Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Aantal WOZ-bezwaren stijgt met ruim 10 procent

Dinsdag 02 april 2019 09:07Margot Boesveld
Steeds meer mensen zetten vraagtekens bij totstandkoming WOZ-waarde

Steeds meer mensen zetten vraagtekens bij totstandkoming WOZ-waarde

Vereniging de Vastelastenbond ontving afgelopen maand (maart 2019) 10,67% meer aanvragen voor een WOZ-bezwaar dan in maart vorig jaar.

Het aantal WOZ-bezwaren is dus fors gestegen. Of deze stijgende lijn representatief is voor de rest van de WOZ-bezwaren in Nederland zal uit cijfers van de waarderingskamer nog moeten blijken.

De bezwaartermijn loopt voor veel huiseigenaren bijna af. De meeste huishoudens (met dagtekening 28-02-2019) hebben tot uiterlijk 10 april om bezwaar te maken. Met uitzondering van Zaanstad,  Groningen en enkele andere kleine gemeenten. Zij hebben - door vertraging vanuit de gemeente -  langer de tijd om bezwaar te maken. Zij ontvingen de brief immers later of zullen deze nog ontvangen.

Verklaring toename WOZ-bezwaren

De toename is te verklaren door:

  • Aantrekken huizenmarkt
  • Stijging verkoopwaarde en economische waarde
  • Meer media-aandacht voor de WOZ-waarde en belastingen
  • Grotere toename WOZ-waarde dan verwacht

Deze toename is te herleiden naar een aantal (marktontwikkelingen), zoals het aantrekken van de huizenmarkt. Door de stijging van verkoopprijzen stijgt ook de economische waarde van de woning. Dit omdat de verkoopwaarde van omliggende/vergelijkbare woningen de WOZ-waarde omhoog stuwen.

Ondanks dat veel gemeenten communiceerden dat de OZB tarieven en de hoogte van de WOZ-waarde beperkt zou stijgen, blijkt in de werkelijkheid dat de WOZ-waarde soms zelfs met 20% tot 30% is gestegen. Dit zorgt ook vaker voor wantrouwen en resulteert vaker in een bezwaar. Uit een poll van de Waarderingskamer (toezichthouder Wet WOZ) blijkt dat bij 72,3% van de huiseigenaren de WOZ-waarde meer gestegen is dan men had verwacht. Ook dit horen wij veel terug van consumenten zegt Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. Daarnaast speelt de onduidelijkheid rondom de WOZ-bepaling van de gemeente ook een rol. Huiseigenaren willen zekerheid dat de WOZ-waarde goed is ingeschat. Veel woningbezitters weten dat de Wet WOZ door de gemeente wordt uitgevoerd, maar op welke manier de WOZ-waarde wordt vastgesteld, is minder bekend.

Bezwaartermijn loopt af

Voor de personen die op 31 januari de WOZ-beschikking ontvingen is de bezwaartermijn inmiddels verlopen. 7 van de 10 gemeenten stuurt het aanslagbiljet met dagtekening 28-02-2019. Dat betekent dat het gros van de huiseigenaren nog tot 10 april hebben om bezwaar te maken.

Twijfelt u?

U kan middels een aantal stappen zelf de WOZ-waarde controleren alvorens bezwaar te maken. Iedereen is vrij om bezwaar te maken. Er zijn ook gemeenten die de Wet WOZ correct uitvoeren. Om daar een beter beeld van te krijgen kan u cijfers van uw gemeente inzien op de website van de waarderingskamer.

Lees meer:

https://www.vastelastenbond.nl/wozwaardecheck/waarom-bezwaar-maken/

https://www.vastelastenbond.nl/blog/gemeenten-in-de-problemen-met-communicatie-woz-waarde/

https://www.vastelastenbond.nl/blog/20-redenen-om-woz-bezwaar-te-maken/

https://www.vastelastenbond.nl/blog/zonnepanelen-wel-of-geen-invloed-op-woz-waarde/

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Slagingskans WOZ bezwaar in uw gemeente weten?

8,3% WOZ-waarde stijging | Slagingskans WOZ-bezwaar | Hoe zit dat in uw gemeente?

Maandag 04 maart 2019 16:00

De WOZ-waarde stijgt gemiddeld met 8,3%, dat blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer. Eerder werd er een stijging verwacht van 7,5% tot 9,5% verwacht. Deze verwachting komt dus uit. De ve...

Lees meer
Hoge WOZ-waarde juist gunstig of niet?

Hogere WOZ-waarde kan lasten verlagen. Hoe zit dat?

Maandag 04 maart 2019 10:08

Voor veel huiseigenaren geldt dat een lagere WOZ-waarde resulteert in minder belastingen betalen. Een WOZ-waarde heeft invloed op gemeentelijke belastingen, erfbelasting en inkomstenbelasting. Daarom ...

Lees meer
Lees het WOZ-waarde aanslagbiljet aandachtig door!

PERSBERICHT: Nederlanders geven WOZ-waarde meer aandacht

Woensdag 27 februari 2019 07:00

Eindhoven 27 februari 2019 – De WOZ-beschikking krijgt de komende weken bij veel huishoudens de volledige aandacht. Ruim 71% van de huiseigenaren leest het aanslagbiljet van de gemeente zorgvuld...

Lees meer
WOZ redenen bezwaar

20 redenen om WOZ-bezwaar te maken

Dinsdag 19 februari 2019 14:05

Rond 26-28 februari worden de meeste WOZ-beschikkingen in Nederland verzonden en ontvang je de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van een aantal be...

Lees meer