsadviseur Hakan Tas.

Zorgverzekering kiezen? ‘Laat je niet bang maken en lees de polisvoorwaarden goed door’

Donderdag 22 december 2022 16:46

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat je opnieuw een ziektekostenverzekering moet kiezen. Veel mensen besluiten op het allerlaatste moment een vergelijkingstool te gebruiken en aan de ha...

Lees meer
In 2023 gaat de maximale zorgtoeslag fors omhoog.

Dit zijn de grootste veranderingen op het gebied van je zorgverzekering in 2023

Maandag 19 december 2022 10:55

‌Er staat in 2023 een aantal veranderingen op stapel als het gaat om de zorgverzekering. In dit blog lees je welke dat zijn en ontdek je wat je volgend jaar kunt verwachten op het gebied van je z...

Lees meer
De Vastelastenbond helpt je graag bij kiezen van de juiste zorgverzekering. Door goed na te denken over je verzekering kun je een hoop geld besparen.

Bespaar op je zorgverzekering met deze vijf adviezen

Donderdag 17 november 2022 14:42

‌ De inflatie heeft invloed op je zorgverzekering, want deze gaat omhoog. Gemiddeld betaal je per maand een tientje meer voor deze verzekering, maar er zijn ook verzekeraars die een tariefv...

Lees meer