Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Deze energieleveranciers kampen met solvabiliteitsproblemen

Vrijdag 01 oktober 2021 06:26Frank van de Ven
Deze unieke situatie is in het 17,5 jarig bestaan van de Vastelastenbond nog niet voorgekomen.

Deze unieke situatie is in het 17,5 jarig bestaan van de Vastelastenbond nog niet voorgekomen.

Laatste Update 5-10-2021 12.57 uur

Stijgende energietarieven zorgen voor problemen bij energieleveranciers met weinig financiële buffers. Vooral kleine energiemaatschappijen hebben het moeilijk. De kans bestaat dat deze bedrijven, net als concullega’s uit Engeland en België, failliet gaan. De Vastelastenbond deed onderzoek naar de solvabiliteit van verschillende Nederlandse energieleveranciers.

Solvabiliteitsproblemen energieleveranciers

De solvabiliteit van negentien energiemaatschappijen werd onderzocht. Vier energieleveranciers hebben een negatieve solvabiliteit. Het gaat hier om Fenor Energie, Gewoon Energie, VanHelder en Welkom Energie. Zes andere energieleveranciers, waartoe Anode Energie, EnergyZero, Enstroga, Green NL, Slim met Energie en Vrij op Naam behoren, hebben een positieve solvabiliteit hoewel deze erg laag is. Voor deze bedrijven geldt dat een klein verlies ze direct in problemen kunnen komen. De laatste groep energieleveranciers bevindt zich niet in de gevarenzone en bestaat uit De Vrije Energie Producent, Eneco, Engie, Nieuwe Energie Groep, SEPA Green Energy en Vattenfall. Deze leveranciers hebben een gemiddelde tot hoge solvabiliteit. Er zijn ook leveranciers die een uitstekende solvabiliteit hebben. Greenchoice heeft een solvabiliteit van boven de twintig procent.

De uitkomsten van het onderzoek dat de Vastelastenbond uitvoerde, verraste de oprichter van de consumentenorganisatie uit Eindhoven. ”De mogelijkheid dat er deze winter enkele energieleveranciers failliet gaan, is aanwezig. De kans dat een grote speler zoals Essent in de problemen komt, acht ik vrijwel nihil. Essent is namelijk onderdeel van een groot Europees concern”, zegt oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. ”Naast solvabiliteit is het inkoopbeleid van een energieleverancier belangrijk. Grote energieleveranciers kunnen het zich niet veroorloven om grote risico’s te lopen. Kleinere energieleveranciers die inkoopvoordeel willen behalen, kopen vaak risicovoller in. Dat wil zeggen dat deze partijen de energie die ze tegen een vast tarief hebben verkocht, nog moeten inkopen. Vaak gaat dat goed behalve als de energieprijzen sterk stijgen. Dat is nu dus het geval.”

Solvabiliteit energieleveranciers

Onderzoek solvabiliteit. Op basis van de laatst bekende jaarcijfers 2020 tenzij anders vermeld.
 

Overstap regelen

Voor het beoordelen van de solvabiliteit is gekeken naar de jaarrekeningen die de energieleveranciers hebben gedeponeerd bij de Kamer van koophandel. Met een lage solvabiliteit wordt bedoeld dat minder dan twintig procent van het balanstotaal is gefinancierd met eigen vermogen. Bij een lage solvabiliteit is een groot gedeelte van het bedrijf gefinancierd met geleend geld. De aflossing en rentekosten drukken zwaar op de financiële buffer (liquiditeit). Bij een negatief resultaat wordt het moeilijk om geld bij te lenen. Daarom kan een klein verlies er al voor zorgen dat een energieleverancier failliet gaat.

Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzocht de Vastelastenbond een groot aantal partijen. “Wij regelen jaarlijks automatisch de overstap van duizenden klanten naar verschillende energieleveranciers. Daarom is het voor ons belangrijk om te weten welke partijen solvabel zijn. We willen namelijk voorkomen dat we leden aanmelden bij een energieleverancier die een grote kans heeft om failliet te gaan”, stelt Wolfert. “Het is aan te raden om voor een maatschappij met een hoge solvabiliteit – of een grote marktspeler – te kiezen. Zo is de consument beter beschermd tegen een mogelijk faillissement.”
 

