Vakantie: Gaat u op vakantie een auto huren? Dit zijn de valkuilen.
Donderdag 18 juli 2019 15:57:29
TIP: Noteer aanwezige schade en controleer of alles werkt

De meeste onenigheid bij autoverhuur gaat over verzekeringen en extra dienstverlening. Voor een extra bestuurder, kinderzitje of navigatiesysteem wordt vaak de hoofdprijs gevraagd. Een aantal handige tips om een auto huren voor uw vakantie leest u hier.

 1. Neem de tijd om te boeken
 2. Welke schades zijn gedekt?
 3. Noteer aanwezige schade
 4. Controleer of alles werkt
 5. Uitrusting controle
  • Full-full tank-regeling

Neem de tijd om te boeken

Zoek van te voren uit welke auto u wilt huren en bij welke maatschappij. Is de auto ruim genoeg? Past de auto bij de bestemming? Als u in de bergen rijdt heeft u een andere auto nodig, dan bijvoorbeeld een stedentrip of off-road bestemming zoals IJsland. Kies de auto die bij u, de hoeveelheid bagage én bestemming past

Welke schades zijn gedekt?

Het is vaak onduidelijk welke schades wel en niet zijn gedekt. Let op de volgende schades:

 • Standaard WA-verzekering
 • Schadeverzekering voor schade door eigen schuld
 • Diefstalverzekering
 • Terugbetaling eigen risico
 • Dekking voor glas-banden-bodem en dakschade

TIP: Laat u op bestemming niet misleiden om een dure extra verzekering af te sluiten uit vrees voor een hoge claim. Dit is het verdienmodel van veel autobedrijven. Meestal zijn deze verzekeringen niet nodig omdat de huurauto al verzekerd is op grond van de overeenkomst met de bemiddelaar. Lees daarom de voorwaarden van de verhuurder en/of bemiddelaar goed door.

Noteer aanwezige schade en controleer of alles werkt

Maak foto's van de schade en laat het aantekenen op het huurcontract. Doe dit zowel bij het begin van de verhuur als bij het inleveren. Maak voor de zekerheid foto’s bij het inleveren. Juist van de onbeschadigde auto. Zo kan er geen onenigheid ontstaan. Check ook even de verlichting en ruitenwissers.

Controleer de uitrusting: Vergeet niet te controleren op de aanwezigheid van:

 • Autopapieren in het dashboard kastje
 • EHBO-set, reflecterende vesten, gevarendriehoek, brandblusser
 • Gereedschap en reservewiel
 • Noodnummers

Full-full tank-regeling:

Controleer of het verhuurbedrijf werkt met de full/full policy regeling; met volle tank wegrijden en met volle tank inleveren. U levert zelf de auto met volle tank af en zo betaalt exact dus precies het bedrag voor de brandstof.

Paspoortkopie nodig?

Maak altijd een kopie met de app van de overheid. Dan kan u uw BSN nummer of andere belangrijke gegevens markeren.

Creditcard en waarborgsom

In de meeste gevallen gaat u er niet aan ontkomen om een creditcard te hebben. Sterker nog, vaak worden alleen creditcards met een pincode geaccepteerd. Bent u uw pincode vergeten? Zorg er dan bij aanvang van de vakantie voor dat u een nieuwe heeft aangevraagd. De creditcard wordt gebruikt voor de borg, eigen risico, schades, tol en eventuele verkeersboetes.

TIP: Zorg ervoor dat u van tevoren noteert hoe hoog de borg is en welke tijdsduur er voor staat. Zo kan er geen onduidelijkheid ontstaan. Is er ten onrechte een bedrag afgeschreven beroep u doen op de betwiste betalingsregeling bij uw creditcard maatschappij.

Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?