“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Energierekening

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Door over te stappen van energieleverancier

Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

€360,- p.j

Meer informatie

Deze energieleveranciers kampen met solvabiliteitsproblemen

Vrijdag 01 oktober 2021 06:26Margot Boesveld
Deze unieke situatie is in het 17,5 jarig bestaan van de Vastelastenbond nog niet voorgekomen.

Deze unieke situatie is in het 17,5 jarig bestaan van de Vastelastenbond nog niet voorgekomen.

Laatste Update 5-10-2021 12.57 uur

Stijgende energietarieven zorgen voor problemen bij energieleveranciers met weinig financiële buffers. Vooral kleine energiemaatschappijen hebben het moeilijk. De kans bestaat dat deze bedrijven, net als concullega’s uit Engeland en België, failliet gaan. De Vastelastenbond deed onderzoek naar de solvabiliteit van verschillende Nederlandse energieleveranciers.

Solvabiliteitsproblemen energieleveranciers

De solvabiliteit van negentien energiemaatschappijen werd onderzocht. Vier energieleveranciers hebben een negatieve solvabiliteit. Het gaat hier om Fenor Energie, Gewoon Energie, VanHelder en Welkom Energie. Zes andere energieleveranciers, waartoe Anode Energie, EnergyZero, Enstroga, Green NL, Slim met Energie en Vrij op Naam behoren, hebben een positieve solvabiliteit hoewel deze erg laag is. Voor deze bedrijven geldt dat een klein verlies ze direct in problemen kunnen komen. De laatste groep energieleveranciers bevindt zich niet in de gevarenzone en bestaat uit De Vrije Energie Producent, Eneco, Engie, Nieuwe Energie Groep, SEPA Green Energy en Vattenfall. Deze leveranciers hebben een gemiddelde tot hoge solvabiliteit. Er zijn ook leveranciers die een uitstekende solvabiliteit hebben. Greenchoice heeft een solvabiliteit van boven de twintig procent.

De uitkomsten van het onderzoek dat de Vastelastenbond uitvoerde, verraste de oprichter van de consumentenorganisatie uit Eindhoven. ”De mogelijkheid dat er deze winter enkele energieleveranciers failliet gaan, is aanwezig. De kans dat een grote speler zoals Essent in de problemen komt, acht ik vrijwel nihil. Essent is namelijk onderdeel van een groot Europees concern”, zegt oprichter Dirk-Jan Wolfert van Vereniging de Vastelastenbond. ”Naast solvabiliteit is het inkoopbeleid van een energieleverancier belangrijk. Grote energieleveranciers kunnen het zich niet veroorloven om grote risico’s te lopen. Kleinere energieleveranciers die inkoopvoordeel willen behalen, kopen vaak risicovoller in. Dat wil zeggen dat deze partijen de energie die ze tegen een vast tarief hebben verkocht, nog moeten inkopen. Vaak gaat dat goed behalve als de energieprijzen sterk stijgen. Dat is nu dus het geval.”

Solvabiliteit energieleveranciers

Onderzoek solvabiliteit. Op basis van de laatst bekende jaarcijfers 2020 tenzij anders vermeld.

*Rectificatie eerdere tabel: We hebben in een eerder onderzoek de solvabiliteitscijfers van moedermaatschappij Innogy opgenomen. We zijn er door Essent op gewezen dat we moeten kijken naar de jaarrekening van Essent N.V.. Essent N.V. (en daarmee ook energiedirect.nl) heeft een positieve solvabiliteit. Wij betreuren het misverstand dat is ontstaan en willen dat bij deze graag recht zetten.  

Overstap regelen

Voor het beoordelen van de solvabiliteit is gekeken naar de jaarrekeningen die de energieleveranciers hebben gedeponeerd bij de Kamer van koophandel. Met een lage solvabiliteit wordt bedoeld dat minder dan twintig procent van het balanstotaal is gefinancierd met eigen vermogen. Bij een lage solvabiliteit is een groot gedeelte van het bedrijf gefinancierd met geleend geld. De aflossing en rentekosten drukken zwaar op de financiële buffer (liquiditeit). Bij een negatief resultaat wordt het moeilijk om geld bij te lenen. Daarom kan een klein verlies er al voor zorgen dat een energieleverancier failliet gaat.

Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzocht de Vastelastenbond een groot aantal partijen. “Wij regelen jaarlijks automatisch de overstap van duizenden klanten naar verschillende energieleveranciers. Daarom is het voor ons belangrijk om te weten welke partijen solvabel zijn. We willen namelijk voorkomen dat we leden aanmelden bij een energieleverancier die een grote kans heeft om failliet te gaan”, stelt Wolfert. “Het is aan te raden om voor een maatschappij met een hoge solvabiliteit – of een grote marktspeler – te kiezen. Zo is de consument beter beschermd tegen een mogelijk faillissement.”
 

ACM komt in actie

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vraagt energieleveranciers deze week meer informatie te verschaffen over de leveringszekerheid voor de komende winter. De publieke toezichthouder kijkt naar energieleveranciers en vraagt om duidelijk inzicht in het inkoopbeleid. Daardoor wordt de leveringszekerheid van energiebedrijven gewaarborgd en worden consumenten niet de dupe van een energietekort. De Vastelastenbond hoopt dat dit een jaarlijks terugkerende procedure wordt.

Energieleveranciers die in de financiële problemen zitten, maken de grootste kans om in de winter failliet te gaan. Energiemaatschappijen hebben in de zomer veel voorschotbedragen kunnen incasseren, terwijl zij weinig stroom en gas hoefden te leveren. In de winterperiode zijn de voorschotbedragen gelijk, maar moeten leveranciers meer stroom en gas leveren. Deze energie moeten ze momenteel tegen torenhoge tarieven inkopen. Als een energieleverancier failliet gaat, blijft de leveringszekerheid gegarandeerd. Klanten komen dus niet zonder stroom of gas te zitten. Wel raken klanten een groot gedeelte kwijt van de voorschotten die ze hebben betaald. Daarnaast hebben consumenten geen recht meer op de tarieven en kortingen die ze hebben vastgelegd. Dit betekent dus dat klanten een nieuw contract moeten afsluiten tegen hogere tarieven. 

Onderzoek op basis van de laatst bekende jaarcijfers 2020 tenzij anders vermeld.

 Rectificatie eerdere tabel: We hebben in een eerder onderzoek de solvabiliteitscijfers van moedermaatschappij Innogy opgenomen. We zijn er door Essent op gewezen dat we moeten kijken naar de jaarrekening van Essent N.V.. Essent N.V. (en daarmee ook energiedirect.nl ) heeft een positieve solvabiliteit. Wij betreuren het misverstand dat is ontstaan en willen dat bij deze graag recht zetten.

------------------------------------------------------

Update 4-10-2021: Dit onderzoek werd gepubliceerd in: 

RTL NIEUWS: Wat als je energieleverancier failliet gaat?

Het Parool: Energiecrisis al gaande

Energiecrisis

Deel dit artikel
Energie Vanzelf geregeld Energie Vanzelf geregeld

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurd in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Martijn

heeft Welkom energie al gereageerd op het onderzoek? Ik ben wel benieuwd hoe ze reageren. Mijn levering start binnenkort bij hen.

Dinsdag 12 oktober 2021 11:02

Johan

Ben dit jaar overgegaan naar Fenor, jullie hebben dit voor mij geregeld. Via jullie overstapservice.
Hoe verklaren jullie deze stap en wie draagt het mogelijk grote financiële risico als Fenor inderdaad failliet gaat? Of valt het risico voor faillissement mee?

Maandag 11 oktober 2021 18:55

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 12 oktober 2021 10:44
Hallo Johan,

Bij een faillissement is het in Nederland goed geregeld dat je wordt ondergebracht bij een andere leverancier. Je kan nu tijdelijk je voorschot verlagen. De afgelopen maanden heb je namelijk meer betaalt dan je verbruikt. Fenor geeft zelf aan de zaken op orde te hebben. Wij adviseren onze achterban om het voorschot bedrag te verlagen.

Hans van de Watering

Wat ben ik blij dat ik al bijna 20 jaar bij Greenchoice zit. Altijd goed tarief, altijd groene energie en altijd goede klantenservice.
Ik ben ook blij dat ik me als belegger in Greenchoice (via Meewind) ook geen zorgen hoef te maken dat mijn pensioen ineens minder waard wordt. Want met een sterk eigen vermogen is Greenchoice financieel ook goed voor me bezig.
Dankjewel goede mensen!

Zaterdag 09 oktober 2021 21:04

Rianne

Top artikel, dankjewel!

Weet je iets over Naked Energy? Vorig jaar was die negatief, maar zie die er nu niet tussen staan.