ACM komt in actie

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vraagt energieleveranciers deze week meer informatie te verschaffen over de leveringszekerheid voor de komende winter. De publieke toezichthouder kijkt naar energieleveranciers en vraagt om duidelijk inzicht in het inkoopbeleid. Daardoor wordt de leveringszekerheid van energiebedrijven gewaarborgd en worden consumenten niet de dupe van een energietekort. De Vastelastenbond hoopt dat dit een jaarlijks terugkerende procedure wordt.

Energieleveranciers die in de financiële problemen zitten, maken de grootste kans om in de winter failliet te gaan. Energiemaatschappijen hebben in de zomer veel voorschotbedragen kunnen incasseren, terwijl zij weinig stroom en gas hoefden te leveren. In de winterperiode zijn de voorschotbedragen gelijk, maar moeten leveranciers meer stroom en gas leveren. Deze energie moeten ze momenteel tegen torenhoge tarieven inkopen. Als een energieleverancier failliet gaat, blijft de leveringszekerheid gegarandeerd. Klanten komen dus niet zonder stroom of gas te zitten. Wel raken klanten een groot gedeelte kwijt van de voorschotten die ze hebben betaald. Daarnaast hebben consumenten geen recht meer op de tarieven en kortingen die ze hebben vastgelegd. Dit betekent dus dat klanten een nieuw contract moeten afsluiten tegen hogere tarieven. 

Onderzoek op basis van de laatst bekende jaarcijfers 2020 tenzij anders vermeld.

 Rectificatie eerdere tabel: We hebben in een eerder onderzoek de solvabiliteitscijfers van moedermaatschappij Innogy opgenomen. Essent heeft aangegeven dat we moeten kijken naar de jaarrekening van Essent N.V.. Essent N.V. (en daarmee ook energiedirect.nl ). Deze heeft een positieve solvabiliteit. Wij betreuren het misverstand dat is ontstaan en willen dat bij dezen graag rechtzetten.

------------------------------------------------------

Update 4-10-2021: Dit onderzoek werd gepubliceerd in: 

RTL NIEUWS: Wat als je energieleverancier failliet gaat?

Het Parool: Energiecrisis al gaande

Energiecrisis

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Roos Hundscheid

Innova, niet duidelijk met energierapport. Maandelijkse verbruik nota's (sinds kort) Komen niet overeen met je maandelijks grafieken op mijn Innova. Hele slechte zaak

Maandag 18 december 2023 12:04

john

kunnen jullie dit verouderde nieuws niet van internet verwijderen. Het is zo nutteloos om energietarieven en solvabiliteit van bedrijven uit 2021 0f 2022 naar voren te brengen. Heel internet staat vol ,met deze oude meuk
vriendelijke groet john

Maandag 28 augustus 2023 15:48

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 28 augustus 2023 16:28
We laten het staan, omdat het een belangrijke ontwikkeling in de energiemarkt laat zien. Daarnaast wordt ook vaak verwezen naar dit onderzoek dus dan is het fijn als mensen het na kunnen lezen.

Jan

Wat ik nog steeds vreemd vind in *energieland* , als fictief gezien een winkelketen of bank failliet zou gaan en overgenomen word door een andere winkelketen of bank, dan neemt de overnemende partij alle lusten en lasten over. Ik heb al 2 x een faillissement meegemaakt van resp. energie-direct (via vastenlastenbond) en Fenor energie 20-11-2021 Bij beiden had ik de laatste 2 maanden via incasso terug laten boeken zodat alleen energie-direct mij € 14,65 incl. BTW kostte. (dus niet de moeite de BTW terug te eisen) Fenor energie moest ik achteraf ruim € 220 nabetalen. Waarom deze overheid niet hetzelfde principe hanteert als bij banken etc. begrijp ik niet. Er zijn toch genoeg energiebedrijven die aanzienlijke winsten maken en daardoor hun klantenbestand "goedkoop" kunnen uitbreiden, veelal kleinere energiebedrijfjes waarvan de kosten bij overname in vergelijk staan tot reclamecampagnes, bonussen en/of affiliate-gelden. Om een duidelijk FICTIEF voorbeeld te geven, expert zou failliet gaan en coolblue neemt expert over, heb je dan artikelen op afbetaling open staan, dan zal je die aan coolblue als overnemende partij moeten voortzetten, daarentegen zal coolblue daarmee tevens garanties overnemen van gekochte artikelen bij expert. Bij faillissementen van banken en overnames door andere banken geld hetzelfde, tegoeden worden mee overgenomen en leningen/hypotheken gaan ook mee over. Een andere mogelijkheid zou zijn dat de overheid garant zou staan dat lopende contracten doorgang kunnen hebben, tenslotte hebben de (semi)overheden alles verkocht om zogenaamde marktwerking te creëren en daar in het verleden enorm aan verdient. Maar nogmaals de TIP, mocht jou energieleverancier failliet gaan, je kunt zelf tot maximaal 3 incasso's terug laten boeken bij jou bank, zodat negatieve geldschade beperkt blijft.

