Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Maandelijkse wijziging variabele tarieven Budget Energie en NLE

Dinsdag 07 december 2021 16:19Margot Boesveld
Budget Energie en NLE willen vanaf 2022 maandelijks hun variabele tarieven aanpassen aan de marktontwikkelingen. Dat betekent dat klanten maandelijks een andere rekening krijgen.

Budget Energie en NLE willen vanaf 2022 maandelijks hun variabele tarieven aanpassen aan de marktontwikkelingen. Dat betekent dat klanten maandelijks een andere rekening krijgen.

Per 2022 passen energiebedrijven Budget Energie en NLE hun variabele tarieven maandelijks aan. Dit betekent dat deze partijen van de twee halfjaarlijkse momenten (in januari en  juli) afstappen en voor een andere koers kiezen. De maandelijkse wijziging wordt ingevoerd om op de sterk stijgende energieprijzen in te spelen.

Budget Energie en NLE passen de variabele tarieven maandelijks aan, zodat de stijgingen gemakkelijker aan de klanten door te berekenen zijn. Zo lopen  de energiebedrijf naar eigen zeggen minder risico. De bedrijven beloven ook dat klanten meeprofiteren van dalingen.  
 

Energietarieven herberekend

Om de maandbedragen van klanten enigszins stabiel te houden, worden de maandelijkse tarieven herberekend op basis van de verwachte prijzen. Tienduizenden klanten van deze energiebedrijven betalen een variabel tarief. Dit aantal is echter een minderheid van het klantenbestand van Budget Energie en NLE. Negen van de tien klanten beschikken namelijk over een vast contract. Dat betekent overigens nog altijd dat tienduizenden klanten een variabel contract hebben.
 

Tariefwijziging onlogisch

Budget Energie en NLE maken onderdeel uit van Nuts Groep. Topvrouw Caroline Princen is erg tevreden  met deze oplossing. Zij vond de tweemaandelijkse tariefwijziging “onlogisch.” De maandelijkse aanpassing van de variabele tarieven past beter bij de bedrijfsvoering stelt ze: “De huidige energiemarkt en de zorgen bij klanten hebben dit alleen maar versterkt.”
 

Dure periode

Met tariefwijzigingen wegens sterk stijgende energieprijzen in opkomst belooft het een dure periode te worden voor klanten met een variabel tarief. Een aantal energiebedrijven kon niet meer wachten tot januari en paste de prijzen al in november aan. Op het moment van schrijven zijn al vier energiebedrijven failliet gegaan door de gestegen energieprijzen en leveringsproblemen. Het gaat om Welkom Energie, Enstroga, Allure Energie en Anode Energie.
 

Geen goede ontwikkeling

De Vastelastenbond vindt de maandelijks prijsvaststelling geen goede ontwikkeling. “Voor energiebedrijven moet het een prettig idee zijn om in alle vrijheid hun tarieven aan te kunnen passen”, stelt oprichter Dirk-Jan Wolfert. “Prijsstijgingen kunnen eenvoudig doorberekend worden aan de klant. Voor de consument is dit echter een nadelige situatie. De klant weet niet waar hij aan toe is, omdat hij maandelijks een afwijkend tarief voorgeschoteld krijgt.”
 

Transparant

Door twee keer per jaar de tarieven te wijzigingen had je meer duidelijkheid, verduidelijkt Wolfert: “Nu is het maar afwachten wat je maandelijks moet betalen. Daarnaast is het maar de vraag hoe transparant zo’n rekening is opgebouwd. Hoe weet je zeker of je niet teveel betaalt? In de bankwereld werd door banken bijvoorbeeld jarenlang te veel rente geïnd, terwijl de kosten juist daalden. Klanten betaalden ten onterechte teveel. Dat kan ook gebeuren in de energiemarkt.”
 

Jaarlijkse overstap energieleverancier

De kans dat meerdere energiebedrijven voor een maandelijkse tariefwijziging kiezen, is groot denkt Wolfert: “Er zijn al energiebedrijven die niet meer tot januari konden wachten en nu al hun variabele tarieven hebben verhoogd. Wat wij onze klanten aanraden, is om jaarlijks energiecontracten te vergelijken. Vaak loont het de moeite om jaarlijks over te stappen en van welkomstbonussen te profiteren. Mocht je geen tijd of zin hebben om tarieven te vergelijken dan kun je gebruikmaken van onze dienst Energie Vanzelf Geregeld. Voor een vast bedrag per jaar zoeken we naar de beste oplossing voor jou en regelen we de overstap.”
 

