Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Ruim acht procent van de Nederlanders is overgestapt van zorgverzekeraar

Dinsdag 10 januari 2023 16:24Frank van de Ven
Er bestaat namelijk nog veel onduidelijkheid over de vergoedingen en contracten van zorgverzekeraars. Die onduidelijkheden kunnen consumenten in het ergste geval duizenden euro’s kosten.

Er bestaat namelijk nog veel onduidelijkheid over de vergoedingen en contracten van zorgverzekeraars. Die onduidelijkheden kunnen consumenten in het ergste geval duizenden euro’s kosten.

Circa 8 procent van de Nederlanders is overgestapt van zorgverzekering. Vorig jaar stapten 1,4 miljoen mensen over. In 2013 was dat nog 7,2 procent en dat gold jarenlang als het jaar waarin de meeste overstappen plaatsvonden. Het is positief dat consumenten de moeite nemen om hun zorgverzekering onder de loep te nemen, maar de Vastelastenbond plaatst ook enkele kanttekeningen. Er bestaat namelijk nog veel onduidelijkheid over de vergoedingen en contracten van zorgverzekeraars. Die onduidelijkheden kunnen consumenten in het ergste geval duizenden euro’s kosten.
 
Volgens directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond verkeren 1,4 miljoen Nederlanders in onzekerheid over hun zorgverzekering, omdat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de zorgcontracten. “Er is nog niet met alle zorgaanbieders een contract geregeld waardoor het voor de verzekerde onduidelijk is of ze wel of niet een volledige vergoeding krijgen.”

Revalidatiecentrum Roessingh in Enschede waarschuwde vorige week nog dat patiënten als er geen contract komt, een deel van de behandeling zelf moeten betalen. Dat baart Wolfert zorgen: “Is er geen contract met een zorgaanbieder, dan wordt vaak slechts de 65 en 85 procent van de zorgkosten vergoed door de verzekeraar. Deze kostenpost kan om honderden - en in het slechtste geval - duizenden euro’s gaan.”


Aanpassen deadline zorgverzekeringen

Wolfert pleit voor het aanpassen van de deadline. “De zorgpremies moeten elk jaar medio november bekend zijn en consumenten hebben tot 1 januari om over te stappen (tot 1 februari als ze zelf hun zorgverzekering opzeggen). Voor zorgcontracten geldt echter geen deadline waardoor het nu nog niet volledig duidelijk is of er afspraken zijn en welke dat zijn”, stelt de directeur.

Het is volgens de Vastelastenbond onverantwoord om mensen een zorgverzekering te laten kiezen waar ze een jaar aan vastzitten. “Wanneer iemand per ongeluk onder- of oververzekerd is, komt hij in de problemen. Het zou beter zijn om deze verzekering zo in te richten dat er geen onduidelijkheden over bestaan”, verduidelijkt Wolfert.


Gokken met je gezondheid

De wet- en regelgeving omtrent zorgverzekeringen moet onder de loep genomen worden. De Vastelastenbond pleit voor een grondige check-up, zodat er meer duidelijkheid ontstaat: “Nu gokken mensen met hun (financiële) gezondheid omdat ze niet weten of ze goed verzekerd zijn. Dit betekent dat ze of voor de goedkoopste premie kiezen of een onnodig dure verzekering afsluiten uit angst niet goed verzekerd te zijn.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Denk goed na over wat je invult en welke zorg je nodig hebt, adviseert verzekeringsadviseur Hakan Tas.

Zorgverzekering kiezen? ‘Laat je niet bang maken en lees de polisvoorwaarden goed door’

Donderdag 22 december 2022 16:46

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat je opnieuw een ziektekostenverzekering moet kiezen. Veel mensen besluiten op het allerlaatste moment een vergelijkingstool te gebruiken en aan de ha...

Lees meer
In 2023 gaat de maximale zorgtoeslag fors omhoog.

Dit zijn de grootste veranderingen op het gebied van je zorgverzekering in 2023

Maandag 19 december 2022 10:55

‌Er staat in 2023 een aantal veranderingen op stapel als het gaat om de zorgverzekering. In dit blog lees je welke dat zijn en ontdek je wat je volgend jaar kunt verwachten op het gebied van je z...

Lees meer
De Vastelastenbond helpt je graag bij kiezen van de juiste zorgverzekering. Door goed na te denken over je verzekering kun je een hoop geld besparen.

Bespaar op je zorgverzekering met deze vijf adviezen

Donderdag 17 november 2022 14:42

‌ De inflatie heeft invloed op je zorgverzekering, want deze gaat omhoog. Gemiddeld betaal je per maand een tientje meer voor deze verzekering, maar er zijn ook verzekeraars die een tariefv...

Lees meer
Het eigen risico van je zorgverzekering blijft net als voorgaande jaren ook in 2023 op € 385,- staan. Dit bedrag maak je op voordat de zorgverzekeraar besluit om onkosten te vergoeden.

Overzicht zorgpremies 2023: Grote verschillen tariefwijzigingen verzekeraars

Maandag 14 november 2022 10:23

‌De zorgpremies voor 2023 zijn bekendgemaakt en voor alle polissen geldt dat ze duurder worden. Opvallend is dat de tariefwijzigingen flink uiteenlopen. De ene verzekeraar verhoogt de maandelij...

Lees meer