Maandag 15 mei 2023 23:44

Dolly

Ik ben via WeSwitch bij jullie terecht gekomen met en aanbod van Gewoonenergie met een vast contract voor 1 jaar. Ik zie in het aanbod niet of de verhoogde BTW er al in is opgenomen.??
Nieuw termijn per 1/1-23 aanbod bij v d Bron variabel. Aanbod Gewoonenergie vast is ook nog eens €50.00 hoger.
Wat te doen? Is vast voor een jaar wel verstandig? Ik zag in oudere berichten dat zij er ook niet zo goed voor stonden. Eenmaal een ondergang (van Welkom) is wel genoeg.

Woensdag 28 december 2022 15:56

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 29 december 2022 08:33
In ons aanbod wordt met de 21 procent gewerkt. Het bedrag dat je zag, is dus met 21 procent btw. Het voordeel van een vast contract is dat je weet waar je aan toe bent. Onze verwachting is dat de tarieven komend jaar verder gaan stijgen en dat merk je heel snel met een variabel contract (als je boven de limiet van het prijsplafond komt en daardoor de volle mep betaalt). Gewoon Energie is een betrouwbare partij. Als wij er geen vertrouwen in hadden, gingen we niet met hen in zee.

Meer info:
https://www.vastelastenbond.nl/blog/dit-betaal-je-voor-je-variabele-energietarieven-in-2023/
https://www.vastelastenbond.nl/energie-vanzelf-geregeld/ (onderaan de pagina staat een FAQ rubriek)

Ria

Ik ben vorige week gebeld door gaslichtcollectief. Zij zeggen dat het beter is over te stappen van Engie naar DGB. Ik heb een vast contract tot aug '24.
Gaslichtcollectief zegt dat Engie onstabiel is.
Wat is jullie advies?

Donderdag 03 november 2022 13:36

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 03 november 2022 13:39
Kunt u het contract naar ons toesturen zodat wij het kunnen bestuderen? U kunt ons ook in de ochtend bellen en dan kijkt onze klantenservice naar andere mogelijkheden.

JW

Onduidelijk of United Consumers nu onderdeel is van ENGIE of dat er slechts sprake is van een samenwerkingsverband? Hoe zit dat?

Woensdag 02 november 2022 08:19

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 02 november 2022 08:24
UnitedConsumers Energie heeft voor de energie-inkoop een duurzame relatie met ENGIE. In Nederland is ENGIE een van de grootste producenten van energie.

Joke

Waarom zijn jullie geen fan van energiebedrijven met dynamische tarieven? Ik ken veel mensen die bij Easy Energy zijn, allen supertevreden. Ik heb mij er goed in verdiept, maar een bedrijf met dynamische tarieven lijkt mij minder geschikt als je zonnepanelen hebt. Ze salderen per uur, je krijgt het volledige bedrag terug, maar als je meer teruglevert dan verbruikt, dan ontvang je daar het kale tarief. Echter, op de uren dat de zon volop schijnt dalen de tarieven fors, dus krijg je minder uitbetaald. Samengevat: "als je zonnepanelen hebt, ga dan naar een regulier energiebedrijf, tenminste zolang de saldering nog 100% is".

Dinsdag 25 oktober 2022 20:00

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 26 oktober 2022 08:37
Een energiebedrijf met dynamische tarieven kan interessant zijn als je er - net zoals u - goed in verdiept. Niet iedereen heeft er echter trek in om op geselecteerde tijden de was te draaien omdat dit goedkoper is. Daarnaast is er nog de kwestie met de zonnepanelen. Onze missie is om onze klanten te ontzorgen door hun energiecontract onder onze hoede te nemen. Als we hen overzetten naar een contract waarbij ze zelf continue de energietarieven in de gaten moeten houden, is dat geen ontzorging (mensen moeten zelf constant in de gaten houden wanneer de energie het meest voordelig is).

