Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Status: tot nu toe 24% van WOZ-bezwaren behandeld

Zaterdag 17 oktober 2020 07:50Margot Boesveld
Grootste terugkoppeling WOZ-bezwaar moet nog komen

Grootste terugkoppeling WOZ-bezwaar moet nog komen

Ben je eigenaar van een huis, bedrijfsgebouw of een stuk grond? Dan ontvang je elk jaar een WOZ-beschikking. Op dit document staat wat de WOZ-waarde is. De WOZ-waarde staat voor Waardering Onroerende Zaken. Deze taak ligt sinds een aantal jaren bij de gemeenten. Zowel de WOZ-taxatie als de afhandeling van bezwaren. De gemeente heeft tot het einde van het jaar om te reageren op een WOZ-bezwaar. Op dit moment heeft slechts 24% van de woz- bezwaren een terugkoppeling gehad. 

Slechts kwart van WOZ-bezwaren behandeld

Voor veel gemeenten is het een uitdaging om voor het einde van het jaar een terugkoppeling te geven op de ingediende bezwaren. Dat is gangbaar, aldus Previcus, we zien het eigenlijk elk jaar terug. We ervaren vooral een achterstand bij de grote gemeenten zoals Rotterdam en Amsterdam. Daar lopen ze redelijk achter. De kans is groot dat ze -net als afgelopen jaar- de deadline niet halen. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat een gemeente in gebreke wordt gesteld. De meeste gemeenten willen dit voorkomen en zullen vóór 31 december van dit jaar een antwoord geven. Dat wordt de komende maanden dus nog even goed aanpoten." 

Inpandige opnames minder mogelijk door Corona

Deze achterstand is voor een klein gedeelte afkomstig van het niet kunnen uitvoeren van controles. De WOZ-waarde wordt bepaald door objectkenmerken,  gegevens van verkochte woningen, door de onderhoudsstaat van de woning en de omgevingsfactoren. Voor veel gemeenten is de staat van de woning en omgevingsfactoren vaak de uitdaging, omdat deze met regelmaat wijzigen. Om de WOZ-waarde te controleren wordt vaak een controle taxatie uitgevoerd, door het object te bekijken. Door de corona-crisis is het lastiger om een inpandige opname uit te voeren. Dat verklaart de grotere achterstand. Verder ondervinden ze niet heel veel problemen door de corona-crisis. 

Tot wanneer hebben gemeenten de tijd om te reageren?

Als een bezwaar wordt ingediend heeft de gemeente tot het einde van het jaar om daar uitspraak over te doen. Soms is het snel rechtgezet. Dan zijn het vaak simpele dingen, zoals objectkenmerken die administratief niet goed staan. Soms zit het ingewikkelder in elkaar, bijvoorbeeld als er achterstallig onderhoud is of er een windmolenpark naast je huis is gevestigd. Het zou kunnen dat het huis daardoor minder waard is dan een vergelijkbaar huis in de straat, maar je moet dat wel kunnen onderbouwen. Dan neemt een terugkoppeling vaak meer tijd in beslag.

Bezwaren WOZ-waarde nemen elk jaar toe

Meer huiseigenaren hebben afgelopen jaar bezwaar gemaakt tegen de hoogte van de WOZ-waarde. In bijna 220 van de 355 gemeenten tekende vorig jaar een groter deel van de huiseigenaren bezwaar aan tegen de WOZ-waarde. In totaal zijn er in 2020 186.000 bezwaren ingediend, waarvan 30.000 door Previcus.  Deze stijging komt omdat de huizenprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen en dat heeft ook effect op de hoogte van de WOZ-waarde. Mensen schrikken als ze zien dat hun huis in een jaar tijd soms wel meer dan 10 procent duurder is geworden. Bij de inschatting van de WOZ-waarde gebruikt de gemeente gegevens van huizen die in de buurt zijn verkocht en kijken ze naar het aantal vierkante meters. De peildatum is 1 januari een jaar vóór de aanslag in de bus valt. Dus voor 2021 wordt waardepeildatum 1 januari 2020 gebruikt. Je kan hier meer over lezen: Waarom bezwaar maken?

