Meer huiseigenaren maken bezwaar tegen WOZ-waarde met succes
Donderdag 17 oktober 2019 16:03:32

Meer huiseigenaren maken bezwaar tegen WOZ-waarde. Het aantal bezwaren tegen de door gemeenten vastgestelde WOZ-waarde groeit. Huiseigenaren denken vaak dat hun huis te duur wordt ingeschat en dat ze daardoor te veel belasting betalen. In 215 van de 355 gemeenten tekende vorig jaar een groter deel van de huiseigenaren bezwaar aan tegen de WOZ-taxatie dan in 2017. Dat komt neer op 61 procent van de gemeenten.

Helft heeft succes

In bijna de helft van de gevallen loont het voor huiseigenaren om bezwaar te maken. Toch wijzen gemeenten erop dat ze liever geen officiële bezwaarprocedure hebben. Een van de grootste misverstanden over gemeentelijke belastingen is dat een stijgende woningwaarde zorgt voor een hogere belasting. De woningwaarde wordt gebruikt als verdeelsleutel voor de belasting die onder meer de gemeenteraad jaarlijks vaststelt. De ozb- belasting stijgt in de meeste gemeenten ongeveer met de inflatie. 

Toch is het goed om in de gaten te houden. Niet alleen de gemeentelijke belastingen worden bepaald door de WOZ-waarde, maar het wordt ook voor andere uitgangspunten gebruikt. En dat ‘vergeet’ men vaak te vermelden. Hier heeft de gemeente dan ook geen invloed op, maar dat geeft niet aan dat het voor jou van minder belang is. 

Wanneer een bureau inschakelen?

Je kan zelf een stappenplan volgen alvorens bezwaar te maken. Een administratieve fout is vaak makkelijk rechtgezet. Hiervoor kan je zelf met de gemeente bellen. Denk bijvoorbeeld aan een foutieve vierkante meters. Wat door de nieuwe meetmethodes nog wel eens verkeerd kan gaan. Bij ingewikkelder zaken kan het slim zijn om een via een tussenpersoon bezwaar in te dienen. Denk bijvoorbeeld aan omgevingsfactoren die invloed hebben op de WOZ-waarde van de woning. 

Voordelen hoge WOZ-waarde

Nadelen hoge WOZ-waarde

Of je wel of geen bezwaar maakt is ieder voor zich. Het is in ieder geval altijd goed om te controleren of je gemeente alle feiten juist heeft. 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Waterbelasting | Hoe zit het in elkaar?
De belastingen slaan je nog nét niet om de oren. Maar in feite betaal je over alles wat je gebruikt belasting. Soms zelfs dubbel. Zo ook voor water. Je betaalt belasting over jouw drinkwater op ...
WOZ-waarde hoogste niveau ooit. Hoogste stijging in Rotterdam en Amsterdam.
De gespannen huizenmarkt is voor veel mensen tastbaar en dat is zichtbaar in de gemiddelde WOZ-waarde voor huizen. WOZ-waarde naar record, hoogste stijging sinds jaren.e jaarlijkse taxatie van de geme...
Overzicht overheidsheffingen energie | energiebelastingen 2020
Energiebelasting 2020 Overzicht overheidsheffingen energie | energiebelastingen 2020: De rijksoverheid voert elk jaar wijzigingen door in belastingen die van invloed zijn op de energierekening...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam