Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

8,3% WOZ-waarde stijging | Slagingskans WOZ-bezwaar | Hoe zit dat in uw gemeente?

Maandag 04 maart 2019 16:00Margot Boesveld
Slagingskans WOZ bezwaar in uw gemeente weten?

Slagingskans WOZ bezwaar in uw gemeente weten?

De WOZ-waarde stijgt gemiddeld met 8,3%, dat blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer. Eerder werd er een stijging verwacht van 7,5% tot 9,5% verwacht. Deze verwachting komt dus uit. De verschillen per gemeente zijn groot. Zo is gemeente Diemen koploper met een gemiddelde stijging van 16,1%. Daaropvolgend zijn Rotterdam (15,2%), Utrecht (14,7%), Haarlem (14,3%) en Den Haag (14%) gemeenten waar de WOZ-waarde in 2018-2019 het hardst stijgt. Woningen in de provincies Gelderland en Zeeland stijgen mondjesmaat. Het zijn vooral de grote steden waar de WOZ-waarde meer dan 10% stijgt. 

Update 10/3/2019: Er wordt verwacht dat de WOZ-waarde in Groningen gemiddeld 8,5% zal stijgen. Dat is gek gezien de schade door de aardbevingen in dit gebied. De gemeente Groningen geeft aan de WOZ beschikkingen nog niet op orde te hebben. Naar verwachting wordt de brief met gemeentelijke belastingen halverwege april verstuurd. 

WOZ waarde stijging per gemeente top 10Huiseigenaren die denken dat de gemeente de waarde van hun woning te hoog of juist te laag heeft ingeschat, kunnen binnen zes weken bezwaar maken bij hun gemeente. Het is handig om dan vooraf uit te zoeken wat soortgelijke woningen in de buurt waard zijn. Daarbij moet u weten dat de nieuwste WOZ-waarde is gebaseerd op de woningwaarde op 1 januari 2018. U kunt dit middels een makkelijk stappenplan zelf doen.

Stijging WOZ met 8,3%| Gemeenten met grootste stijging

In bovenstaande tabel ziet u de gemeente waar de WOZ-waarde gemiddeld het hoogst gestegen is. Dit betekent niet dat uw WOZ-waarde niet harder gestegen is. We ontvangen regelmatig berichten van onze achterban over stijgingen van 20% tot 30%. U kunt via deze link de stijging in uw gemeente bekijken.

Wat is de kans dat mijn WOZ-bezwaar goedgekeurd wordt?

Een succesvol bezwaar resulteert in lagere (gemeentelijke) belastingen. Maar voordat u (kosteloos) bezwaar maakt bent u vast benieuwd naar het slagingspercentage in uw gemeente. De Vastelastenbond analyseerde de cijfers van de afgelopen 3 jaar en heeft een makkelijk overzicht gemaakt. Ook geven we tips hoe u zelf de WOZ-waarde kan controleren. Wilt u weten wat uw slagingskans is? Neem dan contact op met de Vastelastenbond of maak direct bezwaar

Hoe zit dat in uw gemeente? Wat is de slagingskans op een gegrond bezwaar

Vereniging de Vastelastenbond heeft de cijfers van de afgelopen jaren geanalyseerd en uitgezocht welke gemeente veel fouten maakt en daardoor de WOZ-waarde vaak moet bijstellen. Weststellingwerf heeft al jaren op rij de zaken niet op orde en stelt de eigenaar vaak in het gelijk. Ook gemeenten Doesburg, Zwijndrecht en Aalten hebben veel WOZ-bezwaren goedgekeurd. Woont u in Zoetermeer, Valkenswaard, Geldrop of Ridderkerk? Dan is de kans dat uw bezwaar gegrond wordt verklaard* erg klein.

Slagingskans WOZ bezwaar per gemeente
Klik op de tabel voor een totaal overzicht. 

*gegrond verklaard: Uw bezwaar wordt goedgekeurd, de gemeente stelt u in uw gelijk. De gemeentelijke belastingen moeten verlaagd worden.
**Voor deze analyse zijn slagingspercentages goedgekeurde WOZ-bezwaren van 2016,2017 en 2018 gebruikt. Er zijn in totaal 190 gemeenten geanalyseerd.