Marco

Wat fijn om te horen dat jullie werken aan een nieuw solvabiliteitsonderzoek. Enig idee wanneer deze gepubliceerd zal gaan worden? Groetjes Marco

Maandag 17 oktober 2022 09:39

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 17 oktober 2022 10:45
Nee nog niet! U leest het als het af is.

Marco

Is er al meer bekend over hoe Budget Energie er nu voor staat aangezien de jaarcijfers niet actueel waren. Hebben zij solvabiliteitsprobleem?

Maandag 10 oktober 2022 20:40

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 17 oktober 2022 09:00
We werken aan een nieuw solvabiliteitsonderzoek!

Ton

Solvabiliteit zou je maandelijks van iedere leverancier moeten kunnen inzien. Zeker de acm. Het gaat om inkoop en verkoop van energie en daar zit marge tussen voor de administratie etc..
Vaste contracten zijn voor leverancier een risk nu ivm grote prijs veranderingen. Hierdoor kunnen langlopende kontracten meer risk opleveren vorr alle partijen. Niemand zit op failliete partij te wachten.
Dat levert altijd een verliezende kant op.

Energy rekening is grootste deel gas verwarmen. En daarvan een groot deel gebruikers afhankelijk gebruik. Iedereen is meer bewust van eigen energie gebruik door deze situatie in energieland.

Woensdag 31 augustus 2022 19:00

A. van Ark

Zeer opmerkelijk dat Gewoon Energie niet solvabel lijkt en de Vaste lastenbond mij aan deze energieleverancier heeft gekoppeld.

Beste meneer van Ark,

Goed nieuws! We hebben een energiecontract voor je geregeld met vaste tarieven voor 1 jaar per 03-09-2022. Je stapt over naar Gewoon Energie op adres XXXXXXXXXXX

Op 1 juli maakten energieleveranciers hun nieuwe tarieven bekend en deze vielen opnieuw veel hoger uit. De energietarieven blijven op dit moment stijgen en de verwachting is dat de tarieven dit jaar verder door zullen stijgen. De afgelopen periode zijn er geen vaste contracten op de markt gebracht. Daarom is de Vastelastenbond in actie gekomen om een aanbod voor 1 jaar vast tot stand te brengen.

Zeer opmerkelijk deze keuze, graag een toelichting.

Zondag 28 augustus 2022 08:15

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 29 augustus 2022 08:51
Dank voor uw vraag. we hebben op onze website - en in onze mailings - meerdere malen toelichting gegeven op onze keuze voor Gewoon Energie. Gewoon Energie maakt onderdeel uit van Innova. Dat energiebedrijf kwam minder goed uit de bus in ons solvabiliteitsonderzoek (jaarcijfers 2019) maar heeft een enorme groei doorgemaakt. Voordat we met Gewoon Energie in zee gingen, hebben we inzage gekregen in de financiën van dit energiebedrijf. Innova Energie maakte in 2021 winst en heeft een positieve solvabiliteit. Door de economische groei die Innova laat zien, hebben we alle vertrouwen in deze onderneming. De transparantie van Gewoon Energie heeft ons ervan overtuigd dat dit een betrouwbare partner is. Als wij er geen vertrouwen in hadden, gingen we niet met deze partij in zee.

Wilt u meer weten over de besluitvorming dan raden we aan om deze podcast te beluisteren. Onze directeur gaat dieper op deze vraag in:
https://www.vastelastenbond.nl/blog/podcast-beantwoordt-alle-vragen-over-de-deal-met-gewoon-energie-tarieven-overstapdata-en-solvabiliteit-uitgelicht/

P. Karel

Geachte,
Electriciteit en gas btw gaat per 1 juli 2022 naar 9%. Hoe moet ik deze “algemene” term vertalen?
Btw van kWh en m3 is duidelijk maar gaat dit ook gelden voor btw van leveringskosten, netwerk kosten en niet te vergeten de VEB, vermindering energiebelasting? Wanneer de laatste ook naar 9% gaat is de impact maar gering…..
Mvgr.

