Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Meer huiseigenaren maken bezwaar tegen WOZ-waarde met succes

Donderdag 17 oktober 2019 16:03Margot Boesveld
Of je wel of geen bezwaar maakt is ieder voor zich. Het is in ieder geval altijd goed om te controleren of je gemeente alle feiten juist heeft.

Of je wel of geen bezwaar maakt is ieder voor zich. Het is in ieder geval altijd goed om te controleren of je gemeente alle feiten juist heeft.

Meer huiseigenaren maken bezwaar tegen WOZ-waarde. Het aantal bezwaren tegen de door gemeenten vastgestelde WOZ-waarde groeit. Huiseigenaren denken vaak dat hun huis te duur wordt ingeschat en dat ze daardoor te veel belasting betalen. In 215 van de 355 gemeenten tekende vorig jaar een groter deel van de huiseigenaren bezwaar aan tegen de WOZ-taxatie dan in 2017. Dat komt neer op 61 procent van de gemeenten.

Helft heeft succes

In bijna de helft van de gevallen loont het voor huiseigenaren om bezwaar te maken. Toch wijzen gemeenten erop dat ze liever geen officiële bezwaarprocedure hebben. Een van de grootste misverstanden over gemeentelijke belastingen is dat een stijgende woningwaarde zorgt voor een hogere belasting. De woningwaarde wordt gebruikt als verdeelsleutel voor de belasting die onder meer de gemeenteraad jaarlijks vaststelt. De ozb- belasting stijgt in de meeste gemeenten ongeveer met de inflatie. 

Toch is het goed om in de gaten te houden. Niet alleen de gemeentelijke belastingen worden bepaald door de WOZ-waarde, maar het wordt ook voor andere uitgangspunten gebruikt. En dat ‘vergeet’ men vaak te vermelden. Hier heeft de gemeente dan ook geen invloed op, maar dat geeft niet aan dat het voor jou van minder belang is. 

Wanneer een bureau inschakelen?

Je kan zelf een stappenplan volgen alvorens bezwaar te maken. Een administratieve fout is vaak makkelijk rechtgezet. Hiervoor kan je zelf met de gemeente bellen. Denk bijvoorbeeld aan een foutieve vierkante meters. Wat door de nieuwe meetmethodes nog wel eens verkeerd kan gaan. Bij ingewikkelder zaken kan het slim zijn om een via een tussenpersoon bezwaar in te dienen. Denk bijvoorbeeld aan omgevingsfactoren die invloed hebben op de WOZ-waarde van de woning. 

Voordelen hoge WOZ-waarde

  • Een goed gevoel. Maar daar koop je niks voor.
  • Wanneer je  koopwoning meer waard is dan de waarde van de hypotheek dan heb je vaak recht op een lagere hypotheekrente. Dat kan schelen in de maandlasten. 
  • Er wordt ook wel eens gesuggereerd dat een hoge WOZ-waarde tot een hogere verkoopprijs leidt, maar dat is tegenwoordig niet meer van grote invloed bij het bepalen van een verkoopprijs. Dit wordt gedaan op basis van een taxatie. 

Nadelen hoge WOZ-waarde

  • Wordt gebruikt als verdeelsleutel voor gemeentelijke belastingen, waterschapsbelasting
  • Heeft effect op hoogte erfenis (door erfbelasting)
  • Effect op schenkbelasting
  • Effect op inkomsten belastingen. Het wordt meegerekend als vermogen en daar betaal je belasting over. Dus hoe hoger de WOZ-waarde van de je woning, hoe meer inkomstenbelasting je betaalt. 

Of je wel of geen bezwaar maakt is ieder voor zich. Het is in ieder geval altijd goed om te controleren of je gemeente alle feiten juist heeft. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Op 1 januari 2019 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 248 duizend euro per woning, 7,8 procent meer dan een jaar eerder.

WOZ-waarde hoogste niveau ooit. Hoogste stijging in Rotterdam en Amsterdam.

Vrijdag 11 oktober 2019 15:10

De gespannen huizenmarkt is voor veel mensen tastbaar en dat is zichtbaar in de gemiddelde WOZ-waarde voor huizen. WOZ-waarde naar record, hoogste stijging sinds jaren.e jaarlijkse taxatie van de geme...

Lees meer
Door stijging WOZ waarde neemt het aantal bezwaren ook toe

Taxateur WOZ uitleg proces en taxateur vanuit gemeente?

Dinsdag 09 juli 2019 16:51

In februari en maart van dit jaar hebben huiseigenaren een bezwaar ingediend tegen de hoogte van de WOZ-waarde van hun woning of pand. In totaal zijn er 149.000 bezwaren ingediend (Bron: waarderingska...

Lees meer
Steeds meer mensen zetten vraagtekens bij totstandkoming WOZ-waarde

Aantal WOZ-bezwaren stijgt met ruim 10 procent

Dinsdag 02 april 2019 09:07

Vereniging de Vastelastenbond ontving afgelopen maand (maart 2019) 10,67% meer aanvragen voor een WOZ-bezwaar dan in maart vorig jaar. Het aantal WOZ-bezwaren is dus fors gestegen. Of deze stijgend...

Lees meer
Slagingskans WOZ bezwaar in uw gemeente weten?

8,3% WOZ-waarde stijging | Slagingskans WOZ-bezwaar | Hoe zit dat in uw gemeente?

Maandag 04 maart 2019 16:00

De WOZ-waarde stijgt gemiddeld met 8,3%, dat blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer. Eerder werd er een stijging verwacht van 7,5% tot 9,5% verwacht. Deze verwachting komt dus uit. De ve...

Lees meer