Gegronde bezwaren, foutieve waarderingsmodel

Een afgekeurd WOZ-bezwaar betekent overigens niet dat de WOZ-waarde correct is. Sommige gemeenten maken het er zich makkelijk vanaf door gewoon het bezwaar af te keuren en niet gegrond te verklaren. Laat u niet zomaar afschepen met een slecht weerwoord/uitleg. Wanneer u gebruik maakt van de WOZ-waarde Check via de Vastelastenbond wordt de uitspraak van de gemeente door een jurist en taxateur beoordeeld en - indien wij het niet eens zijn met de uitspraak -  een beroepsprocedure opgestart worden. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

U zou denken dat wanneer er veel bezwaren gegrond worden, de gemeente achter haar oren krabt en ervoor kiest om de database systemen te upgraden. Niets in minder waar. Het aantal bezwaren neemt de laatste jaren toe, maar nog steeds maakt slechts een klein percentage van de woningeigenaren bezwaar. Toch voorzien we dat de gemeente niet ontkomt aan een verbetering van het waarderingsmodel. Indien het waarderingsmodel niet aangepast wordt naar de huidige ontwikkelingen zal de schatting en de realiteit verder en verder uit elkaar komen te liggen. De kans dat het aantal bezwaren toeneemt is dat groter. Dit zal voor de gemeente op langere termijn meer kosten met zich meebrengen.

Meer informatie over WOZ-waarde

Alles over WOZ-waarde

Stappenplan WOZ-waarde controleren

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

hans hoogeveen

de gemeente hardenberg heeft na de gedwongen gemeentelijke herindeling mijn motie aangenomen met een unaniem raadsbesluit.na tien jaar toch weer in het wilde weg verhogen. gemeenteraden zijn niet capabel .een ding hebbenze gemeen. ze kunnen niet met geld omgaan.dus doe er wat aan.

Dinsdag 08 oktober 2019 17:31

Rossum

Ik heb voor het eerst bezwaar gemaakt middels de aangeboden mogelijkheid van de Vastenlastenbond. Met dank daarvoor!

Donderdag 07 maart 2019 23:33

Ulrich

Tenzij ik er echt overheen heb gekeken heb ik geen gegevens in de lijst gezien van de gemeente Berg en Dal.

Reactie Vastelastenbond.
Wij hebben helaas niet van alle gemeentes de cijfers van de afgelopen 3 jaar. Om deze reden staan niet alle gemeentes in het overzicht. U kunt de gegevens van Berg en Dal inzien bij de waarderingskamer. Dat is de toezichthouder voor de Wet WOZ.
www.waarderingskamer.nl/nc/alle-beoordelingen/gemeentepagina/berg-en-dal.

Mocht u verder nog vragen hebben over uw WOZ-waarde of de brief van de gemeente dan kan u ons bellen.

Donderdag 07 maart 2019 20:58

Binneveld

Bedankt voor de informatie

Donderdag 07 maart 2019 20:07

hoogeveen

het zou wetgeving moeten zijn dat de opbrengst van de ozb niet meer mag zijn dan de inflatie. dan is het roven en stelen afgelopen.

Donderdag 07 maart 2019 19:45

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 08 oktober 2019 17:06
Daar zijn we het helemaal mee eens. Een duidelijk richtlijn zou helpen.
Vereniging de Vastelastenbond

Roks

Ze blijven alles maar verhogen het is een schande ze blijven de mensen maar uitmelken.

Donderdag 07 maart 2019 19:13

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Hoge WOZ-waarde juist gunstig of niet?

Hogere WOZ-waarde kan lasten verlagen. Hoe zit dat?

Maandag 04 maart 2019 10:08

Voor veel huiseigenaren geldt dat een lagere WOZ-waarde resulteert in minder belastingen betalen. Een WOZ-waarde heeft invloed op gemeentelijke belastingen, erfbelasting en inkomstenbelasting. Daarom ...

Lees meer
Lees het WOZ-waarde aanslagbiljet aandachtig door!

PERSBERICHT: Nederlanders geven WOZ-waarde meer aandacht

Woensdag 27 februari 2019 07:00

Eindhoven 27 februari 2019 – De WOZ-beschikking krijgt de komende weken bij veel huishoudens de volledige aandacht. Ruim 71% van de huiseigenaren leest het aanslagbiljet van de gemeente zorgvuld...

Lees meer
WOZ redenen bezwaar

20 redenen om WOZ-bezwaar te maken

Dinsdag 19 februari 2019 14:05

Rond 26-28 februari worden de meeste WOZ-beschikkingen in Nederland verzonden en ontvang je de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van een aantal be...

Lees meer
Toename WOZ-bezwaren 2018-2019| Diverse gemeenten op vingers getikt

Toename WOZ-bezwaren 2018-2019| Diverse gemeenten op vingers getikt

Donderdag 31 januari 2019 16:14

Het is chaos rondom de WOZ beschikkingen. Dat er veel verkeerd gaat is ook terug te zien in het toenemende aantal bezwaren. Vorig jaar werden er 122.000 bezwaren ingediend. Dat zijn er maar liefst 18....

Lees meer