Zondag 08 mei 2022 08:52

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 13 mei 2022 16:08
Bedankt voor deze interessante vraag! We hebben een blog geschreven waarin we uw vraag beantwoorden. https://www.vastelastenbond.nl/blog/veranderingen-energierekening-vanaf-1-juli/

Marloes

Goede middag,

Weten jullie hoe de solvabiliteit van Hezelaer Energy is?

MvG Marloes

Vrijdag 08 april 2022 15:34

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 08 april 2022 16:38
Goedemiddag,

Helaas beschikken wij niet over deze gegevens van deze partij. We kunnen jou hier niet bij helpen.

Ronald Spaans

Ik ben bij Hollandsstroom. Hoe staat die er voor?

Donderdag 07 april 2022 14:18

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 07 april 2022 14:31
Wij hebben helaas geen informatie over de financiële status van Hollandstroom. Helaas moeten we je dus een antwoord schuldig blijven.

Raisa

Hoe betrouwbaar is dit? Sepa green staat hier op oké maar ik was juist op tijd overgestapt. Sepa green ging wel failliet. Hoe staat het er nu voor met de energiebedrijven die nog meedoen? Bij wie zit je anno maart 2022 veilig als klant? Ga ik mijn overschot aan voorschot wel terugkrijgen eind juli dit jaar? Of gaan ze toch nog over de kop? Ik zit wel bij een van de grotere bedrijven maar wat zegt dat nog?

Zaterdag 19 maart 2022 13:19

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 21 maart 2022 10:24
Het onderzoek is zeker betrouwbaar. Het faillissement van Sepa Green Energy kwam voort uit het feit dat de partij (Energie I&V) waar dit energiebedrijf zijn energie inkocht failliet ging. Dat was niet te voorzien. Partijen die er goed voorstaan en waar je gemakkelijk naar kunt overstappen, zijn Essent, Energiedirect, Engie, UnitedConsumers, Oxxio en Coolblue. Toezichthouder ACM voert voortaan ook solvabiliteitsonderzoek uit: https://www.acm.nl/nl/publicaties/acm-doet-extra-onderzoek-naar-financiele-weerbaarheid-energieleveranciers

Petra

Wat is de solvabiliteit van CoolBlue Energie?

Woensdag 09 maart 2022 18:07

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 10 maart 2022 09:27
Goedemorgen! De solvabiliteit van CoolBlue Energie is goed.

Jootje

Hoe is de solvabiliteit van VandeBron? Indien ze failliet zou gaan, gaat Essent dan voor de klanten met haar dochteronderneming met dezelfde prijzen verder of ben je dan ook de sjaak, zoals bij Welkom, net wie het afkoopt.

Dinsdag 01 maart 2022 15:37

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 07 maart 2022 11:02
Goedemorgen! VandeBron is net als Essent/Energiedirect onderdeel van E.On Group. Als zij failliet zouden gaan (kleine kans), gaan we ervan uit dat dezelfde prijzen worden gehanteerd.

En we zagen laatst dit: https://www.acm.nl/nl/publicaties/energiedirect-en-vandebron-energie-mogen-bij-een-restverdeling-hun-aandeel-kleinverbruikers-elektriciteit-overdragen-aan-essent-retail-energie

margreet wind

waarom staat Zondergas er niet bij? Hoe staat die ervoor?

Dinsdag 01 maart 2022 15:08

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 02 maart 2022 08:40
Hoi Margreet,
we hebben destijds alleen energieleveranciers meegenomen waarvan de cijfers op dat moment beschikbaar waren. (gedeponeerd bij KVK). Niet alle energieleveranciers van Nederland zijn meegenomen in het onderzoek.

Leo

Waarom staat Pure Energie niet op de lijst vermeld?
De lijst lijkt me nogal incompleet.

Dinsdag 01 maart 2022 08:02

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 01 maart 2022 12:22
Beste Leo, bedankt voor je reactie! We hebben destijds alleen energieleveranciers meegenomen waarvan de cijfers op dat moment beschikbaar waren (gedeponeerd bij KVK). Niet alle energieleveranciers van Nederland zijn dus meegenomen in het onderzoek.

