Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Informatieverstrekking grijze stroom na feedback ACM op stoom

Woensdag 17 november 2021 09:09Frank van de Ven
Energiebedrijven houden zich aan de afspraak om de herkomst van grijze energie te vermelden. Ook de plaatsing van het sinds dit jaar verplichte stroometiket gebeurt volgens de regels.

Energiebedrijven houden zich aan de afspraak om de herkomst van grijze energie te vermelden. Ook de plaatsing van het sinds dit jaar verplichte stroometiket gebeurt volgens de regels.

De meeste berichtgeving op het gebied van energie is niet zo rooskleurig, want van explosieve prijsstijgingen en ingetrokken leveringsvergunningen wordt niemand vrolijk. Gelukkig valt er ook positief nieuws te melden! Zo geven energiebedrijven duidelijk aan wat de herkomst van grijze stroom is. Ook de informatieverschaffing op stroometiketten is dik in orde, meldt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).
 

Grijze stroom

Jaarlijks controleert de ACM het stroometiket. Dit etiket geeft inzicht in de herkomst van duurzame energiebronnen. Dit jaar werd vooral gekeken of de herkomst van grijze stroom op de juiste manier onder de aandacht werd gebracht.


Energiebedrijven

Uit de controlerondes bleek dat van de 66 vergunninghouders er twee de herkomst van grijze stroom niet goed genoeg hadden onderbouwd. De ACM heeft deze energiebedrijven hierop aangesproken. Het werd daarna netjes opgelost.
 

Stroometiket

De ACM controleerde ook of energieleveranciers die stroom verkopen aan consumenten het verplichte stroometiket voor 1 mei op hun website plaatsten. Deze regeling ging dit jaar voor het eerst in. Energiebedrijven moeten de herkomst van álle geleverde energie onderbouwen met afgeboekte garanties (voor groene stroom) of certificaten van oorsprong (voor grijze stroom). Dit heet full disclosure. Voor ingang van deze regeling hoefden energieleveranciers enkel de herkomst van groene stroom (wind, water, zon of biomassa) op het stroometiket te onderbouwen.
 

Energielevering

Het stroometiket werd door 43 bedrijven tijdig geplaatst. Dit betekende dat 23 vergunninghouders te laat waren. Na een herinnering van de ACM hebben de overige partijen alsnog het stroometiket op hun website gezet. Alle partijen hebben dus nu hun stroometiket gepubliceerd. Directeur consumenten Edwin van Houten van de ACM is tevreden: “Klanten moeten kunnen zien welke energie zij geleverd krijgen. Daarom is het belangrijk dat energieleveranciers ieder jaar een stroometiket op hun website zetten waarin te zien is hoe de geleverde energie is opgewekt.”
 

Energiecertificaten

Leveranciers die alleen elektriciteit leveren aan grootverbruikers zijn steekproefsgewijs gecontroleerd. Van deze zeven gecontroleerde bedrijven konden twee partijen niet verantwoorden waar de geleverde energie vandaan kwam. Op verzoek van de ACM zijn de benodigde garanties of certificaten van oorsprong alsnog afgeboekt.
 

Full disclosure

Door de full disclosure zou de totale levering van alle bedrijven onderbouwd moeten zijn met garanties en certificaten van oorsprong. Dit was voor nagenoeg alle in 2020 verbruikte energie het geval. Zo’n 96 procent van alle energiebedrijven hielden zich aan de gewenste onderbouwing.

Waarom de resterende vier procent geen volledige onderbouwing kan geven, komt doordat buitenlandse leveranciers ook stroom leveren aan grootzakelijke klanten. Deze energieleveranciers hebben geen Nederlandse vestiging en staan niet onder toezicht staan van de ACM. Een andere reden is de onvolledige onderbouwing van stroom die is opgewekt en verbruikt door particulieren.
 

Leveringsvergunning ingetrokken

De huidige energiemarkt verkeert in zwaar weer. Door gastekorten en leveringsproblemen zijn energiebedrijven genoodzaakt de variabele tarieven fors te verhogen. Op het moment van schrijven zijn al twee energiebedrijven failliet gegaan. De ACM trok de leveringsvergunning van zowel Welkom Energie als Enstroga in. De Vastelastenbond publiceerde in oktober een  onderzoek naar de solvabiliteit van energiebedrijven. Uit dat rapport kwam al naar voren dat deze partijen er slecht voor stonden. Ook de leveringsvergunning van Allure Energie is ingetrokken.


Energie Vanzelf Geregeld

De Vastelastenbond houdt de situatie in de energiemarkt nauwlettend in de gaten. In het achttienjarig bestaan van de Vastelastenbond zijn de energietarieven nog nooit zo extreem hoog geweest. Schrijf je in voor de service Energie Vanzelf Geregeld en ontvang direct een melding wanneer de energietarieven dalen. Wij regelen dan meteen de overstap voor je en helpen je de kosten te drukken.  
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Koppenhol

Eerlijk gezegd heb ik nooit ietsvan de tarieven begrepen.ik hoop en neem aan dat ik bij u in goede handen ben en alles goed voor mij regelt.

MappyKoppenhol

Dinsdag 30 november 2021 11:50

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Enstroga is failliet verklaard. Na Welkom Energie is dit het tweede energiebedrijf dat door de energiecrisis is omgevallen.

Enstroga failliet door hoge gasprijzen

Dinsdag 09 november 2021 16:57

De leveringsvergunning van Enstroga is ingetrokken door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het energiebedrijf is de tweede energie-aanbieder waarvoor het doek valt. Eerder ging het licht...

Lees meer
ACM controleert energiebedrijven die zich niet aan de afspraken houden.

Energiebedrijven houden zich volgens ACM niet aan de regels

Dinsdag 09 november 2021 10:50

Door gastekorten kampen energiebedrijven met leveringsproblemen, zodat de prijzen opgevoerd moeten worden. Mensen met een vast energiecontract zitten goed zou je denken, maar Enstroga besloot eenzij...

Lees meer
Is het rechtsgeldig wat er gebeurd is met de overname van Welkom Energie en Eneco?

Is tariefwijziging Eneco oude klanten Welkom Energie rechtsgeldig?

Woensdag 03 november 2021 09:14

‌Halverwege oktober vroegen Welkom Energie en Eneco nog om toestemming voor een overname bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Twaalf dagen later kondigde Welkom Energie hun faillisse...

Lees meer
De Vastelastenbond pleit voor het uitvoeren van stresstests om te voorkomen dat kleine energiebedrijven omvallen.

Vastelastenbond pleit voor stresstest voor energiebedrijven

Vrijdag 29 oktober 2021 08:00

‌ Door cyclisch stresstests uit te voeren, had voorkomen kunnen worden dat energiebedrijven als Welkom Energie omvallen. Oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond denkt dat er een hoop e...

Lees meer