Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

WOZ-waarde 2021 stijgt 8 procent

Donderdag 10 december 2020 12:55Margot Boesveld
WOZ-waarde stijgt 8% in 2021. Lees hier wat je effect is van een hogere woz-waarde op de lokale woonlasten.

WOZ-waarde stijgt 8% in 2021. Lees hier wat je effect is van een hogere woz-waarde op de lokale woonlasten.

De WOZ-waarde gaat volgend jaar minimaal 8 procent omhoog. Dat betekent dat de huizenprijzen voor het 6e jaar op rij stijgen. In de meeste gevallen betekent dit: meer lokale belasting betalen. De WOZ-waarde is verbonden aan onderhoudsstatus en objectkenmerken van jouw woning. De taxaties zijn voor komend jaar nog niet niet afgerond. Momenteel zijn de gemeenten druk bezig om de taxatie van jouw woning uit te voeren. Je ontvangt in januari/februari 2021 je definitieve WOZ-waarde van jouw woning. 

  • Gemiddelde WOZ-waarde 2021 is 276.000
  • Stijging van 8 % in 2021

Effecten hogere WOZ-waarde op lokale belastingen

In Haarlemmermeer, Rotterdam en Venlo is de stijging van de WOZ-waarde het grootst. Bekijk hier de WOZ-waarde per gemeente. Woon je in Schouwen-Duivenland, dan betaal je de hoofdprijs aan gemeentelijke belastingen, terwijl je in een andere gemeente fors goedkoper uit kan zijn. Ook in Bergen op Zoom, Albrandswaard, Deurne en Krimpen aan den IJssel zijn de lokale woonlasten niet voor de poes. Hier betalen huiseigenaren rond de 1.000 euro aan ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing. In Middelburg stijgt vooral de afvalstoffenheffing, maar daar moeten de tarieven op 17 december nog definitief worden goedgekeurd.

Als huiseigenaar ben je de gebeten hond en kun je niets aan deze stijgingen doen. Je kan geen bezwaar maken tegen de hoogte van de lokale belastingen (zoals onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing). Deze worden elk jaar door de gemeente bepaald en staan voor één jaar vast. Het enige dat je kan doen, is bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Die wordt hier namelijk als verdeelsleutel voor gebruikt. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger je gemeentelijke woonlasten. Als huurder betaal je geen ozb, maar worden de lokale belastingverhogingen vaak doorberekend in de huurprijs.

Je ziet dit jaar dat veel gemeenten de ozb-tarieven verlagen, maar dat de afvalstoffenheffing wel flink omhoog gaat (hier lees je waar dat door komt). De verschillen in de lokale woonlasten zijn groot. De gemeentelijke belastingen in 2021 variëren van 712 tot 1.036 euro.

Staat jouw gemeente er niet tussen? We hebben een overzicht van alle gemiddelde WOZ-waarde per gemeente. Zo zijn is de gemiddelde WOZ-waarde Weesp, Amsterdam etc. bijvoorbeeld ook al bekend. 
 

totaal overzicht bekijken

Kwijtschelding of bezwaar maken

Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde als basis voor lokale belastingen. Zo worden het OZB-tarief, de rioolheffing en afvalstoffenheffing grotendeels bepaald op basis van de WOZ-waarde. WOZ-waarde vormt dus de basis voor de lokale belastingen. Je kan na ontvangst van de brief, binnen 6 weken, bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Als de gemeente de WOZ-waarde te hoog heeft ingeschat zul je, na een succesvol bezwaar en verlaging van de WOZ-waarde, minder belastingen moeten betalen. Doorloop altijd eerst een paar stappen voordat je een bezwaar indient. Je kan op onze website een stappenplan vinden hoe je zelf de WOZ-waarde kan controleren alvorens bezwaar te maken.

Gemeenten hebben het moeilijk (van macronorm naar benchmark woonlasten)

We moeten niet vergeten dat er een enorme druk op de gemeente staat. Momenteel kunnen ze het eigenlijk niet goed doen. Óf de lokale belastingen gaan omhoog óf ze moeten besparen op voorzieningen. Dat is ook niet iets wat inwoners willen. Veel gemeenten staan met de rug tegen de muur. Niet alleen zijn er meer taken bij de gemeente komen te liggen, maar ook is de regelgeving rondom de ozb en afvalstoffenheffing voor komend jaar aangepast. Het is heel lastig voor gemeenten om in deze zware omstandigheden toch vooruit te kunnen.

Meer over WOZ-waarde en lokale belastingen 

Uitleg over de WOZ-waarde en belastingen

September 2020: verwachting 6 tot 8% stijging WOZ-waarde

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Woonlasten, heffingen, afvalstoffenheffing. OZB-tarief 2021, gemeentebegroting, lokale lasten 2021

OZB en afvalstoffenheffing grootste 10 steden bekend

Dinsdag 17 november 2020 10:46

Bijgewerkt door de Vastelastenbond december 2020- De lokale woonlasten zijn een optelling van de OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing voor een gemiddeld huishouden. Elk jaar bepalen de gemeenten&...

Lees meer
Grootste terugkoppeling WOZ-bezwaar moet nog komen

Status: tot nu toe 24% van WOZ-bezwaren behandeld

Zaterdag 17 oktober 2020 07:50

Ben je eigenaar van een huis, bedrijfsgebouw of een stuk grond? Dan ontvang je elk jaar een WOZ-beschikking. Op dit document staat wat de WOZ-waarde is. De WOZ-waarde staat voor Waardering ...

Lees meer
WOZ-waarde stijgt 8,9% in 2020 (waardepeildatum 2019)

WOZ-waarde 2020 breekt record en stijgt 8,9%

Donderdag 10 september 2020 09:29

Al eerder voorspelden we een stijging van 6 to 8 procent voor 2021. En ondanks dat het alweer bijna zover is, zijn de definitieve cijfers van 2020 nu (pas) bekend. De WOZ-waarde brak in 2020 al...

Lees meer
Naar verwachting stijgen de WOZ-waarden volgend jaar tussen de 6 - 8 % in 2021. Lastenverzwaring voor inwoners door corona-crisis.

WOZ-waarde stijging (6 tot 8 procent) en stijging gemeentelijke belastingen 2021

Dinsdag 01 september 2020 10:00

Naar verwachting stijgen de WOZ-waarden volgend jaar tussen de 6 en 8 procent. Dat blijkt uit voorspellingen van de Waarderingskamer. Dat betekent dat de gemiddelde WOZ-waarde in 2021 ...

Lees meer