Fon Spieringhs

Ik lees weinig informatie over Budget Energie…
Is dit een betrouwbare, goede energieleverancier?
Ben via de consumentenbond, hun Energiecollectief, hierbij terecht gekomen, vind het vreemd dat zo’n Consumentenbond zomaar in zee zou gaan met onbekwame, met negatieve solvabiliteit, leveranciers?

Maandag 28 februari 2022 21:32

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 01 maart 2022 12:23
Goedemiddag Fons,
Budget Energie is een betrouwbare partij. Samen met NLE zijn zij onderdeel van de Nuts Groep. Je hoeft je geen zorgen te maken over deze partij.

Heijmans

In de lijst hierboven staat Budget Energie niet vermeld.
Graag zou ik vernemen wat hun solvabiliteit is.

Dinsdag 14 december 2021 17:37

Rané

uw Solvabiliteit energieleveranciers overzicht bovenaan: kunt u alle weblinks van die bedrijven van hun site erop vermelden. ik merk dat ik er paar niet kan vinden. dank.

Zondag 21 november 2021 23:23

Jeanette

Ik wordt steeds gebeld om over te stappen v budget energie vast tarief naar inova. Anders gaat nle t overnemen bij faillissemen en betaal ik meer dan t dubbele! Is dit zo? Staat budget energie er ook zo slecht voor?

Maandag 15 november 2021 14:09

Hennie

Wij zijn ook “slachtoffer” van Welkom Energie en overgenomen door Eneco tegen een erg hoog tarief .
Ik kijk naar voordeliger mogelijkheden.
Kunt u wat meer vertellen over ANWB energie die dynamische tarieven hanteert. Met een dagelijks opzegbaar contract. Is dat wellicht een goede keuze.?

Maandag 15 november 2021 10:48

Rané

Pure energie, groen of rood?

ik moet vergelijken welke nu te nemen, wat een gedoe. Ik wil niet weer geld verliezen.
Zo'n lijst zou iedere jaar verplicht moeten zijn voordat klanten een contract aangaan, we hebben teveel te verliezen.

Ben ook de jojo door Welkom Energie en o wat doet Eneco moeilijk om mijn contract te ontbinden, ze willen zelfs verlengen zonder mijn toestemming met hoge tarieven waar ik een hartaanval van krijg, zoveel stress.

Donderdag 11 november 2021 23:42

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 12 november 2021 15:34
Hoi Rané,

Er gebeurt veel op het moment. Variabele tarieven zijn op dit moment niet bij alle leveranciers een verstandige keuze. Neem even contact op met de klantenservice. We bieden onze klanten een tussentijdse oplossing aan. Dan regelen we nu een energiecontract voor je. Zodra de tarieven dan dalen nemen we contact op en switchen we je weer. Dat is op dit moment het verstandigste om te doen. Bel je ons even? Dan kijken we samen naar de opties.

John

Is er meer informatie bekend over Frank Energie?

Woensdag 10 november 2021 13:50

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 12 november 2021 15:56
Hoi John,

We krijgen veel vragen over Frank Energie. We hebben geen onderzoek gedaan naar de solvabiliteit van Frank Energie. Ze werken op een andere manier, namelijk met dagprijzen. Daar zijn wij echter niet zo'n fan van.

Wil je meer informatie, neem dan even contact met ons op via 040-7200200.

AD konings

Zijn er gegevens bekend m.b.t. Innova inzake solvabiliteit enzo.

Maandag 08 november 2021 13:44

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 12 november 2021 15:58
Beste Ad,

Innova Energie is onderdeel van Gewoon Energie. Deze leverancier staat er qua solvabiliteit niet al te best voor. Ons advies wanneer je je maandbedrag als spaarpotje gebruikt: pas je voorschot aan naar het bedrag dat past bij je verbruik.

Heb je meer vragen, dan kun je gerust even contact met ons opnemen via 040-7200200. Ze kunnen je alles over de huidige situatie op de energiemarkt vertellen.

Groet, De Vastelastenbond

V.T.J. Bakker

Hoe zit het met Oxxio? Waar vallen die onder?

Woensdag 03 november 2021 17:50

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 12 november 2021 15:55
Beste meneer Bakker,

Oxxio valt onder een grotere moedermaatschappij Eneco. Ze zijn een van de grote spelers in de energiemarkt. Sterker nog ze hebben onlangs het klantenbestand van Welkom Energie overgenomen. Dit berkachtigt het marktaandeel.

