De WOZ-waarde gaat volgend jaar minimaal 8 procent omhoog. Dat betekent dat de huizenprijzen voor het 6e jaar op rij stijgen. In de meeste gevallen betekent dit: meer lokale belasting betalen. De WOZ-waarde is verbonden aan onderhoudsstatus en objectkenmerken van jouw woning. De taxaties zijn voor komend jaar nog niet niet afgerond. Momenteel zijn de gemeenten druk bezig om de taxatie van jouw woning uit te voeren. Je ontvangt in januari/februari 2021 je definitieve WOZ-waarde van jouw woning.
In Haarlemmermeer, Rotterdam en Venlo is de stijging van de WOZ-waarde het grootst. Bekijk hier de WOZ-waarde per gemeente. Woon je in Schouwen-Duivenland, dan betaal je de hoofdprijs aan gemeentelijke belastingen, terwijl je in een andere gemeente fors goedkoper uit kan zijn. Ook in Bergen op Zoom, Albrandswaard, Deurne en Krimpen aan den IJssel zijn de lokale woonlasten niet voor de poes. Hier betalen huiseigenaren rond de 1.000 euro aan ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing. In Middelburg stijgt vooral de afvalstoffenheffing, maar daar moeten de tarieven op 17 december nog definitief worden goedgekeurd.
Als huiseigenaar ben je de gebeten hond en kun je niets aan deze stijgingen doen. Je kan geen bezwaar maken tegen de hoogte van de lokale belastingen (zoals onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing). Deze worden elk jaar door de gemeente bepaald en staan voor één jaar vast. Het enige dat je kan doen, is bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Die wordt hier namelijk als verdeelsleutel voor gebruikt. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger je gemeentelijke woonlasten. Als huurder betaal je geen ozb, maar worden de lokale belastingverhogingen vaak doorberekend in de huurprijs.
Je ziet dit jaar dat veel gemeenten de ozb-tarieven verlagen, maar dat de afvalstoffenheffing wel flink omhoog gaat (hier lees je waar dat door komt). De verschillen in de lokale woonlasten zijn groot. De gemeentelijke belastingen in 2021 variëren van 712 tot 1.036 euro.
Staat jouw gemeente er niet tussen? We hebben een overzicht van alle gemiddelde WOZ-waarde per gemeente. Zo zijn is de gemiddelde WOZ-waarde Weesp, Amsterdam etc. bijvoorbeeld ook al bekend.
Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde als basis voor lokale belastingen. Zo worden het OZB-tarief, de rioolheffing en afvalstoffenheffing grotendeels bepaald op basis van de WOZ-waarde. WOZ-waarde vormt dus de basis voor de lokale belastingen. Je kan na ontvangst van de brief, binnen 6 weken, bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Als de gemeente de WOZ-waarde te hoog heeft ingeschat zul je, na een succesvol bezwaar en verlaging van de WOZ-waarde, minder belastingen moeten betalen. Doorloop altijd eerst een paar stappen voordat je een bezwaar indient. Je kan op onze website een stappenplan vinden hoe je zelf de WOZ-waarde kan controleren alvorens bezwaar te maken.
We moeten niet vergeten dat er een enorme druk op de gemeente staat. Momenteel kunnen ze het eigenlijk niet goed doen. Óf de lokale belastingen gaan omhoog óf ze moeten besparen op voorzieningen. Dat is ook niet iets wat inwoners willen. Veel gemeenten staan met de rug tegen de muur. Niet alleen zijn er meer taken bij de gemeente komen te liggen, maar ook is de regelgeving rondom de ozb en afvalstoffenheffing voor komend jaar aangepast. Het is heel lastig voor gemeenten om in deze zware omstandigheden toch vooruit te kunnen.