Donderdag 07 oktober 2021 23:28

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 12 oktober 2021 10:48
Hier hebben we geen recente cijfers van kunnen vinden. Vandaar dat we hem niet meegenomen hebben in deze lijst.

paul

Ik zie nergens nog bij energie vergelijkers de naam van united consumers staan . weet iemand hoe het daarmee is gesteld....

Dinsdag 05 oktober 2021 10:24

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 12 oktober 2021 10:48
United Consumers valt onder Engie. Ze hadden de afgelopen jaren een goede solvabiliteit.

Cris

Hoe zit het met Van de Bron? Die kwam in een bericht van de Consumentenbond van 2019 wel voor in de lijst van bedrijven met problemen maar mis ik nu in de lijst.

Dinsdag 05 oktober 2021 08:33

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 05 oktober 2021 14:08
Vandebron B.V. valt sinds 2020 onder Essent. Essent N.V. heeft een positieve solvabiliteit.

Nick

Hoe zit het met HVC?

Maandag 04 oktober 2021 19:19

Paul

Hoe is de solvabiliteit van Budget energie ?

Maandag 04 oktober 2021 08:03

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 04 oktober 2021 14:18
Hallo Paul,

Budget Energie is onderdeel van een grotere organisatie namelijk NutsServices. Hier zijn geen actuele jaarcijfers van bekend. Volgens de laatste in 2018 hebben ze eveneens een negatieve solvabiliteit.

Rebecca

ik mis wel een stuk of 20 andere leveranciers. En we zitten nu eind 2021 ben je niet een beetje met bangmakerij bezig?

Vrijdag 01 oktober 2021 16:39

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 04 oktober 2021 14:15
Beste Rebecca, In Nederland is het juist heel goed geregeld. Als er een leverancier failliet gaat is het goed geregeld en worden de klanten automatisch ondergebracht bij een andere leverancier.
https://www.vastelastenbond.nl/blog/energieleverancier-failliet/

Leveranciers leveren in september altijd de jaarcijfers aan van het jaar daarvoor. De cijfers van 2021 zullen in sept 2022 beschikbaar zijn We zien in de cijfers van 2018, 2019 en 2020 een groter solvabiliteitsprobleem ontstaan.

Dit is niet het hele verhaal. Het geeft een indicatie, maar zegt niet alles. Het hangt ook af van het inkoopbeleid. We adviseren mensen die bij een kleinere maatschappij zitten én een maandelijks hoog voorschot hebben, deze te verlagen.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De gasprijst stijgt. Hoe speel je daar het beste op in? Deze FAQ geeft antwoord!

De gasprijzen stijgen: kies je voor een ‘duur’ jaarcontract of ‘stabiel’ meerjarencontract?

Maandag 27 september 2021 12:16

‌ De Nederlandse gasvoorraad is behoorlijk laag en door deze schaarste krijgen we met prijsstijgingen te maken. Zo gaat de belasting op aardgas vanaf 1 januari 2022 met twee eurocent per kubieke...

Lees meer
Energieleverancier failliet? Hoe weet je dat en wat moet je doen als je energieleverancier failliet gaat?

Energieleverancier failliet?

Woensdag 29 september 2021 10:55

‌Er gebeurt veel in de energiemarkt. De Vastelastenbond ontvangt veel vragen over mogelijke faillissementen van energieleveranciers. Hoe weet je of jouw energieleverancier failliet kan gaan? En ...

Lees meer
De waarde van een woning stijgt als er geïsoleerd wordt en nog meer energiebesparende maatregelen doorgevoerd worden.

Duurzame huizen verkopen sneller

Dinsdag 05 oktober 2021 08:38

‌Uit onderzoek van makelaarsvereniging NVM blijkt dat je je huis sneller verkoopt als je je woning verduurzaamt. Isolatie en de plaatsing van HR++ glas vallen goed in de smaak bij potentiële kop...

Lees meer
Stijgende gasprijzen zorgen voor hogere vaste lasten. De Vastelastenbond helpt je de laagste prijs voor je vaste lasten te vinden.

Kleine energiemaatschappijen stevenen vol gas op faillissement af

Dinsdag 28 september 2021 08:39

  Niet alleen Nederlandse huishoudens zijn de dupe van stijgende gasprijzen. Ook kleinere energiemaatschappijen krijgen het zwaar door de prijsstijging en enkele organisaties staan op omvallen. D...

Lees meer
Cookies?

Wij gebruiken cookies.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruikt de Vastelastenbond cookies. We zetten functionele en analytische cookies in om onze website goed te laten werken.

Privacy en cookiebeleid

Accepteer alle cookies