Milou

Hebben jullie cijfers kunnen vinden van Easy Energy of Pure Energy? Die laatste stond er in 2018 nog goed voor, maar ik kan van dit jaar van beiden niets vinden.
We hebben zojuist van Welkom Energie te horen gekregen dat we vanaf 1 november automatisch over zullen gaan op Eneco, maar die staat er gemiddeld voor qua score op groene energie. Om net zo'n gedoe te voorkomen als nu met Welkom Energie ben ik benieuwd hoe de groene leveranciers het doen qua solvabiliteit. Bedankt!

Woensdag 27 oktober 2021 21:12

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 12 november 2021 16:00
Beste,

Een groene energieleverancier die er goed voor staat is Greenchoice. Ze hebben op het moment redelijke (alle energieprijzen zijn hoog) tarieven. Vandebron is ook een groene partij, maar heeft onlangs aangekondigd dat ze eerder variabele tarieven moeten laten ingaan, dus daar zal onze keuze niet naar uit gaan bij het kiezen van een nieuwe leverancier.

Ditske

Door wie word dgb overgenomen als ze failliet gaan zoals word gesuggereerd door united custumors?

Woensdag 27 oktober 2021 18:51

Henny

Goedemorgen,
Aantal mnd geleden een bedrag van 750. Euro terug gekregen nav mijn verbruik. Gekozen om het zelfde tarief te blijven betalen. 139 euro. Nu een 1 jaar vast voorstel ontvangen van Budget Energie van 188 euro. Wat is wijsheid?

Bvd
Henny

Dinsdag 19 oktober 2021 07:42

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 19 oktober 2021 17:47
Beste,
Het is altijd verstandig om naar de bijbehorende energietarieven te kijken. Dat zégt uiteindelijk wat je betaald. Een voorschotbedrag is geen goede indicatie. Als je wil kan de klantenservice beiden aanbiedingen even voor je naast elkaar leggen, zodat je een weloverwogen keuze kan maken!\

Elisa

Beetje jammer dat je bij Fenor maar 1x in de 6 maanden je voorschotbedrag mag verlagen met max. 10%.

Maandag 18 oktober 2021 19:19

Martijn

heeft Welkom energie al gereageerd op het onderzoek? Ik ben wel benieuwd hoe ze reageren. Mijn levering start binnenkort bij hen.

Dinsdag 12 oktober 2021 11:02

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 19 oktober 2021 17:46
Hoi Martijn,
Welkom Energie heeft nog niet gereageerd. Ze worden waarschijnlijk onderdeel van Eneco. Zie ook de laatste nieuwsberichten over energie. Leveringszekerheid is op deze manier gewaarborgd.

Johan

Ben dit jaar overgegaan naar Fenor, jullie hebben dit voor mij geregeld. Via jullie overstapservice.
Hoe verklaren jullie deze stap en wie draagt het mogelijk grote financiële risico als Fenor inderdaad failliet gaat? Of valt het risico voor faillissement mee?

Maandag 11 oktober 2021 18:55

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 12 oktober 2021 10:44
Hallo Johan,

Bij een faillissement is het in Nederland goed geregeld dat je wordt ondergebracht bij een andere leverancier. Je kan nu tijdelijk je voorschot verlagen. De afgelopen maanden heb je namelijk meer betaalt dan je verbruikt. Fenor geeft zelf aan de zaken op orde te hebben. Wij adviseren onze achterban om het voorschot bedrag te verlagen.

Hans van de Watering

Wat ben ik blij dat ik al bijna 20 jaar bij Greenchoice zit. Altijd goed tarief, altijd groene energie en altijd goede klantenservice.
Ik ben ook blij dat ik me als belegger in Greenchoice (via Meewind) ook geen zorgen hoef te maken dat mijn pensioen ineens minder waard wordt. Want met een sterk eigen vermogen is Greenchoice financieel ook goed voor me bezig.
Dankjewel goede mensen!

Zaterdag 09 oktober 2021 21:04

Rianne

Top artikel, dankjewel!

Weet je iets over Naked Energy? Vorig jaar was die negatief, maar zie die er nu niet tussen staan.

