Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Welke vaste lasten (energie, verzekeringen etc.) moet je regelen als je gaat samenwonen?

Donderdag 03 oktober 2019 12:59Margot Boesveld
Leuk, maar een boel geregel: samenwonen!

Leuk, maar een boel geregel: samenwonen!

Hartstikke leuk en spannend hoor, samenwonen, maar ook een hoop geregel. Vaak denk je wat aan de basis dingen zoals een internetaansluiting zodat je urenlang samen kan Netflixen. Ook een energieleverancier is verplicht, dus gesneden koek dat je daar ‘iets’ mee moet doen. 

Maar dan heb je ook nog je verzekeringen. Aan de inboedelverzekering wordt vaak nog wel gedacht, maar of er echt actie ondernomen wordt is een tweede. En welke andere verzekeringen moeten onder de loep genomen worden? Lees nog even verder. Dan geven we je een stappenplan en tips.

Geen idee of zin? Bel dan met een van onze verzekeringsexperts of regel het via Verzekerd Zonder Zorgen.

1. Verzekeringen | Welke verzekeringen heb je nodig? 

Welke verzekeringen hebben jullie al? Het is verstandig om vooraf met je liefje te kijken naar welke verzekeringen jullie al hebben. Op het moment dat je gaat samenwonen kan het zijn dat je bepaalde verzekering moet aanpassen, opzeggen of opnieuw moet aanvragen. We beginnen met de simpele verzekeringen. Daarna de verzekeringen die je samen kan regelen.

 • Zorgverzekering: Dit is voor iedere Nederlander boven de 18+ verplicht en persoonsgebonden. Rechtsbijstandverzekering. Het is goedkoper om deze verzekering samen af te sluiten. 
   
 • Autoverzekering. Als je een eigen auto hebt, blijft deze gewoon op jouw naam staan.
   
 • Inboedelverzekering. Jullie hebben maar één inboedelverzekering nodig. Kijk welke verzekeraar het goedkoopst is en welke de beste voorwaarden heeft. Vergeet niet om de waarde van de inboedel te verhogen. 
   
 • Reisverzekering. Het is goedkoper om een reisverzekering samen af te sluiten. De meeste mensen kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Dan zijn ook (romantische) weekendjes weg verzekerd. 
   
 • Opstalverzekering. Een opstalverzekering is bedoeld voor mensen met een koophuis. Bij een hypotheek stelt de bank soms de opstalverzekering als een verplichting.
   
 • Overlijdensrisicoverzekering. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten zodra je een hypotheek aanvraagt. Bij deze verzekering krijgt je partner een bedrag uitgekeerd wanneer je komt te overlijden.
   
 • Uitvaartverzekering. Met een uitvaartverzekering verzeker je je tegen kosten van je uitvaart. Je kan ervoor kiezen om met je vriend of vriendin op één polis komen te staan.

TIP: "Heb je MEGA-verhuisstress, dan is het op korte termijn makkelijker om je huidige verzekering te wijzigen en op twee namen te zetten.
De ander kan dan zijn verzekering opzeggen. Dan kan je na alle verhuisperikelen de dingen eventueel anders regelen. Maar let op. Van uitstel komt afstel."

Laat je vrijblijvend adviseren door onze verzekeringsadviseur

2. Energierekening (stroom en gas) regelen en verzekeringen

Wat je met je energiecontract moet doen is afhankelijk van je situatie (zie hieronder), maar ook van het type woning en of deze goed geïsoleerd is.
Voor verzekeringen geldt: Ga je naar een koopwoning verhuizen, dan heb je meer verzekeringen nodig. 

Nieuw huis samen? 

Heb je allebei al een woning? Check even allebei hoe je contract in elkaar zit.  Het meest gunstige energiecontract meeverhuizen. Dit kan het voordeligste contract zijn qua tarieven of het contract dat nog de langste looptijd heeft. 

Tip: "Neem je een energiecontract mee? Verhoog dan wel je maandbedrag.
Als je gaat samenwonen verbruik je meer stroom en gas.
Het zou vervelend zijn als je er na een half jaar achter komt dat het maandbedrag nog was afgestemd op één persoon."

Voor het eerst samen wonen vanuit thuis. 

Dan is het slim om een nieuw energiecontract te regelen. Kijk goed naar de woonsituatie. Is het een redelijk nieuw huis? Zitten er zonnepanelen op? Dit heeft allemaal invloed op je verwachtte verbruik. Op basis van je verbruik weet je welke leverancier de beste energiedeal voor je heeft. Regel makkelijk een nieuw energiecontract door je aan te melden bij een energieleverancier naar keuze. 

Trek je bij de ander in? 

Trek je bij iemand in? Dan is er al een bestaand contract. Ook dan geldt; Kijk wie van de twee het meest gunstige contract heeft en zeg het andere contract op. 
Helaas krijg je een boete van je leverancier als je vroegtijdig weg gaat. Raar, maar dus ook als je gaat samenwonen.

Hulp nodig? Bel dan even met ons of regel je energiecontract via Energie. Vanzelf Geregeld. Dan heb je er helemaal geen omkijken meer naar. 


 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Startup Budlr werkt aan een vernieuwd proces

Startup Budlr pakt schuldenproblematiek Nederland bij de kern aan

Donderdag 12 september 2019 14:02

De schuldenproblematiek verergert. Veel Nederlandse huishoudens zitten in de knel. En de cijfers liegen er niet om. Eén op de vijf huishoudens in Nederland kampt met schuldenproblematiek. Jaarli...

Lees meer
Openbaar vervoer duurder geworden

Prijzen openbaar vervoer stijgen sterker dan autokosten

Vrijdag 06 september 2019 12:15

De prijzen van het openbaar vervoer zijn na verloop van tien jaar sterker gestegen dan de autokosten. Daarbij zij de bus -en taxikosten het hardst omhoog gegaan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS ...

Lees meer
Koopkracht vertrouwen is erg laag

Zorgkosten, energie en boodschappen slokken inkomen op | Vaste lasten lopen op

Maandag 02 september 2019 10:13

De prijzen stijgen harder dan de lonen. Alhoewel de pijnpunten verschillend zijn, staat het als een huis boven water: Alle inkomensgroepen hebben last van de koopkrachtplannen. Er is wein...

Lees meer
De armere Nederlanders krijgen het voor hun kiezen.

Armoede bij lage inkomens neemt toe

Donderdag 22 augustus 2019 16:52

Armoede stijgt bij lage inkomens. De armere Nederlanders worden alleen maar armer. De vaste lasten stijgen, waardoor er minder geld overblijft voor primaire levensbehoeften zoals voedsel en kledi...

Lees meer