Solvabiliteitsonderzoek

In oktober publiceerde de Vastelastenbond een onderzoek naar de solvabiliteit van energiebedrijven. De partijen die inmiddels gevallen zijn, stonden er financieel slecht voor of konden niet meer aan  hun leveringsbelofte voldoen. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Rob

Goedemiddag er is veel onduidelijk over de energie belasting teruggave, de een zegt het zit al verwerkt in de huidige prijzen? en de ander zegt dat je € 824.77 krijgt terug gestort. Wat is het werkelijk?

Zaterdag 08 januari 2022 17:20

Peter

Mijn maandelijkse lasten zijn met 275 procent gestegen dus wat de regering bied is voor mij maar een pleister op de wond
Ik heb een vooroorlogs huis van 1925 zoveel mogelijk aan geisoleerd en dat met een jaarlijks gasverbruik van 2300 m/3 en stroom 2100 kw/u
Jk doe ieder jaar vergelijken wat voor mij het beste is
Mijn vraag is speelt de hoogte van het verbruik ook mee in de teruggave van de energie belasting
Kan ik ook overstappen naar een andere leverancier en dan een variabele contract nemen of ben ik gedwongen om dan een vast contract te nemen
Ik heb nu een variabele contract bij budget energie

Dinsdag 21 december 2021 18:59

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 23 december 2021 19:06
Beste Peter,

Voorlopig zou ik even het variabele contract van Budget Energie aanhouden en de situatie verder afwachten. Op dit moment een contract voor lange periode vast zetten is niet verstandig. Hou het elke maand in de gaten. De hoogte van de vermindering energiebelasting is niet inkomensafhankelijk. Iedereen in Nederland krijgt volgend jaar 824,77 euro terug.

Je kan je ook alvast aanmelden voor onze energiedienst Energie. Vanzelf. Geregeld, dan zullen wij op een gunstig moment je energiecontract voor je regelen. Het betreft dat een 1-jarig contract en wij zullen dan ook elk jaar het onderzoek en de overstap voor je uit handen nemen. Mocht je nog vragen hebben dan kun je bellen.
Groet, Vastelastenbond

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Energiebedrijf Anode Energie heeft faillissement aangevraagd.

Anode Energie vierde energiebedrijf dat faillissement aanvraagt

Woensdag 01 december 2021 20:00

‌Anode Energie is alweer het vierde energiebedrijf waarvan de leveringsvergunning wordt ingetrokken door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). De onderneming vraagt deze week fai...

Lees meer
De variabele energietarieven - waar iedereen nieuwsgierig naar is - zijn bekend gemaakt.

Variabele energietarieven 2022 bekend

Donderdag 09 december 2021 13:36

‌Energieleveranciers verhogen de variabele tarieven per 1 januari 2022. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (AMC) hebben zo'n 3,5 miljoen Nederlanders een variabel contract lop...

Lees meer
Allure Energie is na Welkom Energie en Enstroga het derde energiebedrijf waarvan de leveringsvergunning is ingetrokken.

Allure Energie derde energiebedrijf dat faillissement aanvraagt

Donderdag 18 november 2021 12:13

‌Allure Energie is failliet en heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd de leveringsvergunning in te trekken. Na Welkom Energie en Enstroga is dit het derde energieb...

Lees meer
Energiebedrijven houden zich aan de afspraak om de herkomst van grijze energie te vermelden. Ook de plaatsing van het sinds dit jaar verplichte stroometiket gebeurt volgens de regels.

Informatieverstrekking grijze stroom na feedback ACM op stoom

Woensdag 17 november 2021 09:09

De meeste berichtgeving op het gebied van energie is niet zo rooskleurig, want van explosieve prijsstijgingen en ingetrokken leveringsvergunningen wordt niemand vrolijk. Gelukkig valt er ook positie...

Lees meer