Nederlanders met modaal inkomen worstelen om rond te komen.

Publicatie datum: Woensdag 12 juni 2019 08:36:39

Uit onderzoek van RTL-nieuws is gebleken dat ook Nederlanders met een modaal inkomen worstelen om rond te komen. Er is nog altijd een grote groep huishoudens, die bijna dagleijks tegen problemen aanlopen. Het gaat hier om huishoudens die boven het niet-veel-maar-toereikend criterium (SCP) zit. 75% van de 3000 deelnemers aan het onderzoek, geeft aan dat het - in vergelijking met vorig jaar - lastiger is geworden om rond te komen.

Niet alleen de laagste inkomens worden getroffen

Uit de reacties blijkt dat de verhoging van de vaste lasten voor velen het probleem is. Als je kijkt naar het besteedbaar inkomen, dus wat overblijft na de uitgaven van de vaste lasten, komen huishoudens met een modaal inkomen heel dicht in de buurt van mensen die in armoede leven. Soms hebben zij zelfs minder te besteden.

Vaste lasten gestegen

De grootste oorzaak van de financiële nood heeft te maken met de stijgende vaste lasten. De zorgverzekering, energierekening en de boodschappen zijn duurder geworden. Ook de krappe woningmarkt zorgt voor (te) hoge woonlasten, blijkt uit cijfers van het Nibud. 55% van het inkomen gaat naar de vaste lasten.

gasprijzen naar beneden vanaf juliVoor de armsten in Nederland zijn zowel landelijk als per gemeente verschillende regelingen. De bekendsten zijn de huur- en zorgtoeslag. In veel gemeenten bestaat de mogelijkheid een goedkopere zorgverzekering af te sluiten of bijvoorbeeld hulp te krijgen als de koelkast of wasmachine kapot gaat. Vooral de groep die nét buiten deze regelingen valt, geeft aan moeilijk te kunnen rondkomen. In sommige gevallen hebben zij hier wel recht op, maar willen of durven ze deze niet aan te spreken. Zij vallen tussen wal en schip.

Werken moet lonen

De minister van Sociale Zaken, herkent dat armoede ook boven de armoedegrens parten kan spelen. Hij geeft aan dat hij deze groep tegemoet wil komen. Onder andere door de inkomstenbelasting te verlagen.Dit jaar zijn de lasten al verlaagd en dat gebeurt ook komend jaar en in 2021. De kinderbijslag is verhoogd. En in 2020 komen meer mensen in aanmerking voor het kindgebonden budget. Het kabinet wil dat werken ook echt loont.

55 procent van inkomen naar vaste lasten

Energierekening vanaf 1 januari 2019 duurder

Forse prijsverhoging voor vaste lasten vanaf 1 juli

Bron: RTLnieuws


 
Share thisShare this

Appie reageerde op Zaterdag 07 september 2019 19:32:04

Klopt, iedereen blijft maar stemmen op de partij voor de managers (VVD) die echt alleen maar zijn best doet voor de grote bedrijven.....Maar je zult zien, boontje komt om zijn....

Kuiper reageerde op Zaterdag 15 juni 2019 13:03:39

Ja ik ben een werkende alleenstaande vrouw van 58 jaar. Werk al bijna 40 jaar in het ziekenhuis. Maar ik ben een werkende arme oftewel een arme werkende. Die de eindjes aan elkaar moet knopen. Niet op vakantie kan. Dankzij Rutte, die ook alleenstaand is maar een wat hoger inkomen heeft dan mij. Schandalig ik hou geen geld over. Als een hardwerkende alleenstaande vrouw.

Oldgunner. reageerde op Vrijdag 14 juni 2019 13:44:30

Goedzo en maar lekkerstemmen op VVD beleid!