Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Lokale heffingen gemiddeld 820 euro in 2021

Dinsdag 08 december 2020 12:02Frank van de Ven
Woonlasten in meeste gemeenten omhoog. Ondanks tarief verlaging toch meer betalen.

Woonlasten in meeste gemeenten omhoog. Ondanks tarief verlaging toch meer betalen.

Als huiseigenaar betaal je in 2021 gemiddeld 820 euro aan de gemeentelijke woonlasten. Dat is 54 euro meer dan vorig jaar. Er gaat 311 euro naar de ozb, 293 euro naar de afvalstoffenheffing en 216 euro naar de rioolheffing. Het verschil per gemeente is hoog. Elke gemeente kampt met haar eigen uitdagingen en financiële begroting. Hoe dat zit lees je hier. 

Onroerendezaakbelasting

De ozb gaat in 2021 gemiddeld 3,2 procent omhoog, maar de verschillen tussen gemeenten zijn fors. Zo zijn er 16 gemeenten waar de OZB wordt verlaagd, maar er zijn ook 9 gemeenten die de onroerendezaakbelasting (ozb) met meer dan 10 procent verhogen. In Bergen op Zoom, Hellevoetsluis en Middelburg ligt de stijging zelfs boven de 20 procent. Je kan op de website van de Vastelastenbond alle ozb-tarieven vinden. Als huiseigenaar ben je de gebeten hond en kun je niets aan deze stijgingen doen. Je kan geen bezwaar maken tegen de hoogte van de lokale belastingen (zoals onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing). Deze worden elk jaar door de gemeente bepaald en staan voor één jaar vast.

Waarom zijn er grote verschillen in de OZB per gemeente?

Het maken van een begroting voor de lokale woonlasten ligt iets genuanceerder dan op het eerste oog lijkt. Het OZB tarief is een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Hoeveel onroerendezaakbelasting je betaalt is dus per huiseigenaar verschillend en jouw WOZ-waarde bepaalt dus hoeveel euro je moet afdragen.

Amsterdam heeft bijvoorbeeld een hogere gemiddelde WOZ-waarde, namelijk € 418.000 per woning, terwijl het landelijke gemiddelde rond de € 286.000 ligt.  Daarom rekent de gemeente Amsterdam met een lager ozb tarief dan andere gemeenten. Elke gemeente kampt met haar eigen financiele situatie en maakt een eigen programmabegroting. 

Je ziet dit jaar dat veel gemeenten de ozb-tarieven verlagen, maar dat de afvalstoffenheffing wel flink omhoog gaat (hier lees je waar dat door komt). De verschillen in de lokale woonlasten zijn groot. De gemeentelijke belastingen in 2021 variëren van 712 tot 1.036 euro.

WOZ-waarde stijgt gemiddeld 8 procent

Daar komt nog bij dat de WOZ-waarde zal in 2021 gemiddeld 8% stijgen. Om de WOZ-waarde te bepalen wordt er een waardepeildatum gebruikt. Dat is in elke gemeente gelijk en 1 januari van een jaar eerder. Op 1 januari 2020 was er nog geen corona. Dat betekent dat de waardebepaling van jouw huis 'gewoon' volgens de marktontwikkeling wordt vastgesteld. Je kan wel bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. In de hoop dat de gemeente jouw woning te hoog heeft getaxeerd, worden dan de gemeentelijke woonlasten naar beneden bijgesteld.

Afvalstoffenheffing 2021 fors omhoog

Niet alleen de ozb gaat volgens jaar omhoog. Er is in 2021 een ‘fikse stijging’ van de afvalstoffenheffing. Dat komt door de verhoogde belasting die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van restafval. We schreven al eerder een artikel over deze nieuwe Diftar regeling. Gemiddeld gaat die heffing huiseigenaren volgend jaar 7,5 procent meer kosten. 

Kanttekening petitie VEH

Veel gemeenten hebben al aangekondigd deze belasting te verhogen om tekorten in de begroting te kunnen dekken. Deze belasting verhogen is samen met het bezuinigen op publieke voorzieningen de enige manier om meer geld te genereren. VEH vindt het onterecht dat de ozb wordt verhoogd om de tekorten van de gemeente te dekken. Op die manier betalen volgens de organisatie alleen huiseigenaren mee aan de stijgende zorgkosten van de gemeente. De VEH wil dat de Rijksoverheid de gemeenten tegemoet komt en geld geeft. De petitie daarvoor is inmiddels ruim 135.000 keer ondertekend. Maar ook dit ligt iets genuaneerder. Veel gemeenten zitten in de financiële problemen door de toenemende kosten van onder meer de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg.

Gemeenten staan met de rug tegen de muur. Niet alleen zijn er meer taken bij de gemeente komen te liggen, maar ook is de regelgeving rondom de ozb en afvalstoffenheffing voor komend jaar aangepast. Het is heel lastig voor gemeenten om in deze zware omstandigheden toch vooruit te kunnen.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

WOZ-waarde stijgt 8% in 2021. Lees hier wat je effect is van een hogere woz-waarde op de lokale woonlasten.

WOZ-waarde 2021 stijgt 8 procent

Donderdag 10 december 2020 12:55

De WOZ-waarde gaat volgend jaar minimaal 8 procent omhoog. Dat betekent dat de huizenprijzen voor het 6e jaar op rij stijgen. In de meeste gevallen betekent dit: meer lokale belasting betalen. De WOZ...

Lees meer
Woonlasten, heffingen, afvalstoffenheffing. OZB-tarief 2021, gemeentebegroting, lokale lasten 2021

OZB en afvalstoffenheffing grootste 10 steden bekend

Dinsdag 17 november 2020 10:46

Bijgewerkt door de Vastelastenbond december 2020- De lokale woonlasten zijn een optelling van de OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing voor een gemiddeld huishouden. Elk jaar bepalen de gemeenten&...

Lees meer
Grootste terugkoppeling WOZ-bezwaar moet nog komen

Status: tot nu toe 24% van WOZ-bezwaren behandeld

Zaterdag 17 oktober 2020 07:50

Ben je eigenaar van een huis, bedrijfsgebouw of een stuk grond? Dan ontvang je elk jaar een WOZ-beschikking. Op dit document staat wat de WOZ-waarde is. De WOZ-waarde staat voor Waardering ...

Lees meer
WOZ-waarde stijgt 8,9% in 2020 (waardepeildatum 2019)

WOZ-waarde 2020 breekt record en stijgt 8,9%

Donderdag 10 september 2020 09:29

Al eerder voorspelden we een stijging van 6 to 8 procent voor 2021. En ondanks dat het alweer bijna zover is, zijn de definitieve cijfers van 2020 nu (pas) bekend. De WOZ-waarde brak in 2020 al...

Lees meer