Het is dan ook te verwachten dat de WOZ-waarde met name komend jaar fors hoger wordt in de gebieden waar de verkoopprijzen van huizen hard zijn gestegen in 2019-2020. Deze stijging wordt namelijk meegenomen in de WOZ-waarde voor komend jaar. De stijging is niet iets om zenuwachtig van te worden, want in totaal dient slechts  1,5 tot 2 procent van de huiseigenaren bezwaar aan. Maar dat gemeenten het drukker krijgen door de WOZ-bezwaren staat vast. Voor veel gemeenten is het een opgave om alle taken naar behoren uit te voeren.

Uitleg WOZ-waarde

WOZ betekent 'waardering onroerende zaken' en komt van de Wet WOZ. Deze wet bepaalt dat voor een aantal belastingen één en dezelfde waarde van onroerende zaken wordt gebruikt. Daar wordt dus de WOZ-waarde van je woning als verdeelsleutel voor gebruikt. Het gaat hierbij om de inkomstenbelasting, de gemeentelijke belastingen, onroerendezaakbelasting, erfbelasting en de waterschapsomslag gebouwd. Dit laatste heffen de waterschappen. 

Meer weten over WOZ-waarde. Je vindt alle uitleg op onze website

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Putters

Hallo mijn woz waarde heb ik ook laten bepalen en inmiddels is er ook een uitspraak dat ik 521€terug krijg. Mijn vraag is krijg ik dat geld automatisch terug en wanneer of moet ik daar nog iets voor doen.
Graag hoor ik van u.

Dinsdag 20 oktober 2020 22:26

Reactie Vastelastenbond:

Zondag 01 november 2020 20:20
Dit wordt verrekend met uw gemeentelijke belastingen van dit jaar of u krijgt het geld terug van de gemeente. Uw gemeente kan u daar meer duidelijkheid over geven.

Reactie Vastelastenbond:

Zondag 01 november 2020 20:20
Dit wordt verrekend met uw gemeentelijke belastingen van dit jaar of u krijgt het geld terug van de gemeente. Uw gemeente kan u daar meer duidelijkheid over geven.

Meester

In Oosterhout zijn de WOZ bezwaren 2019 nog niet afgerond die van 2020 nog niet gehad

Dinsdag 20 oktober 2020 20:02

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

WOZ-waarde stijgt 8,9% in 2020 (waardepeildatum 2019)

WOZ-waarde 2020 breekt record en stijgt 8,9%

Donderdag 10 september 2020 09:29

Al eerder voorspelden we een stijging van 6 to 8 procent voor 2021. En ondanks dat het alweer bijna zover is, zijn de definitieve cijfers van 2020 nu (pas) bekend. De WOZ-waarde brak in 2020 al...

Lees meer
Naar verwachting stijgen de WOZ-waarden volgend jaar tussen de 6 - 8 % in 2021. Lastenverzwaring voor inwoners door corona-crisis.

WOZ-waarde stijging (6 tot 8 procent) en stijging gemeentelijke belastingen 2021

Dinsdag 01 september 2020 10:00

Naar verwachting stijgen de WOZ-waarden volgend jaar tussen de 6 en 8 procent. Dat blijkt uit voorspellingen van de Waarderingskamer. Dat betekent dat de gemiddelde WOZ-waarde in 2021 ...

Lees meer
Een juiste WOZ waarde heeft voor een huurder zowel een offensief belang (niet verhogen van de WOZ waarde) als een defensief belang (geen huurverhoging in de toekomst)”.

Uitspraak Hoge Raad: huurders hebben ook het recht om bezwaar te maken tegen WOZ-waarde

Zaterdag 21 maart 2020 07:19

Gisteren is er een eind gekomen aan drie jaar juridische strijd. De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan dat huurders ook een belang hebben bij de hoogte van de vastgestelde WOZ-waarde. Daarom ...

Lees meer
Verdriedubbeld WOZ-bezwaren (peildatum 6 maart 2020)

Drie keer zoveel WOZ-waarde bezwaren ten opzichte van 2019

Maandag 09 maart 2020 12:18

Het aantal WOZ-bewaren sterk is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de huishoudens waar de WOZ-waarde meer dan 8% is gestegen maken dit jaar bezwaar. Koplopers zijn momenteel de p...

Lees meer