Vaste lastendruk voelbaar | wat geef jij uit aan vaste lasten?
Vrijdag 18 oktober 2019 14:57:19
Onderwijs en kinderopvang kost gezin honderden euro's per maand

Toename vaste lastendruk is voelbaar. Alweer een onderzoek dat aantoont dat de vaste lasten druk voor veel huiseigenaren groter wordt. Gemiddeld gaat de helft van het bruto-inkomen op aan vaste lasten. Hoe gaan we hier mee om? En hoe zit dit bij jou?

Het betalen van de maandelijkse vaste lasten in 2019 kost veel Nederlanders meer moeite dan in het voorgaande jaar. Ruim 8 van de 10 huishoudens (bron: Panel Inzicht) geeft aan dat dit komt door toegenomen vaste lasten. Hieronder een overzicht hoeveel procent van de maandelijkse inkomsten wordt besteed aan vaste lasten. 

  • 30% geeft meer dan 60% uit
  • 31% geeft tussen 40 tot 60% uit
  • 30% geeft minder dan 40% uit
  • 6 % weet het niet

Hoeveel betaal je gemiddeld per maand aan vaste lasten?

Dat is natuurlijk afhankelijk van je woon– en werk situatie. We kunnen stellen dat de grootste kostenposten de hypotheek/huur, onderwijs, energie en verzekeringen zijn. Deze uitgaven slokken het grootste gedeelte van het maandelijkse inkomen op.

Huur en Hypotheek: 500 – 900

Onderwijs/ Kinderopvang:

  • Kinderopvang: 425 – 650 per maand

  • Basisschool: 100- 250 euro per jaar

  • Voortgezet Onderwijs: 400-600 euro per jaar

  • Collegegeld: 165 euro per maand

Energierekening: 60 – 180 euro per maand

Zorgverzekering: 100 – 170 euro per maand

Schadeverzekeringen: 30 – 100 euro per maand

Telefonie/internet 20 – 60 euro per maand

November en december overstapmaanden

De komende maanden (november en december) staan weer in het teken van het regelen van een zorgverzekering. Vanaf halverwege november kunnen mensen overstappen. Ook de energierekening zal de komende tijd weer meer in ‘the picture’ staan bij veel huishoudens. In de wintermaanden gaan meer mensen aan de slag met de stroom- en gaskosten. Ondanks het feit dat de netwerkkosten nog niet bekend zijn voor 2020, zullen veel mensen al vóór januari 2020 overstappen naar een andere energieleverancier. Je kan er ook voor kiezen om het uit handen te geven en je aan te sluiten bij de service Energie. Vanzelf Geregeld. Dan wordt de overstap elk jaar automatisch voor je verzorgd en ben je niet aan het hannesen met het uitzoeken van tarieven, energiebelastingen en netwerkkosten. 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Prijs collectieve zorgverzekering stijgt harder | Collectief verzekerde in 2020 flink duurder uit
Collectieve zorgverzekering minimaal 75 euro duurder in 2020. Zes miljoen Nederlanders die collectief verzekerd zijn gaan volgend jaar flink meer betalen. Als de premies gelijk blijven, ben je als ...
Meer huiseigenaren maken bezwaar tegen WOZ-waarde met succes
Meer huiseigenaren maken bezwaar tegen WOZ-waarde. Het aantal bezwaren tegen de door gemeenten vastgestelde WOZ-waarde groeit. Huiseigenaren denken vaak dat hun huis te duur wordt ingeschat en dat ze ...
Waterbelasting | Hoe zit het in elkaar?
De belastingen slaan je nog nét niet om de oren. Maar in feite betaal je over alles wat je gebruikt belasting. Soms zelfs dubbel. Zo ook voor water. Je betaalt belasting over jouw drinkwater op ...