Donderdag 07 oktober 2021 23:28

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 12 oktober 2021 10:48
Hier hebben we geen recente cijfers van kunnen vinden. Vandaar dat we hem niet meegenomen hebben in deze lijst.

paul

Ik zie nergens nog bij energie vergelijkers de naam van united consumers staan . weet iemand hoe het daarmee is gesteld....

Dinsdag 05 oktober 2021 10:24

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 12 oktober 2021 10:48
United Consumers valt onder Engie. Ze hadden de afgelopen jaren een goede solvabiliteit.

Cris

Hoe zit het met Van de Bron? Die kwam in een bericht van de Consumentenbond van 2019 wel voor in de lijst van bedrijven met problemen maar mis ik nu in de lijst.

Dinsdag 05 oktober 2021 08:33

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 05 oktober 2021 14:08
Vandebron B.V. valt sinds 2020 onder Essent. Essent N.V. heeft een positieve solvabiliteit.

Nick

Hoe zit het met HVC?

Maandag 04 oktober 2021 19:19

Paul

Hoe is de solvabiliteit van Budget energie ?

Maandag 04 oktober 2021 08:03

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 04 oktober 2021 14:18
Hallo Paul,

Budget Energie is onderdeel van een grotere organisatie namelijk NutsServices. Hier zijn geen actuele jaarcijfers van bekend. Volgens de laatste in 2018 hebben ze eveneens een negatieve solvabiliteit.

Rebecca

ik mis wel een stuk of 20 andere leveranciers. En we zitten nu eind 2021 ben je niet een beetje met bangmakerij bezig?

Vrijdag 01 oktober 2021 16:39

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 04 oktober 2021 14:15
Beste Rebecca, In Nederland is het juist heel goed geregeld. Als er een leverancier failliet gaat is het goed geregeld en worden de klanten automatisch ondergebracht bij een andere leverancier.
https://www.vastelastenbond.nl/blog/energieleverancier-failliet/

Leveranciers leveren in september altijd de jaarcijfers aan van het jaar daarvoor. De cijfers van 2021 zullen in sept 2022 beschikbaar zijn We zien in de cijfers van 2018, 2019 en 2020 een groter solvabiliteitsprobleem ontstaan.

Dit is niet het hele verhaal. Het geeft een indicatie, maar zegt niet alles. Het hangt ook af van het inkoopbeleid. We adviseren mensen die bij een kleinere maatschappij zitten én een maandelijks hoog voorschot hebben, deze te verlagen.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De gasprijst stijgt. Hoe speel je daar het beste op in? Deze FAQ geeft antwoord!

De gasprijzen stijgen: kies je voor een ‘duur’ jaarcontract of ‘stabiel’ meerjarencontract?

Maandag 27 september 2021 12:16

‌ De Nederlandse gasvoorraad is behoorlijk laag en door deze schaarste krijgen we met prijsstijgingen te maken. Zo gaat de belasting op aardgas vanaf 1 januari 2022 met twee eurocent per kubieke...

Lees meer
Energieleverancier failliet? Hoe weet je dat en wat moet je doen als je energieleverancier failliet gaat?

Energieleverancier failliet?

Woensdag 29 september 2021 10:55

‌Er gebeurt veel in de energiemarkt. De Vastelastenbond ontvangt veel vragen over mogelijke faillissementen van energieleveranciers. Hoe weet je of jouw energieleverancier failliet kan gaan? En ...

Lees meer
De waarde van een woning stijgt als er geïsoleerd wordt en nog meer energiebesparende maatregelen doorgevoerd worden.

Duurzame huizen verkopen sneller

Dinsdag 05 oktober 2021 08:38

‌Uit onderzoek van makelaarsvereniging NVM blijkt dat je je huis sneller verkoopt als je je woning verduurzaamt. Isolatie en de plaatsing van HR++ glas vallen goed in de smaak bij potentiële kop...

Lees meer
Stijgende gasprijzen zorgen voor hogere vaste lasten. De Vastelastenbond helpt je de laagste prijs voor je vaste lasten te vinden.

Kleine energiemaatschappijen stevenen vol gas op faillissement af

Dinsdag 28 september 2021 08:39

  Niet alleen Nederlandse huishoudens zijn de dupe van stijgende gasprijzen. Ook kleinere energiemaatschappijen krijgen het zwaar door de prijsstijging en enkele organisaties staan op omvallen. D...

Lees meer